ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2005
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    CHICHEN ITZA – cel mai turistic dintre toate siturile arheologice din Yucatan

    Ilustrație video-muzicală
    '
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am visat multi ani sa ajung la Chichen Itza, cel mai popular sit arheologic din Mexic, si iata ca acum am avut ocazia sa imi indeplinesc acest vis. Inima mi-a batut cu putere cand autocarul a parcat intr-o mare de alte autocare si masini de toate tipurile si am pornit cu nerabdare in suflet spre intrare. Peste tot vanzatori ambulanti de absolut orice iti poti imagina, mii de turisti, legiuni si cohorte tropaitoare venite din toata lumea, praf, galagie si conversatii in toate limbile posibile, cam asa se prezenta Chichen Itza cand am debarcat noi.

    M-am gandit ca poate nu incapem cu totii dar stati linistiti, situl este foarte mare si foarte bine intretinut. Dintre toate siturile din peninsula asta este cel mai putin salbatic, foarte multa lume se inghesuie aici, iar vegetatia a fost perfect curatata de pe obiective, cred ca au fost chiar si spalate altfel nu imi explic faptul ca erau foarte albe spre deosebire de alte locuri unde totul parea salbatic. Parea ca aici natura si jungla au dat inapoi in fata oamenilor.

    Am purces spre locul unde se juca pelote, un joc cu o minge din piele plina cu carpe si foarte grea care se lovea cu soldul si trebuia trimisa printr-un cerc de piatra situat foarte sus (nu am inteles cum puteau face asta cu soldul!). Jocul asta implica 2 echipe si era considerat sacru. Echipa castigatoare urma sa fie sacrificata zeului soare, pentru binele comunitatii, in caz de lipsa de ploaie sau de boli sau de recolte slabe. Culmea este ca toti se zbateau sa castige pentru ca asta era o mare onoare iar familiile celor sacrificati aveau parte de oarece privilegii. Daca nu se zbateau prea tare cu jocul, uneori era sacrificata si echipa care a pierdut, pentru lipsa de entuziasm! Mayasii pretuiau prea putin viata personala, accentul fiind pus pe binele comunitatii, cam in genul unui musuroi de furnici.

    In apropiere exista o Cenote, o gaura mare in pamant unde era apa potabila. Acolo erau aruncati castigatorii meciului, dupa ce li se legau bolovani de gat. Oamenii mureau cu demnitate fara sa cracneasca. Problema a fost ca tot facand astfel de sacrificii au poluat apa de baut a comunitatii si se pare ca a izbucnit o epidemie. Pe fundul cenotei s-au gasit craniile si scheletele sacrificatilor.

    Ceva mai incolo se ridica semet si impresionant observatorul astronomic, un loc deosebit de interesant avand in vedere ca mayasii aveau cunostinte despre astronomie net superioare celor pe care le avem noi azi. Calendarele lor au fost extrem de precise si totul s-a realizat doar urmarind miscarile astrelor. Ni s-a spus si despre presupusa apocalipsa din 2012 cum ca de fapt mayasii nu au prezis asta ci sfarsitul unui ciclu de viata si inceputul altuia intr-o alta dimensiune a timpului si spatiului. Oricum se presupune ca data calculata pt 2012 de fapt nu e corect calculata deoarece calendarul impus noua de biserica catolica are multi ani lipsa si multe pierderi pe parcurs…greu de explicat.

    Iata-ne ajunsi si la piesa de rezistenta a sitului EL CASTILLO, marea piramida! Din pacate nu se poate urca pe ea, se pare ca din cauza treptelor abrupte si a turistelor vesnic bete din Anglia, s-au inregistrat multe prabusiri…de turiste desigur. Totusi, langa treptele pe care an de an coboara marele zeu KUKULKAN sau QUETZALCOATL (sarpele cu pene de quetzal) se intampla un fenomen straniu. Ghida noastra ne-a pus pe toti langa trepte si ne-a pus sa aplaudam de 2 ori in cor …clap, clap…. ecoul venit de pe trepte catre noi era exact sunetul facut de quetzal (pasare) …piu, piu. Si iarasi clap, clap…piu, piu…clap, clap…piu, piu…in acest fel mayasii stiau ca marele zeu e mereu alaturi de ei si atunci cand aveau probleme veneau langa trepte si bateau din palme pentru ca divinitatea sa le raspunda si sa le dea curaj.

    In acelasi loc, an de an la echinoxiul de primavara marele zeu coboara printre oameni sub forma unor umbre intruchipand un sarpe, care se formeaza pe scari. Mii de oameni asista in fiecare an la fenomen.

    Lasand la o parte multimea de turisti si salbaticia pierduta a locului, acesta ramane totusi extrem de interesant, incarcat de istorie si simbolism, incarcat de legende si povesti, plin de energie si merita sa il vizitati mai ales daca aveti si un ghid care sa va povesteasca toate astea.

    In urmatoarea povestire voi descrie minunata experienta de la piramida COBA. Stay tunned!!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 30.04.14 12:30:24
    Validat / Publicat: 30.04.14 13:35:40
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2068 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    adri-nico
    [30.04.14 16:56:30]
    »

    ahahaha! vinzatoare de piei de closca... asta n-am auzit niciodata. la ce erau bune pieile alea? ca are si mama la tara vreo doua closti care n-au scos decit 2 pui... si o auzeam ca le pune "chelea-n bat"... s'o fi facut mama un traseu la piramide in alta viata?

    esti de departe una dintre cele mai bune scriitoare de reviewuri. pline de informatii si usor de citit fara a fi plictisitoare. reusesti sa ma tii captiva incit am ars si clatita... merita!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [30.04.14 21:03:15]
    »

    @adri-nico: era o gluma aia cu pieile de closca... hahaha... ma bucur ca iti place, urmeaza alte piramide. Dar de luni incolo ca acum am luat vacanta!

    webmaster
    [05.05.14 23:18:20]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [07.05.14 08:46:24]
    »

    @webmaster: este perfect! poate gasiti si pentru celelalte piramide ceva muzica. Multumeasc

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*
    Alte impresii din această RUBRICĂTainele piramidelor Maya:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050161838531494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1