ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-2012
    DURATA: 8 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Templul din PHILAE si frumoasa Insula ELEFANTINA

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Ziua se anunta mult mai interesanta decat cea de ieri pentru ca in program aveam templul zeitei Isis dar si o plimbare cu feluca spre Insula Elefantina. Plini de entuziasm am pornit dupa masa de dimineata catre un loc superb, minunatul templu din Philae.

    Odata cu constructia marelul baraj de la Aswan apele au crescut in zona si au amenintat cu scufundarea pe vecie a templului. UNESCO dar si autoritatile din Philae intervin pentru salvarea lui. Desi templul era partial scufundat deja, locul este inconjurat cu dig, este secat si se intreprind lucrari megalitice de taiere si mutare bucata cu bucata a acestuia intr-un loc sigur unde sa ramana conservat si admirat in toata splendoarea sa de milioane de turisti. Este mutat in final pe o insulita mica unde se afla si in ziua de azi privind catre Nil. Mica insulita Philae este considerata ca fiind locul unde a fost inmormantat Osiris si de aceea plasarea templului dedicat sotiei sale Isis pe aceasta insulita s-a dovedit a fi adecvat. Toata aceasta operatiune a durat 9 ani, iar acum templul este un minunat loc de pelerinaj si de spectacole impunatoare de lumini si sunet la ceas de seara. Pe langa acest templu au mai fost salvate alte 18 in acelasi fel. Una peste alta efortul financiar cred ca a fost urias.

    Am ajuns cu autocarul pe malul fluviului si am fost preluati de o barca de la un ponton micut si plin de vanzatori de coliere facute din samburi de oarece fruct necunoscut noua. Nu am scapat fara vreo 5 coliere (1 euro toate) si asa frumos impodobiti am pornit catre casa maretei zeite.

    Templul zeitei Isis este unul dintre cele mai mari si mai frumoase din Egipt. Si cum sa nu fie tocmai templul zeitei dragostei, a reinvierii si a renasterii un loc superb intr-un peisaj de vis?! Aici veti intalni coloane gigantice si pavilioane din piatra uriase, pereti plini de hieroglife si de basoreliefuri reprezentand scene din viata zeitei si a familiei sale. Isis alaptandu-l pe Horus, nasterea lui Horus, moartea sotului-fratelui zieitei Osiris si chiar in fata templului langa Nil, locul unde sa isi traga barca stralucitoare atunci cand vine acasa. Amplasarea sa speciala, pe malul fluviului cu o priveliste de vis il face si mai interesant decat este deja. Locul este feeric, anume destinat unei zeite atat de venerate ca Isis-mama divina. Exista si o zona de spectacole cu bancute din piatra frumos aliniate construita recent. In zare se vad resturile scufundate ale locului unde se afla templul initial. El a fost construit in asa fel incat la rasaritul soarelui lumina sa patrunda printre coloanele principale. Cand templul a fost stramutat inginerii au calculat pozitionarea lui sub acelasi unghi astfel incat soarele sa rasara tot printre coloanele cu pricina. Treaba a fost facuta cu mult simt de raspundere, se vede ca si-a varat UNESCO coada.

    Am fost lasati sa admiram pe indelete templul dupa ce ghidul ne-a povestit toate cele despre el iar apoi ne-am intors sa luam masa de pranz pe nava noastra.

    Dupa masa am fost urcati in autocar si am ajuns cu mare entuziasm la malul fluviului unde se facea imbarcarea in feluci, niste barcute cu vele, foarte frumoase si pitoresti. Ne-am aliniat frumos fundurile pe bancutele din lemn si am pornit sa navigam pe Nil in jurul insulei Elefantina. Aceasta plimbare a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri facute in Egipt. Vantul sulfa si umfla panza enorma de deasupra noastra care ne tinea in acelasi timp si umbra iar culorile vii ale apei incredibil de albastre contrastau cu desertul galbui si pietros al insulei din vecinatate si cu verdele fantastic al unei gradini botanice pe langa care am trecut razant. Insula Elefantina este pietroasa, dar pietrele sunt roase de vant si rotunjite si seamana foarte mult cu niste animale gigantice. Privita de sus arata ca un colt de elefant, de aici si numele ei. Aceasta mica minune a Nilului era sediul a 3 divinitati, Khnum, zeul responsabil de curgerea fluviului, sotia lui, Satis, o razboinica responsabila cu fertilitatea si fiica lor Anuket, responsabila cu revarsarea anuala a fluviului fara de care nimeni nu ar putea supravietui. Pe insula s-a descoperit un calendar antic scris cu hieroglife si considerat a fi cel mai vechi calendar din lume. Aici au ajuns la un moment dat si evreii cu celebrul chivot dar nu au facut prea multi pureci pe acolo. Tot pe Elefantina exista niste sate nubiene dar noi nu am coborat ci ne-am invartit in jurul ei. Toate malurile abrupte ale Elefantinei sunt pline cu inscriptii hieroglifice enorme si extrem de interesante.

