GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cele mai spectaculoase plaje din Sardinia
Continuare de aici - vezi impresii
În vacanța petrecută în Sardinia am optat și pentru o excursie cu barca, pe mare pentru a vedea cele mai spectaculoase plaje de pe coasta de est a Sardiniei. Împreună cu alți turiști am ales să mergem cu o barcă gonflabilă (gommone) de 12 locuri pentru a putea să intrăm și în peșterile aflate pe traseu. Fiind destul de mulți doritori este bine să faceți rezervare cu 1,2 zile în avans – mai ales că în ziua anterioară nu se ieșise pe mare din cauza vântului și a valurilor. Vasele mai mari nu au avut această problemă.
Excursia a durat aproape 9 ore și a costat 50 euro/persoană. Există și excursii mai scurte, deci și mai ieftine, dar e păcat să alegeți o astfel de variantă, pentru că la toate plajele importante și mai ales spectaculoase, accesul se face doar de pe mare (excepție fac două plaje, dar nu cred că vor fi doritori să facă hiking 2,5-3 ore). Fiind cazați în Orosei, noi am plecat din Osalla, dar puteți alege din variantele pe care le veți găsi la birourile din oraș. Dacă stați în Cala Gonone aveți și de aici mai multe birouri pentru aceste excursii. Dacă stați în La Caletta aveți posibilitatea să optați pentru excursia cu nava amiral Imperatrice, care oprește și în Orosei (o scurtă prezentare aici - imperatrice). Alegând această variantă, în tariful perceput pentru excursie, veți avea prânzul inclus. Există și alte opțiuni, nu mai insist, puteți afla mai multe detalii aici calagononecrociere.it
De menționat că puteți închiria și pe cont propriu mici bărcuțe cu motor, cu o capacitate de 2-8 persoane la tarife între 140-180 euro/zi plus costul combustibilului consumat - cea mai variată ofertă am văzut-o în Cala Gonone.
Avantaj - vă puteți opri unde și când doriți, dezavantaj – puterea mai mică a motorului (maxim 40 hp), deci și o viteză mai scăzută, va face mai lung timpul de deplasare până spre ultimele plaje, deci timp mai scurt pentru opriri. Veți primi un scurt instructaj despre cum să folosiți barca și cum trebuie ridicat motorul la apropierea de țărm, dar veți naviga singuri.
Întâlnirea cu grupul nostru a fost la ora 9.30, iar după o scurtă prezentare (în italiană) făcută de pilotul Giuseppe, am urcat în barcă și am pornit la drum. Eram singurii stranieri, restul grupului fiind italieni. În acea dimineață, marea era ca un lac, fără valuri astfel că au ieșit pe mare foarte multe bărci. Traseul este de-a lungul țărmului (Golfo di Orosei) și se vor face 3 sau 4 opriri (funcție și de dorința participanților) în câteva puncte cheie. Toate această zonă este inclusă în, Parco del Golfo di Orosei e del Gennargentu, - parc national și arie protejată. Aveți detalii aici - parcogennargentu.it/index.htm
Relieful de-a lungul coastei este spectaculos, cu pantele stâncoase care, se varsă, direct în mare și pe tot parcursul zilei veți avea parte de peisaje ca-n filme. Culorile apei vor încânta toate privirile, multitudinea de nuanțe de albastru și verde vor fi de neuitat. Veți trece pe lângă toate plajele de vis – Cala Luna, Cala Sisine, Cala Esuili, Cala Biriola, Piscine di Venere, Cala Mariolu și Cala Goloritze (în ordinea vizionării la dus). Pe lângă aceste plaje veți vedea și intra în mai multe grote (Grotta Bue Marino, Grotta del Fico etc). Unele excursii au incluse și opriri mai lungi (cu extra-costuri) în Grota Bue Marino pentru ca turiștii să parcurgă micul traseu amenajat.
Poate vă întrebați de ce plajele se numesc Cala și nu Spiaggia? După cum ne-a spus un localnic, Cala reprezintă plajele neamenajate (fără baruri, șezlonguri, salvamari sau toalete) pe când spiaggia sunt plajele amenajate cu dotările necesare. Pe toate aceste Cala sunt panouri care informează turiștii să nu lase gunoaie sau resturi, ci să le ia cu ei. Totuși pe 2 plaje există baruri sezoniere, unde puteți cumpăra o apă, o bere sau o felie de pizza. Este recomandat să aveți cu voi ceva sandvișuri și apă, dar și cremă de protecție solară.
După ce trecem de stațiunea Cala Gonone și de plaja Cala Fuili (ultima la care se poate ajunge cu mașina, apoi se va coborî pe jos câteva minute), peisajul începe să fie din ce în ce mai interesant. Acesta devine foarte stâncos, cu multe grote mai mari sai mici, săpate de apă de-a lungul timpului. În câteva din aceste grote am intrat și noi, pentru că aveam o barcă mică, ușor de manevrat. Culorile apei trec prin toate nuanțele de la un albastru intens la un turcoaz minunat și un verde smarald. Aceste culori vă vor rămâne mult timp imprimate pe retină, pentru că sunt magnifice (după ce veți vedea pozele atașate, cred că îmi veți da dreptate).
