GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Imaginile hipnotizante ale Sithoniei rurale, sălbatice, fermecătoare, mi se plimbă silențios prin minte. Am înteles că ar avea zeci de plaje, vreo 70, pentru gustul fiecarui individ. Normal că nu le-am vizitat pe toate, dar mai jos puteți selecta ceea ce se pliază cu dorințele voastre.
Inventarul nisipos va fi în ordinea așezării lor geografice.
Nikiti, la 98 km de Salonic, un mini-orășel cu numeroase spații de cazare beneficiază de o plajă lungă, nu foarte lată, acoperită cu nisip. Apa este calmă, intrarea în apă e lină. Dotată cu șezlonguri și umbrele dar și cu numeroase spații pentru „prosoape pe nisip”. Nu lipsesc nici tavernele, sunt înșirate pe faleză, aproape de portul drăguț. Sunt și centre de închiriat echipamente pentru sporturi nautice - vezi impresii
Koviou Beach este ascunsă printre stânci și pini, este nisipoasă, dotată cu șezlonguri și umbrele, în zonă sunt și câteva spații de cazare. Plaja asta e mărginită de multe altele foarte mici, umbrite și pitite, cu intrare în apă printre stâncile dantelate. Piticaniile astea nisipoase sunt ideale pentru cei îndrăgostiți, părerea mea.
Neos Marmaras e la 20 km de Nikiti, stațiunea cosmopolită a Sithoniei „găzduiește” o plajă modernă, o apă de smarald, un nisip fin și o intrare lină în Egee, perfectă pentru pitici. Este dotată cu șezlonguri, umbrele, dușuri, toalete. Pe frumoasa faleză sunt numeroase taverne și magazinașe.
În Neos Marmaras mai există o plajă, Paradisos, n-am avut curiozitatea de a o vizita. Atenție însă: Neos Marmaris este construită la înălțime, seamănă cu un mușuroi, străzile sale sunt extrem de periculoase, n-am văzut în viața mea pante mai abrupte. Acolo m-am rănit grav, recomand mare atenție în alegerea unei cazări în frumoasa stațiune, de preferat să alegeți ceva între terenul de fotbal și Porto Carras, altfel riscați să vă enervați și să vă obosiți în vacanță. În portul din Neos Marmaras se organizează un târg cu produse tradiționale în fiecare zi de vineri, prețurile sunt bune, marfa e variată și de calitate.
Agia Kiriaki Beach, este situată tot într-un golf mărișor, protejată de vânt, acoperită pe alocuri cu pietriș, preferată de cei care sunt cazați în campingurile Stavros și Porto Elena. Peisajul de pe drumul de coastă este ireal de frumos, este sălbatic, pur. Pe plajă nu erau șezlonguri, în apropiere am văzut doar două taverne, la intrarea în campinguri. Plaja este curbată și lungă, mărginită de pini.
Stiladario Beach nu este foarte mare, este ușor curbată, acoperită cu nisip fin, apa este cristalină, din loc în loc aricii de mare se relaxează pe stâncile pleznite de Egee, e nevoie de „șoșonii” de apă.
Prima porțiune a plajei este administrată de cei de la hotelul Poseidon, mijlocul - de barul Bandidas și ultima este „la liber”. Se poate pescui în voie, plaja are și un spațiu pentru iubitorii de volei pe nisip. Nu lipsește umbra naturală a pinilor, peisajul este fabulos, nuanțele verzulii se împletesc perfect cu albastrul mării și al cerului, despre aceasta am scris detaliat aici
Tristinika este adorabilă, aproape de Toroni, se consideră o prelungire a acesteia din urmă (Toroni), dar nu se poate ajunge la ea decât pe șosea, țărmul este întrerupt de stânci. Mărginită de pietroaie croșetate, Tristinika nu este mare ca întindere dar are nisip fin, câteva șezlonguri și umbrele, o rulotă e pe post de bar. Câteva vile și un camping vă pot asigura o ședere liniștită, romantică, în acel golfuleț.
