ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sahara, cea mai frumoasa amintire din Tunisia

Ilustrație video-muzicală
Souad Massi - Ghir Enta
TIPĂREȘTE

Intradevar cu mana pe inima, pot spune ca excursia de 2 zile in sudul Tunisiei, in Sahara, este cea mai frumoasa amintire din Tunisia. Este o excursie de exceptie din toate punctele de vedere.

Autocarul a fost ocupat la capacitatea maxima de un grup de romani, stransi de la diferite hoteluri din statiunile tunisiene Sousse, Port Kanthaoui si Hammamet.

S-a plecat dis de dimineata catre El Jem, provincia Mahdia, oras cu cca 20000 locuitori, fondat pe ruinele orasului antic Thysdrus. Bineinteles ca stationarea s-a facut la amfiteatrul al doilea ca marime dupa Colosseumul din Roma. Terminat in jurul anului 230 d. C, avand o capacitate de 35000 perosane, si-a pastrat ruinele mai bine chiar decat Colosseumul din Roma. Ghidul ne-a spus ca avea 2 pasaje subterane de 65 m. care duceau spre arena unde erau organizate luptele gladiatorilor, executiile publice ale crestinilor si spectacolele de circ. A fost inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO. Acolo am respirat ca si in Cartagina, de altfel, cu adevarat istorie...

Ne-am imbarcat apoi in autocar si ne-am indreptat spre Sfax, al doilea oras ca marime din Tunisia, cu cca. 40000 locuitori. Nu m-a impresionat foarte mult. Piata Centrala, portul, orasul vechi, vazute de pe geamul autocarului. Mi-au placut mult stradutele mici, pline de magazine, orientate dreptunghiular, care dovedesc de fapt originea romana a localitatii. Cred ca nu am zabovit mai mult de 10 minute, pentru un suc.

Am purces apoi la drum pentru ceea ce abia asteptam sa vad si sa cunosc. Matmata, situata in partea de sud a tarii, cu populatie berbera. Matmata noua este supraterana, dar spectacolul magnific il da Matmata veche, zona trogloditilor, a locuitorilor cavernelor. Aici, populatia berbera nu si-a pierdut traditia si modul de viata, neingaduind sa patrunda formele de civilizatie moderne. Viata simpla le impune procurarea apei si a hranei. Oamenii insa s-au invatat cu turistii. Autocarele opresc in dreptul asezarii, si ghidul te invita sa intri intr-o casa sa o vizitezi. Casa este o grota de fapt, curata, cu stergare este inconjurata de un gard si un mic grajd in care se afla ceva animale. Stapana casei se grabeste contra ceva dinari sa-ti arate cum macina graul. Este impresionant sa vezi atata modestie in saracia care ii inconjoara pe acei oameni.

Sunt blajini si mandri totodata. Dupa vizitarea casei trogloditilor intr-un "restaurant" tot in stanca am primit de mancare, in vase mari de lut, la mese de lemn. Cous-cous cu carne de oaie si carne de pui, un pahar de vin rose. cafea. A fost bun si suficient. Nu se putea cere mai mult vazand saracia din jur. Ospatarii care alergau sa multumeasca autocarele care se opreau si aveau rezervarea pentru masa acolo, erau multumiti daca primeau un dinar, bacsis.

Dupa aceea a inceput aventura cunoasterii peisajului selenar unde s-au filmat secvente din Indiana Jones, The English Patient si Star Wars. Atunci mi-am dat seama ca nu a fost foarte greu sa se filmeze ptr. Star Wars. Cadrul natural a fost la indemana, au pus numai ceva decoruri... Nisip... nisip...

Am facut apoi o oprire in oaza Gabes (port la golful cu acelasi nume). Fosta denumire era Tapaca, este denumita si capitala Marelui Sud. Fenicienii se pare cu au numit asa locul, iar portul era folosit de romani. Zona este cunoscuta pentru cultivarea hennei. Ghidul a insistat sa facem o oprire la unul dintre prietenii lui, vanzator de henna. sa-i facem si acestuia ceva vanzare.

Deja eram oarecum obositi dupa drum, dar ne astepta marea aventura a plimbarii cu camilele. Ne-am indreptat spre Douz, poarta Saharei, oras situat in sudul tarii la limita nordica a Saharei. Orasul este modest, are o piata centrala, dar remarcabila este o plantatie foarte mare de palmieri. Am vazut-o indeaproape deoarece hotelul la care am fost cazati se afla in aproppiere.

