ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    70.00%
    Satisfăcător

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    75.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Plutind si citind o carte - fotografia pe care trebuie sa o faci!

    TIPĂREȘTE

    Exista cu siguranta nenumarate fotografii pe care multi dintre noi ne-am dorii sa le reproducem bineinteles cu noi insine in rolul principal.

    Stand la marginea marelui Grand Canyon si privind in departare, proptind cu mana Turnul inclinat din Pisa sau oglindindu-ne impreuna cu misteriosul Angkor Wat in apele clare ale lacului din fata lui… si ar mai fi o gramada de astfel de “poze” la care visam multi dintre noi.

    Dar daca v-asi intreba, care este cu siguranta fotografia pe care fiecare dintre noi ar vrea sa o faca macar odata in viata – fara ezitare! Nu ar fi aceea citind o carte si plutind in acelasi timp pe apa Mări Moarte? Nu-i asa ca imi dati dreptate?

    Fiind in Israel in mijlocul verii, intre iulie si august nu exista persoana care sa nu ma fi avertizat: Nu mergeti acum acolo! Este extrem de cald.

    Dar imaginea aceea plutind pe apa nu puteam sa mi-o scot din cap. Mi-am zis macar o zi sau doua sa vedem cum e … zis si facut – intr-o dimineata imediat dupa rasaritul soarelui luam autobusul din Jerusalem (despre acest oras asi putea scrie o carte) cu destinatia Marea Moarta.

    Nici nu am parasit bine orasul ca peisajul se transforma din ce in ce mai mult intr-un desert de piatra si nisip cu citiva boschteti rasfirati ici si colo.

    Cam jumatate de ora mai traziu ajungem la o intretaiere de drumuri – la doar cativa metrii departare incepe Iordania si in zare se vede stralucind in lumina soarelui si apa Marii Moarte. Rulam mai departe pe coasta de vest a unui mai degraba lac decat mare. O mare pentru mine este nesfarsita si se imbie la orizont cu cerul dar aceasta este cel mult 17 km lata si pe partea cealalta se vad muntii de piatra ai Iordaniei.

    Cu uimire observ ca malul marii este incojurat aproape in totalitate de sarma ghimpata si panele cu semnuri de “trecerea interzisa – pericol de moarte” sunt infipte in pamant din cand in cand. Stiam ca Marea Moartă este periculoasa – dar chiar asa? Se pare ca aici niciunde nu poti merge pe cont propriu pana la apa. Motivul insa nu este apa ci pământul din aceasta zona care se prabuseste. Cratere cu o adâncime de până la 20 de metri se inșira unul dupa altul.

    Ca într-un film apocaliptic pamantul se rupe si apa se retrage.

    Strada e in panta si coboara mereu – uneori simt cum mi se infunda urechile (ca la aterizarea cu avionul) si candva dupa inca o ora buna ajungem in En Bokek, statiunea unde am rezervat noi hotelul. Dar nici nu pun piciorul bine pe pamant coborand din autobusul aclimatizat ca mi se taie respiratia pe moment. Nu doar ca aici densitatea aerului este alta ci de faptul ca acest aer este atat de fierbinte ca abia il poti respira. Intre timp se facuse ora pranzului si termomentrul arata 52 grade la umbra! Bine ati venit in Sodom si Gomorra! ma intampina si SMS-ul de pe telefonul meu. Cele doua orase biblice care au fost îngropate de Dumnezeu sub o ploaie de foc și pucioasă, pentru că au căzut prada păcatului. Welcome to the lowest point on earth! Am ajuns in iad… ma gandesc eu.

    Acum trebuie sa va avertizez si pe voi sa aveti grija unde mergeti. Marea Moarta pe partea Israelului este in multe locuri nepasabila. Autobusele au ca destinatie doua regiuni Ein Gedi si EnBokek. Dar in apropioere de Ein Gedi coasta este periculoasa si hotelele au doar o mica intrare privata. In En Bokek se afla zona de plaja si relaxare. Aici veti gasii si cele mai multe hotele (eu ma asteptam sa fie o gramada dar defapt sunt doar vreo zece) si un mic centru comercial. Si nu faceti cum am facut eu! Nu mergeti acolo pe timp de vara!

    Noroc ca hotelul nostru avea si o piscina interioara si aer conditionat dat la maxim. Am baut pe nerasuflate amandoi doua sticle de apa (simti sarea si in aer si asta te deshidrateaza) si ne-am lungit in pat. Si cu toate ca eram extrem de curioasa cum se pluteste pe apa marii – am asteptat rezonabili pana a apus soarele. Imi aminteam cum drumul de la statia de autobus si pana la hotel l-am facut abia tarandu-ne si gâfâind.

    Am iesit afara pe la ora 8 seara – defapt asi putea zice am intrat in cuptor pe la ora 8 seara cand inca temperatura era la 44 de grade.