Toroni e frumusețea rurală a Sithoniei - vezi impresii, se laudă cu o plajă lungă, lată, cu nisip grunjos pe alocuri, beneficiază de o intrare lină în apă, dar nu după mulți pași apa se adâncește și e perfectă pentru scăldat. Ideală pentru familiile cu pitici, plaja Toroni vă pune la dispoziție șezlonguri și umbrele, aici nu există umbra naturală a pinilor dar există numeroase baruri, cafenele și taverne unde vă puteți adăposti de fierbințeala soarelui savurând un suc sau o bere rece. Spațiile pentru iubitorii de „plajă pe prosop” sunt numeroase, Toroni poate satisface toate gusturile.
Porto Koufo este portul natural al Sithoniei, deține o lungă și îngustă fâșie de plajă acoperită cu nisip, erau și câteva șezlonguri și umbrele, am fost acolo în extrasezon. Intrarea în apă nu era bruscă dar se adâncea extrem de rapid. Apa era calmă, noi am făcut plajă aproape de Porto Libre și n-am avut parte de stânci sau de arici, așa cum citisem despre ea. Din loc în loc un tamarix moleșit de soare își ținea rădăcinile bine înfipte în nisip, umbră naturală nu exista, mașinile pot fi parcate la marginea plajei, pescarii amatori își pot întinde firul și acolo, în portul Koufo.
Kalamitsi Beach este o încântare a simțurilor, e veselă, are o parte acoperită cu nisip fin și alta cu nisip grunjos. La marginea plajei este o parcare mare, pe plajă sunt șezlonguri și umbrele, extremitățile sunt pentru „prosopiști” iar zona nordică este rezervată nudiștilor.
Apa mării era de poveste, calmă, intrarea lină, se adâncește treptat și nu foarte repede, plaja e preferată de familiile cu kinderi. Taverne, magazine, baruri, liniște, ingrediente pentru diferite gusturi turistice. În golf se pot practica și sporturi nautice, apa liniștită este ideală pentru scufundări. În sătuc sunt și câteva spații de cazare, o vacanță în Kalamitsi poate deveni magică dacă vă atrag toate aceste „elemente” ale locului.
Satul Kalamitsi este micuț, amatorii de agitație nocturnă nu-și vor găsi locul acolo, liniștea e la ea acasă. În zonă se poate campa, întreaga zonă Kalamitsi e ca o simfonie de culori, arome și parfum estival, este o doamnă.
Sykia e o splendoare, e foarte mare, noi am găsit-o golașă, sălbatică, semăna cu o fată răvășită, neîmblâzită. Cele câteva taverne erau închise, șezlonguri nu existau, era o zi cu un vânt tăios, vânt ce împrăștia nisipul fin al plajei. Plaja aceasta este preferată de cei care sunt „cazați” în campigurile din apropiere.
Satul Sykia e la vreo trei km distanță de plajă, e pitit în munte, e măricel, acolo sunt și spații de cazare, magazine, taverne tradiționale, prețurile sunt mai micuțe decât pe plaja cu același nume. Cu o îmbinare între nou și vechi, Sykia păstrează totuși arhitectura din secolul XIX, dispune și de o clinică, o biserică, o benzinărie, o piațetă centrală frumușică, un fast-food și câteva ateliere meșteșugărești. Străduțele înguste m-au încântat maxim, bananierii la fel, câinii fără stăpân se plimbau nepăsători prin sat, oamenii erau cam ciudați, n-am avut chimie cu ei, ba chiar am fost jignită de un vânzător arogant. Se spune că aici oamenii sunt mai altfel, au și un dialect mai aparte, păstrează tradițiile și sunt reticenți din multe puncte de vedere.
În partea de vest a satului, la o distanță de 30 de minute (de urcuș), pe dealul stâncos numit Koukos a fost descoperită o așezare preistorică și un cimitir, aviz amatorilor de frumuseți din timpul Imperiului Bizantin.
