GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Profitând de mărinimia legiuitorilor noștri care, de câțiva anișori, ne-au fericit cu încă o zi liberă – a doua zi de Rusalii -subsemnatul și a lui consoartă au convenit, de comun acord, că ar fi timpul pentru o scurtă vacanță.
Ca destinație, factorul decizional, consoarta, a binevoit totuși să-mi ofere 2 variante: Mănăstirea Prislop sau Litoralul bulgăresc. Ptiuu, drace, grea decizie pentru un bun român! Am scuipat în sân – al meu, desigur – am spus o rugăciune și am ales... Bulgaria.
Pentru a simți mai bine vacanța, era evident faptul că trebuia să leg ziua liberă, oferită de sfinții noștri parlamentari, cu încă o zi de concediu, oferită de sfânta mea șefă. Asemenea și soțioara.
După o cercetare mai mult sau mai puțin riguroasă a ofertelor existente, am ales în final hotelul Helena Park din stațiunea Sunny Beach. Mai pe românește, Elena din/de pe Plaja Însorită. Acum, mai rămânea de văzut dacă Helena asta ne va fi cu noroc sau nu.
În dimineața zilei de sâmbătă 30.05, la orele 6,15 fix, am plecat din fața casei, cu autoturismul din dotare, iar la orele 11,30 parcam, același autoturism, în parcarea aproape goală a hotelului.
Nu am să vă plictisesc cu prea multe detalii despre traseu, acesta a fost cel clasic: București-Giurgiu-Ruse-Razgrad-Shumen-Varna-Sunny Beach. Trafic aproape lipsă, echipaje de poliție – române, bulgare – asemenea, stat vreo 3-4 minute la semaforul de pe partea românească a podului de peste Dunăre, donat 13 lei - taxa de pod - autorităților române, în vederea construirii Catedralei Mântuirii Neamului (cred), luat vigneta bulgărească din sensul giratoriu, 5 leva euro dăruiți cu bucurie și speranța că bulgarii vor finaliza cât mai curând posibil tronsonul de autostradă dintre Sofia și Kulata. Taxa de pod în partea bulgărească, la întoarcere, 4 leva.
Cum ajungem la hotel
Destul de simplu. Cum veniți dinspre Obzor, după ce ați trecut cu bine de numeroasele serpentine și la poalele dealului – că munte nu prea-mi vine să-i spun – vă apare în toată splendoarea sa stațiunea Sunny Beach, la prima intersecție virați la stânga chiar dacă indicatorul vă îndrumă spre Elenite. Este de fapt intrarea în nordul stațiunii. După ce ați virat la stânga, la vreo 200 de metri este un semafor. Faceți stânga, bulevardul se numește, dacă nu mă înșel, Nessebar, și după alți 400-500 de metri, pe partea dreaptă, veți recunoaște – după arhitectura sa tradițională inconfundabilă – resortul căutat.
Despre hotel
Hotelul Helena Park face parte din resortul, cu denumirea sa oficială, Royal Palace Helena Resort. Acest resort e compus din 2 hoteluri de 5*, Helena Sands respectiv Helena Park, la care se adaugă 6 vile VIP. Conform informațiilor oferite de site-ul lor, resortul ocupă o suprafață totală de aproximativ 55,000 metri pătrați.
Clădirile resortului, hotelurile și vilele, sunt construite, după cum am mai amintit, încercând să copieze cât mai mult și bine din stilul tradițional bulgăresc. Eu zic că au reușit, în tot resortul ești învăluit de un aer de rafinament, bun gust și o curățenie desăvârșită.
Două piscine exterioare, un loc de joacă pentru copii, cu o piscină și un mic tobogan pentru cei mici, o grădină superb îngrijită prin mijlocul căreia curge un pârâiaș, completează un tablou superb gândit de către gazdele noastre de la Helena Resort.
Cazarea
Parchez mașina (parcarea exterioară este gratuită și este în permanență păzită) și ne îndreptăm spre recepție, convins fiind că, datorită orei destul de ”matinale”, vom fi cazați abia pe la orele 14,00.
