GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Proxima estacion: Barcelona!
Hola!
Adaugand al cincisprezecelea trandafir in buchetul cas(z)niciei :), am gasit cat se poate de potrivita o excursie la Barcelona.
Rezervarea biletelor am facut-o inca din noiembrie (nouasute cincizeci si cinci lei si patrusprezece bani tur-retur 2 persoane, Blue-air Otopeni-El Prat respectiv 491 Euro Hotel Laumon 3* camera dubla cu mic dejun, 16-21 Aprilie).
In anul 237 i. e. n. catarginezii intemeiaza orasul Barcino. Acesta a fost cucerit de-a lungul timpului de catre romani, vizigoti, mauri, franci. Orasul Barcelona a fost devastat de Razboiul Spaniol de Succesiune si de Razboiul Civil Spaniol.
Incepand cu anii 1970 orsul a reinviat si odata cu organizarea Jocurilor Olimpice din 1992 a devenit una din cele mai frumoase si vizitate orase europene. Anual peste 7 milioane de turisti aleg aceasta destinatie, iar la fiecare 3 minute pe aeroportul El Prat aterizeaza un avion.
Respectand aceasta cadenta am aterizat si noi la ora 9.35, duminica 16 Aprilie pe terminalul 2.
De la ghiseul oficiului de turism din interiorul terminalului am achizitionat cardul BCN 5 (34 Euro) si am coborat la metrou la linia L9 sud (care are statii in ambele terminale T1 si T2). Deci nu are nici un sens sa cautati bus-uri sau trenuri, intervalul de asteptare la metrou e 4 min. si in max 20 min aveti legatura cu liniile principale L1, L3, L5.
Astfel in 40 min eram deja la hotelul Laumon 3* (situat la 2 min de statia La Sagrera, la randul ei aflata la 3 statii de Sagrada Familia).
La receptie hello, how are you, dam buletinele, aaa, sunteti din Romania, si eu sunt din Cluj, de la 10 ani sunt in Barcelona, super, pup, pup.
Fiind abia ora 11 iar cea mai frumoasa si spatioasa camera fiind inca in pregatire, am lasat bagajele la receptie si am sters-o ca aveam multa treaba...
Duminicile dupa-amiaza intrarea la Picasso Museum e libera (cu rezervare prealabila), asa ca fluturand voucher-ele ne-am prezentat la intrare.
Picasso (1881-1973) a studiat pictura in copilarie indrumat de tatal sau, profesor de arte si pictor, apoi la La Coruna, Barcelona, Madrid si Paris. Varful de lance al avangardei trece prin perioadele artistice albastra si roz, cubism, clasicism si suprarealism. Prima Comuniune, Autoportret, Stiinta si Caritate, Las Meninas (seria de 58 de panze reinterpretandu-l pe Velazquez), Portretul Jaquelinei, Arlechinul sunt doar cateva din lucrarile pe care le poti admira in Muzeul Picasso.
Spre seara am urcat din statia Paral-lel cu funicularul la parcul Montjuic (gratis cu cardul BCN, telegondola e insa pe bani :). De aici am ajuns la Castelul Montjuic, fost punct strategic de aparare al Barcelonei, de unde se deschide o panorama superba asupra orasului.
Ziua a doua am inceput-o cu vizitarea Catedralei Sagrada Familia pe baza voucher-ului achizitionat online (+ audio-guide + urcarea in Passion Tower). La casa de bilete intreaga zi era "sold-out", deci recomand cu incredere rezervarea prealabila.
Sagrada Familia e cea mai cunoscuta opera a lui Antoni Gaudi (1852-1926), faimosul arhitect catalan al carui stil unic modernist atrage atatia turisti in capitala Cataloniei.
Lucrarile la catedrala au inceput in 1882 si mai continua si astazi, incheierea lor fiind prognozata pentu anul 2026, cu ocazia centenarului marelui arhitect.
Din cele trei fatade (Nasterea, Patima si Moartea respectiv Slava), doar prima a fost terminata in timpul vietii lui Gaudi. Artistul spunea ca soarele e cel mai bun pictor, de aceea interioarele sunt colorate doar de lumina soarelui filtrata in etaje de nuante albaste si verzi, rosii, portocalii si galbene de vitralii din sticla cu forme geometrice si florale.
Cele 12 coloane de pana la 115 m inaltime sunt realizate din porfir, bazalt, granit si piatra.
