ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Excursie de 2 zile in sudul Tunisiei

    TIPĂREȘTE

    melodie arabeasca instrumentala

    Pentru cei care ajung in Tunisia, indiferent de agentia la care apeleaza pot avea parte, pentru aproximativ 110 euro de 2 zile pe care nu le vor uita, doua zile in care vor intalni oameni care apartin unei alte culturi si locuri inedite. Aceasta excursie este aceeasi, indiferent de agentia organizatoare, pentru ca aceste excursii optionale din Tunisia sunt bine reglementate, urmand acelasi traseu. De fapt, la ei tot turismul este bine reglementat. Si sunt de apreciat pentru ca au reusit sa valorifice tot ce au: desert, oaze, dromaderi, vestigii arheologice, pietele specifice, medina, plaja etc. La urma urmei, principala sursa de venit a tunisienilor este turismul si fac asta destul de bine. Pacat ca, desi avem o tara de zeci de ori mai frumoasa decat altele, nu are potentialul turistic valorificat.

    Asadar, o sa prezint pentru cei interesati, cat de scurt pot, cum s-a desfasurat aceasta excursie. Am plecat de la hotelul din Sousse unde am fost cazati la ora 6:30 dimineata, intr-o sambata.

    Dupa ce au fost "culesi" toti turistii inscrisi pentru aceasta excursie (aproximativ 30) am pornit spre primul punct de interes, amfiteatrul roman din El Jem, al treilea ca marime dintre toate amfiteatrele romane. Vizitarea amfiteatrului a durat o ora, timp suficient pentru explicatiile ghidei, pentru fotografii si pentru escaladarea a ceea ce a mai ramas din masivul edificiu. A fost tare interesant sa iei o mica lectie de istorie, intorcandu-te in timp si incercand sa intelegi spectacolele cu gladiatori si animale care se dadeau aici... eu una, ma bucur ca acele vremuri sunt demult apuse pentru ca, in timpul serbarilor care durau zeci de zile erau ucise mii de animale (chiar si cele inofensive: girafe, elefanti).

    Dupa El Jem a urmat un drum destul de lung spre Matmata, locul unde traiesc bastinasii berberi. Aici am luat masa (un cus cus delicios) intr-un restaurant traditional sapat in pamant iar apoi am plecat sa admiram localitatile formate din case construite in pamant. E greu sa descriu in cuvinte aceasta experienta, atat interesanta. Ai impresia ca te intorci in timp si am intrebat de ce inca acei oameni traiesc asa. Am aflat ca guvernul tunisian sprijina pastrarea acestor asezari si conservarea traditiilor. Interesant este faptul ca exista si doua hoteluri, unul de 3* si unul de 4* construite in pamant (o sa vedeti in poze ca aceste locuinte sunt partial in pamant). In final am vizitat o casa berbera (troglodita) unde am vazut cum isi macina singuri grau, cum usuca carnea si intestinele de oaie afara pentru a le conserva, cum dorm pe paturi facute din pamant, pe jos. Aici era recomandat sa le lasi cativa banuti.

    Urmatoarea oprire a fost in oaza Douz (poarta desertului) de unde ne-am urcat pe dromaderii dragalasi pentru o plimbare de o ora. Sa nu va fie frica, sunt blanzi (sunt doar masculi) si sunt tinuti bine de stapanii lor. Mi-a placut mult de tot! Totul in jur era doar nisip si pietre si un peisaj auster. Am inteles de la stapanul celor doi dromaderi cu care ne-am plimbat noi ca din asta traia, pentru ei camilele (dromaderii) reprezentand o avere pe care o intretineau foarte bine. I-am lasat si lui cativa banuti, pentru intretinea lui Khaled si Ahmed:) Noaptea am petrecut-o la un hotel de 3* din oaza Douz (hotelul Touareg), un hotel decent cu mancare buna.

    A doua zi dimineata ne-am trezit la 4:30 si am pornit prin desert pentru a vedea lacul sarat Chott El Jerid (este un amestec de nisip, sare si apa) si un minunat rasarit de soare deasupra lui. Desi eram pe jumatate adormiti si ne era frig, soarele rasarind ne-a trezit la viata. Recunosc ca, m-am emotionat intr-atat incat, mi-au dat lacrimile.

