ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 03.07.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 4 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Amsterdam – orașul contrastelor

TIPĂREȘTE

Amsterdamul e orașul pe care îl poți vedea de 100 de ori și tot vei găsi ceva nou, ceva ce nu ai descoperit în vizita anterioară, ceva ce te va surpinde și incantaJ. Este orașul libertații controlate, locul în care cultura se îmbină perfect cu distracția, profanul cu sacrul și zgomotul haotic cu linșitea absolută :)

[...]

Eu ador orașul asta, am folosit fiecare oportunitate pe care o oferă, am vizitat muzee, am mers cu bicicletă, am cumpărat flori, am dansat nebunește și am pierdu tmulte ore prin Red light District și cafenele aferente. Toate acestea au în spate tone de povești, unele vor fi spuse în rândurile de mai jos, altele vor fi spuse, la un pahar de vin, prietenilor apropiați iar altele, cele mai intense, nu vor fi spuse niciodată :).

Olandezii vor sa ajute tot timpul – chiar dacă ești turist axat pe partea artistică a orașului sau ai venit doar să pierzi vremea în Cartierul Roșu. Am găsit oameni extrem de săritori, de la de la doamna de la ghișeu din stația de tren, care a ieșit din gară doar îmi arate exact drumul către hotel, până la domnul de la metrou care a coborât special să îmi arate cum funcționa tonomatul de cumpărat bilete :).

Să vedem de ce îmi place mie Amsterdamul, cel putin din povestile care po fi spuse :).

1. Descoperă cultura și artiștii Tărilor Nordice

Olanda este una dintre țările cu cel mai mare număr de muzee din lume (există un muzeu pentru aproape orice: artă, brânză, lalele, canale, sex, mori de vânt etc). Foarte multe dintre acestea se pot găsi în Amsterdam dar aș vrea să va vorbesc despre 2 dintre cele mai fabuloase muzee pe care le-am văzut, până acum, în Europa: Rijksmuseum și Van Gogh Museum.

Înainte de a vorbi de fiecare dintre cele 2, trebuie să specific ele se află unul lângă celălalt într-un parc, în zona istorică a orașului, înconjurat de biciclete și voie bună. Începe turul de forță al celor doua muzee cu o cafea, vei avea nevoie deoarece îți vei petrece câteva ore bune pierdut printre tablouri. Prețul unui bilet de intrare la muzeu este destul de piperat, 17,50 euro dar merită fiecare bănuț dat.

A. Rijksmuseum – este unul dintre muzeele în care putem găsi, în special, lucrările artiștilor olandezi de la 1800 (Epoca de aur a creației Tărilor de Jos) pană în 2013. Ințial, la 1800, colecția deținută acum de Rijksmuseum făcea parte din muzeul de artă din Haga dar a fost mutată în Amsterdam în 1808. Clădirea muzeului e fabuloasă, iar grădinile te poartă prin diferite perioade ale epocii artistice din Europa și nu numai (există inclusiv o aripă dedicată artei asiatice).

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri adăpostite de arcadele de la Rijksmuseum este „Tura de noapte” (The Night Watch) a lui Rembrant, pictat în 1642. Am stat 2 ore și jumătate pe holurile muzeului, am descoperit picturi senzaționale, sculpturi impresionante și o vastă colecție de porțelanuri japoneze și olandeze.

Cel mai tare mi-a plăcut însă biblioteca, cea care deține una dintre cele mai vechi colecții de carte veche, un loc de poveste cu cărți așezate pe diferite coloane și rânduri, paradisul pentru orice citiror pasionat.

B. Muzeul Van Gogh – a fost mereu preferatul meu deoarece îmi place Van Gogh foarte mult, admir tablourile sale, linia pensulei ce dă senzația de mișcare în fiecare operă. În cadrul muzeului se pot găsi și primele sale schițe, de pe vremea când era considerat un pictor al țăranilor, minunatele Floarea Soarelui și Dormitorul cât și foarte multe autoportrete. Dincolo de lucrările sale, ceea ce creează o emoție specială este colecția de scrisori către fratele său sau prietenul cel mai bun, Paul Gaugain. Deși muzeul îi este dedicat cunoscutului pictor, putem să descoperim și opere ale altor contemporani ai săi precum Gauguin, Toulouse-Lautrec și Monet.

