ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2016
    DURATA: 3 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 15

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Barcelona, orașul în care bucuria plutește în aer (II): despre aripile turistului, și nu numai

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Episodul doi al acestui miniserial este un review exclusiv despre transporturi. Fiind mai întotdeauna un turist foarte grăbit (cu timp la dispoziție doar atât cât ține evenimentul profesional), calitatea transportului este prima care îmi atrage atenția. Așadar, câteva observații despre transporturile din Barcelona și Catalunya.

    Transportul aerian. Sosirea și plecarea aeriană la/din Barcelona se fac pe aeroportul El Prat. Aeroportul este unul din cele mai prietenoase pentru turiști, stațiile pentru cursele „aerobus” (A1, A2) pentru Placa de Catalunya fiind plasate chiar în fața aeroportului. În general, turistul nimerește în aceste stații aproape fără să vrea (excepție pentru mine a fost ultima călătorie, din 2016, când am ajuns la terminalul T1 și nu era nici un indicator către A1, pentru care trebuia ieșit pe ușa aeroportului și coborât un nivel, cu o scară rulantă). Atât pentru A1 cât și pentru A2, turiștii trebuie să aibă cinci euro pentru bilet, de persoană, la urcarea în autobuz - se poate plăti și cu cardul în cazul în care nu există bani potriviți.

    La plecare, în schimb, aeroportul El Prat nu oferă o surpriză prea plăcută: în primele trei călătorii pe care le-am făcut (din care am plecat de pe terminalul T2), turiștii erau întâmpinați cu enigmatica poartă “M2” afișată în dreptul cursei, iar după o excursie interminabilă care străbătea o scară rulantă, security filter și întreg etajul unu - timp în care nu poți să nu te gândești că unii turiști mai în vârstă nu ar rezista la un asemenea tur de forță, mai ales că mai trebuie să treacă și prin filtrul de pașapoarte, unde pot nimeri o coadă (la un moment dat treceau pasagerii unui avion rusesc de mare capacitate :) și a durat mai mult de o jumătate de oră doar aici) turiștii ajungeau, în sfârșit, să afle prețioasa poartă de îmbarcare. Așadar, chiar dacă nu poate fi învinuit de nimic, El Prat nu este nici în „top 10” al aeroporturilor.

    Transportul în oraș. Barcelona câștigă prietenia veșnică a turistului prin câteva facilități, iar metroul este una dintre ele: „targeta con 10 viatges”, care se poate achiziționa cu 9,95 euro de la automatele de la metrou, oferă călătorii integrate cu metroul/autobuzul/tramvaiul/trenul regional (mai puțin metroul de aeroport), fără să taxeze călătoriile dacă se petreceau la maxim o oră și un sfert (ceea ce însemna o economie la transfer). Celelalte aspecte privesc organizarea transportului subteran și de suprafață: este foarte bună, proiectată să facă față la masele de turiști care asaltează orașul trei sferturi din an. Autobuzele au linii lungi, cu stații dese, cu mașini moderne și confortabile, și cu stații anunțate la difuzor (astfel încât turistul nu se poate încurca). Totuși, autobuzele fiind destul de aglomerate, metroul este mai accesibil, fiind și mult mai explicit (harta metroului se poate descărca de pe siteul municipalității). Atât la metrou cât și la autobuz, biletele se perforează la un automat care înscrie pe spate data la care s-a făcut călătoria, și câte călătorii au mai rămas. Din cele 11 linii de metrou, cele mai frecventate sunt L1 (care leagă Placa Espanya de Placa de Catalunya și de Glories) și L3 (perpendicular pe Gran Via de les Corts Catalanes, vine din nordul orașului, după un ocol, direct la Drassanes, de unde se ajunge la începutul La Rambla și în centrul comercial, sau, în continuare, la Placa Espanya). De asemenea, L7 este o linie foarte folosită, care se formează la Placa de Catalunya și ajunge la Avinguda Tibidabo.