    Ajunsi in oaza Degache ne-am urcat in jeep-urile 4X4 Toyota 100 care urmau sa ne plimbe prin desert. In jeep incap 7 persoane, locurile din spate fiind pentru cei care sunt amatori de senzatii tari (eu am fost). Am vazut oazele naturale de munte Chebika si Tamerza, prima avand un paraias cu o cascada cu apa calda foarte frumoasa iar din apropierea celei de-a doua, ne uitam spre Algeria. Ce mi s-a mai parut interesant erau dromaderii care erau liberi, la pascut, in zonele cu smocuri de iarba. In cele din urma jeep-urile au intrat pe traseul Paris-Dakar, ne-au zdruncinat bine, ne-au urcat si coborat pe dune pana la decorul unde s-a filmat o parte din Razboiul stelelor. Ne-am intors epuizati la autocar si ne-am indrepta spre oraselul Metlaoui unde am luat un pranz cu mancare buna dar putina (eram tare infometati).

    Ultima oprire a fost la Kairouan, a patra capitala a islamului unde se poate admira o moschee frumoasa (doar exteriorul, in Tunisia nefiind permisa intrarea in moschei). Apoi a urmat o pauza de cumparaturi intr-un magazin foarte bine aprovizionat cu fel de fel de suveniruri, pielarie si covoare. Preturile au fost foarte bune!!! Am plecat, in cele din urma, spre hotelurile noastre, admirand plantatiile de maslini si asezarile saracacioase apartinand unei alte lumi.

    In concluzie, ne-am intors seara la hotel epuizati dar fericiti ca am vazut lucruri si locuri inedite. Pretul excursiei a inclus mesele, cazarea, transportul, intrarile la obiective, plimbarea cu camila si cea cu jeepul. Este recomandat, daca va lasa inima, sa lasati cate un mic bacsis trogloditilor, dromaderului, soferului jeepului si soferului de autocar (Selim al nostru a fost un sofer nemaipomenit si si-a meritat din plin banutii). Nu este o excursie cu conditii de lux de cazare si masa, dar sunt conditii bune care pe noi ne-au multumit.

    Si, am o mare rugaminte, nu judecati o tara dupa asezarile ei sarace spunand ca sunt "vai de capul lor". Ganditi-va ca sunt o alta lume, o alta cultura. Fiecare locsor din lumea asta este deosebit si plin de farmec...Daca veti vizita si partea de nord a Tunisiei veti vedea ca lucrurile stau un pic altfel. Oricum, pentru mine experienta tunisiana ramane o amintire draga si emotionanta.

    Recomand aceasta excursie din toata inima! Nu trebuie ratata!

    P.S.: "Am avut o ghida nemaipomenita: Agota Nemes, careia ii multumim inca o data!"


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 19.12.09 19:03:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5650 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Prin sudul Tunisiei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 8 voturi)

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [19.12.09 21:28:45]
    »

    Frumos scris, felicitari.

    Si nu in ultimul rand, ma bucur mult ca nu m-am inselat in privinta ta

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [20.12.09 01:18:07]
    »

    Stiati ca aceasta este cea mai cunoscuta melodie tunisiana? Este un imn inchinat lui Alah de catre un interpret foarte iubit de ei, Sidi Mansour. Este mai indrazneata, fapt pentru care va rog lasati-o doar in link-ul din ecou.

    click aici

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [20.12.09 01:37:32]
    »

    Pentru review-ul meu propun aceasta melodie:

    click aici

    Admin
    [20.12.09 11:18:46]
    »

    atasat melodia ca fond sonor al review-ului.

    krondia*
    [03.02.10 12:33:03]
    »

    Chiar imi doream sa aflu cum se desfasoara de fapt aceste excursii optionale. Acum stiu, chiar daca inca nu am fost acolo... 100 de puncte!

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [03.02.10 14:46:17]
    »

    Iti doresc sa ajungi acolo! Este o destinatie foarte interesanta si accesibila.

