ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 1 si 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Printre animale fericite, la Zoo Nyiregyhaza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Iubesc animalele, le-am iubit de cand ma stiu…Poate pentru ca am copilarit intr-un sat ardelenesc, situat la marginea dealurilor inverzite mai tot timpul anului, pe valea Muresului, cu ulite pline, pe vremea aceea de tot felul de animale: vaci, cai, capre, rate, gaste, catei, pisici…

Poate tocmai pentru ca imi pasa atat de mult de fiecare animal in parte, nu imi place sa merg la spectacole de circ sau sa vizitez gradini zoologice. Dupa o astfel de vizita, raman, invariabil cu un sentiment ineluctabil de tristete, insă avand copii mici, de dragul lor, incerc sa-mi inving melancolia si ii insotesc in drumetii la zoo. Fericirea din ochii lor, e recompensa suprema. In Romania am fost la Zoo Sibiu si Tg- Mures. Nu mi-a placut nicaieri, datorita conditiilor pe care eu le consider improprii, in care sunt tinute animalele. Spatiu putin, miros de la lipsa curateniei, etc…Asa ca, atunci cand s-a ivit oportunitatea de a vizita gradini zoologice si in afara tarii, am profitat de ocazie. Inainte de a ajunge la Zoo Nyiregyhaza, mai fusesem la Viena si in Estepona (vezi impresii). Mi-au placut ambele locatii.

Iar de Zoo Nyiregyhaza am fost incantata si as recomanda oricarei familii cu copii, si nu numai, o promenade pe aleile acestei gradini-parc create pentru ca animalele sa se simtă bine, fericite!

Denumirea oficială este Nyiregyhazi Állatpark.

Localizare

Am plecat de dimineata din Hajduszoboszlo, pe ruta Hajduszoboszlo – Debrecen – Hajduhadhaz – Ujfeherto – Nyiregyhaza, urmand indicatoarele. La intrarea in oras am cautat din priviri indicatorul de zoo, pe care l-am urmarit, pana cand am ajuns in fata intrarii. Pt. cine are Gps, este mai simplu, noi insa l-am uitat la pensiune. Trebuie sa va spun ca zoo se afla undeva la iesire din oras, intr-o padurice, lucru pe care noi nu il stiam, asa ca, pana am traversat tot orasul, am intrat de cateva ori in panica, ca nu cumva sa o fi luat pe un drum gresit, dar nu a fost asa. Am urmarit indicatorul „ zoo” si am ajuns cu bine.

Loc de parcare este suficient in cursul saptamanii, noi am fost lunea, . Nici nu a fost aglomerat.

Informatii generale

Aceasta gradina zoologica are cea mai mare suprafata dintre locatiile de gen din Ungaria, intinzandu-se pe 30 de hectare. Aici traiesc peste 300 de specii de animale in conditii foarte bune, apropiate de cele naturale. Totul pare a fi facut pentru ca animalele sa fie fericite. Ungurii se mandresc cu faptul, ca aici, desi in captivitate multe dintre animale se inmultesc.

Parcarea este gratuita, iar preturile biletelor de intrare nu sunt foarte mari. Pentru adulti biletul costa 2600 Huf, pentru copii pana la 14 ani - 1800 Huf, pentru cei sub 3 ani – 100 Huf. Exista si posibilitatea de a cumpara bilet de familie, dar noi ieseam mai scump, pentru doi adulti si 2 copii era 7800 Huf, asa ca am cumparat separat. Ora de deschidere este 9, iar ora de inchidere este 19 – vara si 16 iarna, asa ca fiecare are timp suficient pentru a admira si a se relaxa. De la intrare trebuie sa va luati harta parcului care se ofera gratuit si sa va ghidati dupa ea, ca sa nu pierdeti nimic.

Noua o plimbare ne-a luat cam 3 ore jumate, nu prea am zabovit pentru ca era cod rosu de canicula si eram... fierti, mai ales copiii. Insa ceea ce am vazut aici a facut sa putem suporta mai usor vremea capricioasa.

Prezentare

Gradina zoologica este impartita pe regiuni geografice si recompune continentele din punct de vedere al faunei si, pe alocuri, al florei...

Zona polara – este imediat dupa intrare, pe partea stanga. Cum am intrat, cum copilasii mei au dat cu ochii de leul de mare, care-si facea veacul si tumbele intr-un acvariu imens de sticla. Sunetele lor de mirare au fost pe masura marimii acestui animal fantastic. Apoi am gasit focile jucause care ne priveau cu ochisorii lor rotunzi si inteligenenti. Tot aici am vazut ursul polar si pinguinii. In partea din fata acestor acvarii este spatiu liber, bazine cu apa si un trotuar pe care focile si pinguinii ies si fac cunostinta cu turistii... La anumite intervale orare, aceste animale sunt hranite in vazut tuturor, creand un adevarat spectacol.

Zona asiatica este reprezentata prin iaci, camile, rinoceri indieni.