    Alaturi de Elefantina exista o alta insula, Kitchener, pe care se afla o splendida gradina botanica incredibil de verde si inmiresmata despre care ni s-a spus ca ar avea peste 900 de specii de plante diverse. Tot in zona exista si mausoleul dedicate lui Aga Khan.

    In timpul plimbarii noastre fluviale dupa ce ghidul ne-a povestit toate lucrurile despre insule si zona s-a organizat o mica petrecere ad-hoc pentru noi, cu darabane si o vioara si am fost invitati cu totii la dans in micul spatiu al barcii. Cand dansam noi mai cu foc de barca noastra se alipeste o copaie in care stateau doi copilasi. Imediat s-au prins cu manutele de barca noastra si au inceput sa cante in toate limbile ca sa le dam banuti.

    Am regretat cand plimbarea s-a incheiat pentru ca ne-a placut foarte mult.

    Seara pe nava noastra s-a organizat o petrecere in galabia, halatele acelea lungi pe care pe poarta egiptenii. In acest sens am fost dusi in grup la bazarul pe care il vizitasem deunazi sa ne cumparam galabia. Ce va imaginati ca am facut?! Nici nu ne-am apropiat de scarbavnicul asezamant al “termitelor” ci ne-am prezentat la petrecere frumusele ca niste floricele, impodobite cu hainele noastre aduse cu mult spor de acasa! Pe model Forrest Gump! Adica daca tot ne-au fugarit neobrazatii aia prin bazar macar sa pastram tematica filmului cu pricina si sa ne imbracam sport! Uite asa! Ioc halat! Rahat! Votat!

    Maine navigam spre KOM OMBO, un alt templu superb de pe malul fluviului zeilor.

    rog webmasterul sa adauge urmatoarea melodie

    https://www.youtube.com/watch?v=FAPfjrVb650

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 04.09.14 21:50:47
    Validat / Publicat: 04.09.14 23:09:53
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P30 feluca in bataia vantului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [04.09.14 23:07:46]
    »

    Antrenanta ilustrație muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    -

    Cred c-o s-o "adopt" şi pentru o zi (seară sau noapte) din octombrie. Va fi imediat după "Swan Lake" , most probably // prietenii ştiu la ce mă refer şi-s invitaţi să se implice, în acea "scenă" sau acel "act" (prietenele nu)

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [05.09.14 10:06:20]
    »

    @webmaster: hmmm... am pierdut uzul ratiunii! sa fie oare vreun webmaster nascut in octombrie?! cine-i nascut in octooombrieeee, hai sus, hai sus, hai sus!

    De ce nu si prietenele?

    webmaster
    [05.09.14 11:35:17]
    »

    @buterfly:

    De ce nu si prietenele?

    Păi cum să danseze fetele, măi, "Swan Lake" (de exemplu)?? Lor le trebuie fustiţe, poante, pregătiri "psiho", alea-alea...

    Pe când nouă nu ne trebe nimic - în afar' de bună dispoziţie

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [05.09.14 11:36:01]
    »

    @webmaster: ... si o bere! suntem nascuti in aceeasi luna

    Michaell
    [05.09.14 11:36:50]
    »

    @buterfly: buna, ne-ar interesa si pe noi ceva asemanator, mai exact fica noastra isi doreste mult sa viziteze piramidele, muzeele din Cairo, etc. Ptr. ca pe mine nu ma prea intereseaza acele meleaguri, s-ar oferi posibiliatea ca sotia sa mearga cu fata noastra intr-o asemenea calatorie. Din experientele pe care le-ai facut tu si ce-ai vazut acolo, ai indemna doua femei fara insotitor barbatesc la o asemenea calatorie?