Ne-am lasat bagajele la un hotel de exceptie, care ne-a intrecut asteptarile si ne-am grabit sa mergem in apropiere, la camilari. Se putea merge si pe jos, dar ghidul a insistat, pentru siguranta noastra sa mergem cu autocarul. Am primit fiecare dintre noi, costum aferent pentru plimbarea cu camila si bineinteles pentru poza de grup, dupa care cate 3 am fost repartizati la cate un camilar, care avea 3 camile. Initial, mi-a fost frica, mai ales ca probabil camila mea era usor nehranita si silueta mea nu o avantaja, asa incat era putin suparata, dar apoi am prins curaj. Plimbarea a durat cca 30 de minute. Cine nu a vrut sa se suie pe camila s-a plimbat cu o trasura. M-a impresionat camilarul, om modest, care incerca sa ne explice in limba lui sa nu ne temem de camila ca el o stapaneste. Bineinteles s-a bucurat pentru bacsisul pe care l-a primit. Erau multe grupuri, ne-am intersectat cu un grup de rusi si unul de nemti, care aveau acelasi program. Am mers apoi la hotel. Imi pare rau ca nu am mai avut baterii la aparat si nu am poze din hotel. A fost superfrumos atat camera, dar mai ales restaurantul. Gradina interioara avea o piscina in care cativa turisti la 9 seara, faceau baie la peste 20 de grade. M-am gandit atunci ca seara aceea, intr- oaza din desert, pe marginea unei piscine a unui hotel superb cu un pahar de suc in fata trebuie sa mi-o intiparesc bine in minte pentru unicitatea ei.

A doua zi, foarte devreme, era intuneric afara, am mers la micul dejun mai mult decat consistent si foarte foarte variat. Grupul de rusi cu care ne vazuseram cu o seara inainte era deja in activitatea, aveau viteza maxima in a se aproviziona cu farfurii incarcate de bunatati.

A urmat imbarcarea in autocar spre zona chott. Este vorba de aprox. 5000 KMp.

o depresiune sarata traversand Tunisia din apropiere de Gabes -litoral pana in apropierea Algeriei. Cel mai mare lac sarat este El Jarid. Ni s-a explicat ca datorita caldurii din timpul zilei se pot zari fenomene de miraj, determinate de crusta de sare de la suprafata. Intradevar asa ceva nu am mai vazut decat in Egipt in zona lacului Nasser. Chottul se umple de apa in timpul iernii, dar apa se evapora pana vara. Soseaua este construita pe un dig inalt de 2 m. in aprpierea oraselor Tozeur si Kebili. De aici am cumparat suveniruri, roci cristalizate de sare., trandafirul desertului - simbolul Saharei.

Imbarcarea din nou in autocar, care a inceput sa oboseasca. Ceva s-a intamplat, asa incat autocarul nostru a inceput sa se tarasca pe sosea, fiind depasit de toate celelalte autocare. Ne distram pe seama autocarului dar ne si dezavantaja ca pierdeam din timpul nostru de vizitare. La oaza Degache, de unde incepe Sahara tunisiana, teren nisipos prin excelenta, cca 90000 km, am fost repartizati cate 5 persoane in jeepuri. Soferul nostru mustacios, barbat la cca. 45 de ani, a fost foarte incantat de faptul de i-au fost repartizate 4 femei si 1 barbat. Chiar glumea, zicandu-i acestuia sa fie cuminte ca-l da jos din masina.

A facut cascadorii cu cele mai inalte dune de nisip. Senzatia de adrenalina maxima era in varful dunei, . apoi urma... caderea libera. Experienta a fost fantastica. Multumindu-i pentru experienta am plecat mai departe.

Am vizitat apoi oazele naturale de munte Chebika si Tamerza. Mi-a placut foarte mult la Chebika unde intr-un peisaj lstancos si salbatic, cu palmieri era un ochi de apa limpede si calda. La Tamerza erau mici caderi de apa, la baza stancilor, unde ghidul mandru ne povestea despre cascade. Mi-a mai placut si oaza Mides, cu relief asemanator Marelui Canion american.