Urmeaza apoi traseul lui Tarzan, care este spctaculos precum ii spune si denumirea. Acesta strabate casa africana, este un traseu pe care il parcurgi pe sol, dar si pe punti suspendate, dedesubtul carora poti admira girafe, zebre, antilope si tot felul de cornute. Mie aici mi-a placut enorm, zebrele au un alb perfect imbinat cu un negru stralucitor, erau curate ca o lenjerie ce le imita blana, iar girafele par, de la distanta sa aiba o blanita catifelata ce te indemna sa le mangai... Toate animalele straluceau de sanatate. Pe podurile suspendate sunt zone de belvedere, unde exista masute, banci si automate de cafea. La un moment dat pe aceste culoare este o zona in care, sprec deliciul tutror maimuticile sunt libere si fac roata imprejurul tau, sarind si jucandu-se cu oricine doreste sa le tina isonul. Sunt ingrijitori care iti ofera feliute de banane pentru a le hrani. Acestea toate spre deliciul copiilor, dar si al nostru. La coborare, pe partea dreapta am vazut diferite specii de pasari: flamingo, fazani, pelicani – toate avand un spatiu generos in semi-libertate, apoi leoparzi, gheparzi, jaguari, gorile, crocodili, rinoceri, elefanti africani. Emorm aici mi-a placut o mamica hipopotam cu puiul care nu se dezlipea de langa ea. In final, estre spatiul dedicat leilor si tribului Masai.

Casa Tropicalăredă un microclimat din zona unei jungle, aici sunt amplasate zonele maimuţelor mai mari, sau mai mici. Un deal intreg este doar al lor.

Bazinul Carpatin are ca atractie principala o familie de ursi bruni, ursuzi i-am gasit cum le spune si numele. La un moment dat am vazut pe undeva si ursul negru care este de-a dreptul inspaimantator. Tot aici sunt lupi, caprioare, rasi si alte animale specifice muntilor Carpati. Mi-a placut mult si tigrul siberian pe care tot aici l-am admirtat. Felinele, poate si din cauza caldurii dormeau mai toate.

Casa bunicilor este o microferma ce adaposteste animale domestice, aici nu am mai intrat, doar am trecut pe langa gard, acompaniati de cantecul cocosilor. Casuta din interiorul curtii este ornata cu flori, peste tot aleile sunt flancate de flori, iar vegetatia abunda.

Casa Americii de Sud recompune exact peisajul, printr-o minigradina cu cactusi de toate felurile, de marimi diferite, unii infloriti, altii maiestuosi doar prin marime sau forma. Inauntru sunt testoase, aligatori, anaconda si alte soiuri de serpi, tapiri, vegetatie tipica, iar peretii incaperirii sunt tapetati cu imagini din care te privesc indicence cu ochii negri si parul de abanos.

Lumea Americii de Nord vine cu o turma de bizoni, puma, lupul alb- superb, l-am si fotografiat intr-o postura mandra, caprioare, ratoni.

Australia, este si ea reprezentata prin canguri si multe specii de pasari.

Am lasat la urma, si aici, si in timpul vizitei Piramida Verde şi Ocenarium-ul, desi ea se afla chiar la intrarea in gradina zoologica pe partea dreapta, dar am vrut sa prelungim cat mai mult suspansul intalnirii cu rechinii si alte tipuri de pesti, flebetea fiului nostru cel mare. Numai acest sector sa il vezi si tot pot spune cu mana pe inima ca merita.

Piramida verde recreeaza o padure tropicala, cu microclimat specific, un deliciu... plante tropicale, cascade, pasari de toate felurile, reptile, varanii Komodo, anaconda, pitonul, etc. La un moment dat pasesti pe sticla securizata, iar dedesubt sunt orangutanii.

In subsolul acestei oaze tropicale este reconstituita atmosfera Oceanului Indian. Este un culoar din sticla, prin care turistii trec inconjuratii fiind de toate speciile de pesti ce populeaza aceste ape, intre care rechinii fascineaza si infioara chiar daca esti separat de ei printr-un perete de sticla securizata: rechinul alb, rechinul doica. Am vazut aici specii de corali, stele de mare, pisica de mare, murene si tot felul de pesti de toate culorile si de toate marimile. Este fascinant. La intrare sunt diferite acvarii. Calutii de mare sunt atat de mici si delicati, parca a r fi din matase brodata. Pestii pirania au un loc aparte, sunt impresionanati. Este interesant ca am vazut si acvarii-incubator in care urmau sa se nasca diferite specii de serpi.

Diverse

La iesire din acest complex este toaleta – cea mai interesanta toaleta vazuta vreodata de mine., Intrarea este strajuita de un perete de sticla ce recompune o cascada, iar in fiecare compartiment sunt acvarii populate cu soiuri de pesti.

Tot la iesire este si un magazin de suveniruri, preturile sunt pentru toate buzunarele, obiectele expuse te cuceresc, noi am cumparat un elefant in miniatura cu mici colti din fildes adevarat.

Exista aici si un restaurant de pe terasa caruia am admirat superbii elefanti in timp ce am savurat un suc si o cafea.

Peste tot exista tonete cu inghetata si alte minuturi, racoritoare. Chiar la intrare se vinde kurtoskolac cu stafide prin el, proaspat are un gust excelent, la plecare am mai cumparat unul, tocmai din cauza gustului bun, dar nu mai era cald si nu ne-a placut.

Concluzii

Cele cateva ore petrecute in acesta locatie le-am savurat din primul pana in ultimul moment. Mi-a placut locatia gradinii, in mijlocul padurii, conceptul de zoo-parc, aleile flancate de copaci isi flori, iarba multa, dar mai ales accesoriile puse la indemana anumalelor pentru ca acestea sa se simta bine, fericite.

Va rog sa atasati urmatoarea piesa:

http://www.youtube.com/watch?v=7dwP8Q1I9Vs

Multumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de sunflower in 07.08.13 12:21:40
Validat / Publicat: 07.08.13 13:59:16

VIZUALIZĂRI: 5433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zoo Nyiregyhaza - intrarea in incinta gradinii-parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.08.16 11:18:37]
»

Mutat în rubrica "Zoo Nyiregyhaza, NYIREGYHAZA" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSosto Zoo Nyiregyhaza:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0520179271698 sec
    ecranul dvs: 1 x 1