ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 20 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

Smilovene, gazdă ospitalieră într-un oraş-muzeu

TIPĂREȘTE

Situată la poalele Munţilor Sredna Gora, pe valea râului Topolniţa, la 90 km.de Plovdiv şi la 100 km.de Sofia, Kopriviştiţa este un oraş muzeu care conservă un bogat patrimoniu cultural şi istoric, păstrând mare parte din atmosfera romantică, specifică Renaşterii Naţionale Bulgare. Una dintre legendele legate de întemeierea acestui prosper orăşel de munte spune că, după ce turcii au cucerit Veliko Târnovo, mai multe familii bogate s-au retras în această zonă ferită de năvălirile otomanilor şi au fondat o nouă aşezare. Cu timpul, Imperiul Otoman a acordat orăşelului Koprivştiţa însemnate privilegii care au dus la dezvoltarea economică a întregii zone, la înflorirea meşteşugurilor şi a negoţului. Bandele de tâlhari, atrase de prosperitatea Kopriviştiţei, au jefuit şi incendiat oraşul de mai multe ori, de fiecare dată locuitorii Kopriviştiţei găsind resursele necesare pentru a ridica din cenuşă o aşezare mai frumoasă şi mai bogată.

Kopriviştiţa reprezintă pentru poporul bulgar simbolul luptei de eliberare de sub îndelungata stăpânire otomană. Revolta antiotomană din aprilie-mai 1876, înăbuşită în sânge de armata Imperiului Otoman, a izbuncnit la Kopriviştiţa. În oraş s-au păstrat câteva case ale eroilor bulgari, transformate astăzi în muzee memoriale.

Casele vechi din Kopriviştiţa, clădite pe la jumătatea secolului al XIX-lea, dovedesc prosperitatea familiilor care le-au construit. Sunt case trainice, cu parter înalt din piatră şi etaj zugrăvit în culori vii. Străduţele pietruite din Kopriviştiţa, cu fântâni şi poduri arcuite din piatră, seamănă izbitor de mult cu cele din cartierul vechi al oraşului Plovdiv. Aceleaşi case frumoase, viu colorate, cu ferestre mari şi obloane din lemn, înconjurate de ziduri groase din piatră, având la parter câte o mehana, cafenea ori câte un cochetă prăvălie cu obiecte de artizanat... La Plovdiv suntem într-un oraş mare, totul este mai înghesuit, mai aglomerat în timp ce la Kopriviştiţa, casele au grădini, pot respira, îşi pot etala mândre frumuseţea.

Multe case vechi, restaurate cu grijă, au fost transformate în pensiuni cu condiţii bune de cazare şi preţuri convenabile. Noi am poposit o singură noapte în orăşelul de poveste în care timpul pare a sta în loc, mult prea puţin pentru a-i cunoaşte istoria şi a savura din plin atmosfera romantică a locului...

Gazdă ospitalieră ne-a fost hotelul Smilovene, aflat pe Uliţa Bor nr. 7, la poalele pădurii de pini ce mărgineşte oraşul, în apropiere de râul Byala, afluent al Topolniţei. Hotelul Smilovene se află la marginea oraşului, la capătul drumului asfaltat care se opreşte chiar în faţa hotelului. Se poate ajunge uşor în centrul Kopriviştiţei, într-o plimbare plăcută pe uliţele pietruite, mărginite de case mari, viu colorate. Podul de piatră peste râul Byala, cunoscut sub numele Parva Puşca, se află la mică distanţă de hotel. La 20 aprilie 1876, pe acest pod a fost tras primul foc de armă care a aprins revolta antiotomană din aprilie. Destul de aproape, la distanţe aproximativ egale, sunt două muzee: Casa poetului Dimcho Debelianov şi Casa revoluţionarului Todor Kableshkov, important lider al luptei de eliberare de sub dominaţia otomană. Frumoasa pensiune Bonchova Guest House, despre care ne-a scris Ţestosu, se află ceva mai jos de hotelul Smilovene.