Intrăm în holul elegant și ajungem la “tejgheaua” în spatele căreia niște tinere domnișoare, simpatice foc, elegante și făcând o bună reclamă (cred) unui renumit brand de rame de ochelari (da’ nu mă pricep eu la branduri), ne întâmpină cu cele mai veritabile zâmbete și urări de wellcome de când mă dau și eu turist. Noroc cu tejgheaua dintre noi, altfel cred că erau în stare să mă ia in brațe și să mă pupe pe creștet. Ce mai, un adevărat love story, coproducție româno-bulgară, la prima vedere de după lentilele ochelarilor! Ai mei și ai lor.
Cazarea, surpriză plăcută, a durat fix – cu aproximație – 3 minuțele.
Ni s-au pus cătușele de All Inclusive (de fapt de UAI), ne-au fost înmânate cartela de acces în cameră și o fițuică, scrisă în limba română, referitoare la conceptul de UAI al hotelului Helena Park. Alte zâmbete, alte urări - de petrecere cât mai plăcută a mini-vacanței -, ce mai încoace și încolo, adevărate momente cu profundă încărcătură emoțională în relația dintre turist și hotelier. Dacă vă mai spun că, înainte de a urca în camera repartizata, am fost serviți cu șampanie iar cel mic cu suc, un nene ne-a cărat bagajele din mașină până în cameră (gest răsplătit corespunzător de subsemnatu’), veți înțelege mai bine lacrimile ce mă năpădiseră chiar înainte de a băga cartela în fanta de la ușa micro-universului nostru găzduitor pentru câteva zile. Mă rog, poate era doar transpirația dar ați prins ideea.
Intrăm în cameră. Conform voucherului, cameră dublă superioară. Mă uit mai bine da’ nu mă prind unde-i superioritatea. Camera nu e mică dar aia de la Iberostar Sunny Beach era mai mare. Și de aici am să încerc să fac unele comparații între cele două hoteluri... Cu următoarele amendamente:
-eu am fost la Iberostar în anul 2010 iar în 2013 hotelul a fost renovat.
-în anul 2010 am fost la sfârșit de iunie – început de iulie, acum am fost la sfârșit de mai – început de iunie. Evident, diferență de rulaj turiști între cele două perioade.
Cum spuneam, camera nu e foarte mare. Nu cum am crezut eu că va fi. În camera dublă standard de la Iberostar puteai să joci și fotbal, la Helena Park poți să joci doar șeptică. Pe pat sau pe birou. Sau în balcon. Ce-i drept, în 2010 cântam solo, acum suntem o formație vocal-instrumentală în care eu cânt cel mai puțin.
Ce găsim în camera de la Helena Park? Păi ce să fie: în holul de la intrare se găsește șifonierul, umerașe destule, safe-box, suport pentru bagaje. În dormitor: o mochetă curată, paturi twin, o canapea extensibilă pe care a dormit cel mic, două noptiere cu veiozele aferente, o comodă-birou pe care se afla LCD-ul Sony cu diagonala de 81 cm, un minibar aprovizionat cu 2 beri la cutie, 2 sucuri și 2 ape, și un lampadar cu picior lung. Ca să nu uit, minibarul nu se reaprovizionează în timpul sejurului decât, se pare, contracost.
Aerul condiționat era pornit în momentul în care am intrat noi în cameră, ce-i drept era foarte silențios dar l-am oprit și nici că l-am mai pornit deoarece nu a mai fost cazul.
Balconul, cu vedere spre o aripă a hotelului, o parte a curții interioare dar și cu o vedere parțială a mării, e dotat cu două scaune de ratan, măsuță și un uscător de rufe.
Baia, mai mică și ea decât cea de la Iberostar, dar suficient de mare încât să te poți spăla pe dinți împreună cu soția din dotare.