    In apa am intrat doar cu picioarele observand cu neplacere ca este aproape la fel de fierbinte ca si aerul si dupa ce m-am copt nu voiam sa ma mai si fierb.

    Am sperat ca peste noapte apa marii se va mai racorii si asa ca dimineta la 5 inainte de a rasarii soarele am dat plutitului in mare o noua sansa.

    Erau doar 37 de grade cand am ajuns pe plaja. Venisem deja in costume de baie asa ca hai repede, repede in apa pana nu rasare soarele. Oricum acest loc este unic in lume – aici ai putea sa stai la soare fara sa te temi de insolatii sau arsuri solare. Asta deoarece nivelul radiatiilor ultraviolete este foarte scazut. Ai putea! teoretic … ca eu nu am vrut sa risc.

    Am luat-o pe ponton si tinandu-ma de balustrada ma avantez in apa in pozitie de inot … si plop picioarele o iau in sus fara sa le mai pot controla intretimp ce capul da sa se scufunde, ma fastacesc si rostogolesc de pe burta pe spate si raman asa … acum ma simt ca un scarabeu intors pe spate cu mainile si picioarele in aer incercand fara succes sa revina la pozitia normala.

    Ajutor! Ajutor! imi vine sa strig cand imi dau sema ca nu pot inota in nici un fel dar sotul meu inca aflandu-se pe mal ma intreaba: Ce dai asa din maini si din picioare? Sa vin sa-ti aduc cartea?

    Mai carte imi trebuie acum, nu vezi ca ma inec! (asta ca sa nu mai aud discutii ca in apa Marii Moarte nu te poti ineca).

    Teama de a inghitii apa (care poate fi letala) sau de a ma stropii cumva in ochi din greseala ma paralizeaza. Sotul meu vine si ma trage asa cum plutesc pana la mal.

    Nu ma dau batuta… imi zic, daca am venit pana aici vreau neaparat sa fac si poza cu cartea! De data aceasta fara teama si cu grija ma asez pe apa si imi dau drumul pe spate … plutesc, plutesc… ce senzatie ciudata! Vino repede cu cartea aia !

    Paradoxul este ca apa Marii Moarte cu toate ca este atat de sarata iti face pielea fina si neteda si iesind afara ma simt de parca m-as fi imbaiat in ulei cald de masline.

    Am stat doar 2 nopti acolo – ziua petrecand-o in camera de hotel– toate pozele pe care le vedeti facute pe timp de zi sunt facute de pe geam din camera de hotel … si totusi nu regret nici un moment ca am facut-o si pe asta!

    Daca doriti sa faceti si voi aceasta poza ar fi bine sa va grabiti. In ultimi 50 de ani Marea Moartă a pierdut o treime din suprafața sa, si in fiecare an apa se retrage cu un metru „În 2050 va ramane doar un mic iaz” au prezis cercetători marini… din pacate – oricat de ciudat sună – Marea Moartă nu mai are mult de trăit!


    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 06.09.17 16:03:34
    Validat / Publicat: 06.09.17 16:43:20
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

    VIZUALIZĂRI: 2378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Aceasta fotografie nu necesita explicatii...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    cloverina
    [06.09.17 17:09:58]
    »

    Genială experiența! Mi-a plăcut mult și povestea și fotografia!

    danaeldreny*
    [06.09.17 17:11:14]
    »

    O altă variant e să dormi, am mai auzit eu pe cineva, a adormit într-un loc și s-a trezit 8 kilometri mai încolo dar nu, nu în Marea Moartă…

    Dar de ce se surpă pământul? Zice speologul din mine – am făcut reflex condiționat pe asta.

    Dacă se surpă pe oriunde înseamnă că sunt goluri în subteran pe oriunde, probabil că apa excesiv de sărată corodează solul și toată zona aia de țărm e un șvaițer imens. Și când se prăbușește pământul, se formează doline.

    La giumbușlucurile din apă fix la ochi mă gândeam: n-o fi ajuns apa la ochi? Că știu că e belea mare…

    Deci Marea Moartă moare…

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion
    [06.09.17 17:31:58]
    »

    @Pami: În urmă cu trei luni am ”bifat” și eu această experiență cu îmbăiatul în Marea Moartă. Fiind început de iunie, nu era așa de cald cum ai povestit tu, însă faza cu răsucitul pe spate am pățit-o și eu și senzația e una foarte ciudată. Dar am făcut-o și pe asta!

    nicole33
    [06.09.17 17:39:32]
    »

    @Pami:

    nu vezi ca ma inec! (asta ca sa nu mai aud discutii ca in apa Marii Moarte nu te poti ineca).

    Tehnic, cred că poţi să te îneci şi în Marea Moartă, însă în niciun caz din poziţia pe spate cum afirmi că stateai tu.

    Dacă ai fi stat pe burtă încercând să înoţi normal, atunci ai fi avut surpriza ca fundul să-ţi fie împins afară din apă şi tendinţa de a veni în nas.