    Tot in acest context imi permit o mica remarca: intr-o poza postata de tine la o masa de ping-pong... poate mi se pare mie, dar barbatii care stau pe margine aproape ca te dezbraca din ochi...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [05.09.14 16:00:08]
    »

    @Michaell: din punctul meu de vedere totul a fost ok, important este sa nu se indeparteze de grup si de ghid. peste tot sunt dusi cu autocarul si acolo unde se opreste autocarul sunt zone cu turisti, deci sigure. Navele sunt foarte sigure, nu exista nici un fel de problema. Eu chiar am mers acolo intr-o perioada de revolte la Cairo, de asta am gasit pret mic. Nu am avut ocazia sa vad nici un fel de revolta desi am fost si la Cairo.

    Cineva de pe site ma acuza ca este o zona periculoasa, dar mie personal nu mi s-a parut. Acum daca e sa o luam asa nici din casa nu poti iesi ca sunt multe accidente de masina pe toate drumurile.

    Poza cu masa de ping pong este facuta la piscina, toata lumea era in costum de baie, eu chiar eram imbracata fata de ceilalti. Cei care se uita ciudat sunt din personalul navei, veniti special sa vada multimea de turiste dezbracate de pe puntea superioara. Pe strazi e indicat sa fie cu umerii acoperiti (tricou nu maieu) si pantaloni macar pana la genunchi. Oricum am vazut multe turiste in pantaloni scurti si maieu fara probleme.

    Vacanta a fost deosebit de frumoasa si in afara de povestea cu alergatul nu am avut alte incidente.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Michaell
    [05.09.14 16:43:27]
    »

    @buterfly: ok, multumesc. deci umeriii... : -))

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [05.09.14 16:57:31]
    »

    @Michaell: hihihih... culmea... umerii

    daca stau cu grupul si ghidul nu exista probleme. Daca vor sa mearga la bazar sa ia mai multe persoane cu ele.

    Dabator
    [05.09.14 20:56:45]
    »

    În Egipt lucrurile sunt foarte simple. Mai ales atunci când nu sunt complicate .

    Îmi aduc aminte (sunt câțiva ani de atunci) la aeroport i-am făcut loc soției mele să treacă în față. Mare greșeală!

    Vameșul s-a uitat urât la ea și i-a făcut semn. Păi cum își permite ea să treacă în fața mea. Așa că a oprit-o și m-a lăsat pe mine să trec.

    Clar, cineva trebuie să facă ordine și în familia mea scăpată de sub control.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [05.09.14 21:20:09]
    »

    @Dabator: hihihi noroc cu vamesul ala! Acum ai sub control total!

    rodicaonet
    [27.10.14 22:06:52]
    »

    Minunate descrierile, minunate locurile. Am fost de mai multe ori prin locurile acelea acum si mai demult. Aswan-ul este unul din locurile ce sufera cel mai mult de pe urma "revolutiei". Turismul in zona s-aprabusit efectiv si lumea sufera sufera de saracie cronica. Hoardele alergatoare mustacioase si slinoase nu erau chiar atat de agresive, dar aveau darul de a te agasa si inainte. Si acolo e "civilizat".

    Am avut parte sa vad partea neturistica si, crede-ma, e jale. Oricum Egiptul a fost si va fi un loc unic si mereu inedit. Minunat

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.10.14 09:17:54]
    »

    @rodicaonet - multumesc pentru aprecieri! asa este, partea ne-turistica e urata rau si periculoasa. Ideea de baza intr-o calatorie prin Egipt este sa stai cu grupul si cu ghidul. Daca faci asa o sa fie perfect! Noi am invatat pe propria piele cum sta treaba. Pacat ca sunt asemenea oameni care strica tot turismul din tara aia, de fapt ei din turism traiesc si pe ala au darul de a-l distruge.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    rodicaonet
    [28.10.14 19:02:22]
    »

    @buterfly - Eu am apartament la Hurghada si merg cam de 3 ori pe an cate o luna. Am batut Egiptul din lung in lat, am scris si niste povestioare despre Sahara si Oaza Siwa pe aci. In urma cu 6-7 ani totul era diferit.

    Noi ne-am invatat cu ei si ei cu noi, dar tot ne streseaza daca mergem la Cairo sau in alte parti (si sunt si multe si foarte frumoase)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [18.06.21 20:20:23]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Templul Philae» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Croazieră pe NIL]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, Michaell, rodicaonet
    Alte impresii din această RUBRICĂTemplul #Philae:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060013055801392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1