Fatadele sunt ornate de sculpturi reprezentand copilaria lui Iisus, Fecioara Maria, etc.
Seara fatada Nasterii e luminata de reflectoare si are o frumusete aparte.
Dupa-amiaza am continuat tematica Gaudi plimbandu-ne pe Passeig de Gracia. Casas Mila (La Pedrera, Batllo, Amatller, Lleo impresioneaza prin modernismul lor, prin forma ferestrelor interpretand oase si tendoane, prin originalitatea interioarelor, scarilor, balcoanelor, acoperisului si teraselor.
Seara am vizitat Parc Guell, creatia aceluiasi arhitect. Parc Guell s-a dorit a fi o cetate-gradina aristocratica, dar nu a fost niciodata terminat. Parcul se deschide cu doua cladiri desprinse parca din basme, continua cu Fantana cu Dragon, cu Sala celor 100 de Coloane, cu acoperisul din mozaic ondulat si banca ondulata ce margineste marea piata circulara, un loc cu o panorama incredibila asupra orasului si a Marii Mediterane.
Intrarea in parc e libera dupa ora 20.30, ideala pentru o priveliste la apus de soare.
A treia dimineata am luat cu asalt inredibila piata La Boqueria (situata pe aleea pietonala La Rambla in dreptul statiei Liceu). Prima si a doua zi de Paste fiind inchisa, marti piata a fost asaltata de turisti si vanzatori deopotriva.
Peste proaspat, ton si calcani, sardine si tipari, calamari si sepii, creveti si scoici de toate formele si culorile, jambon marca inregistrata, branzeturi, mirodenii, sucuri naturale proaspete din papaya, cocos, kiwi, mango si toate fructele pamantului, toate iti incanta privirea si brusc ti se face foame.
Cel mai bun loc de servit masa e La Boqueria, dupa un pahar cu suc proaspat ne asezam pe scaunele inalte la barul restaurantelor din piata, acolo unde privirea iti cade automat pe vitrinele cu homari, languste, navajas, creveti, calcani si alte minuni. Toate sunt proaspete si gatite la vedere pe grill. Noi am comandat calcan cu legume la grill 16 E, paella cu fructe de mare 15 E, creveti si navajas (acele scoici in forma de betisoare de bambus) 12 E/portia. Mmmmm.
Dupa-amiaza am urcat pe Tibidabo, cea mai inalta zona panoramica a Barcelonei.
Accesul se face din statia Catalunya FGC linia 7 cu trenul local. Din Av. Tibidabo se continua cu bus-ul 196 iar apoi cu funicularul (7.7 Euro dus-intors).
Zona panoramica Tibidabo include parcul de atractii (Giradabo, Talaia, Avio) si catedrala Sagrad Cor (varianta a parizianei Sacre Coeur). Altitudinea de cca 600 m ofera o panorama superba asupra orasului.
In catedrala poti lua cu 3.5 Euro liftul, apoi urci 3 randuri de scari si ajungi pe terasa ingusta a acoperisului catedralei chiar sub statuia lui IIsus (varianta a statuii din Rio), picioarele ti se inmoaie, cu o mana te tii de balustrada iar cu cealalta continui sa tii smartphone-ul pentru niste poze grozave.
Ziua a patra am vizitat Muzeul National de Arta Catalana, cu ale sale colectii de Arta romanica, Arta gotica, Renasterea si Arta moderna. Operele lui Velazquez, El Greco, Tintoretto, Rubens, Picasso etc te fac sa pierzi notiunea timpului.
Cu acelasi bilet (12 Euro) ai acces si la expozitiile temporare si la terasa de pe acoperisul muzeului de unde ai o priveliste deosebita asupra orasului si a stadionului olimpic.
Fiind zi de meci, si ce meci (Barcelona-Juventus, returul sferturilor de finala din Champions League), ne-am indreptat si noi spre Camp Nou, insotiti de cantarile tifosilor italieni si a suporterilor Barcei. La magazinul oficial al clubului am cumparat un tricou si cateva pixuri si intamplator am aflat ca mai sunt bilete la meci, incepand de la 108 Euro. Sotia mult iubita m-a incurajat sa intru, cand ma mai intalnesc cu o asa ocazie. Dupa o scurta analiza a argumentelor pro si contra m-am indreptat spre casa de bilete unde era afisat deja "sold-out"!
