GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfaturi utile pentru transportul în regiunea Amsterdam
În rândurile următoare voi încerca să fiu de ajutor celor care ajung în zona Amsterdam și vor încerca să găsească cea mai convenabilă variantă de transport. Eu am găsit pe AFA, foarte puține informații, așa că am fost nevoit să studiez intens această problemă, pentru că realmente este greu de ales dintre multiplele variante de bilete. Transportul în comun este extrem de bine pus la punct, iar toate acestea au și un preț pe măsură. Călătoriile sunt scumpe și veți economisi mulți bani indiferent de tichetul ales.
Ca o primă sugestie, în măsura în care este posibil, încercați să vă găsiți o cazare situată în apropierea unei gări, pentru a avea un acces facil la mijloacele de transport. În Amsterdam sunt vreo 7 gări - Centraal, Zuid, Amstel, Bijlmer, Sloterdijk, RAI, Lelylaan, deci aveți de unde alege. Apoi stabiliți-vă obiectivele pe care doriți să le vedeți și astfel veți ști ce card/tichet de transport să alegeți.
A. Cei care doresc să se plimbe doar în Amsterdam (tramvai, metro, bus și ferry) trebuie să știe ca toate aceste linii sunt operate de GVB, iar mijloacele de transport sunt vopsite în culorile alb și albastru. Puteți achiziționa 3 tipuri de tichete și le voi prezenta pe rând.
1. Amsterdam Travel Ticket valabil pe 1,2 sau 3 zile cu prețuri de 16,21,26 euro. Aici aveți inclus transport nelimitat în Amsterdam, dar și transportul la/de la aeroport ori cu bus 197 (Airport Express) ori cu trenul până la orice gară.
2. GVD day or multi-day ticket - aveți călătorii nelimitate pe toate mijloacele GVB. Perioada de valabilitate - de la 1 zi (de fapt 24 ore) până la 7 zile (168 ore). Pentru 1 zi tichetul costă 7,5 euro, 2 zile = 12,5 euro, iar pentru 7 zile = 34 euro. Toate variantele de preț - https://en. gvb. nl/gvb-dag-meerdagenkaart
Mai multe detalii, inclusiv punctele de vânzare - en.gvb.nl/ontdek-amsterda ... -meerdagenkaart
3. I amsterdam City Card - pe lângă călătorii nelimitate pe mijloacele GVB, aveți și intrări gratuite la diferite muzee. Valabilitate - 24,48,72,96 ore cu prețuri de 57,67,77,87 euro.
iamsterdam.com/en/i-am/i- ... erdam-city-card
Funcție de ceea ce v-ați propus să vedeți va trebui să alegeți una din cele 3 variante de mai sus. Le găsiți centralizat aici - en.gvb.nl/tickets
Saitul oficial al companiei GVB - en.gvb.nl
B. Pentru cei care doresc să vadă și obiective situate în regiunea Amsterdam sunt disponibile alte variante de carduri de transport. Acestea se numesc Amsterdam&Region Travel Ticket și sunt valabile de la 1 la 3 zile (consecutive), iar perioada începe la data primei validări în orice mijloc de transport. De exemplu dacă optați pentru 3 zile, să zicem marți - joi, biletul poate fi folosit de la ora 0 a zilei de marți până vineri dimineață la ora 4 (aveți transport de noapte). Acest card este valabil pe toate mijloacele de transport din cadrul companiilor GVB, Connexxion, EBS, pe linia 858 a companiei Arriva la/de la Keukenhof (pe perioada cât aceasta este deschisă), dar și pe trenurile NS din regiunea Amsterdam - deci transportul la și de la aeroport este asigurat. Noi am optat pentru acest tip de tichet, pe care l-am cumpărat din aeroport de la ghișeele NS, unde se vând și bilete de tren.
