ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Postojna Jama

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Postojna Jama a fost de mai mult timp pe listele noastre, ne doream să o vizităm dar mereu a intervenit ceva ce ne anula planurile de a merge spre acea zonă. Nu și anul acesta când am avut o scurtă oprire în orașul Postojna, scopul principal și singurul fiind vizitarea peșterii.

Despre Peștera Postojna s-a scris destul de mult și pe aici. Inițial hotărâsem să nu scriu și eu dar, după o scurtă discuție cu o prietenă, am ajuns la concluzia că nu e de rău dacă spun câteva păreri, poate cu rol de memento pentru planurile voastre de vacanță prin zona Sloveniei, Croației sau Italiei de nord de care este foarte aproape.

Îmi plac peșterile să le vizitez, recunosc că doar pe cele mari care nu mă stresează cu spațiul mic și apăsător. Totuși, așa cum îi spuneam într-un ecou Daneieldreny, sunt doar o simplă vizitatoare și privesc operele naturii din postura unui profan. Ca majoritatea dintre noi, m-am oprit și eu în ținuturile cailor lipițani autentici să văd cea mai renumită peșteră slovenă, din cele peste 10.000 descoperite, Peștera Postojna.

Accesul la peștera Postojna se face prin parcul frumos de la suprafață, locul pe unde curge râul Pivka cu micile lui treceri de nivel și unde peștii se strâng, cerșind parcă ceva de la turiștii grăbiți să vadă minunile subterane. Postojna este parte a unui complex de peșteri, ea fiind cea mai mare - unii zic de 24 km descoperiți în acest moment - dar nu și cea mai sălbatică peșteră. Însă este cea care și-a câștigat faima de a fi una dintre cele mai vizitate din lume și prima peșteră unde a început turismul subteran organizat, singura unde turiștii se plimbă cu un trenuleț electric. Are mândria de a fi fost vizitată de aproape toate capetele încoronate ale Europei - o mândrie pentru noi a fost să aflăm de pe audioghid că regina-turistă Elisabeta / Carmen Sylva a României, a fost aici alături de “vulturul negru”, regele Carol I în anul 1889. Familii princiare de pe toate continentele, din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, din toate civilizațiile mici sau mari, au trecut pe aici, printre ultimii șefi de stat chiar și Erdogan cu soția (mă gândesc ce înseamnă ca tu, mărunt vizitator, să ai bilete rezervate din timp și să se dea totul peste cap pentru o vizită oficială!).

După ce am luat biletele și audioghidul, am așteptat să ne vină rândul, folosind bine timpul, adică butonând aparatul de care trebuia să avem mare grijă să nu-l pierdem (doar deteriorarea accidentală ÎN peșteră, nu și în exterior, era asigurată prin prețul plătit), altfel scădeam ușor din buget 500 euro/bucată. Așa am aflat multe lucruri noi chiar înainte de a intra în lumea rece din adâncuri.

Peștera Veche

La ora fixată ne-au dat drumul spre trenulețele care s-au umplut imediat și am plecat și noi cu singurul “metrou” sloven cum a zis un ghid, spre minunile subterane. O mică parte din traseu n-a fost deloc interesantă pentru că a fost beznă totală apoi au început ooo, vai, ah și “capul jos”’ deși pentru ultima este doar o părere, singura condiție ar fi să nu te ridici în picioare că atunci chiar ar fi tragic. Parte din traseul parcurs de trenuleț corespunde cu ce s-a descoperit în 1818, adică Peștera Veche.

Dance Hall / Sala de dans

După ce ne minunăm fiecare în limba lui, se deschide în fața noastră un spațiu imens unde erau instalate candelabre din sticlă, aveam să aflăm că este Murano veritabil și că aici s-au ținut baluri celebre la vremea lor, chiar multe petreceri de Rusalii. Sincer, nouă nu ne-au părut deloc potrivite acele candelabre puse pe pereții peșterii. Aici au avut și alte lucruri de salon care, la vremea petrecerilor, asigurau un minim confort participanților.

Columna răsturnată este un imens bloc de calcar răsturnat, trecem cu vârful capului destul de aproape sub el. Are un diametru de 4.5 m deci n-a fost nicidecum “fabricat” pe repede înainte dacă ne gândim cât timp îi trebuie unei speleoteme să se formeze. Are o culoare ușor maronie.