Urma punctul final al excursiei orasul Kairouan. Dupa o oprire de cca 30 de min. la un restaurant, unde grupurile celelalte ajunsesera deja si unde ne-a fost servita masa, am plecat spre destinatia finala. Din pacate acum a inceput aventura neplacuta caci bineinteles ca autocarul suparat de atata drum, facea dese opriri spre a i se raci motorul. Noi, romani incercati de soarta ne-am zis ca numai nou ni se putea intampla asta. S-a pus problema inlocuirii autocarului dar pana venea un altul probabil, pierdeam si avionul de intoarcere in tara...

Deci, iavas-iavas, am plecat spre Kairouan. Orasul construit in sec. VIII-lea, al patrulea oras sfant al islamului dupa Mecca, Medina si Ierusalim, fosta capitala pana in sec. XII, este pentru centrul sau vechi Medina pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Marea Moschee SidiOqba, fondata pe la naul 700 este cea mai veche din vestul lumii arabe. Forma acutala este insa data dupa anul 1850. Din pacate, am ajuns tarziu, dupa amiaza si nu am mai putut intra sa vizitam moscheea cu mormantul unuia din insotitorii lui Mohammed, care se spune ca ar fi pastrat 3 fire din barba profetului si de aceea se mai numeste si Moscheea Barbii. Deci, moscheea am vizitat-o numai pe exterior si in jumatatea de ora ne-am plimbat prin piata centrala, cu magazine de pielarie si covoare renumite.


[fb]
---
Trimis de amero in 09.02.12 16:11:26
Validat / Publicat: 09.02.12 17:15:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 hotelul din Douz
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[09.02.12 18:13:04]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

romanitzaa
[09.02.12 19:21:28]
»

Aceasta excursie am facut-o si eu prin 2004 si mi-a placut foarte mult.

adri-nico
[09.02.12 21:55:36]
»

Frumos review!

N-am ajuns in desert... inca!!!

M-am uitat si la poze si sint frumoase.

Imi dai voie sa intreb de ce purtai sosete din alea? Nu alunecau in pantofi pe caldura aia? Nu erau mai buni slapii? sau desculta? Zic si eu, nu stiu cam ce temperatura are nisipul in desert...

Cum sa ti se termine bateria la aparat? Asta e cel mai groaznic lucru care mi s-ar putea intimpla dupa ce mi-as pierde banii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
baranci
[10.02.12 09:03:09]
»

exact acum doi ani eram in tunisia, am descoperit o, am cunoscut o si nu pot s o uit, a fost un circuit de vis, as vrea sa mai merg dar... iar melodia mi a derulat prin suflet TUNISIA, . are un farmec deosebit in perioada asta se pun masline la murat, portocalele decoreaza mesele, cum punem noi flori, feniculul este plimbat cu Peoujeurile (eu credeam ca e trabant) cu cozile lungi ca de marar, este o forfota continua, placuta, sa nu uit de mierea de rozmarin, de mirosurile din piata de mirodenii, da minunat si ar fi multe de spus...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[10.02.12 09:54:44]
»

@adri-nico: buna dimineata si multumesc ptr. apreciere

eram sigura ca veti rade de incaltarile mele.

aveam intradevar niste sosete-si nu slapi sau papuci, ci niste balerini usori ptr. ca mi-a fost frica in nisip de scorpioni. si intradevar nisipul era fierbinte.

cu drag

ameroAUTOR REVIEW
[10.02.12 09:56:46]
»

@webmaster13: multumesc ptr. ajutor si colaborare

adri-nico
[11.02.12 08:13:34]
»

@amero:

Daca e vorba de scorpioni, cred ca eu as fi luat cizme de pescar. Nu cred ca niste biete sosete de nylon te-ar fi protezat impotriva eventualei intepaturi de scorpion.

webmaster
[13.03.12 10:22:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

balasa violeta
[17.03.12 22:54:18]
»

@amero, cat de frumos ai scris! Voi tine cont de ceea ce-am citit si poate-mi fac si eu o vacanta in Tunisia.

ameroAUTOR REVIEW
[18.03.12 19:06:28]
»

@balasa violeta: multumesc. si imi pare rau ca la intalnirea AFA nu am avut mai mult timp sa vorbim exact despre ceea ce merita cu adevarat, adica calatoriile noastre.

sincer, chiar merita, Tunisia este o experienta de viata unica prin cultura si istorie dar si prin nota diferita, exotica, pe care o transmite.

daca s-ar indrepta lucrurile politic si eu as mai merge odata.

cu drag

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, amero, balasa violeta, baranci, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂSahara, o excursie ce nu trebuie ratată:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048044919967651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1