Prima oprire (de fapt intrare) a fost în Grota Bue Marino – bărcile stau la rând pentru a intra, spațiul nu este unul prea generos. Aici se poate opta pentru un scurt traseu amenajat, dar noi nu ne-am oprit ci ne-am continuat plimbarea. Am trecut pe lângă Cala Luna (unde vom opri la întoarcere) și alte mici plaje sălbatice și ne-am oprit pentru 20 minute la Cala Sisine. Trebuie spus că barca vă duce la mal doar la Cala Luna și Cala Mariolu, restul opririlor se fac mai în larg (acele plaje sunt zone protejate și nu ai voie să treci de culoarele marcate cu balize) și apoi veți înota până la mal sau veți sta în jurul bărcii (veți primi și veste gonflabile dacă este cazul). La cele două plaje menționate (Luna și Mariolu) barca vă lasă la mal (Luna) sau un punct de acostare amenajat pe o stâncă (Mariolu), apoi se retrag în larg aruncând ancora.
Pilotul avea o pungă cu câteva chifle pe care le arunca lângă barcă (la opririle avute) așa că cei care aveau ochelari puteau vedea de sub apă peștii care luau o gustare - dar se vedeau foarte bine și din barcă. Următoarea oprire a fost la Piscine di Venere, unde erau oprite vreo 20 de bărci, dar și un iaht mai șmecher. Și aici am stat vreo 30 de minute, am înotat pînă la mal și am făcut multe fotografii. După încă vreo 20 de minute pe mare am ajuns la punctul final – Cala Goloritze, un loc protejat unde nu aveai voie să te apropii de mal la mai puțin de 100 m. Un culoar format din geamanduri delimita acest spațiu, iar amenzile sunt foarte mari pentru încălcarea legii. O arcadă săpată în stâncă (Punta Goloritze) a fost punctul terminus al traseului.
La întoarcere am oprit puțin la Cala Esuili, unde pasagerii au fost serviți cu un pahar de prosecco rece oferit de Giuseppe, iar peștii cu vreo 2-3 chifle . Cea mai lungă oprire, de o oră și jumătate a fost la plaja Cala Mariolu – probabil una din cele mai frumoase și apreciate din Sardinia. Toate excursiile au programate opriri aici, astfel că uneori poate deveni mai aglomerată. Cum spuneam mai sus, de aici puteți lua focaccia, mini-pizza sau paninni (4-6 euro), o bere rece (3,5 euro-330 ml) sau o apă (1,5 euro-0,5 l). Plaja este cu nisip și pietriș, în apă puteți da și de pietre (în mare parte este nisip) astfel că ar fi foarte bine dacă ați avea papuci speciali pentru a evita rănirile.
Ultima noastră oprire a fost la Cala Luna, unde se poate ajunge pe mare sau printr-o plimbare de două ore din Cala Gonone! . Este cunoscută și pentru cele 5 grote de pe plajă - una dintre acestea este și cea mai fotografiată, pentru că are formă de inimă. Aici am stat ceva mai mult de o oră, apoi am urcat în barcă pentru a reveni la punctul de plecare. Am rămas cu amintiri memorabile, de neuitat pot spune, iar această excursie este obligatorie pentru cei care ajung în această zonă, chiar dacă prețul poate părea cam mare, dar vă asigur că merită. Nu mai descriu tot ce am văzut, las pozele să vă dea o impresie, poate mai bună decât acest articol.
Vacanțe frumoase tuturor!
Trimis de BOGDAN DSN in 15.02.20 15:03:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte util reviewul dvs. Citit si votat cu placere iar fotografiile sant absolut superbe.
@Carmen Ion: Da, chiar superb - sper că te-am convins să ajungi în Sardinia. Dacă acest review nu e suficient, mai urmează și altele
@micutzu: Mă bucur că este util - asta am și intenționat. Mulțumesc pentru aprecieri.
@BOGDAN DSN: Eu sunt convinsă, nu și soțul meu, mai ales din rațiuni financiare.
Aștept celelalte reviewuri ale tale (le-am citit și pe cele postate de @Mika) pentru a-mi face o idee cât mai exactă despre prețuri.
Altfel, și eu sunt, ca și tine, presupun, o iubitoare a Italiei și mi-ar plăcea să ajung oriunde acolo. Nu cred să existe loc în țara asta minunată care să nu merite cercetat pe îndelete.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Carmen Ion: Este adevărat că Sardinia este o destinație ceva mai scumpă - biletul de avion este mai scump (deh... lipsa concurenței) deși zborul durează tot 2 ore, cam același timp pentru destinațiile din Italia. Dar cazarea și masa nu au prețuri mai mari - poate cu excepția fructelor de mare și peștele proaspăt servit la restaurante, deși și aici am ceva îndoieli pentru că o porție de pește, în multe cazuri congelat, la noi costă cam 70-80 lei și acolo este 15-16 euro dar e proaspăt.
Eu zic că dacă vă faceți aranjamentele din timp puteți găsi prețuri foarte bune la cazare... părerea mea... care este
@BOGDAN DSN: Felicitări pentru articol și mulțumim pentru împărtășirea experienței!
Am adnotat articolul pentru că voi avea nevoie de toate informațiile din aceasta. Este favoritul meu pentru că peste câteva luni, în mai, voi merge cu prietena mea acolo patru zile. De mulți ani admir plajele și culoarea apei de acolo. Abia așteptam să ajungem acolo.
Călătorii plăcute! Numai bine!
@Dana2008: Mulțumesc Dana. Bună alegere ați făcut! Mă bucur că informațiile îți sunt utile. Plajele chiar sunt minunate, iar culorile apei mării... de vis.
Putem să detaliem și să mai povestim la Sâmbăta .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Plajele din zona Orosei - Coasta de est a Sardiniei — scris în 19.02.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Minunatele plaje ale Sardiniei — scris în 15.07.19 de Roxelly din OTOPENI [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Plajele vizitate de mine in Sardinia — scris în 18.07.13 de chucky31* din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