Sus-amintita baie e dotată cu cadă, la fel de îngustă (pentru fizicul meu) ca cea de la Iberostar. E destul de greu să practici jocuri acvatice în doi în ea dar dacă tot o faceți și vă accidentați, aveți noroc: un fir roșu de lângă cadă poate da alarma că aveți oareșceva probleme. Într-o cutie se găsesc șampoane de duș, gel de duș, săpunuri, ață de cusut și, piesa de rezistență, un burete cu silicon pentru curățatul opincilor. Nu cred că e cazul să vă întrebați dacă, la stelele declarate ale hotelului, există uscător de păr, hârtie igienică sau oglindă d’aia mobilă (accentul pe i) care-ți mărește firul de păr din nas de vreo 3 ori. Normal că există.
Să vă mai spun că peste tot în cameră și în baie era o curățenie impecabilă? Nu cred că e cazul.
Restaurantele
Ne schimbăm și ieșim din cameră cu scopul de a explora nițel resortul. Bun, eu ca să mă răcoresc cu o bere rece.
De la sosire, ni s-a spus că UAI-ul începe cu masa de prânz din prima zi și se termină cu masa de prânz din ziua plecării. În restaurantul principal (elegant, curat, nu cantină), servirea mesei de prânz începe la ora 12,30 și se termină la ora 14,30. Dacă nu aveți răbdare, la restaurantul Laguna Albastra, unde e și snack-barul, servirea prânzului începe la ora 12,00 și se termină la ora 14,00. Dacă nu v-ați săturat, tot aici, la Blue Lagoon, la ora 14,00 puteți să vă continuați răsfățul gastronomic cu gustarea de după-amiază. Asta până la ora 16,30, pentru că după aceea nu mai puteți mânca decât dulciuri în Saloon Bar (se află în hotel și are ieșire la piscina exterioară). Veți sta ceva timp nemâncați deoarece servirea cinei – care are loc doar în restaurantul principal din hotel – începe abia la orele 18,00 ale serii. Asta dacă ați ales să mâncați în prima serie, cea care începe la ora 18,00 și se încheie la ora 19,30. Cea de-a doua serie începe la ora 20,00 și se încheie la ora 21,30. Dvs. alegeți seria, veți comunica acest lucru celor de la restaurant iar aceștia vă vor repartiza numărul mesei la care veți mânca în fiecare seară. Pentru micul dejun și pentru prânz, nu există această regulă.
Să vă spun ceva despre mâncare sau băutură? Chiar mi-e greu. Cred că am mai spus-o, eu nu sunt ceea ce se numește un gurmand, sunt mai degrabă un mâncău obișnuit. Mâncarea a fost extrem de diversă, bine gătită, produse de calitate și cu un serviciu de prezentare și servire deosebit din partea angajaților restaurantului. Aș remarca diversitatea fructelor oferite, de la mere, banane, portocale (mandarine), la cireșe, căpșuni, kiwi, pepene roșu, pepene galben sau ananas.
Băutură se putea lua de la snack-barul de lângă piscină, de la Lobby Bar (e lângă recepție) sau de la Saloon Bar. De asemenea, la cina din restaurantul principal, puteați să comndați ospătarilor ceva de băut.
Calitatea băuturilor? Eu am băut bere, vin roșu, vin alb și whiskey. Bune. Am gustat și dintr-un suc de portocale, cam slăbuț.
În conceptul de UAI de la Helena Park se specifică faptul că se pot comanda și unele sortimente de băuturi alcoolice din import. Ce e drept, m-a întrebat o barmaniță de la Saloon Bar dacă doresc whiskey autohton sau din cel de import dar când am întrebat-o ce sortimente are, mi-a îngăimat ceva nume pe care nu le-am înțeles așa că am rămas la cel bulgăresc. Da’ nu a fost rău.
La capitolul restaurante, calitatea și diversitatea mâncării și a băuturii, servire, o comparație între cele două hoteluri mi se pare cel mai greu de făcut. Aș acorda, totuși, un mic plus hotelului Helena Park, datorită gustărilor parcă ceva mai diverse de la Snack-bar precum și numărului de sortimente și calității fructelor oferite.
Animația
La capitolul ăsta, Iberostar câștigă cu scor de neprezentare. De ce?