Aproape de plajă, într-o curte am văzut un vagon de tren, e o modă în Sithonia să ai in loc de casă de vacanță un vagon-dormitor. N-am avut răgaz pentru a căuta morile de vânt de lângă plajă, unii n-au „răbdare arheologică”.
Valurile uriașe de la Sykia ne-au oferit un spectacol de zile mari, înspăimântător de grandios, ne tăia respirația. Muntele Athos se poate admira de pe neâmblânzita plajă.
Iată că am ajuns la minunata Linaraki Beach, e liliputană dar spectaculoasă. Golful micuț ascunde o fâșie îngustă de nisip, marginile sunt stâncoase, menite să o protejeze pe prințesa Linaraki. Culmea e că erau șezlonguri și umbrele, suportau cu stoicism bătaia vântului turbat.
În apropiere sunt două campinguri iar la marginea plajei, la o distanță cât o șosea îngustă sunt două spații de cazare excelente pentru cei care vor un refugiu la mare. Unul dintre acestea deține și o tavernă, Akrogiali, un loc încântător unde am savurat o bună cafea grecească. Ceva inedit și frumos este Studio Maria Vafeidou, un complex de case care m-a cucerit.
Pigadaki Beach este o perlă, este ca un parfum discret, este un loc ideal pentru iubitorii de ascunzișuri. O plajă mică, nisip fin, câteva șezlonguri, câteva căsuțe, trei taverne. Uiți că ești pe pământ, uiți de mașini, „muzici” și alte minunății.
Sarti este fata modernă, emancipată, figurantă, „siliconată” a Sithoniei. Doriți gălăgie, agitație și șezlong lângă șezlong exact ca în Mamaia? În Sarti de nord le puteți găsi pe toate. În cel de sud n-am ajuns, am preferat altceva.
Sarti de nord are o plajă lată și lungă, acoperită cu nisip fin, intrarea în apă e ok dar se adâncește foarte repede, nu este recomandată piticilor.
Multe baruri, taverne, magazine, fițe peste fițe. Nu e urâtă dar nu e pe gustul meu. Ba chiar e voioasă și animată, are multe culori, pe placul domnului.
Orange Beach e ca un furnicar. Aglomerat, stâncos dar și un pic nisipos.
La doar câțiva km de Sarti, plaja Portokali sau Orange îți taie respirația privită de la depărtare, din pădure. Cu cât te apropii mai mult de țărmul stâncos devii părtaș la haosul total existent în acel loc deloc portocaliu. O porțiune din glof este acoperită cu șezlonguri și umbrele, un bar menține gălăgia infernală, exagerat de anormală, părerea mea. Vedeta asta a Sithoniei m-a distrat maxim, m-am cocoțat, am coborât pe stânci, am făcut plajă pe o scândurică, am admirat crabii și-am fost înconjurată de peștișori, am fugit de șopârlele vitezomane. Mai multe am povestit aici
Toate plajele din Sithonia sunt ușor de găsit, există indicatoare din șoseaua principală pentru fiecare în parte. Desigur că sunt și locuri extrem de bine ascunse, folosite de nudiști, cunoscute doar de ei.
Plajele sunt ca femeile. Diferite, unele discrete și parfumate, altele ascunse, rebele sau liniștite, doamne sau țărăncuțe, toate sunt învăluite într-o doză de mister, într-o lumină și o căldură plăcută, fiecare în parte oferind satisfacție și relaxare, gata să vă îmbrățișeze cu goliciunea ei...
Hei! Vorbeam despre plaje;), vă las în compania pozelor dar și a filmulețului youtu.be/Oabi3WjZSAY
Trimis de krisstinna in 23.11.18 18:33:43
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@krisstinna: mi-a plăcut tare mult finalul: plajele sunt ca femeile............gata să te îmbrățișeze cu goliciunea lor!
Felicitări!
Citind articolul tau am crezut ca am fost in locuri diferite, nu pe aceeasi peninsula.
Pe o mica parte din aceste plaje am fost si eu, dar pe foarte multe nu am fost, in sensul ca n-am facut o baie acolo.
