GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pilio - Despre Plaje, verde versus albastru
In ce ordine sa incep sa povestesc despre ascunsele plaje ale Pelionului?
In ordinea vizitarii? Sa incep de la nord? Sau, de la sud?
Poate ar fi bine sa incep in ordinea preferintelor mele...
...
Fakistra castiga, fara indoiala, primul loc! Un indicator din lemn te informeaza ca parcursul, din parcare pana la plaja il faci pe jos. In jurul ei totul este salbatic. Drumul mai greu, este cu adevarat, captivant! In primii 100 de metri, este pietruit si foarte alunecos, fiind necesara o incaltaminte cu talpa aderenta. La capatul lui o bancuta, pe care ne-am odihnit, abia la intoarcere. Coboram mai departe, pe o carare de munte, cu balustrada de lemn, inca 100 de metri. Ultima suta o parcurgem, tot la vale, pe o poteca, abrupta printre bolovani. Aterizam cu gratia pietrelor amintite, pe mica plaja si cautam un loc la umbra. Parca nicaieri limpezimea apei nu m-a impresionat mai mult. Clestar! Cuvantul capata aici contur si sens. Apa pare taiata intr-un diamant. Culoarea este minunata, turcuazul te indeamna sa il strangi in palme. Racoarea si stralucirea, in care te scufunzi cu sfiala, iti va tine de urat si dupa intoarcerea acasa. Nici urma de civilizatie aici... Doat natura neatinsa...
Milopotamos este numele ce cuprinde, de fapt, trei plaje inlantuite vizibile din parcare spre care accesul se face pe o scara. Aici treptele, nu putine la numar, sunt betonate iar balustrada te incurajeaza sa cobori. Scara se rasuceste pe verticala si este la inceput intimidanta. Plaja centrala te asteapta, undeva jos la baza ei. Peisajul insa te face sa “uiti pe unde mergi”, disperat fiind sa nu ratezi nici un cadru. De pe aceasta scara, spre dreapta, se deschide o plaja simpla si neamenajata, iar apa aici este gri. Marea este nehotarata ce culoare sa aleaga in dimineata asta. Nu am reusit sa o vizitam pe indelete, grabiti fiind sa ajungem, pe cea din stanga, care vazuta de sus, parea mai aproape de noi. Verdele marii, aici, pare colorat artificial. Pentru frumusetea pozelor. ! Cele cateva umbrelute ii dau un aer cochet. Regasim, civilizatia in prezenta barului rustic, din spatele caruia un alt sir de trepte, din lemn, ne va purta inapoi in parcare. Exploram zona trecand prin creasta de piatra... printr-o arcada, dincolo de care, cea de-a treia plaja ne asteapta. Apa aici este albastra. Culoarea petalelor de “nu-ma-uita. ” Si oare cine ar putea uita atata frumusete!
Labinou spre surpriza mea, pare suparata. Peste verdele apei la mal si albastrul cu care se continua spre larg, spuma valurilor arunca alb. Prea des. Zgomotul lor, se aude amplificat pana sus in parcare. In apa, furia valurilor ne indeamna la prudenta. In capatul ingust al golfului, un scripete, rudimentar construit, aduce intr-un cos, pe plaja, mult asteptatele racoritoare. Taverna cu cateva mese sta agatata de coasta, printre copaci. Din drumul principal, cei patru km pana la malul marii, coboara foarte abrupt, pe soseaua foarte ingusta, ce pare pe alocuri insuficienta pentru o singura masina. Fusesem insa preveniti ca pentru a ne bucura de frumusete, avem de parcurs drumuri anevoioase. Iar aici, confirmarea vine prin parfumul ferodourilor incinse.
Horefto/Chorefto este relaxanta si larga, prea larga chiar. Vantul, absent pana acum, alearga nestingherit intre apa si uscat. In goana lui, ridica valuri puternice, chiar spectaculoase. Pe malul marii inaintam anevoios. Plimbarea de un kilometru, din port pana aproape de capatul nordic al plajei dureaza o ora la dus si alta la intoarcere. Topaim pe pietrele ingramadite la mal, tocite de apa, ce seamana cu niste oua gigant, dar pentru a fotografia merita riscul. La taverna campingului aflat in port, un frappe gliko aduce inapoi caloriile pierdute la malul marii. De-a lungul drumului paralel cu marea si cu plaja, stau aliniate pensiuni si case de vacanta, a caror arhitectura intregrata in peisaj nu oboseste privitorul.