Pentru că nu am văzut animația de Helena Park. Am văzut animatorii da’ animația ia-o de unde nu-i. Sau o fi fost dar nu eram noi la locul și la timpul potrivit să ne întâlnim cu ea. Ce-i drept, eu nici nu prea mă omor după genul ăsta de activitate dar poate i-ar fi plăcut celui mic. Nu știu dacă animația a lipsit și restului de turiști cazați în hotel, majoritatea fiind nemți și englezi trecuți de primele două vârste.
Relaxare, alte facilități.
Având noroc de o vreme bună, ne-am petrecut majoritatea timpului la piscina exterioară și la plajă, plus câteva plimbări pe faleza, spre centrul stațiunii... Am reușit să ne scăldăm atât în apa mării, cât și în apa extrem de curată din piscina exterioară a hotelului Helena Park. Adâncimea apei în piscină este de 90 cm într-o parte și urcă până la 145 cm în capătul celălalt. Prosoapele de plajă le-am găsit în cameră, la sosire. Saltelele pentru șezlongurile de la piscină se luau de la ”salvamarul” care-și făcea veacul pe acolo.
Șezlongurile de la piscine sunt gratuite și se găseau tot timpul locuri libere, având în vedere și perioada mai puțin aglomerată în care ne aflam.
Nu am fost la piscinele exterioară și interioară ale hotelului Helena Sands, deși aveam acces gratuit și acolo.
Nu am fost la centrul SPA al hotelului Helena Sands, nu prestez așa ceva, oricum, acest serviciu nu era inclus în pachetul UAI, se plătea suplimentar.
Personalul hotelului
Extrem de amabili și politicoși. Nu am absolut nimic de reproșat în privința asta. Mă rog, ar fi o chestie minoră, amintită și de altcineva. La check-out, am fost rugați să așteptăm puțin pentru a fi verificată camera. Nu am așteptat mult, nu e ceva ieșit din comun, grav, dar parcă te aștepți la altceva de la un hotel de 5*.
Plajă și mare
Un mare avantaj al hotelului Helena Park în comparație cu Iberostar, este faptul că la plajă ai incluse două șezlonguri și o umbrelă. Și, după cum știți, ăstea cam costă (și) la bulgari.
Există un bar pe plajă dar consumația se plătește. Există și o zonă VIP, cu plată, cu șezlonguri, măsuță și umbrelă dar și baldachine cu saltea (50 leva/zi).
Nisipul extrem de fin și curat, marea fără alge, au contribuit la reușita mini-vacanței noastre.
Un fel de concluzie
Am avut parte de un mini-concediu extrem de reușit, petrecut într-un hotel elegant și cu servicii de calitate.
Recomand acest hotel și sper să revin la un moment dat aici.
Cine câștigă în confruntarea dintre Helena Park și Iberostar Sunny Beach? Greu de spus. Ambele sunt hoteluri de top, și cu servicii deosebite. Eu nu știu cum e Iberostar după renovare dar aș opta pentru Helena Park. De ce? Pentru că beneficiezi de parcare exterioară gratuită (hotelul are și parcare subterană dar aia se plătește), și tot gratuite sunt șezlongurile și umbrela de pe plajă. Și pentru că are o grădină superbă iar zona în care se află situat hotelul Helena Park, în nordul stațiunii, pare ceva mai puțin aglomerată, mai curată, cu mai multe spații verzi și cu mai multă liniște.
Cam asta a fost cu ce-a de-a treia escapadă a subsemnatului pe litoralului bulgăresc.
Cu speranța că nu v-am plictisit prea tare și că veți găsi ceva util în toată povestea asta, eu vă doresc să aveți parte de vacanțe cât mai frumoase și vă urez toate cele bune!
Flaviu
Trimis de Flaviu in 06.06.15 15:56:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Sunny Beach, Albena
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Flaviu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 42.71019300 N, 27.72855600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs invitației noastre de a scrie propriul set de impresii din această vacanță.
@Flaviu -
”luat vigneta bulgărească din sensul giratoriu, 5 leva dăruiți cu bucurie
Probabil că și bulgarii au fost bucuroși să te revadă, de ți-au făcut așa reducere.
Bulgăreta pentru o săptămână costă 10 leva, sau 5 euro.