Prețurile variază de la 18,5 euro pentru 1 zi până la 33,5 euro pentru 3 zile. Prin călătoriile efectuate, după 2 zile noi ne-am scos banii - Toate detaliile, inclusiv o hartă a regiunii Amsterdam unde este valabil acest tip de tichet veți găsi aici - amsterdam.com/en/visiting ... vel-ticket/1244
C. O ultimă variantă se adresează celor care doresc să facă o călătorie mai lungă (deci și mai scumpă) spre o destinație mai îndepărtată din Olanda - recomand acest tichet pentru excursia la Giethoorn (am scris aici). Holland Travel Ticket este disponibil în 2 variante și costă 39 sau 59 euro. Diferența de preț provine din faptul că cel de 39 euro este valabil de luni până vineri în afara orelor de vârf (până la ora 6.30 și după ora 9) și oricând sâmbătă sau duminică. Practic puteți călători oriunde în Olanda cu orice mijloc de transport, în ziua aleasă. Se cumpără din orice gară de la ghișee sau de la automatele NS (culori - galben cu albastru). Alte info aici
ns.nl/producten/en/alleen ... d-travel-ticket
Câteva precizări foarte importante:
-Indiferent de tichetul/cardul de transport ales, acesta trebuie validat la urcare, dar și la coborâre. Dacă vă urcați de 5 ori într-o zi în autobuze/tramvaie/metrou le veți valida de 10 ori. Aparatele sunt situate lângă ușile de acces (tramvai, autobuz) și la intrarea și ieșirea de pe peroanele gărilor/stațiilor de metrou.
-Din martie 2017 nu se mai pot achiziționa cu bani bilete din autobuzele de zi sau de noapte. Urmează în curând și tramvaiele - încă se mai pot lua din tramvaie bilete cu cash, dar nu se primesc bancnote mai mari de 20 euro. Toate acestea fac parte din strategia ,,fără cash” gândită de edilii orașului. Puteți citi mai multe detalii aici - en.gvb.nl/reizen/cashloos-ov
-În stațiile situate în afara orașului sau seara când sunt mai puțini călători, trebuie să faceți cu mâna șoferului ca să oprească în stație, altfel…... va trebui să așteptați următorul autobuz. Dacă sunteți în autobuz va trebui să apăsați pe buton și astfel atenționați șoferul să oprească la prima. Autobuzele pot fi mai libere și dacă nu apăsați, șoferul nu va opri (asta dacă și din stație nu face nimeni cu mâna sau nu este cineva).
Autobuzele au bandă specială, uneori comună cu linia de tramvai, dar și semafoare dedicate, care ,,se fac verde ,,foarte repede pentru a favoriza transportul în comun. Toate stațiile au orarul afișat pentru liniile care opresc acolo. Fiecare stație de autobuz de la periferia sau din afara Amsterdamului, are amenajată o parcare pentru biciclete - omul vine cu bicicleta, o lasă în stație apoi ia autobuzul. În preajma gărilor și a clădirilor de birouri, parcările de biciclete au sute de locuri (poate chiar peste o mie).
În toate mijloacele de transport aveți info cu traseul acelei linii, dar și panouri electronice cu ce stație urmează. Se anunță și în difuzoare numele stației, dar cu limba olandeză va fi greu, dacă o să vă bazați doar pe anunțuri, așa că nu strică o planificare metodică. Pentru a vă face ,,viața mai ușoară ,,puteți să vă calculați traseele, timpul necesar, orarul și costul călătoriei, cu această aplicație - 9292.nl/en. O descărcați în telefon și vă salvați rutele alese - eu am folosit la maxim această aplicație în cele 6 zile petrecute în Olanda.
Închei aici sperând că aceste informații vor fi utile celor care intenționează să ajungă în Olanda și în special în Amsterdam.
Drumuri bune tuturor!
Trimis de BOGDAN DSN in 27.06.17 19:34:56
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Amsterdam, AMSTERDAM" (nou-creată pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@BOGDAN DSN: interesant și de ținut minte pentru o viitoare posibilă călătorie în Amsterdam
Dar eu n-am înțeles ceva: pentru o singură zi costă 39 € si pentru 3 zile costă 33€? Ceva îmi dă cu virgulă;
Mulțumesc pentru articol, votat cu drag
@BOGDAN DSN:
Foarte util articolul tau. Problema bancnotelor mari este cam peste tot la fel, ba la cele foarte mari se uita si suspect la tine.
@diana2015:
Sărut mâna. Sunt Mihai 18.
Îți pot răspunde eu pentru că am stat 5 zile în Amsterdam. Mai întâi precizez că eu păstrez în plicuri pentru fiecare excursie, acte, bonuri de cumpărare, tichet de îmbarcare, vauchere, travel ticket, etc. Când scriu aceste rânduri am în față Travel ticket și răspunsul este următorul
- Travel ticket pentru 4 zile pe toate mijloacele de transport costă 20,50 euro
- același fel de ticket, pentru o zi costă 7,50 euro
Aceste tickete de călătorie se pot cumpăra de la aparatele din stații. Cine nu știe să apese pe butoane, la solicitare, cu amabilitate te ajută localnicii.
Pt. @Bogdan DSN.
Foarte util revierwul și clar explicat.
