Cuvânt înainte
Mai bine zis, cuvinte. Și mai degrabă, înapoi...
Anii '70 din veacul trecut... eram tânăr (dar destul de liniștit, pentru standardele actuale) când au venit la mine la liceu și au cântat Moțu' Pittiș, Dan Tufaru, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Doru Stânculescu... și alți tineri rebeli și frumoși adunați laolaltă de Adrian Păunescu sub „umbrela” Cenaclului Flacăra. Și tot cam atunci, la radio am prins gustul melodiilor cântate de alți rebeli din Banat - Phoenix cu Timpuri, Canarul, apoi cu melodiile din Cantafabule... Mai târziu, cam după ce am terminat armata, dar mai ales după evenimentele din '89 am mai auzit încă o „voce” de aur cu melodii cu mesaj „subversiv” - un profesor de la Arhitectură, Alexandru Andrieș pe numele său.
Ei, după cum vedeți, am cam crescut cu ei. Și ei, odată cu mine... Doar că ei au rămas pe scenă, iar eu am ajuns un pârlit de inginer...
Inginer care, participând recent la cea de-a 10-a adunătură AFA din Alba Iulia a avut șansa să liciteze și să poată cumpăra două bilete la spectacolul cu același titlu ca și articolul, de la Circul Metropolitan București (la cincisprezece ani de la primul concert omonim). Spectacolul este un format imaginat, creat, inițiat de marele iubitor al pletelor, ploii și cămășilor 'nflorate. Care din păcate pentru noi, a fost chemat în altă parte mai repede decât ne-am fi dorit.
Și cum primăvara asta a venit cu zăpadă, chiar am avut ceva griji... dar am reușit să ajungem, chiar destul de ușor (cu taxiul) la locul faptei.
Am intrat, n-am pus pe locurile noastre și am așteptat. Și am mai așteptat o tură...
"Cei patru corifei": Nicu Alifantis (zis Grecu', sau Greculetzu'), Mircea Vintilă (zis Ciocu'), Alexandru Andrieș (zis Alexe, sau dom' profesor), Mircea Baniciu (zis Tetea) au intrat pe scenă cu un sfert academic de oră mai târziu decât ora de începere a spectacolului, în aplauzele sălii pline aproape până la refuz.
Și au început să cânte și să ne încânte: E război, Ioane; Lordul John; Hanul lui Manuc; Tamara; Tristeți provinciale; Miruna; Constantin și Veronica; la Rovine; Vara la tara; Ce bine ca ești și încă altele - câte 7 melodii de fiecare plus una la bis = deci una peste alta am ascultat 32 de cântece unul mai frumos decât celălalt, de nu-mi vine nicio idee pe care s-o aleg să ilustreze acest articol. Dar mă opresc totuși asupra uneia de suflet pentru mine: Mircea Baniciu - Andrii Popa, cântată la bis.
A fost primul de anul acesta din cinci concerte: câte unul de ziua de naștere a fiecăruia dintre cei patru, plus unul pentru cea a realizatorului - ținute respectiv în fiecare din orașele lor de baștină. Urmează... Brăila! Și a fost și un moment mai deosebit - într-un moment de respiro, când ei tocmai se pregăteau să cânte o nouă melodie, toată sala s-a ridicat spontan în picioare și i-a cântat „Mulți ani trăiască” lui Vintilă, la împlinirea frumoasei vârste de 69 de ani.
Nu mai vă spun de micile glume și „împunsături” ce au mai condimentat spectacolul... Cine vrea, să-și ia bilet! vor mai fi patru spectacole, dintre care unul tot în București!
Trimis de Dragoș_MD in 25.03.18 01:23:40
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dragos: Cred ca doar enumerarea celor ce susținut concertul era suficientă ca sa îmi dau seama ce va urma. Felicitări pentru participarea la concert dar și pentru ca ne-ai povestit și noua, votat cu mare drag.
@Dragos:
"Trec anii vieții-n mod discret,
Din țânc, moșneag.
În adieri și legănări cotit drumeag
Dar... mult regret! "
Acum ghinion că nu rimează și babă...
Cu ei ne-am petrecut și noi tinerețea, mai ales că muzica era aproape singurul balsam atunci. Mi-ai amintit cât de victorios a venit Cătă de la Cluj (eram în Dej atunci) cu câteva discuri ale lor.
Socrul lui Baniciu i-a fost apoi șef.
