ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La fel de fain cum știam

TIPĂREȘTE

Dacă tot ne făceam vacanța la Băile Felix, iar Ungaria era la o aruncătură de băț, am zis să ne petrecem una dintre zilele vacanței, la ștrandul de vară din Hajdúszoboszló. Din Băile Felix și până la Hajdúszoboszló sunt aproximativ 80 km cu ieșire din țară pe la Vama Borș, așa că am ajuns destul de repede în apropierea ștrandului.

Ștrandul din Hajdúszoboszló este considerat cel mai mare ștrand din Europa. Acesta se întinde pe o suprafață de 30 hectare și are 13 bazine. La acestea se adaugă un aquapark exterior, un aquapark interior, o zonă cu bazine termale interioare și exterioare, foarte multe restaurante și mici magazine cu obiecte de sezon, un camping destul de mare, terenuri de sport, o insulă pentru nudism, un lac unde se pot face plimbări cu barca sau cu hidrobicicleta, etc.

Ștrandul este deschis doar în perioada 01 mai - 30 septembrie, după următorul program:

01- 31 mai între orele 9-18;

1-15 iunie între orele 9-19;

16 iunie - 11 august între orele 9-20;

12 august - 1 septembrie între orele 8-19;

2-30 septembrie între orele 9-18.

Prețul biletelor de intrare pentru adulți este de 2100 forinți, iar în perioada 01 iulie - 31 august acesta crește la 2600 forinți. Bineînțeles că există și prețuri cu reducere pentru copii și pensionari, pentru intrare după ore 16 și alte prețuri. De reținut că în prețul acestui bilet nu este inclusă și intrarea la aquaparkul interior sau cel exterior, în schimb se poate intra la zona cu bazinele termale, interioare și exterioare.

Sunt mai multe locuri prin care se poate intra în ștrand. Pe strada Joszef Attila sunt două intrări, se mai poate intra pe la bazinele termale sau pe la Aqua Palace. Clienții Hotelului Aqua Sol au intrare gratuită printr-un tunel închis care ajunge în interiorul aquapark-ului închis iar clienții Hotelului Hungarospa au intrare gratuită printr-o poartă mică metalică aflată în apropierea terenurilor de sport. Nu știu cum au acces cei care stau la camping, dar sunt sigur că s-au gândit și la ei.

Noi am mers cu mașina pe strada Joszef Attila, unde știam că sunt cele două intrări. Intrarea din apropierea Hotelului Hungarospa era închisă pentru niște lucrări, așa că am folosit intrarea din apropierea Hotelului Délibáb. Pe marginea străzii sunt amenajate foarte multe locuri de parcare, dar toate sunt cu plată. Plata se face la aparatele amplasate acolo, dar noi am întâmpinat problema că aceste aparate funcționează doar cu monede și noi aveam doar bancnote. Am încercat să schimbăm la casa de bilete și la magazinele din zonă dar nimeni nu avea sau nu vroia să ne schimbe. Neavând încotro am luat mașina și am dus-o în curtea Hotelului Hungarospa, unde am fost cazați de două ori și știam unde se poate parca. Nu ne-a întrebat nimeni de sănătate așa că am lăsat-o acolo până seara când am plecat.

După ce am intrat în ștrand am ales un loc la umbra unor copaci din apropierea bazinului cu valuri și am rămas acolo. Am luat două șezlonguri cu prețul de 700 forinți bucata. Acestea se găsesc în mai multe locuri ale ștrandului, dar nu pot fi luate de acolo de unde sunt până nu mergeți la un ghișeu să le plătiți și cu chitanța vă întoarceți la stiva de șezlonguri și le primiți după ce arătați chitanța.

Pentru început am avut grijă să ne procurăm micul dejun. Nu este de loc asta o problemă pentru că în apropierea locului unde ne-am așezat începea cea mai mare zonă cu restaurante din ștrand. Am luat pentru început un langoș cu smântână și cașcaval și un kürtőskalács tăvălit prin nucă măcinată și amestecată cu zahăr.

Partea asta fiind rezolvată am pornit către bazine. Pentru început am intrat în bazinul termal cel mai apropiat de noi. Acesta are o temperatură a apei cuprinsă între 36 și 38 grade, o adâncime de până la 1,7 metri și are o latură acoperită cu o copertină, unde te poți ascunde de soare sau de ploaie. Ce e fain la acest bazin e faptul că e flancat pe două laturi de restaurante și stând în apă poți să îți alegi deja mâncarea pentru prânz de pe meniurile acestora care pot fi cu ușurință citite din ștrand. Românii sunt o parte importantă din clienții acestui ștrand, așa că majoritatea meniurilor sunt prezentate și în limba română.

Vis-a-vis de acest bazin se află bazinul cu valuri. Acesta este un bazin mare dreptunghiular, a cărui adâncime a apei crește treptat până la o adâncime de peste 2 metri și la fiecare oră, înainte cu zece minute de fix, este pornită o mașinărie care produce valuri. Startul este anunțat de un salvamar care lovește cu un fier într-o talangă și bazinul se umple imediat de doritorii de senzații tari.

Tot în această zonă mai sunt încă trei bazine pentru adulți și unul pentru copii. La fiecare bazin din ștrand există o plăcuță pe care este trecută adâncimea și temperatura apei.