2. Fă un tur cu barca pe canale și află poveștile ascunse ale orașului

Sistemul de canale al Amsterdamului a fost creat în Epoca de aur, după secolul al 17 lea pentru a proteja orașul medieval de apele mării. Din 2013 cele peste 165 de canale și 8o de poduri au intrat în patrimoniul Unesco.

Există numeroase oferte pentru astfel de plimbări însă, cum îmi doream să fac cât mai multe fotografii, am ales o barcă micuță, cu max 8 persoane, cu o doamnă ghid extrem de haioasă și bună cunoscătoare a poveștilor din oraș.

Și de o parte și de cealalta se pot admira binecunoscutele case înguste și colorate tipice arhitecturii olandeze. Am aflat că ele sunt atât de înguste deaoerece pe la 1600-1700 impozitele se plăteau în funcție de lățimea casei și cu cât o făcea mai înaltă și îngustă cu atât costa mai puțin. Dar ele sunt și strâmbe nu doar înguste, din cauza terenului care s-a mutat la fiecare nouă inundație (Și sunt destule dat fiind că aici plouă mult și apele se revarsă de fiecare dată).

În rest, bucură-te de această plimbare, ia-ți energia din frenezia celor care organizează petreceri pe canale (deși muzica tare e interzisă pentru a nu deranja locatarii caselor), admiră casele plutitoare (soluții mai puțin costisitoare pentru multe persoane) și fotografiează cât mai multe cadre speciale.

3. Plimbă-te pe străduțele din Centrul Vechi

Este aproape imposibil să nu te pierzi în Amsterdam: toate străduțele par a fi la fel, fiecare pod e prevăzut cu ghiveche, biciclete colorate și călători plini de entuziasm și bucurie. Traseul meu preferat pe jos este de la Piața de flori (cea mai mare pe care am văzut-o până acum) până în piața Palatului regal, pe lângă Gara Centrală (o clădire absolut impresionantă), pe canale, până la celebrul Cartier Roșu.

La început vorbeam despre faptul că Amsterdamul este orașul controverselor și antagonismelor, fapt dovedit și de faptul că cea mai veche biserică din oraș (datând de la 1300) se află îm mijlocul Red Light District :). Această biserică se află în inima Red Light District și este închinată Sfântului Nicholas, patronul marinarilor. Clădirea este un simbol al libertății de gândire, nu doar că e rămășiță a religiei într-o zonă înclinată laicului dar, în 2015, a gazduit o expoziție de fotografie lesbi, gay sau bisexuală.

La 1410, o nouă biserică a fost ridicată în piața Palatului Regal și micul lăcaș de cult din Cartierul Roșu, și-a păstrat doar denumirea de Oude Kerk, Biserica Veche. O expoziție de fotografie era expusă în Biserica Nouă, din centru.

Și pentru că e destul de extenuant să mergi atât de mult pe jos și pentru că ai nevoie de multă bună dispoziție, nu îți poți refuza o waffle cu ciocolată multă și fructe proaspete :). Și da…. vei avea nevoie de multă energie în acest oraș care își începe a două viață, cea de noapte, după orele 22:00.

4. Ia pulsul plăcerilor interzise

Cartierul Roșu- sau Casa Păpușilor umane (așa cum îmi place să îi spun)

Chiar dacă nu ești fan al libertății absolute și nu susții legalizarea prostituției, eu tot îți sugerez să pierzi ceva vreme prin Cartierul Roșu. Este istoric, în primul rând; tolerarea prostituției este foarte veche în Amsterdam și deși au fost multe voci care au reclamat acest lucru, practica a continuat (acest lucru este mult mai ok pentru cele care chiar oferă aceste servicii).