Hotelul Smilovene este nou, construit în stilul Renaşterii Bulgare, cu parter înalt din piatră şi un singur etaj, zugrăvit într-o nuanţă caldă, roz pal. Pentru că ne aflăm într-un oraş-muzeu, ocrotit prin lege, toate pensiunile şi hotelurile noi au fost clădite în deplină armonie cu istoria şi tradiţia locului.

Turiştii cazaţi la Smilovene au la dispoziţie o mică parcare gratuită, chiar în faţa hotelului. Din stradă, urcăm câteva trepte de piatră până la poarta grea din lemn masiv. Dincolo de poartă, păşim într-o curte mică, pietruită, pustie şi întunecată la început de noiembrie când am ajuns noi la Smilovene. În timpul verii, curtea care desparte cele două corpuri ale hotelului se transformă într-o terasă decorată cu flori şi obiecte tradiţionale, cu măsuţe la care turiştii pot mânca sau bea o cafea, la aer curat de munte.

Recepţia şi restaurantul se află în corpul din strânga, la parter. Îmediat ce am ajuns, am primit cheia camerei noastre, situată în corpul din dreapta, prin urmare ca să ajungem la restaurant trebuia să traversăm micuţa curte pietruită. Hotelul Smilovene nu este mare, are 19 camere cu pat matrimonial sau cu paturi separate şi un apartament cu şemineu în living. Doar câteva dintre camerele de la etaj au balcoane. Specială este Odaia Albastră, amenajată ca o cameră de oaspeţi dintr-o casă de oameni înstăriţi din Kopriviştiţa secolului al XIX-lea, mai mare decât toate celelalte camere, zugrăvită într-un albastru puternic, cu multe ferestre cu perdele frumoase şi draperii grele de catifea.

Ni s-a repartizat o cameră la etaj, spaţioasă, luminoasă, cu ferestre pe două laturi ale încăperii şi balconaş cu vedere spre stradă. Foarte curat, aerisit, caloriferele fierbinţi... am fost încântată! În tot hotelul, turiştii au acces gratuit la internet wireless. Prietenele noastre care au fost cazate la parter n-au fost la fel de mulţumite, camerele nu au balcon, ferestrele sunt mai mici... au rugat să li se schimbe camera şi în cele din urmă, toate problemele s-au rezolvat.

Uşa camerei se deschide cu cheie obişnuită, agăţată cu sfoară de o mică talangă metalică pe care este trecut numărul camerei. Pe cât posibil, la Smilovene se încearcă îmbinarea confortului modern cu tradiţia... eu cred că au reuşit foarte bine! Mobila este confecţionată din lemn masiv, camera este pardosită cu duşumea lăcuită, tavanul are lambriuri din lemn, pereţii sunt proaspăt zugrăviţi într-o nuanţă caldă,galben-pai.

Pat matrimonial mare cu două noptiere, saltea bună, pilote şi perne confortabile, aşternuturi albe, uşor apretate... linişte deplină în timpul nopţii, cum să nu dormi bine? La capătul patului, pe o bară din lemn sunt agăţate două perne mari cu motive tradiţionale, cu rol decorativ dar şi practic (înlocuiesc tăblia patului). Mai multe prosoape albe, pufoase din bumbac de bună calitate, aşteptau împăturite pe cuvertura patului. În cameră se mai află un pat mic, de o persoană, potrivit pentru un copil, suportul de bagaje şi un dulap cu două uşi în care se găsesc perne şi pături de rezervă. Pe birou este aşezat un televizor model vechi, pentru noi doar un simplu obiect de decor. Sub birou se află minibarul.

Covoraşele ţesute în casă, cu motive populare, perdeluţele crem din in tivite cu danteluţă, strânse cu fundiţe, oglinda cu ramă de lemn asortată cu mobilierul, corpurile de iluminat electric obţinute din lămpi cu gaz întregesc atmosfera delicată, romantică. Nu sunt draperii, cei care vor întuneric-beznă pot închide obloanele grele, din lemn. Nu este cazul meu... mie îmi place lumina!

Baia, dotată cu cabină de duş, este foarte mică dar curată, cu gresie şi faianţă în nuanţe plăcute, cu instalaţii sanitare care funcţionează bine. Am avut uscător de păr, săpun lichid, hârtie, baia nu are fereastră de aerisire dar ventilatorul este eficient... n-am niciun motiv să mă plâng.