În apropierea acestor bazine sunt două bazine cu apă termală care au pe mijloc bănci îmbrăcate în faianță unde te poți așeza iar pe margine au „paturi” pentru masaj cu bule de aer. Din aceste bazine se poate intra printr-o perdea de plastic la bazinele termale interioare. Acestea sunt în număr de trei și au temperaturi diferite, de la 32 la 38 de grade. Aici înăuntru sunt și toalete, dușuri, uscătoare de păr, iar la etaj sunt vestiare. Pe holul de la parter și de la etaj sunt multe cabinete pentru cei veniți aici la tratament. De la etaj este un tunel închis cu sticlă care duce la Aqua Palace. De la bazinele interioare termale se iese pe o altă ușă în direcția opusă celei pe care ați intrat și ajungeți la alte bazine termale exterioare.

După ce ne-am bălăcit prin toate aceste bazine am plecat la plimbare prin ștrand. Am ajuns la lacul care se află în interiorul ștrandului și am stat pentru câteva clipe pentru a admira sumedenia de crapi, destul de măricei, care vin la mal și mănâncă bucățile de pâine aruncate de oameni. De aici am trecut peste o punte de lemn și am ajuns în zona unde este amenajat un restaurant cu specific pescăresc. Aici este amplasat un castel gonflabil cu tobogane pentru copii și un teren de mini-golf. După ce am trecut de acest restaurant am ajuns la restaurantul în formă de corabie a piraților de pe malul bazinului mediteranean. Restaurantul are deasupra o terasă unde ne-am urcat și am admirat toată întinderea ștrandului. E frumos de privit spre zona pe unde am intrat în ștrand. Aici, chiar lângă intrare a fost amplasată de curând o roată cu cabine, iar pe lac, în acea parte este o fântână arteziană.

Bazinul mediteranean este considerat cel mai mare bazin din Europa Centrală. Pe o latură are amenajată o plajă cu nisip și cu șezlonguri de alt fel decât cele închiriate de noi.

Mergând mai departe am ajuns la podul care face accesul pe insula nudiștilor. Aici este un paznic care nu știu ce rol are că nu am încercat să ajungem acolo. Insula este înconjurată te stuf înalt și astfel cei care vor să stea goi pe insulă sunt feriți de ochii celorlalți.

După insulă se ajunge imediat la intrarea în aquapark-ul exterior. Aici se plătește un alt bilet pentru acces chiar dacă ați achiziționat biletul de acces în ștrand. Se poate plăti atunci când intrați în ștrand la casa de bilete sau se poate plăti direct aici la intrarea în aquapark. Nu am intrat aici așa că ne-am continuat plimbarea prin ștrand.

În continuarea aquapark-ului sunt terenurile sportive, în spatele acestora se află campingul iar dacă continui plimbarea pe lângă lac se ajunge la poarta de acces care acum era închisă pentru unele lucrări de întreținere a zonei.

De la intrarea aquapark-ului am plecat înapoi spre locul nostru dar am ales de această dată altă cale, făcând astfel un ocol complet al ștrandului.

Am dat aici de un bazin mai altfel decât celelalte. Avea amenajat un teren de polo, niște funii pentru cățărat și avea o formă mai interesantă. Mai sunt niște bazine mici termale în formă de yin și yang și un bazin pentru copii mici cu tot felul de animăluțe din piatră așezate prin el. Și în zona asta sunt multe locuri cu umbră și câteva restaurante, dar în general cu langoș și alte chestii de gen.

Mergând mai departe am ajuns la bazinul de înot, acesta are o adâncime cuprinsă între 2,2 și 2,7 metri și o temperatură a apei de 24 grade. E foarte bun pentru puțină mișcare. L-am încercat și mi-a plăcut foarte mult.

Am ajuns acum pe partea opusă a bazinului mediteranean, aceea unde este amenajată plaja cu nisip. Aici sunt și multe magazine mici cu tot felul de articole de sezon. Este amplasat și un semn cu denumirea stațiunii unde turiștii vin și își fac poze.

Înainte de a ajunge la locul nostru am trecut pe lângă fântâna cu apă potabilă care are pe ea trei capete de cai și am admirat portretele desenate de domnul care se află în această zonă în fiecare zi pentru cei care doresc un portret desenat în creion.

După plimbare ne-a cam venit foamea așa că am mers la unul din restaurantele din apropierea bazinului termal unde ne-am început ziua și am comandat două dintre multele meniuri prestabilite. Soția a vrut o tocăniță de fudulii și creste de cocoș și cușcuș amestecat cu paste ca și garnitură iar eu am luat o mâncare de mazăre cu carne, cartofi la cuptor și o friptură care părea din soia. Am avut și ciorbă gulaș la felul 1. Mâncare a fost bună dar porțiile au scăzut ca și mărime față de cum le știam noi acum șase ani când am mai fost vara aici.

Cu burțile pline, am continuat să lenevim prin bazinele cu apă caldă și înainte de a se însera am pornit spre locul de cazare din România.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de ungureanica in 20.11.19 14:35:26
Validat / Publicat: 20.11.19 17:58:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 8642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Ștrand Hajduszoboszlo. Plaja bazinului mediteranean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[20.11.19 22:34:43]
»

@ungureanica: O descriere corectă și completă, felicitări!

PS Constat că AmFostAcolo în aceeași perioadă. Cum de nu ne-am întâlnit?!!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[21.11.19 09:32:24]
»

Mulțumim pentru aprecieri! La cât e ștrandul acela de mare și dacă mergi împreună riști să nu te întâlnești. O zi faină!

alinafulg
[22.11.19 19:40:24]
»

@ungureanica: Am fost si noi acolo anul acesta de Rusalii și ne-am simtit foarte bine. De fapt am mers la Hajdúszoboszló de mai multe ori, dar nu am stiut ca exista o insula a nudistilor. Foarte buna descrierea strandului. Vacante faine!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[22.11.19 19:41:47]
»

@alinafulg: Mulțumim pentru ecou. Vă salutăm cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂȘtrand & Aquapark Hajduszoboszlo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46942806243896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1