Pentru că și eu am fost acolo, mai pot adăuga următoarele
- bine ai scris . Ticketul de călătorie se compostează și la coborâre din mijlocul de transport. Mai completez eu. Se poate întâmpla să omiți și atunci ticketul de blochează. Pentru că nu este expirat ca nr. de zile, el poate fi deblocat numai la Centaal Station
- în cazul călătoriilor cu tramvaiul am observat „o regulă a locului”. Urcarea se face prin ușile față-spate și coborârea prin ușa din mijloc, pentru a se fluidiza urcarea-coborîrea.
- călătorii frauduloși nu au șanse pentru că sunt controale dese făcute de o echipă din 3 persoane (2 bărbați și o femeie) în uniforme cu inscripția GVB, cu centră la mijloc pe care sunt prinse, un spray iritant și o pereche de cătușe. Da. Am scris bine, cătușe. Să văd și să nu cred cum probabil nici voi s-ar putea să nu mă credeți. De aceea, atunci și discret am luat imagini video și cu transfocarea cătușelor. Păstrez imaginile și pentru cine insistă, le pun la dispoziție.
Elviramvio are dreptate. Bancnotele cu valoare mai mare de 20 euro, se primesc mai greu sau faci cumpărături peste jumătate din valoarea bancnotei.
@diana2015: Tichetul de 39 euro (Holland Travel Ticket) este valabil 1 zi în toată Olanda (în afara orelor de vârf), pe toate mijloacele de transport.
Cel de 33,5 euro (Amsterdam & Region Travel Ticket) este valabil 3 zile pentru transport doar în regiunea Amsterdam. În linkul din articol (punctul B) se poate găsi o hartă a acestei regiuni - este un pdf care trebuie descărcat).
@Mihai18: Mulțumesc pentru completări. Tichetele și prețurile menționate de tine sunt valabile doar pe liniile companiei GVB. Pot fi folosite pentru deplasarea doar în Amsterdam.
La autobuze urcarea se face doar pe ușa din față, iar șoferul se uită dacă sunt validate tichetele de transport. Se coboară pe ușa din mijloc si din spate (la autobuzele care au 3 uși).
@BOGDAN DSN: Un articol excelent si de care am sa ma folosesc in mod sigur daca voi ajunge pe acolo.
Felicitari, votat cu mare placere.
@BOGDAN DSN: salut
as dori sa stiu cum este mai convenabil sa iau bilete daca vreau pe parcursul a 3 zile sa merg la keukenhof, giethorne, Rotterdam. multumesc
adresa mea de email este *****
@martinita:
Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@martinita: Depinde în ce zonă vei avea cazarea.
Pt Giethoorn si Rotterdam este ok să iei Holland Travel Ticket (cel de 39 euro)... ai transport inclus oriunde în Olanda în acea zi.
Pt Keukenhof poți merge fără să cumperi pass sau abonament - doar cu bilete cumpărate la fața locului.
Intrebare: Pentru cardurile pentru care se mentioneaza valabilitatea in numar de ore (de exemplu 24 de ore), sunt chiar valabile 24 de ore? Adica daca l-am validat astazi la ora 11 AM este valabil pana maine la 11 AM? Dar in cazul celor pentru care se mentioneaza numarul de zile (de exemplu 1 zi), care este valabilitatea? (un exemplu: validez azi la ora 11 AM). Intreb pentru ca stau de joi dimineata pana luni seara si incerc sa fac nste simulari de pret pentru transportul in Amsterdam. As dori un raspuns de la cei care au folosit astfel de bilete. Multumesc!
@PISICAANA: Cardul de 1 zi/24 ore este valabil 24 ore de la prima validare - valabil in rețeaua GVB (tramvai, metrou, bus). Uite detalii aici - en.gvb.nl/gvb-dag-meerdagenkaart
Dacă vei sta de joi dimineața până luni seara cel mai potrivit ar fi cel pentru 5 zile sau 120 ore (29,50 euro) - asta dacă vei folosi transportul în comun în fiecare zi.
Dacă vei, economisi, o zi (sau câteva ore) este posibil să ajungă și cel de 4 zile / 96 ore (24,50 euro).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Amsterdam în Martie — scris în 12.03.23 de Uca22 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 City break in Amsterdam — scris în 22.06.18 de Butz din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Amsterdam – informatii practice — scris în 16.02.18 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Amsterdam – orașul contrastelor — scris în 26.07.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Trucuri pentru un sejur reusit... — scris în 09.01.18 de ALINAMD din SUCEAVA - RECOMANDĂ