Nu am pierdut mare lucru, s-a terminat 0-0.
Ultima zi deobicei e de relaxare si shopping. Deja parcursesem zilnic conform aplicatiei de pe smartphone cca 25.000 pasi, incaltarile deja se transformau in obiecte doar cu valoare sentimentala.
Asa ca ne-am descaltat si profitand de vremea buna (22 grade, soare). ne-am bagat picioarele in Marea Mediterana :)
Plajele Barceloneta, Sant Sebastia, Sant Miguel etc nu erau inca foarte populate, dar destula lume se incalzea pe nisip la soare si cativa temerari chiar se avantau in valuri.
Pe parcursul sejurului am mai vizitat Barri Gotic, Catedrala Santa Eulalia (Seu), Placa del Rei, Palau Guell, biserica Santa Maria del Mar, Parc de la Ciutadella cu a sa frumoasa fantana arteziana a lui Gaudi, Port Vell, etc. Am urcat si pe Torre de Camel, un loc cu vedere panoramica situat in apropierea statiei Guinardo Hospital (L4).
Incredibille sunt si Magic Fountains, fantanile magice. Du joi si pana sambata in fiecare seara de la ora 19.00 la ora 20.00 (in aceasta perioada a anului), intre statia.Espanya si treptele Muzeului National de Arta Catalana are loc un adevarat spectacol de apa, culori si muzica.
Impresionante sunt eforturile municipalitatii de incurajare a turismului seniorilor, in zonele mai greu accesibile fiind amplasate scari rulante si funiculare (Parc Guell, Torre de Camel)
Nu am mai avut timp sa ajungem la Aquarium si nici la Fundacio Juan Miro si nu am intrat la nici un spectacol de Flamenco, poate data viitoare...
Vacante minunate!
Trimis de raducondurache in 25.04.17 10:53:40
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)
@raducondurache: la multi ani si... la multe city-break-uri!
@raducondurache: La mulţi ani! şi din partea mea,
Foarte bun şi interesant articolul. L-am notat la favorite. Barcelona este unul dintre obiectivele mele pentru anii următori. Noi dorim să mergem cu maşina şi am început să-mi fac deja trasee.
Îmi place oraşul iar din articolul dv. am aflat multe lucruri utile.
Toate cele bune şi multe concedii frumoase.
@zlatna: Multumim pentru urari si aprecieri!
@raducondurache: Minunate locuri pe care acum cu ajutorul tau le-am parcurs inca o data. Spre norocul tau la data vizitei linia de metrou L9 a fost data in functiune, cand am fost eu acolo am luat fie autobuzul fie trenul.
As vrea sa fac o mica completare, am povestit si eu despre Tibidabo si modul de ajungere acolo, noi am utilizat o alta modalitate (care poate avea si ea inconvenientele ei) si anume T2A Tibibus, un autobuz care se ia din Piata Catalonia si care opreste la intrarea in parcul de distractii. Avantaj – este o linie directa, insa cred ca vine din ora in ora si face pana sus cam 30 de minute.
Norocul nostru a fost ca am ajuns cu cateva minute inainte sa vina aceasta masina si am mai stat vreo 10 minute la capat de linie (dar noi in masina). Faptul ca faci traseul dibtr-o bucata poate fi util. Iar la achizitionarea biletelor de intrare in parcul de distractii biletul de intoarcere era gratuit.
Felicitari, l-am citit cu mare placere si la fel cu mare placere l-am si votat.
@webmasterX: Servus webmaster, stiam eu ca am uitat ceva... Poti insera te rog fond video "youtube - Violin Flamenco & Dancer with Castanets"? Multumesc mult.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@raducondurache: Buna seara!
Rezervarea de bilete la Sagrada Familia se face din tara sau doar cu o zi inainte, din hotel?
Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 O experienta deosebita! — scris în 21.02.24 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Lucruri de evitat - pentru a avea o vacanta reusita in Barcelona — scris în 13.04.19 de lacatusa din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Barcelona — a 2a mea casa — scris în 22.01.20 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Barcelona un oras fermecator — scris în 07.07.18 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Transportul de la aeroport in centru — scris în 04.11.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Despre transportul in comun in Barcelona... — scris în 09.09.17 de lluci din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Hola, Barcelona! — scris în 14.08.17 de dianaro din ITALY - RECOMANDĂ