Imaginea romantică a orașului se poate, uneori, îmbina perfect și cu luminile roșii de aici, străzile sunt pline de oameni curioși: tineri puși pe distracție (este locația numarul 1 pentru petrecerile burlacilor și burlăcițelor din Europa), oameni de toate vârstele care tratează zona fix ca pe o curiozitate, cupluri dornice sa mai codimenteze relația etc. Este zona cu cele mai multe restaurante, cluburi și hoteluri, este pulsul vieții de noapte și simbolul libertății controlate, este cea mai veche parte a orașului.

Take it or leave it: nu trebuie să susții o idee dar trebuie să o tratezi fix așa cum e! Nu uita că nu ai voie să faci poze cu fetele din vitrine, nu ești obligat să intri, nu ești obligat să ajungi aici așa că dacă tu crezi că moralitatea ta nu suportă o astfel de vizită, evit-o :) ! (și da, am avut o amică ce s-a simțit, acum ceva ani, lezată de ideea Cartierului Roșu).

Coffe shops:

Dacă atunci când spui Cafenea ai imaginea Starbuks sau Costa Caffe, gândește-te de două ori când intri într-una în Amsterdam :). Legalizarea drogurilor ușoare a fost și ea subiect de discuție în Amsterdam, însă cu toate acestea, funcționează perfect din 1970. Sunt peste 200 de „cafenele” în Amsterdam din care poți să îți procuri astfel de țigări, să bei cafea, sucuri sau orice altă băutură fără alcool.

Un coleg olandez povestea, în 2012, că s-a discutat interzicerea comercializării de droguri ușoare către cei care nu erau rezidenți ai orașului (pentru a evita că orașul să devină țintă turistică doar pentru acest scop).

După lungi dezbateri s-a ajuns la concluzia că o astfel de interzicere va duce la creșterea traficului și ar încalcă ideea libertății atât de mult susținută în Olanda. Așa că liberul arbitru funcționează perfect: vrei să intri și să fumezi, e ok atâta timp cât ești pașnic; nu vrei să faci acest lucru, este perfect- treci pe lângă aceste cafenele și îți poți continuă liniștit turul orașului.

Așa că eu te laș să descoperi singur orașul, să îi cunoști bogățiile și frumusețile (turistice sau umane) și să ai parte de cât mai multă distracție.

[...]


[fb]
---
Trimis de georgiana27 in 26.07.17 14:51:23
Validat / Publicat: 26.07.17 15:28:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 3360 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 lalele in amsterdam - de lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.07.17 15:25:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Amsterdam, AMSTERDAM" (deja existentă pe sait)

mishu
[26.07.17 15:35:03]
»

@georgiana27: Start vot! un articol placut despre un oras deosebit. Felicitari, votat cu placere.

georgiana27AUTOR REVIEW
[26.07.17 15:36:21]
»

@mishu: multumesc frumos

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[26.07.17 18:32:06]
»

Poate o idee buna pentru a mai atenua pretul piparat al biletelor de muzeu este cumpararea unui Museumcard. I-am acoperit valoarea dupa patru muzee. Si mai puteam sa intru gratis in alte aproape 400. Merita. Este valabil un an, dar trebuie sa-l inregistrezi online. Cum nu ai o adresa in Olanda apelezi la un prieten bastinas. Daca esti doar in vacanta nu-l mai inregistrezi, ci poti sa il folosesti timp de o luna. Este cea mai buna solutie in caz ca te pasioneaza muzeele. Gandeste-te doar ca in 60 de euro vizitezi in Amsterdam: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk, Oudekerk, Nieuwekerk (amintite de tine), Palatul regal, Muzeul marinei si ma opresc ca mi se termina tastatura. Dar lista locurilor unde poti intra gratis continua.

Vizite frumoase in Olanda mai departe.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgiana27, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Amsterdam:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075299978256226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1