GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca de obicei, așa cum facem de câțiva ani, la începutul lunii iunie am plecat spre Grecia. Evident, pentru aceasta, am traversat Bulgaria. Și cum sejurul nostru în Peloponez a depășit șapte zile, am preferat să iau nu două viniete pentru o săptămână, la ducere și întoarcere, ci una singură, pe o lună, că tot atât costă. Și, în plus, cum vinieta a devenit electronică, m-am bucurat că nu am mai lipit pe parbriz mizeria aia de sticker, care se dezlipea foarte greu … :))
Dar nu despre sejurul în Grecia vreau să vă povestesc, nu încă …
Vinieta bulgărească cumpărată era valabilă până la sfârșitul lunii iunie, așa că m-am gândit să o folosesc eficient. Mai întâi, am zis să mergem la Ruse, după care am zis că mai bine la Sofia. Am renunțat, când mi-am amintit că e iunie. Apoi, ne-am zis să mergem trei zile la Bansko și alte trei la mare. În final, a rămas varianta cu o săptămână la mare.
Cum nu suntem amatori de AI, pentru că asta ne leagă de locul cu pricina, am căutat altceva. Și uite-așa, căutând pe booking.com, am găsit ceva convenabil: Tatyana Guest House, din Biala, un orășel liniștit, aflat la vreo 50 km sud de Varna și cam tot atâția nord de Nessebar. Cea mai apropiată localitate este mai cunoscutul Obzor, la 7 km sud.
Pensiunea Tatyana este administrată de un tânăr inimos, Bozhidar, care e din Ruse, dar, în timpul vacanței studențești se ocupă (și o face foarte bine) cu administrarea pensiunii. Așa că, nu vă așteptați ca, odată ajunși la pensiune, să o întâlniți pe Tatyana … Nu, pe Tatyana, sora mai mare a lui Bodhijar, ați putea-o întâlni la Sofia, unde s-a stabilit. Aici, la Biala, pe lângă tânărul administrator al pensiunii, îi mai puteți întâlni, uneori, pe tatăl sau pe bunicul acestuia, veniți să-i mai țină de urât.
Pensiunea este situată într-un cartier liniștit al micului oraș Biala, pe strada Bregova, la numărul 14. Nu e foarte aproape de plajă, Google Maps ne arată 950 m de mers pe jos de la pensiune până la plaja publică, situată la capătul estic al străzii Cernomorka, dar pe noi situația asta nu ne-a speriat, dimpotrivă, pentru că mersul pe jos este o ocupație zilnică a noastră.
În rest, poziția pensiunii este ideală, liniștea fiind cadrul obișnuit al acesteia. Doar cântecul matinal al cocoșilor și ciripitul stolurilor de rândunele ce-și învață puii să zboare mai tulbura calmul zonei.
Clădirea în care este situată pensiunea este una nouă, are doar 10 ani și are trei niveluri. Primul este rezervat proprietarilor, iar următoarele două sunt formate din câte patru camere pentru oaspeții pensiunii.
Curtea nu este prea mare, ea dispunând de trei spații de parcare în linie, ceea ce nu e potrivit pentru ieșiri zilnice, pentru că primul intrat nu poate ieși decât după ce ceilalți îi fac loc, așa că e mult mai potrivit să lași mașina afară, la stradă, în fața pensiunii, ceea ce am făcut și noi, pentru că am mai făcut mici ieșiri, ba, într-una din zile am fost chiar la Sozopol.
În partea din spate a curții este o grădină, cu pomi fructiferi, iar între aceasta și clădire, pe o porțiune este amplasată o terasă acoperită, unde este amenajată o bucătărie de folosință comună, dotată cu cele necesare, inclusiv grătar și mese și banchete. Pereții sunt decorați cu diferite obiecte populare din diferite zone ale Bulgariei. Aici trebuie să fac o paranteză, pentru a vă spune că Bozhidar este foarte mândru de țara lui, pe care o iubește, deși, spune el, este o țară mică și cu prea multă corupție …
Noi am stat în camera 5, dar toate cele opt camere, pentru două persoane, sunt identice (doar că unele sunt în oglindă față de celelalte), iar cele patru cu vedere la stradă sunt dotate cu pat matrimonial, iar celelalte patru au paturi twin. În rest, dotările sunt la fel: aer condiționat, minifrigider, TV cu canale prin cablu (printre ele am găsit și Travel Channel, canal româno-maghiar, dublat sonor în maghiară și subtitrat în română), pat(uri), noptiere și un șifonier.
Camerele au, toate, un balcon destul de mare, unde se găsesc o masă și două scaune.
Baia este destul de largă, îmbrăcată în faianță, iar dușul nu este despărțit prin nimic de restul încăperii.
Într-una din zile, am făcut greșeala ca, la plaja de după-amiază, să uit cheile în buzunarul chiloților de baie și să intru așa în mare. Greșeală fatală: când am revenit la pensiune, am constatat că nu mai găseam cheile, în număr de trei, una de la poartă, cealaltă de la intrarea în clădire și a treia de la intrarea în cameră. Evident, Bodhijar, fără a se supăra, mi-a adus cheia de rezervă, iar a doua zi mi-a înmânat un set nou de chei.
Prețul camerei închiriate de noi pentru șapte zile la Pensiunea Tatyana a fost unul foarte mic, 130 €, e drept, având inclusă în acest preț și reducerea oferită de booking.com pentru statutul de Genius nivel II. Evident, este un preț foarte mic, cel mai mic pe care l-am plătit pe unde am fost, pentru o săptămână.
Ca atare, pot spune că a meritat din plin să mergem la Biala și să stăm la Pensiunea Tatyana, mai ales că stațiunea este una frecventată, în mod surprinzător, foarte rar de români, mai ales de acea categorie de români cu comportament de mahala. E drept, nu am scăpat complet de această categorie, dar ne-am intersectat doar o singură zi, pe plajă, cu un grup din această categorie, în rest cel mai des am auzit vorbindu-se (în afară de bulgară, bineînțeles) în rusă, dar erau și ceva nemți prin zonă. Stațiunea este una foarte calmă, potrivită pentru familii cu copii mici și pentru cei dornici de o vacanță liniștită.
Trebuie să spun că, deși, în ultimii zece ani am trecut cel puțin o dată pe an prin Bulgaria, uneori chiar mai des, acest sejur a fost primul petrecut la Marea Neagră bulgărească, după exact treizeci de ani. Da, am ajuns prima dată la Marea Neagră în Bulgaria, în vara anului 1989, când am făcut primul circuit balcanic cu mașina (Dacia 1310) și am ajuns până la Istanbul.
Trebuie să recunosc că a fost o aniversare extrem de reușită! Și la asta a contribuit din plin Pensiunea Tatyana și administratorul ei. Mulțumim, Bozhidar!
Trimis de Costi in 03.07.19 14:17:25
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 42.87761900 N, 27.88776200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Un post-scriptum la cele scrise, cu o informație importantă, pe care am uitat să o dau în review: motivul care m-a determinat în final să aleg pentru sejurul pe litoralul bulgăresc pensiunea Tatyana (pentru că, trebuie să recunosc, sunt multe oferte atractive în această zonă), a fost unul foarte practic.
Pe lângă nota generală foarte mare de pe booking.com (9,6), a contat foarte mult și a înclinat balanța în favoarea acestei pensiuni și nota la Wi-Fi, tot 9,6. Și această notă s-a confirmat pe deplin.
Nu am avut prea mult timp să stau pe internet, dar am testat legătura vizionând un episod al unui serial pe contul meu HBO GO. A mers aproape perfect!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)