Agios Ioannis este plaja statiunii cu acelasi nume. La ea ajunem mergand pe faleza inalta, amenajata, modern si confortabil, de-a lungul careia alterneaza marketuri, taverne si magazinase cu suveniruri. De pe ea se poate cobora cu usurinta pe malul marii. Asa am facut si noi, dar doar pentru a ne bucura de soare. Din nou, in golful larg, marea trimite spre noi valuri mult prea inalte. Indraznim, rezervati sa incercam apa. Cel mai modern loc de pana acum, statiunea este aglomerata de oameni si masini. Oferta este pentru toate gusturile. Circulam cu usurinta datorita soselei cu sens unic, care ajuta la fluidizarea circulatiei si o strabate de la un capat la celalalt. Este frumos, dar nu se poate compara cu ce am vazut pana acum. Poate seara sa aduca un plus de farmec, linistind rumoarea zile.
Papa Nero o gasim cu privirea... fara a mai trece pe podul care ne-ar duce pana acolo. Pare la randul ei aglomerata. Se afla chiar inainte de a intra in Agios Ioannis cu care imparte aceeasi parcare generoasa, pe care si noi am folosit-o. Distantele sunt usor de acoperit intr-o plimbare lejera. indiferent spre ce alegi sa te indrepti.
Damouhari isi datoreaza a parte din celebritate filmului Mamma Mia. Afisul de prezentare sta chiar la intrarea in foarte micul sat, alcatuit din cateva pensiuni si terase, pe a carui alee principala o strabatem pentru a ajunge la plaja. Un istm imparte golful in doua, zona portului cu ambarcatiuni de agrement si plaja propriu zisa. Pe istm, castelul Damouchari este ingropat in verdeata. Plaja este lata, chiar aerisita. Trecem pe langa o taverna spatioasa, deloc pretentioasa, ale carei mese sunt aproape pline O noua intalnire cu apa, alunga nostalgia gandului ca suntem la sfarsit de vacanta. Plutim in albastru cat putem de mult... O data... si inca o data...
Limnionas s-a ratacit de noi in prima zi. Si oricat am cautat-o nu am reusit sa o vedem mai de aproape. Semnalul telefonului se ratacise si el cu putin inainte de a ajunge la intersectia drumului secundar, care semnaliza ca in stanga in 500 de metri este Farul din Milopothamos, iar in dreapta plaja Limnionas. Nedumeriri noastre s-s adaugat si faptul ca acest drum spre dreapta nu mai era asfaltat si se pierdea in vegetatia ce acoperea coasta. Asfaltul se oprise 100 de metri mai sus, intr-o pacare improvizata, unde am renuntat la masina lasand-o langa alte cateva vehicule ce stationau. In jur nimeni... Abia mai tarziu, in drumul principal, unde ne-am oprit sa asteptam semnalul cei doi turisti care au oprit sa intrebe daca avem nevoie de ceva, ne-au confirmat ca drumul era corect... dar ca, de la indicator la plaja mai erau de parcurs aproape 2 km. De sus de pe creasta, am descoperit-o insa, cu ajutorul zoom-ului de la aparatul foto, pitita intr-un golf. Doua ambarcatiuni de un alb stralucitor, au deconspirat-o...
Pont: Pantofii de baie, sunt “piesa de rezistenta” a unei vacante magice in Pelion!
Trimis de mecut in 16.09.19 09:11:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mecut: Din motive independente de noi ne-am dus și ne-am întors din vacanța de vară de anul ăsta de 3 ori. O dată de la granița cu Serbia, o dată din Italia și o dată din Bulgaria. Așa că am făcut praf două sejururi și după atâta oboseală tânjesc după o plajă unde să stau să lenevesc de nu mai pot.
Îți dai seama cum a picat articolul tău, dar mai ales pozele extraordinar de frumoase? Mă bucur c-am citit și c-am văzut, dar mă apucă și o jalee...