    Am mai remarcat în 2016, față de anii anteriori, creșterea vizibilă a numărului de stații intermodale (stațiile unde se poate face transfer direct de la metrou la cale ferată, la „Rodalies”, trenurile regionale). Cum am avut de stat într-o asemenea stație înainte să plecăm spre Girona, am urmărit numărul și frecvența acestor trenuri, care circulau aproape goale. Ce diferență față de România, unde căile ferate au ajuns să fie folosite atât de puțin și cu o atât de mare aglomerație! Totuși (revenind la metrou) deși am mai degrabă cuvinte de laudă cu privire la transportul din Barcelona, am observat că, la nivelul organizării, nu ajunge din urmă Parisul și infrastructura franceză. Un exemplu: în Placa de Catalunya, în 2016, trebuia să ajungem în zona Gracia/Placa Molina și am căutat îndelung linia de metrou (L6 sau L7): am găsit-o pe prima cu mare greutate, în partea dreaptă a pieței, pentru că liniile de metrou nu se intersectau (adică să se poată face transferul subteran, ca la Paris), ci mai degrabă ieșirile înconjurau piața (iar unele linii aveau o singură ieșire, în timp ce altele aveau mai multe ieșiri – iar dacă turistul are și bagaje, orientarea devine o problemă). De asemenea, am mai remarcat modul întortocheat în care sunt construite unele stații (trebuie să treci pe peronul liniei X ca să ajungi la linia Y) ca și tavanele scunde și aerisirea insuficientă, care fac ca trecerea prin tuneluri să nu fie plăcută, mai ales vara, în aglomerație...

    Autobuzul turistic. Nu sunt o adeptă a călătoriilor cu busul turistic, dar în 2016 am cedat și am luat bilete la Bus Turistic, pentru că timpul fugea foarte repede și amenința să nu ne alegem cu prea multe obiective atinse. Biletul la Bus Turistic (nu era singurul hop off - hop on) a fost mai degrabă scump (28 de euro de persoană, fără reduceri pentru copii), însă totodată competitiv: oferea toate cele trei trasee circulare (roșu: traseul principal, Placa Espanya – Poble Espanol - Montjuic – Port Vell – Port Olimpic – Barri Gotic – Placa de Catalunya –Passeig de Gracia - Sants, albastru: Sagrada Familia – Gracia - Parc Guell – Tibidabo – Monestir de Pedralbes – Palau Reial - Diagonal, verde: un traseu mai mic, de-a lungul țărmului, Port Olimpic – Forum – Poblenou) pe parcursul unei zile. Bineînțeles că, într-o zi, am reușit să facem doar traseul roșu și o bucată din cel albastru, pentru că am mai și vizitat două obiective care au înghițit destul timp (obiective despre care voi vorbi în alt review).

    Transportul regional cu trenul. Cum spuneam puțin mai devreme, am experimentat și un tren local pe traseul Barcelona- Girona, traseu care m-a bucurat și ca incursiune “de aproape” în regiune. Am luat trenul din Gara Sants, probabil cea mai mare gară din Barcelona (spun asta deși pe cealaltă nu am văzut-o) - o gară în care se întâlnesc metroul, trenurile regionale (Rodalies) și trenurile de mare viteză spre celelalte regiuni ale Spaniei. Noi am cumpărat, cu o oarecare teamă, biletele cu 11,25 euro de persoană de la automat (asta pentru că erau cozi destul de mari la casele de bilete), după care aventura a continuat: nu am reușit să descifrăm pe nici unul din tabelele din gară indicațiile cu privire la linie etc. și, după câteva învârteli cu nici un rezultat (nu era nici un funcționar prin zona destul de aglomerată, în afară de cei de la casele de bilete), am găsit o lucrătoare la curățenie care știa o brumă de engleză – iar aceasta, după ce a consultat o foaie pe care a scos-o din haină (! punct în care m-am întrebat ce făceam dacă nu o găseam :) ) ne-a direcționat cu detalii către linia “13 sau 14” (aflate pe același peron cu indicator, ca la metrou).