Sala Muntelui Mare, Velika Gora. Trenulețul ne-a purtat cu ceva viteză prin spații destul de înguste sau de joase, prin locuri minunate pe unde am fi zăbovit ceva mai mult dacă eram după voia noastră și așa am ajuns la ceea ce cândva s-a numit Golgota sau Calvarul, azi Muntele Mare. Este partea cea mai înaltă din peșteră și s-a format prin prăbușirea unor blocuri din tavanul existent atunci. Locul este cu 40 m mai sus față de intrare. Senzația pe care o ai aici? Admirație și teamă! Catedrala este un loc uimitor prin imensitatea spațiului și prin varietatea formelor create de natură, de apă, acel spațiu în care e obligatoriu să ne oprim și să ne mirăm. Plin de falduri asemeni unor draperii din castelele vechi, de forme diverse, o lume de vis în fața căreia rămâi mut ca și când ai privi divinitatea și te-ai simți umil dar parcă într-o aură de iubire.

Podul Rusesc construit de prizonierii ruși în 1916 în locul unuia natural, este punctul până unde se vizita peștera în anii 1926. De aici începe o lume cu adevărat fantastică prin culori și forme.

Peșterile frumoase / Lepe Jame sunt cel mai îndepărtat punct al peșterii, după unii numite și Peșterile Paradisului. Cu adevărat frumoase cele trei care se întind doar pe aprox. 500m. Ele au fost descoperite în 1891 dar deschise publicului abia în 1926:

-White Hall, sala formațiunilor aproape albe, unele ușor crem.

-Spaghetti Hall sau a tuburilor, numită așa după numeroasele stalactite fine ce atărnâ din tavan și care seamănă cu niște macaroane. Sunt enorm de multe și au multe povești, mai mult sau mai puțin adevărate legate de fragilitatea lor.

-Red Hall, sala formațiunilor roșietice, culoare dată de compușii de fier din calcare.

Galeria Rusă este tunelul artificial de 100 m lungime care duce la Grota Neagră pe care am străbătut-o și noi, cu regret privind la distrugerile create de focul ce a ars 1 săptămână, pus fiind de partizanii care cunoșteau bine ieșirile, pentru a distruge combustibilul ascuns de nemți). De la pod, o altă cale duce la Peștera Pivka, vizitabilă dar cu alt program și pentru cei oarecum antrenați.

Brilliantul este simbolul peșterii și unul din simbolurile Sloveniei. Este o stalacmita de un alb strălucitor, înaltă de aprox. 5 m. Este o trecere rapidă pe lângă el dar nu poți să nu meditezi că cineva acolo sus a vărsat multe și mult timp "lacrimile de piatră" care l-au format atât de pur. Alături se află o altă formațiune interesantă dar mai colorată. (Lacrimi de piatră este termenul folosit uneori pentru picăturile ce se scurg de pe stalactite și dau naștere stalacmitelor).

Concert Hall / Sala Congreselor / Koncertna Dvorana este impresionantă, aici pot încăpea 10.000 de oameni, volumul ei fiind de 3000 mp iar înălțimea de 50 m. Este specială și pentru acustică, ecoul se aude timp de cam 6 secunde. Aici au cântat Carusso, Belini și tot aici, în fiecare an se serbează Nașterea Domnului. Opera și baletul sloven țin frecvent concerte aici, ghizii, ghiduși, ne-au invitat de Crăciun, poate ne mai gândim!!! În anul 2000, în cadrul unui spectacol de teatru, aici a fost ridicat un balon cu aer cald, filmulețul este pe youtube, sincer, nu m-a impresionat și cred că nici specialiștii biospeologi n-au fost încântați. Tot aici s-a ținut și primul congres de speologie sloven și un festival de blues și câte altele.

Vivariul este înainte de Sala de Concerte, este bine izolat pentru că turiștii au de multe ori dorința de a pipăi exponatele, în acest caz renumita salamandră balcanică, Olm. Aici este expus câte un exemplar de Proteus Anguinus, olm-ul, alt simbol al peșterii Postojna dar și al Sloveniei. Se spune că exemplarele de aici din micul acvariu sunt schimbate la fiecare două săptămâni pentru că sunt foarte sensibile la lumină și zgomot și că inițial au fost lăsate într-un acvariu descoperit. Olmul, sau “peștele-om” cum ar fi traducerea din slovenă, este o viețuitoare mai ciudată care are corpul perfect adaptat vieții acvatice din subteran și a fost numit așa pentru că pielea lui are culoarea pielii umane. Este, dacă putem spune așa, mândria slovenilor deși el se regăsește și în alte peșteri din zona balcanică și nu numai, în studiu fiind în Franța, Ungaria sau Italia la Trieste, unde poate fi uneori văzut de public într-un tanc special amenajat. Olmul sau “micul dragon” a fost studiat prima dată acum 350 de ani, exemplare fiind aduse la Londra chiar de la Postojna și a fost și în atenția lui Darwin. Este special pentru modul său de viață - găsiți amănunte pe net - și, mai nou, slovenii au reușit anul trecut, după zeci de ani de muncă, izolarea a 60 de ouă din care după o lungă incubare au supraviețuit câțiva pui, botezați haios de cercetători. Doar ca un fapt amuzant, micii dragoni ce se află dincolo de ochiii publicului (ajung la maturitate după 14 ani și trăiesc cam 100 de ani), în zona de cercetare a Vivariului, au “nutriționistul” lor special, un biolog de renume care coboară foarte des, vara și iarna, în apele mai mocirloase ale rîului Pivka și culege cu atenție o anumită hrană pentru ei. Realizarea slovenă a adus informații noi despre olmi, unele au schimbat deja multe date ce păreau sigure, inclusiv legătura lui de rudenie cu olmul de culoare neagră, neexpus nicăieri în lume. Dar sunt atât de lungi poveștile lor că nu e loc pe aici. Doar dacă vă doriți să-i vedeți pe puii olmului și cum au apărut, căutați pe youtube ”Baby Dragons in Postojna Cave”. Oficiul Poșta este capatul circuitului pietonal al peșterii ce se termină la ieșirea din Sala Concertelor, nu înainte de a vizita modernul magazin de suveniruri, locul unde a fost înființat primul oficiu poștal din lume în subteran. De aici, dacă doriți, puteți expedia cărți poștale spre rude și prieteni, fiți siguri că de la poșta lor pleacă la timp! Clădirea modernă care a înlocuit vechea construcție este dotată și cu noi și curate grupuri sanitare, plus o întreagă instalație electrică puțin mascată, adaptată condițiilor și necesară concertelor din sală.

Râul Pivka ni se ivește zgomotos și puțin sinistru, într-o ceață destul de neplăcută, la finalul drumului de întoarcere, după a doua plimbare cu trenulețul electric. Coborâm prin partea stângă a trenulețului, obligatoriu (eu am încercat dreapta dar n-am convins personalul ????) și ne apropiem de balustradă, în speranța că vedem reka Pivka dar nu, doar îi auzim zbaterile! Ieșim din micuța gară, caut din ochi panoul cu poze - nu mai este - ne orbește soarele ce intră prin bortă cum ar fi zis Creangă și țiuituri stridente și agitația ghizilor ne amintesc de audioghidurile pe care cei din fața noastră uitaseră să le predea. Afară salutăm cu multă iubire și recunoștință soarele, bătrânul soare, preferabil întunericului și umezelii din adîncuri. Dar, fiecare cu farmecul și măreția lui!

Peștera Postojna este foarte veche, se pare că de acum cam 70 milioane de ani, când apele râurilor ce s-au retras în subteran spre Marea Panonică (din care a rămas doar Marea Neagră) au lucrat în calcarul solubil. Ceea ce vizităm noi azi sunt de fapt grotele și culoarele cele mai vechi, așa zisele peșteri uscate, cele umede și inundate sunt cele mai noi. Cel mai recent “lucrător” în calcar, bătrânul râu Pivka, îl puteți vedea puțin la sfârșitul excursiei, într-o ceață neplăcută dar îl puteți admira în voie afară (voi povesti puțin despre el într-un articol viitor). Primele urme ale trecerii oamenilor pe aici sunt foarte vechi, unelte primitive și diverse obiecte ascuțite indicând faptul că trăiau aici, apoi în sec. XIII sunt și dovezi grafice că peștera a fost folosită, de fapt zona de intrare de atunci, astăzi partea prin care sunt scoși turiștii și zona expoziției Vivariu, unde sunt expuse câteva din cele 150 de ființe ce locuiesc în adâncuri. Abia în sec. XVII, anul 1689, apare prima scriere oficială despre peșteră, aparține lui Johann Valvasor, pionierul studiului carstic sloven, numele de “carstic” venind de la Kras sau Karst, deja s-a scris în articole și ecouri aici.

În anul 1857 carismaticul și nefericitul cuplu imperial Frantz Joseph și soția sa Elisabeth, celebra Sissi - portretele lor, destul de mari le vedeți la intrare, în drumul spre trenuleț - își anunță vizita, vizită oficială de rang înalt la această peșteră (cu mai mulți ani în urmă aici a fost și prințul Ferdinand I, viitorul împărat-marionetă al Austriei dar este amintit doar în treacăt, rolul lui fiind doar de primul vizitator înregistrat oficial ca membru al familiei imperiale în 1819. Totuși trebuie spus că peștera fusese vizitată de două ori și de tatăl său, Francisc I, primul împărat al Imperiului Austriac, fapt trecut aproape neobservat căci la prima vizită, 1816, peștera încă nu se deschisese publicului). Pentru marea împărăteasă Sissi și doamnele de onoare se fac scaune speciale îmbrăcate în catifea cu care să fie purtate în partea de peșteră ce se vizita atunci. Femeile refuză dar scaunele sunt folosite mai apoi, contra unor sume foarte mari, pentru plimbarea celor bogați. Se propune chiar plimbarea cu măgăruși dar nu se aplică din motive de securitate. În 1872 se face prima șină de cale ferată dar pe care vagoneții de 2 persoane sunt împinși de ghizii care trebuiau să mai și explice, șină ce devine dublu circulară abia prin 1957, finalizată în forma actuală în 1968. Remarcabilă este trecerea la trenulețul electric, ceva timp după introducerea curentului electric în 1884, un fapt benefic și necesar căci zona vizitabilă era destul de încărcată cu fum și gaze, vizibilitatea în peșteră scăzuse mult, ne spune ghidul nostru rece. Primele locomotive se păstrează în muzee diferite. Iluminatul electric înlocuiește la timp dăunătoarele torțe sau lămpi cu gaz.

Clădirea unde este administrația și unde cândva se vindeau biletele a fost construită mult mai târziu și are pe frontispiciu scris “Immensum ad antrum aditus” anul MCMXXVIII (după vizita la Split și întâlnirea cu împăratul Dioclețian, m-aș mira să mai priceapă mulți turiști ce înseamnă). Astăzi biletele și audioghidurile se iau din altă clădire, mai spre drumul principal.

Temperatura în peșteră este în medie de 10 grade dar umiditatea este foarte ridicată, am aflat că peste 95 %, uneori mai ai surpriza unor picături reci pe ceafa, frunte sau spate (Amfostacolo.ro m-a scutit de aceste neplăceri, canadiana primită la Slănic a trecut botezul Postojnei cu bine). Traseul în peșteră este betonat cu un material antialunecare și sunt balustrade metalice pe aproape toată lungimea pietonală. Este necesară o îmbrăcăminte adecvată temperaturii, umidității și curentului resimțit în trenuleț, plus încălțări pe măsură, nu șlapi sau pantofi cu tocuri. Există posibilitatea de a fi vizitată de persoanele cu handicap - am avut pe cineva în cărucior - cred că trebuie menționat acest fapt la cumpărarea biletului. A fost o mică stare de nervozitate a personalului la sfârșitul vizitei, căci nu prea dădeam egalitate cu numărul celor intrați în primul trenuleț, așa că a plecat la adunat turiști chiar “mecanicul”. Și turiștii aceia ce nu au respectat regulile nu erau români și erau și destul de zgomotoși!!

Taxele de vizitare nu sunt prea mici dar se pot oferi pachete cu reduceri pentru vizitarea peșterii combinate cu vivarium, castelul Predjama și/sau expoziția de fluturi. În acest moment, prețul vizitării peșterii pentru turiștii individuali este de 23,90 € adult, cu reduceri pentru elevi iar pentru copiii mici este 1 €. Așa cum v-am spus, sunt variante despre care aflați pe pagina lor, www.postojnska-jama. eu și tot de acolo aflați programul de vizitare de iarnă și vară, plus alte amănunte (surprize la pachete și prețuri sunt și la fața locului, a doua zi, mergând la un magazin din zona peșterii, am remarcat oferta de vizitare mult mai ieftină pentru intervalul primelor ore matinale). De asemeni, pentru cei pasionați și capabili de mici aventuri în peșterile complexului Postojna, locuri de bună seamă neincluse în traseul amatorilor, vă puteți abona la newsletter și primiți informații despre organizare, costuri, echipament, condiții, multe altele, aventuri care vă duc pe urmele pașilor lui Luka Cec, cel care în 1818, pregătind luminile pentru o vizită imperială, a descoperit noi și frumoase galerii superioare. Parcarea este foarte mare - nu știu dacă și pentru lunile de vârf dar, dacă aveți de gând să stați toată ziua în zonă, mergeți cu tichetul parcării la casele de bilete în prima jumătate de oră și spuneți acest lucru când achiziționați biletul de intrare la peșteră, plătiți cu o mică reducere.

Noi am optat pentru audioghid, acesta se plătește separat, 3 € /persoană dar a meritat, ghidul grupului de limbă engleză la care am fost prinși fiind foarte scump la vorbă. Audioghidurile sunt acum în 15 limbi, nu și în română.

Postojna are unul din cele mai lungi sisteme de peșteri ale Sloveniei, după un site 20.570 m, după altul 24.000 m, se pare cei reali azi când s-au făcut noi descoperiri. Din total însă nu sunt accesibili publicului decât cei puțin peste 5 km din care majoritatea - 3.5 km - se străbat cu trenulețul la o viteză nu tocmai bună pentru a admira grotele, doar de făcut film dacă aveți un aparat bun. Acesta este și traseul considerat uscat, restul sunt zone umede și de obicei inundabile în anii foarte ploioși, ani nedoriți de administrația peșterii și de echipa de cercetători, atunci există teama că acei puțini olmi ce trăiesc liberi sunt duși de apă în afara peșterii și mor. De fapt așa au fost descoperiți cu sute de ani în urmă, oamenii speriindu-se de aspectul lor și numindu-i “pui de dragoni”.

Peștera Postoina este cu adevărat spectaculoasă pentru operele deosebite ale naturii pe care oameni deștepți le-au exploatat la maxim. Totuși, dacă am reuși să ne curățăm creierul de tot ce este comercial aici, am vedea și adevărul, acela că din zi în zi plătești mai mult și vezi mai puțin (acum mulți ani timpul circuitului era mai lung cu 1 oră, acum este tot doar 90 minute). Și uneori, traseul este ușor modificat, aproape neobservabil, probabil din anumite rațiuni.

Peștera este apreciată și cunoscută în întreaga lume datorită managementului deosebit de care a avut parte chiar de acum 200 de ani. Chiar pe 1 iunie anul acesta, urmau să primească un premiu pentru felul cum este condusă. Nici pe departe peștera nu este atât de protejată cum se pretinde dar se merge pe ideea că multe generații de acum înainte o vor vizita. Nemulțumirea multor vizitatori este că turul este foarte rapid, este greu să te poți opri și să admiri mai mult, în spatele grupului sunt supraveghetorii ce nu-ți permit, de altfel foarte corect, să rămâi în urmă (dacă ați citit articolul meu de anul trecut despre peștera Perama, aminteam de un cunoscut speolog român pe care l-a cunoscut colega noastră Danaeldreny și vorbele lui, dedicate mai ales celor prea încrezători în ei). Sunt studii care urmăresc transformările negative datorate căldurii umane degajată de mulții vizitatori zilnici (inițial temperatura medie era maxim cam 7 - 8 grade, azi sunt spre 10).

Mi-ar fi plăcut să văd undeva semnăturile primilor noștri regi. Ele există în primul din cele deja patru volume ale “Cărții de aur”, special creată pentru vizitatorii de rang înalt, carte care a fost deschisă de Frantz Joseph și Sissi. Dar ne-am mulțumit cu admirarea tricolorului nostru printre alte drapele din toată lumea, semn că românii vin în număr mare aici deși limba noastră a dispărut din materialele informative.

Anul 2018 va fi unul special la Postojna Jama, se vor serba 200 de ani de când Luka Ćec a descoperit galeriile minunate și revenit la colegi a spus că a descoperit o lume nouă care ar fi paradisul. Fiecare lună din an va avea o temă și vor fi organizate evenimente importante, așa că nu uitați să o prindeți în traseul vacanței viitoare, este un loc pe care, odată vizitat, îl țineți minte mult timp.

Webmaster, te rog să atașezi youtube = bfxadcAXLhQ sau orice alt filml îți pare potrivit, multumesc mult.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 12.06.17 19:30:35
Validat / Publicat: 12.06.17 21:53:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA

VIZUALIZĂRI: 4806 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.06.17 21:52:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[12.06.17 22:05:01]
»

@elviramvio: Eu sunt una dintre persoanele care asteptau acest articol cu mare nerabdare iar tu ca o mare iubitoare AFA stii ca fiecare are felul lui de a povesti. Cu fiecare propozitie pe care o citeam asteptam mai nerabdatoare sa se termine articolul ca sa vad pozele, asa ca am citit pe repede-nainte, apoi am vazut pozele care sunt minunate, am dat si votul ????, nu am uitat, iar acum mai relaxata am sa citesc articolul din nou. Cat despre audioghiduri, am descoperit pe pielea mea cat de utile pot fi daca informatia este pusa profesionist.

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvioAUTOR REVIEW
[12.06.17 22:08:07]
»

@webmasterX:

Multumesc.

elviramvioAUTOR REVIEW
[12.06.17 22:14:37]
»

@mishu:

Multumesc. Poze am foarte multe, eu am stat totusi cu grupul dar capul familiei, vazand ca nu are folos de la ghidul uman, s-a departat bine si a filmat. Eu la un moment dat m-am intors -neascultatoare dar oricum nu ma pierdeam ca sigur venea alt grup din urma. Cand credeam ca sunt chiar singura si pot fotografia nestingherita, apare din umbră supraveghetorul din coada grupului. Nu m-a certat dar s-a uitat mai asa, ca un om al cavernelor incat am facut rapid miscarea aceea militara!

danaeldreny*
[12.06.17 22:23:27]
»

Sărumâna, Doamnă, pentru pomenire!

Foarte frumos articol, și documentat

Votat cu mare drag !

maria55 †
[12.06.17 23:51:07]
»

@elviramvio: maraton! Asta am simtit citindu-l! Pare ca si cum nici măcar nu ti-ai fi tras sufletul, scriindu-l!

Bravo, prietena draga! Felicitări! Un articol de exceptie!

Pozele le văd maine, sau la noapte dacă n-am sa am somn! ????

elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 07:13:53]
»

@maria55:

Multumesc Maria. Pai asa a fost si vizita in adancuri, nu prea am avut timp sa ne tragem sufletul si afara tot incercam sa refacem traseul, sa ghicim cate minute am facut la primul tren, cate la al doilea, unde era aia si unde ailalta, complicat.

Dar pe langa frumusetile vazute este de admirat modul lor de organizare, afacerea care nu se limiteaza doar la vizitarea pesterii, tot oraselul acela aproape traieste din turism. Si asta de atata timp!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 07:16:24]
»

@danaeldreny:

Care mana preferi, stanga sau dreapta? ????

De cand am aflat de pasiunea ta din tinerete, ma gandesc cum e sa stai acolo in intuneric si ma ia cu friguri!

ovidiuyepi
[13.06.17 09:33:02]
»

INCANTATOR... Mai retrăiesc și acum momentele când am intrat în subteran, marșul cu trenulețul etc. O poveste, un basm din care nu vrei sa te mai trezești.

FELICITARI PENTRU ARTICOL SI PENTRU FOTOGRAFIILE REUSITE INTR-UN MEDIU NU TOCMAI PROPICE UNEI CAMERE FOTO.

Eu am vizitat Postojna pe 25 mai a. c. O sa revin ceva mai târziu cu impresiile personale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[13.06.17 10:07:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[13.06.17 10:15:49]
»

@elviramvio: Știu din experiență că fotografiile făcute în peșteră nu pot reda perfect ceea ce vezi, ce simți acolo, sub pământ.

Dar, ai descris minunat totul. Îmi place să vizitez peșterile, nu pentru că aș fi o cunoscătoare, pur și simplu sunt fascinată de interiorul lor.

Peștera asta nu cred să ajung să o vizitez, nu am în plan nicio călătorie în zona aceea. Însă, cu ajutorul tău am pășit prin adâncurile umede și tare mi-a plăcut.

Felicitări!

elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 11:31:27]
»

@webmaster:

Multumesc mult, m-ai surprins caci eu stiu ca aveam inca mult de scris aici dar...