    Paradoxul este ca apa Marii Moarte cu toate ca este atat de sarata iti face pielea fina si neteda si iesind afara ma simt de parca m-as fi imbaiat in ulei cald de masline.

    Nu prea este niciun paradox aici, este doar o falsă senzaţie dată de faptul că apa mării o simţi uleioasă. Dacă după baia cu peripeţii în mare nu ai fi făcut duş şi nu ţi-ai fi hidratat corespunzător pielea, te asigur că senzaţia ar fi fost una foarte diferită şi chiar neplăcută dacă pielea ta, uscându-se cu o cantitate enormă de sare pe ea, ar fi ajuns să semene cu mozaicul din poza P04 postată de tine

    mprofeanu
    [06.09.17 20:05:46]
    »

    @Pami: Excelent ai scris despre această senzație trăită de tine! Foarte binevenite informațiile tale despre Marea Moartă! Frumoase și pozele!

    Am citit cu interes și mare atenție acest review. La început de noiembrie voi vizita și eu Marea Moartă, partea iordaniană. Cred că pentru mine și pentru soțul meu temperaturile de atunci vor fi suportabile. De regulă ne ferim de căldură prea mare, mai ales soțul, probleme cardiace.

    O să prind curaj și mă voi poza și eu acolo...

    Vacanțe plăcute și cât mai inedite! Ai fost și cu balonul, acum ce mai urmează?!...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    nicole33
    [06.09.17 20:29:57]
    »

    @mprofeanu:

    La început de noiembrie voi vizita și eu Marea Moartă, partea iordaniană. Cred că pentru mine și pentru soțul meu temperaturile de atunci vor fi suportabile.

    Temperaturile vor fi mult mai suportabile, dar apa Mării Moarte va fi tot foarte caldă, mult mai caldă decât Marea Roşie.

    Eu tot pe partea iordaniană am ajuns la Marea Moartă.

    Să fii atentă că nu poţi face baie oriunde, ci doar la plajele private, cu taxă de intrare, aflate spre capătul mării înspre Amman, în zona cu hoteluri. Plăteşti intrarea, dar beneficiezi de vestiare, duşuri, restaurante, piscine.

    Să nu ratezi apusul soarelui peste Israel.

    mprofeanu
    [07.09.17 10:13:02]
    »

    @nicole33:Îți mulțumesc pentru ce ai scris și pentru sfaturi! Am reținut totul...

    Mă documentez despre Iordania, voi merge și la Aqaba și am aflat despre plajele lor publice care nu sunt prea OK. Oricum noi nu suntem adepții plajei și nici ai mării. Eventual eu mă pozez intrând puțin în apă pentru amintiri și atât...

    Despre Marea Moartă încă nu am citit prea mult, voi mai reciti aici pe AFA reviewurile "@Andreei72" despre Iordania pentru că ea a mers pe cont propriu și pentru mine orice sfat este foarte bun!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Pami*AUTOR REVIEW
    [08.09.17 12:21:55]
    »

    ai dreptate danaeldreny exact asa arata pamantul in apropiere, ca un șvaițer... si din pacate la suprafata nu vezi unde sunt gaurile. Au fost cazuri ca au cazut masini intregi in ele. Din autobus am facut cateva poze dar nu au iesit.

    Apa este extrem de sarata - te ustura fiecare zgaraietura. Asa ca nu cumva sa va barberiti inainte de a intra si fetele sa nu cumva sa va epilati! Eu am avut o mica zgaraietura pe picior care s-a umflat si a usturat ingrozitor inca cateva ore dupa aceea.

    Pentru ochi exista spalatoare speciala (am adaugat o poza)

    @nicole33 - pielea a ramas fina si dupa ce am facut dus - parca m-as fi dat cu ulei si nu cu apa sarata.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    bullet123
    [24.09.19 23:26:15]
    »

    @Pami: Buna seara, am incercat sa gasesc informatii actualizate despre excursii la Marea Moarta, se pare ca plaja de la Ein Gedi este inchisa datorita surparilor...

    Ce alta varianta mai pot avea, o varianta in care sa ajung cu autobuz in zona?

    Multumesc.

    Pami*AUTOR REVIEW
    [27.09.19 14:52:17]
    »

    @bullet123: Buna, En Bokek este Zona de plaja unde am fost noi. Aceasta nu este inchisa deoarece este ingusta si direct langa ea sunt si hotelele. Am verificat si pe TripAdvisor si sunt reviewuri actuale de acum cateva zile.

    Din Jerusalem ajungi acolo cu autobusul 444 sau 486 in ca. 2 ore. vezi aici http://www.egged. co. il/HomePage. aspx

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bullet123, cloverina, danaeldreny*, mprofeanu, Pami*
    Alte impresii din această RUBRICĂRelaxare la Marea Moartă:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06049108505249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1