    Trecerea prin regiune a fost, așa cum mă așteptam, interesantă, în primul rând pentru spectacolul suburbiilor și al orășelelor de pe traseu (dese, bine organizate, prospere și curate) și în al doilea rând pentru că traseul dintre cele două orașe importante din Catalunya înseamnă trecerea de la mare la munte, și de la o climă mediteraneană la una subalpină.

    Transportul regional cu autobuzul . La întoarcerea din Girona către El Prat/Barcelona, am experimentat alt mijloc de transport: autobuzul regional Sagales (autocarele de cursă lungă). Biletele se iau de la gara din Girona (o clădire mică lângă casele de bilete, în dreapta). Prețurile la aceste autobuze sunt foarte competitive, iar orarele sunt potrivite pentru orice legături (noi am luat un autobuz la 6,45 care a ajuns la 8,45 la aeroport). Autobuzele vin la peron, fix la ora anunțată, și sunt anunțate prin afișaj electronic (peronul se află în fața gării). De asemenea, din Girona se pot face, cu autobuzul, excursii foarte ieftine în stațiunile de la malul mării - 5 euro biletul (noi am avut prea multe de făcut și nu am avut timp). În fine, revenind, autocarul despre care vorbim a mers foarte repede, silențios, confortabil, cu singura observație că obligă călătorul să depoziteze absolut tot în portbagajul inferior (ceea ce poate fi chinuitor dacă călătoria durează două ore, cum a fost în cazul nostru).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 03.01.17 13:15:06
    Validat / Publicat: 03.01.17 14:40:44
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Mallorca

    VIZUALIZĂRI: 4908 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Sub norii din ce în ce mai amenințători, încep să se profileze dealurile Catalunyei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [03.01.17 14:40:34]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru o vacanță reușită în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait) - Îmi pare mai util acolo.

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [03.01.17 15:28:43]
    »

    @webmasterX: În regulă, nu văzusem această rubrică.

    mishu
    [03.01.17 15:39:51]
    »

    @diacrys: As mai vrea sa fac niste mici completari privind modul in care puteti ajunge in oras de la aeroport (si returul este valabil).

    Aiport Bus - A1 circula la fiecare 5-10 minute functie de ora iar A2 la 10-20 minute la fel functie de ora, durata calatoriei aproximativ 30 minute. Mai multe informatii aici aerobusbcn.com/en.

    Tren - R2 se ia din T2 (exista shuttle bus gratuit intre cele 2 terminale) unde exista si automatele de bilete cu logo-ul ATM (Autoritat del Transport Metropolità) de unde luati cartela T-10 cu bilet valabil si in cazul acestui tren (din ianuarie 2015 au adoptat acest sistem de tarifare integrat). Acopera o zona mai larga a Barcelonei si daca va este de folos in functie de zona in care aveti hotelul este de luat in seama.

    Autobuz - Linia 46 care merge doar pana in Piata Spaniei si opreste si in T1 si in T2

    In 2012 am folosit linia 46 deoarece aveam nevoie doar pana in Piata Spaniei iar in 2015 an luat trenul (R2) din terminalul 2 (T2) pana in statia Saints deoarece hotelul la care am stat era fix deasupra garii.

    Si normal ca aceste informatii oferite de tine sunt foarte utile, astfel incat felicitari, votat cu mare placere.

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [03.01.17 16:55:21]
    »

    @mishu: Foarte bune completările. Eu nu am găsit trenul R2 deși am citit despre el .

    roth
    [06.01.17 21:25:46]
    »

    Bun si bine structurat, Eu am mers cu R2 in ambele vizite si a fost perfect. Ce nu am vazut si sunt curioasa daca mai e valabil este timpul destul de mare intre 2 calatorii fara sa taxezi un bilet nou. Parca 75 sau 90 min?

    Oricum ai facut un rw foarte documentat si de mare ajutor.

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [08.01.17 09:59:48]
    »

    @roth: Timpul între două călătorii în care nu se taxează o nouă călătorie este de 75 de minute.

    Data viitoare încerc încă o dată să dau de R2 (este mai comod, mă gândesc).

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, mishu, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Barcelona:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044661998748779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1