@Dragos: Suuuuper!
dimineata a sosit cu trenu'n gara
constantin trait la tara
intr-un sat din baragan.
i-a zis mama: constantine tine seama
la oras sunt oameni care or sa vrea sa-ti ia din bani.
si ai de grija cat mai bine, cat mai bine, constantine cand ajungi la bucuresti
caci la oras sunt oameni care vor sa-ti ceara din parale,
fii atent sa n-o patesti.
in pieptarul de sub haina lui cea noua
are ascunsi vreo mie, doua,
banii lui de inceput
cu migala scoala profesionala
sa invete o meserie sa ajunga om facut.
si ai de grija cat mai bine, cat mai bine, constantine cand ajungi la bucuresti
caci la oras sunt oameni care vor sa-ti ceara din parale,
fii atent sa n-o patesti.
sus la cina constantin sa bea o bere,
banii lui ii dau putere
sa se simta un domnisor.
intra in vorba fara sa cunoasca frica
cu distinsa veronica si o roaga sa ia loc.
si i-a zis mama, i-a zis mama: constantine tine seama fetele de la oras,
cate or fi bune, or fi zane
da'n urma lor pustiu ramane,
fii atent sa n-o patesti.
veronica strangatoare ca furnica
vrea sa se intoarca acasa
cu imbracaminte-aleasa.
da'nainte pe la farmec vreau sa stai sa-mi iei
daca tii la mine si-un elena rubin stein.
ahh constantine, constantine ce-a putut face din tine,
se duc si banii si norocul...
s-a dus si scoala si domnie,
s-a dus tot ce putea sa fie...
si vorba mamei reinvie.
ca ti-a zis mama, ti-a zis mama:constantine tine seama fetele de la oras
cate or fi bune, or fi zane
dar in urma lor pustiu ramane,
fii atent sa n-o patesti.
@Dragos:
Locuinta mea de vara
E la tara...
Acolo era sa mor
De urat si de-ntristare
Beat de soare
Si parlit ingrozitor!
Nu nu-i la țară, e la Brăila, de unde este Grecuțul! Păcat că n-am cum s-ajung la concertul de-acolo!
Am crescut cu toți cei patru, dar și cu Anda Călugăreanu și Dan Tufaru.
Mulțumesc, @Dragoș, pentru atmosfera frumoasă pe care ne-ai fotografiat-o-n cuvinte și poze.
Aceleasi pasiuni muzicale, aceeasi parlita de meserie, doar ca n-am vazut pe viu pe cei patru corfei la un loc. Ma bucur doar de un dvd cu un concert de-al lor de acu' mai multi ani. Dar si ei si noi suntem an de an mai putini.
Sa fie muzica buna pe versuri inteligente pe cale de disparitie? Sa ramana pasionatii de astfel de arta in numar tot ma mic?
@all - mulțumesc pentru aprecieri și pentru cuvintele frumoase.
Pentru cei ce doresc, pot asculta aici un interviu acordat de cei patru Cristinei Țopescu la postul de radio RFI pe 17 martie (acum vreo săptămână-n urmă).
Excelent și savuros!
Am văzut interviul ăla, e reconfortant și amuzant să le auzi poveștile de viață, de concerte...
Am fost și la concert, au dat voie și bărbaților să intre O încîntare!
De notat că aproape tot ce s-a cîntat e de pe albumele dinainte de 90 - 92. Cred că aproape numai „vechituri”. Poate și pentru că sînt piese care se pretează mai ușor la a fi cîntate în manieră „folk”, doar chitară și ceva percuție.
Pentru că recent l-am văzut pe Vintilă în concert cu trupă cu tot, cu orchestrație complexă, clape, backing vocals etc., a fost binevenită versiunea sa mai „simplă”, clasică.
A fost delicioasă intervenția lui Andrieș (despre care știm din interviuri că e acel „celebru și bun coleg de facultate”) la piesa „Miruna”. Chiar mă întrebam dacă o să puncteze ceva. El și-a zis replica cu blugii rupți, iar șugubățul de Baniciu, care „în sfîrșit bea și apă” (bănuiesc că o fi dat Vintilă un șpriț și o votcă înainte, de ziua lui), a explicat la final pentru toată lumea cum a fost treaba cu Miruna și unde i-a rămas cămașa de noapte Evident, totul la nivel de glume colegiale.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 La Ateneu, cu Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal — scris în 16.04.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- Oct.2019 Cică se pensionează Andrieș! — scris în 15.10.19 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL]
- Mar.2018 „La mulți ani! ”, pe clape de pian — scris în 10.03.18 de doinafil din BUCURESTI
- Dec.2017 O seară de vis - Concertul de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucureşti — scris în 07.01.18 de Floria din BUCURESTI
- Oct.2016 Bășcălie la modul serios? Mihai Mărgineanu e un expert! — scris în 09.10.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL]
- Aug.2016 Am facut-o si pe asta! VIP la Expo Antalya 2016 — scris în 08.11.16 de GabrielaG din BRASOV
- Jul.2016 Respect, Scorpions! — scris în 17.07.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL]