ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Postojna, diamantul sloven

TIPĂREȘTE URM de aici

25 mai 2017.

Circuitul italian s-a incheiat, iar pe drumul de reintoarcere acasa am trecut prin Slovenia pentru a vizita pestera Postojna. Auzisem multe despre ea, numai laude, si eram tare curios daca se ridica la standardele stabilite.

Pentru sloveni pestera Postojna reprezinta un diamant, un paradis subteran care se intinde pe mai bine de 20 km, oferind vizitatorilor o experienta unica.

„O lume noua! E un Paradis! ” Asa ar fi strigat lampagiul Luka Cec la 14 aprilie 1818, dupa ce a descoperit din intamplare cea mai mare parte a interiorului pesterii. El s-a ratacit atunci de grupul muncitorilor care se ocupau de decorarea traseului si iluminarea partii din fata a pesterii cu ocazia pregatirilor pentru vizita imparatului austro-ungar. Un an mai tarziu, Arhiducele Ferdinand I de Habsburg a vizitat pestera devenind primul vizitator oficial. De atunci, pestera este inclusa in circuitul turistic. In 1872 s-au introdus mici trasuri cu doua locuri care erau impinse de ghizii pesterii. Calea ferata a inceput sa fie construita in 1924. Din 1957 s-a trecut la locomotive cu baterii.

Am ajuns la Postojna venind din Italia dupa un circuit turistic. Cine a dorit sa viziteze pestera a scos din buzunar 25 de euro (22 euro biletul pentru pestera si 3 euro taxa pentru trenulet). Inainte sa efectuam controlul la intrare, personalul a tinut un mic instructaj: interzis fotografiatul si filmatul cu blitz; interzis servitul mancarurilor si bauturilor de orice fel; fara fumat; respectarea traseului marcat si a indicatiilor oferite de ghidul alocat grupului. Zis si facut!

Turul turistic al pesterii masoara 5 km si dureaza 90 de minute, iar aproximativ 3,5 km insumeaza o calatorie cu trenuletul electric prin cavernele impanzite de stalactite si stalagmite. Am luat loc in vagonet tragand fermoarul la hanorac si gluga pe cap. Temperatura la interior masoara 10 grade, iar umiditatea patrunde zdravan in oase. Un claxon strident si trenuletul se pune in miscare mai intai lent, apoi din ce in ce mai repede. E imposibil sa distingi ceva pe intuneric. O plimbare de un sfert de ora in care ramai fara grai. O experienta minunata! Ai impresia la curbe ca te lovesti de zid. Nu-i asa! E recomandabil sa nu te ridici in picioare!

Trenuletul te conduce prin portiunea denumita „Pestera Veche”, ceea ce a fost descoperita in 1818. A functionat aici o „Sala de Dans” decorata cu candelabre de Murano veritabil.

Viteza trenuletului scade, semn ca ne apropiem de statie. Intr-adevar, garam pe un peron la care suntem intampinati de o tanara domnisoara, cu jacheta rosie, care s-a prezentat scurt: „Cristina! ” Era ghidul nostru si ne-a rugat frumos, in engleza evident, sa-i ascultam explicatiile. Am pornit sub indrumarea ei intr-un tur de 1,5 km prin numeroase spatii care mai de care mai frumoase si mai fascinante.

La pas, pe teren marcat, trec prin „Sala Muntelui Mare” sau „Golgota”, punctul cel mai inalt de pe traseu cu 40 m peste intrarea in pestera. S-a format in urma prabusirii unor blocuri desprinse din tavanul care a fost odata o sala la intersectia galeriilor subterane. Aici stalactitele sunt mai mici si mai tinere, in timp ce terenul este acoperit cu stalagmite uriase de peste un milion de ani.

Traversam „Podul Rus”, construit de prizonierii rusi din Primul Razboi Mondial, si patrundem in spatiul „Pesterilor Frumoase”, un complex de galerii si incaperi una mai fascinanta decat cealalta. „Sala Tuburilor” sau „Spaghetele”, unde stalactitele albe si subtiri din calcit pur atarna din perete, urmata de „Sala Alba” si „Sala Rosie” (culoare datorata amestecului de fier si lut), cu mici bazine sapate de primii exploratori ai pesterii care le foloseau pentru a aduna apa potabila scursa de pe stalactite. Traseul nostru trece pe langa cea mai frumoasa stalagmita din pestera, denumita „Diamantul” sau „Briliantul”, compusa din calcar alb, stralucitor, inalta de 5 m. „Este simbolul pesterii”, a concluzionat Cristina, ghidul nostru.

A urmat „Sala Congreselor”, fosta sala de bal unde se tinea Festivalul Whitsuntide (Rusalii), si gazda Congresului Mondial de Speologie din 1965, si „Sala Concertelor”, una dintre cele mai incapatoare ale pesterii (are 40 m inaltime si poate gazdui pana la 10.000 de persoane).

Langa „Sala Concertelor” se afla statia trenuletului care ne-a adus inapoi la suprafata, dar mai inainte ne-am luat la revedere de la ghid. Ma rog, doar cativa din grup. La iesire, am coborat din vagonet pe partea stanga si m-am apropiat de balustrada pentru a auzi un zgomot infricosator. Esta raul Pivka care curge prin subteran. Pacat ca nu i-am vazut si vartejurile tumultoase. Am ratat si „Vivariul”, spatiul bine izolat, in care turistilor le este interzis sa atinga exponatele mai ales renumita „Proteus Anguinus” sau „Olm”, o micuta salamandra cunoscuta in zona ca pestele uman. Traieste o suta de ani dupa spusele specialistilor.

„Ei! Cum a fost? ” a intrebat ghidul nostru din tara cand am iesit afara. „N-am cuvinte! ” am replicat. Intr-adevar! Cuvintele si fotografiile nu pot reda frumusetea locului. Am trait o experienta unica si ma bucur pentru asta. Pestera Poatojna merita vizitata de fiecare dintre noi. Cine doreste o poate face intr-un viitor apropiat.

Alegeri inspirate si numai bine va doresc!

P,S: Scuzati, va rog, calitatea fotografiilor facute fara blitz !

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 14.04.20 15:52:33
Validat / Publicat: 14.04.20 17:58:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA

VIZUALIZĂRI: 1655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Padure de stalactite.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

micutzu
[14.04.20 18:05:09]
»

Start vot. Util si foarte interesant. Am vazut si eu pestera si e foarte frumoasa. Pozele sant foarte tari. Stima

mishu
[14.04.20 18:27:06]
»

@ovidiuyepi:  Da, nu trebuia ratata aceasta pestera si in acest fel am facut si eu cunostinta cu ea.

Cat despre calitatea pozelor, asta e, e de inteles ca daca se foloseste blitz-ul asta inseamna ca toate aceste frumuseti se pot distruge, iar daca ai incerca sa ii tragi in piept si sa il folosesti, te-ar prinde imediat, asa ca asta e.

Frumos mijloc de a te deplasa si cu trenuletul, in felul acesta poti sa admiri linistit fara sa trebuiasca sa fii atent la drum.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[14.04.20 19:00:16]
»

Sper ca sunteti bine in primul rand!

Anul acesta era programata Postojna in circuitul AFA dar a ramas pe " next year" .

Pestera Postojna este o minunatie a naturii unde vreau sa ajung si sunt convins ca se va intampla.

  Ei! Cum a fost? ” a intrebat ghidul nostru din tara cand am iesit afara. „N-am cuvinte! ” am replicat. Intr-adevar! Cuvintele si fotografiile nu pot reda frumusetea locului.

Imaginile vorbesc de la sine.

Felicitari pentru vizita si articol! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONE
[14.04.20 19:29:49]
»

@ovidiuyepi:  Of, găsisem o cazare frumușica in Slovenia, între lacuri și peștera, alocasem câteva zile anul acesta dar totul s-a dus pe apa... Coronei

Dacă nu revine virusul la anul, o sa ajung și eu acolo

Așa-s pozele făcute in peșteri, cam întunecate, nu-ți face griji.

Să știi ca m-am distrat văzând pozele, eu am imaginația foarte bogată

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.20 19:30:18]
»

@micutzu:  Multumesc frumos! Cu stima!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.20 19:35:42]
»

@mishu:  Multumesc pentru aprecieri. Unii au pozat cu blitz, ghidul i-a atentionat, a dat din cap si atat. Plimbarea cu trenuletul este unica. Am multe filmulete facute din timpul traseului.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.20 19:39:19]
»

@Dan& Ema:  Sunt foarte bine, voios, ceea ce va doresc si dumneavoastra, si la toti membrii AFA. O sa treaca si aceasta criza si vom infeplini planurile amanate.

Multumesc pentru aprecieri! Paste luminat! ​

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.20 19:43:45]
»

@krisstinna:  Nici o grija pentru poze. Le privesc si mi-aduc aminte de aventura. La anul vom merge fiecare unde ne-am dorit pentru acest an. Sper sa invingem Corona!

Numai bine! ​

mprofeanu
[14.04.20 22:03:12]
»

Frumos titlu care spune totul!   Frumoase poze ce mi-au adus aminte de circuitul meu în Croația din vara anului 2012, cum trece timpul...

Peștera mi-a plăcut mult, mi s-a părut atunci imensă, foarte mare în interior. Și acum îmi pare rău că nu am cumpărat poza de la ieșire, nu știu ce a fost atunci cu noi...

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.20 22:06:35]
»

@mprofeanu:  La mine a fost altfel. Nu a existat nici o fotografie la iesire.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, micutzu, mishu, mprofeanu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂPeştera Postojna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068147897720337 sec
    ecranul dvs: 1 x 1