Frumos Pelion-ul! Și ce culori!
@mecut:
Vaaaai, ce dor mi s-a făcut de Grecia!!!
Felicitări pentru o vacanță atât de frumoasă si pentru acest review care mi-a trezit numai amintiri plăcute...
Nu mai spun de poze... sunt extraordinare!!!
Ce plaje... ce culori... !
Bravo!
De ieri am citit și votat cu plăcere articolul, iar pozele sunt superbe, mi-au încântat retina! Din lipsă acută de timp, abia acum reușesc să scriu câteva cuvinte deoarece mă regăsesc și eu perfect în postura de " căutător" de plaje, fiind la rându-mi o mare admiratoare a celor naturale, spectaculoase, atinse prea puțin de modernitate. Îmi place că ne-ai transmis trăirile tale personale pe când erai în vizită la fiecare dintre acestea.
M-ai convins să pun mai in față pe listă Pelionul, merită, e pe gustul meu!
Felicitări!
@Aurici:
Imi pare foarte rau, ca a trebuit sa treci prin aceasta experienta, a vacantelor anulate. Dar... ma bucur ca ti-a placut in Pelion, chiar daca doar virtual. Multumesc pentru vizita si ecou. Daca decizi sa acorzi zonei o saptamana, nu vei regreta. Te poti bucura sa lenevesti, in mijlocul unei naturi minunate! Multa sanatate si toate gandurile bune.
@gettyy: Multumesc pentru lectura, si ecou. Ai dreptate, de Grecia este foarte simplu sa iti fie dor. Are prea multe locuri frumoase, de care este greu sa te saturi. Imi pare bine ca ti-au placut pozele… dar crede-ma ele nu arata decat 50% din frumusetea naturii de acolo. si pentru a te putea bucura de ea, o saptamana ar fi absolut necesara.
Vacante frumoase!
@irinad:
Multumesc pentru aprecieri! De Pelion stiam de 10 ani de la o prietena... si nu stiu de ce am ajuns atat de tarziu la el. Chiar si asa noi am vizitat doar o mica parte a lui… El este deci cadrul perfect pentru a descoperii plaje cat mai putin amenajate…. Iti doresc " cautare" placuta cat de curand. Poate ii gasesti un loc fruntas, pe lista de vacante a anului viitor.
Te imbratisez!
@mecut: Minunat!
Felicitări pentru destinație, articol și fotografiile superbe!
Și noi suntem dependenți de frumusețea plajelor grecești. Am încercat și eu să fac un clasament al plajelor vizitate în sejurul nostru, am fost in fiecare zi pe altă plajă în Lefkada, dar fiecare are ceva unic, captivant, ceva care te face să fi nerăbdător ca să vină anul următor să te reîntorci la culorile Greciei
Călătorii plăcute!
Numai bine!
@mecut: Plajele acestea izolate, la care se ajunge doar cu barca sau pe o potecă, sunt și mai spectaculoase. Culori minunate, lume mai puțină, mai multă liniște, deci cadrul perfect.
Felicitări pentru vacanță!
@mecut: Ooofff, cum dai tu la operație ???? N-am ajuns anul acesta la mare, dar, după ce am citit scrisele tale, închid ochii și-mi închipui. Când verde, când albastru. Ce frumos!!
PS un lucru mă îngrijorează, trepte? Să nu mai aud de trepte. Mi-am făcut plinul cu ceva timp în urmă, în Sicilia ????
Tocmai întoarsă din concediu m-am pus pe citit și privit pozele mai pe îndelete... căci le-am văzut eu pe telefon, dar acum e parcă altceva! Așa că albastrul azuriu, alternând cu turcoazul m-au cucerit din nou... sunt nuanțe de neuitat... un motiv serios pentru care iubesc Grecia...și se pare că nu doar eu!
Felicitări, foarte frumos!
@Dana2008:
Multumesc pentru vizita si lectura!
Cu siguranta orice plaja frumoasa creeaza dependenta. Cele din Lefkada cu siguranta, la fel ca si Zakynthos, Santorini sau Kefalonia. Topurile cred, sunt modalitatea noastra de aduce in atentia doritorilor, " mareria prima" pentru propriile clasamente.