Daca vad o plaja doar din masina atunci nu consider ca am vizitat-o. Ca sa pot spune ca am fost pe o plaja trebuie sa intru macar pentru 5 minute in apa marii.
Anul asta am reusit sa facem inconjurul insulei.
Articolul tau completeaza foarte bine articolul meu. Noi am fost cazati in nord si am ajuns mai rar in sud.
Am explorat insa zona dintre Sithonia si Athos; n-am reusit inca sa povestesc desi a trecut ceva timp.
Asteptam articolul asta asa ca l-am savurat si votat. Pupici
@krisstinna: Hop și eu cu superbonusul!
Mi-a plăcut totul, descrierea „doamnelor tale”, pozele, soarele, filmulețul, apa, stânca și pietroaiele din Kalamitsi, Sykia, ce mai încolo și încoace, totul”
Cel mai mult, însă, mi-a plăcut încheierea, despre asemănarea între plaje și femei, și „Hei! ”-ul de trezire de la final, pentru bărbații care se duceau cu gândul la... „vrabia mălai visează”!
Felicitări, am votat pentru că a meritat totul: și conținutul și pozele. Pupici
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@krisstinna: Cum ai făcut tu comparație între plaje și femei!!!
Mi-au plăcut Doamnele Sitoniei. La apus sau la răsărit... fiecare are ceva specic... natural...
Frumoasă plimbare.
M-a deconectat de la ziua asta cenușie...
Felicitări.
Toate cele bune.
????
@Denisa13: Nici eu nu am fost peste tot, o să mă întorc in Sithonia, e o destinație super pentru o vacanță estivală.
@ANILU: Așa am simțit, fiind obiectivele principale ale peninsulei, fiind vedetele locului, toată lumea merge acolo doar pentru ele.
Exact ca in viață: femeia e cheia, răspunsul, plăcerea, miracolul., fără ea nu se poate. Așa și plajele Sithoniei: bijuteriile pentru care oamenii merg in vacanță, la mare.
Spre deosebire de alte locuri grecești, limba asta e pământ nu are alte minuni spectaculoase in afara de plaje.
"Doamnele din Sithonia"sunt exact cum ai spus tu, unele frumoase, altele blande, unele salbatice, altele pudice ascunse printre stanci. O parte le-am vazut, o parte nu, dar prezentarea ta m-a purtat pe tarmul Egeei, am simtit nisipul sub talpi si vantul in fata.
Felicitari pentru articol!
Nu puteam rata o " plimbare "pe atatea plaje, care de care mai ofertanta. Foarte frumoase. Mi-au facut cu ochiul mai multe, cred ca imi plac combinatiile din golfuri. Si ce mi-a placut mult a fost ca nu pareau aglomerate. Ce perioade recomanzi ca sa te poti bucura de ele mai mult pentru tine, dar sa poti sa faci si baie?
@teona: Știi ca eu nu fac recomandări de obicei , astfel încât pot sa îți spun ca apa marii e mai calda in septembrie decat in iunie, e pe gustul meu.
Noi am fost in a doua jumătate a lunii septembrie, când copiii nu mai erau in vacanță, unele locuri erau golașe, unele terase și spații de cazare erau închise.
Primele zile din septembrie cred ca ar fi ok dacă nu vrei foarte aglomerat și vrei și apă caldă.
La câte plaje are Sithonia, poți merge și in mijloc de vară, sigur vei găsi golfulețe ascunse și linistite, familiile cu pitici prefera altceva, le-am menționat și pe acelea.
Mulțumesc pentru ca m-ai însoțit prin Sithonia, ți-o recomand cu drag
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Hai sa exploram Sithonia — scris în 25.09.23 de geanyx din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Revenirea pe Sithonia — scris în 03.08.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Plaja Goa — scris în 18.09.19 de Sorin Lazar din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Destenika beach - un loc armonios — scris în 06.02.20 de soricelu74* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Isla Beach — scris în 27.08.19 de ramop din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Orange Beach, nimic portocaliu — scris în 09.11.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Stiladario Beach, o plajă pentru toți, cu găini și o bandită — scris în 28.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