@crima - Ai dreptate, 5 euro am dat. Nu știu de ce am scris leva.
Mulțumesc pentru atenționare.
Rog un web, dacă e posibil, să modifice în text.
@Flaviu - Bravo, dragule, ai spart gheața după ani de... hibernare! Foarte mișto și articolul și stilul tău, ține-o tot așa!
@larissa2015 - Mulțumesc! Dar să știi că nu am "hibernat" decât 1 an. Prietenii "știe"...
Când ne-o fi mai rău, așa să ne fie!
Cu cătușele de la All Inclusive. Eventual de 5 steluțe.
@TEOANCA - Ai spus bine. Sper ca ramane cum am stabilit.
@Flaviu - Frumos descris, bravos! Oberostarul mi-a placut si mie foarte tare, dar pe la Elene inca nu am trecut inca. O locatie tinut minte.
@papone - Eu chiar sunt curios cum e Iberostarul dupa renovare. Dezavantajul lui ar fi ca parcarea si sezlongurile de pe plaja se platesc.
Multumesc pentru apreciere!
@Flaviu - Am atat la Iberostar anul trecut de Paste, pentru prima si singura oara pana acum, pentru ca sincer iti spun ca as reveni. Dupa vizita noastra, am scris ceva impresii aici. Am stat in multe hoteluri in Bulgaria, iar Iberostarul este printre primele 3 si poate singurul in care as reveni. Are punctele lui mai slabe (nu are plaja peste drum - dar o are la 100 de metri, sau se platesc sezlongurile) dar are super camere, super servicii si super echipa de animatie - si asta spune unul care nu a fost cu kinderi la pachet.
@papone - Care ar fi celelalte 2 hoteluri de pe podium?
Stai sa ghicesc... unul dintre ele este Astera?
@Flaviu - Ar fi Flamingo din Albena si Arabella (Grifid) din Nisipuri, chiar daca nu am scris despre ele - impresiile ar fi destul de vechi.
Astera il consider de asemenea sus in top, ca si Kaliakra din Albena.
Pana la urma, si preturile la toate aceste hoteluri reflecta calitatea lor, dar nu este un factor decisiv, fiind multe hoteluri de asa-zise 5* care in afara de pret nu surprind prin nimic.
E doar un top personal.
@papone - Initial, noi platiseram si rezervaseram la Astera. Dupa doua zile ni s-a comunicat faptul ca s-a facut o greseala si ca, de fapt, nu mai sunt locuri libere acolo.
Am mai pus 80 de euro si am ''virat'' spre Helena Park. Cu ajutorul altei agentii.
@Flaviu - ai patit ca mine, ai zburat de pe acoperis in pod, doar ca pe mine m-au sters de pe lista la Duni si m-au trimis disciplinar la Evrica, mai aproape cu 80 de km si mai departe de 80 de coco aia de care te-au deposedat prin alunecare. A, vezi ca in Bulgaria sucul de portocale e de-ala pentru copii, slabut, de-aia nu te-a luat de cap. Data viitoare intinde-l cu o albitura, sa vezi ce pisca!
@valimi -
Nu prea ma dau eu la sucurile de copii dar se mai intampla si accidente.
Da' eu nu prea inteleg de ce-s favorizati adultii. Sucurile, pentru cei care au depasit varsta la care te joci cu galetusa in nisip, erau chiar bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Vacanta foarte placuta — scris în 30.06.24 de Flo66 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Multumitor — scris în 21.07.19 de crismar2011 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 1 Mai împreună cu turişti români — scris în 02.05.18 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Acelasi hotel pe care il stiu de 6 ani — scris în 13.05.17 de mixman din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Atenţie la bunuri!!! Se fură din cameră — scris în 11.07.16 de Florian Mihalache din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2016 Inca o experienta in Bulgaria...de data aceasta mai putin placuta! — scris în 11.05.16 de laur75 din BUCUREșTI - nu recomandă
- May.2016 Vacanta de Paste dezamagitoare — scris în 01.05.16 de Sorrynotsry din BUCUREşTI - nu recomandă