Calatorii frumoasa si tie!
Grecia are inca multe " secrete" .
@BOGDAN DSN:
Multumesc pentru lectura! Si nu numai...
Pelionul, sunt sigura este o destinatie pe gustul tau, din multe puncta de vedere. Sper sa il cuprinzi si pe lista ta. In plus, are multe locuri in care un am ajuns, noi multumindu-ne doar cu partea nordica a peninsulei. Ma gandesc ca ar merita minim 7 zile, nu doar 3 zile, cat am avut noi la dispozitie.
Din lipsa de timp, le-am vizitat doar pe cele la care puteam ajunge cu masina…. si tot am ratat cateva... de exemplu pe cea numita Agii Saranta, care ar fi singura plaja cu nisip a zonei
Vacante minunate iti doresc!
@MCM:
Scuze daca a durut…... nu am avut in intentie…... sa desfac sutura….
Dar, cum acolo nu inchid, am inteles niciodata, decat sa visezi, imprumuta 3 zile din concediu, plus un weekend si organizeaza o tura in zona...
Cand te hotarasti, nu uita sa ne suni si pe noi!
Te puuup!
(un pic verde, un pic albastru)
@maryka:
Bine ai revenit! Ma bucur ca ti-au placut fotografiile.
Multumesc, pentru vorbele frumoase!
Ai mare dreptate si noi mari iubitori de Grecia (natura si mancare) gasim usor un motiv de a petrece cateva zile pe insoritele se albastrele ei plaiuri.
Iar, Pelionul, crede-ma depaseste asteptarile!
Vacante minunate, grecesti si nu numai, iti doresc!
Articolul dv m-a facut sa aleg aceasta destinatie pentru urmatoarea vacanta. Insa eu sunt obijunuita cu marea greciei foarte calma... vreau sa stau toata ziua si sa fac snorkel. Spuneti-mi si mie care sunt perioadele cu marea mai linistita. Eu am ales pentru concediu in Horefto din 25 august la 6 septembrie. Nu as vrea sa ma duc mai mult inspre septmebrie ca poate va ploua. Ce perioada imi recomandati? Multumesc!
@anabell: Scuze, scuze, scuze... am vazut de curand ecoul! Am lipsit si eu aproape doua luni de aici...
Din pacate nu stiu sa fac recomandari la intrebarile din ecou. A fost prima vacanta in zona, am stat trei zile, intr-una am prins valuri mari... am fost la mijlocul lunii august, timpul a fost frumos mereu, fara ploaie... dar nu am termen de comparatie cu alte perioade din an. Despre zonele in care puteti face snorkeling, din nou nu pot sa va spun prea multe... in Milopothamos am vazut cei mai multi iubitori ai acestui sport, plaja in sine fiind alcatuita din golfulete legate intre ele. Imi pare rau ca nu va pot ajuta cu informatii utile... Va doresc o vacanta frumoasa in care sa va bucurati de tot ce va face placere!
M-as bucura sa va citesc impresiile din vacanta petrecuta acolo!
Buna ziua!
Am dori sa mergem anul acesta in Pelion 8-18 august. Imi puteti spune daca sunt valuri foarte mari in luna August?
Anul trecut am fost la sfarsitul lui Iunie si am prins 2 zile cu valuri foarte puternice.
Multumesc!
Delia Nicolae
@deli75 :Buna ziua si scuze pentru lipsa de promtitudine a raspunsului. nu stiu din ce cauza, nu imi apar ecourile desi statusul este activ.
La momentul vacantei noastre, am prins si valuri, dar si marea de clestar, incredibil de limistita. Totul a depins de vantul din ziua respectiva si de amplasarea plajei. Cu cat golful era mai larg ca atat valurile au fost mai puternice. In golfurile inguste, marea este linistita la tarm dar cu zone unde apa devine mai repede adanca. Cea mai linistita mare am avut-o la Damouhari.
In speranta ca v-am fost cat de cat de folos, va doresc vacanta frumoasa si va indemn sa nu ratati zona!
Toate cele bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Plaje Pelion (2) — scris în 27.07.21 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Plaje Pelion (1) — scris în 27.07.21 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