Am mâncat seara la restaurantul hotelului, numit Bela Rechka, o mehana autentic bulgărească cu muşcate înflorite în ferestre, podea pietruită şi mese din lemn acoperite cu ştergare colorate. Toţi oamenii care lucrează la Smilovene, începând cu proprietara hotelului, sunt amabili, calzi, primitori, mâncarea a fost teribil de gustoasă, am petrecut o seară frumoasă alături de prieteni la Bela Rechka. Dimineaţa am revenit pentru micul dejun care a fost simplu, dar însoţit de un zâmbet şi de o vorbă bună ne-a mers la suflet. Scovergi calde pudrate cu zahăr, ayran şi o cafea bună, pentru mine a fost suficient... cei care-şi doreau un mic dejun consistent, au fost un pic dezamăgiţi.

Smilovene oferă condiţii de cazare excelente pentru un hotel de 2 stele. Nu mă pricep la astfel de clasificări dar, după mine, ar merita cu prisosinţă încă o steluţă. Curat, confortabil, decorat în stil tradiţional, îşi primeşte oaspeţii ca pe cei mai buni prieteni, veniţi de departe. Preţul unei camere duble cu pat matrimonial este rezonabil, 30 euro pe noapte, mai scumpe fiind apartamentul şi Odaia Albastră.

Îmi doresc să revin cândva la Kopriviştiţa, un orăşel frumos de munte care îşi respectă istoria şi păstrează cu sfinţenie tradiţiile. Dacă se va întâmpla, voi alege cu siguranţă hotelul Smilovene. Să vă spun un secret... mi-a rămas gândul la Odaia Albastră!


[fb]
---
Trimis de Floria in 15.11.18 19:13:59
Validat / Publicat: 15.11.18 20:33:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 548 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Hotel Smilovene Koprivistita. Dimineata, la poarta hotelului...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 20.45 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    10 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [15.11.18 19:31:19]
    »

    Excelentă recomandarea

    Mutat în rubrica "Smilovene Hotel [Koprivishtitsa], KARLOVO" (nou-creată pe sait)

    --

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    --

    Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 93&ridAnt=91020

    FloriaAUTOR REVIEW
    [15.11.18 20:56:17]
    »

    @webmasterX: Este corect. Mulţumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [15.11.18 21:10:26]
    »

    Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

    elviramvio
    [15.11.18 22:31:53]
    »

    @Floria:

    Bună recomandare pentru iubitorii de Bulgaria.

    crismis
    [16.11.18 07:47:05]
    »

    @Floria: Superb! Off, ce dor mi s-a făcut de Bulgaria!... Mă gândesc să cuplez zona asta cu Cazanele Dunării, aș fi vrut prin iunie, anul viitor sau mai bine prin toamnă, după ce pleacă la școală copiii...

    Aurici
    [16.11.18 17:55:22]
    »

    @Floria: Și mie mi-a plăcut mult ce-am văzut și chiar se vorbește prin gașcă de un drum (de week-end) până la un sătuc de genul ăsta din Bulgaria. Dar m-am dus la maps și nu prea e de un week-end scurt. 387 de km până acolo merită măcar 2 nopți. N-o fi să fie acum dar l-am notat. Și ce preț bun!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [16.11.18 22:52:23]
    »

    @crismis: M-am gândit eu că ar fi o cazare pe gustul tău... se pare că nu m-am înşelat!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [16.11.18 22:57:04]
    »

    @Aurici: Aşa. este, e cam departe. Am stat doar o noapte la Kopriviştiţa, după care am poposit o noapte în apropierea Mânăstirii Rila şi încă o noapte la Staro Stefanovo, lângă Loveci. Ne gândim să revenim în această zonă anul viitor când Plovdivul va fi Capitală Culturală Europeană.

    Vacanţe frumoase îţi doresc!

    ioan marinescu
    [17.11.18 20:08:34]
    »

    Citit, plăcut, votat!

    mishu
    [18.11.18 23:12:35]
    »

    @Floria: Frumoasa destinatie, frumoasa cazare. Felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, elviramvio, Floria, ioan marinescu, mishu, Zoazore

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071260929107666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1