    Noi am fost in extrasezon, la finele lui noiembrie si ne-a costat 350 euro/pers: cazare 7 zile cu demipensiune (mai mult decat suficient) la hotel de 4*, transport cu avionul (inclusiv taxele de aeroport), asistenta turistica in limba romana.

    Mi s-a parut un pret rezonabil pentru experienta frumoasa pe care am trait-o.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [31.03.10 12:43:51]
    »

    Pentru ca am primit mesaje pe privat legate de felul in care e recomandat sa te imbraci in excursia in desert, raspund si aici, considerand a fi util celor interesati.

    In functie de sezon, mai cald sau mai rece, hainele trebuie sa fie, evident mai groase sau mai subtiri. Noi am fost in noiembrie, erau 17-20 de grade afara si am purtat pantalon lung (blujeans) si pulovere subtiri.

    Pentru cei care alegeti sa ajungeti in desert pentru a face o "cursa" cu dromaderul sau jeep-ul, va recomand imbracaminte lejera si incaltaminte comoda. Poate unora dintre cei care citesc li se pare firesc si se intreaba de ce scriu toate acestea dar, credeti-ma, am vazut destule doamne si domnisoare in fusta e si sandalute inalte si destui domni in maiouri are s-au "prajit" desi nu era extraordinar de cald.

    In picioare ar fi bine sa aveti incaltaminte inchisa, pentru a nu patrunde nisipul, eventual sosete de bumbac. E neplacut sa te umpli de nisipul pe care il vei "cara" apoi in autocar Alegeti asadar ceva comod! Noi am avut incaltaminte comoda dar fara sosete si a fost tare neplacut cand s-au umplut cu nisip.

    Referitor la haine: neaparat pantaloni lejeri, daca vrei sa mergeti cu camila (mai scurti sau mai lungi, in functie de anotimp, dar nu foarte scurti). Va dati seama cum ar fi sa fii in fusta si sa trebuiasca sa te cocoti pe camila? Chiar daca afara este foarte cald, evitati maiourile, soarele puternic va arde bratele si e pacat sa va stricati vacanta. Alegeti camasi cu maneca lunga sau macar trei sferturi, din in sau panza topita, iar zonele expuse la soare dati-le cu multa crema de protectie solara.

    Desi va dau si ei un batic pentru a va infasura capul, e bine sa aveti o sapca sau ceva cu care sa va acoperiti... just in case, ca insolatie nu doreste nimeni, nu? In cazul in care bate vantul (la noi s-a intamplat), puneti-va ochelarii de soare la ochi. Mai bine sa vezi usor intunecat decat sa stai cu ochii inchisi pentru a evita nisipul.

    Apoi, mare atentie la aparatele electronice: telefoane, aparate foto sau video. Nisipul de acolo este extra extra fin, daca le scapati pe jos sau bate vantul si patrunde nisipul in interior, mari sanse sa se defecteze (cele foto, de tot).

    In rest, o experienta minunata daca mergi pregatit si daca stii sa savurezi frumusetile unei altfel de tari si culturi.

    MariaAlexandra
    [08.06.10 15:57:19]
    »

    Foarte frumos si detaliat review-ul tau.

    Citindu-l, am retrait excursia in Sahara, care intr-adevar, este o experienta ce nu trebuie ratata!

    catalinalupu
    [08.06.10 16:29:36]
    »

    Vazut, citit, votat! Inclusiv ecoul foarte util! Felicitari!

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [11.06.10 12:46:50]
    »

    @MariaAlexandra si @catalinalupu, multumesc pentru aprecieri!

    dorgo
    [16.12.10 21:47:00]
    »

    am vazut case de trogloditi pe valea Loarei, semanau cu niste pesteri sapate in calcarul moale iar unele aveau si balcon. Am aflat in fine cum arata un lac sarat fara apa...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, catalinalupu, dorgo, krondia*, MariaAlexandra
    Alte impresii din această RUBRICĂSahara, o excursie ce nu trebuie ratată:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043884992599487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1