O zi faina!

elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 11:35:45]
»

@ovidiuyepi:

Chiar astept parerile tale, cu atat mai mult cu cat zilele de vizita nu seamana una cu alta la ce ofera administratia, desi la prima vedere nu-ți dai seama.

Fotografiile facute de noi au iesit cam 50%, mai complicat e ca trebuie sa te grabesti mereu dar poti filma din trenulet daca ai un telefon sau aparat bun, merita.

Cu fotografiile de la intrare nu sunt lamurita - de aceea te-am intrebat in ecou - se zice ca se fac la gramada doar pentru ei, daca cumva se pierde totusi vre-un individ. Nu am o confirmare sigura, insa e bine ca nu le pun la panou.

Multumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 11:39:45]
»

@krisstinna:

Nu pot sa-ti spun decat ca ar trebui sa planifici un drum acolo, merita din plin, cu atat mai mult cu cat iti plac pesterile. Si noi am tot amanat ani la rand, din motive serioase, daca renuntam si anul asta chiar ca o stergeam de pe lista, acum vreau sa ma intorc in zona!!!

Vacante frumoase, sper ca esti pe aproape!

doinafil
[13.06.17 13:07:55]
»

Draga mea, ce-ai văzut şi fotografiat poate să facă "invidios" pe oricine a citit acest review!

Te felicit pentru stilul în carte scrii şi pentru informaţiile complete pe care le dai doritoriilor de-a o vizita!

Privind fotografiile, gândul m-a dus la minunata peşteră "Caves d'Arta", (Capdepera) din Palma de Mallorca, pe care am vizitat-o anul trecut.

Am votat cu drag pentru că a meritat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 14:09:55]
»

@doinafil:

Multumesc mult.

N-am vazut acea pestera - nici nu am ajuns pe acolo din pacate - dar cred ca poti sa-mi dai un ghiont, de tine depinde! Astept!!!

Va imbratisez pe amandoi dar intreb daca mai negociati ceva, eu astept!

doinafil
[13.06.17 14:46:52]
»

@elviramvio:

Nu mai negociem, deocamdată!

Eu nu găsesc timp să termin review-ul început acum două săptămâni, despre "hotelul" din Roma. Am citit multe (şi lungi) articole ale colegilor, care mi-au plăcut. Încerc acum să-l termin, dar mai apare câte un review şi mă opresc. (plus treburile din gospodărie).

Mihai mi-a luat-o înainte, deja, el scrie, ca şi tine, mult mai uşor şi mai bine. Nu concurăm, îl las pe el să "câştige".

Despre peştera "Caves d'Arta" a scris Mihai anul trecut. Si aceea este superbă; la un moment dat, programul de vizitare include şi un moment "artistic" superb: orgă de lumini şi o arie celebră - îmi pare rău, dar acum nu-mi mai amintesc care!).

Dacă ai timp intră pe pagina lui de AFA-ist şi caută articolul!

Te pup şi... aştept să citesc ce mai ai de povestit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 14:55:45]
»

@doinafil:

Multumesc, am retinut.

Aurici
[13.06.17 15:33:26]
»

@elviramvio Pentru mine peștera asta este pe piedestal dintre toate pe care le-am văzut. Până la ea Wieliczka, de lângă Cracovia, era in top, dar ordinea s-a schimbat o dată ce am văzut Postojna. Știu că sentimentele ni se mai dau peste cap în funcție de stare și răbdare și poate că la momentul vizitei am avut o stare anume... Naiba știe! Cert este că mi-a plăcut mult de tot. Și tot din postura de văzut-plăcut și nu de vreo cunoaștere în domeniu.

Dacă n-ai văzut Wieliczka și ai drum vreodată să n-o ocolești. Și nu-ți face griji. Este la fel de mare, înaltă... n-ai nici un motiv să te stresezi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 17:24:59]
»

@Aurici:

Nu, n-am vazut pestera poloneza (aveam in plan anul acesta un drum pe la ei dar a picat). Postojna insa este uimitoare si cred ca macar 1/2 de ora daca era mai lung timpul de vizitare, puteai sa vezi ceva mai bine minunile. Dar asta e, ei fac regulile.

Traseul este foarte facil, stii bine, altfel cred ca putini tineau pasul cu ghizii.

Vacante frumoase sa ai in vara asta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marius gaudi*
[13.06.17 17:58:38]
»

Si noi am fost impresionati de aceasta pestera, citind cu placere articolul tau ne-am adus aminte ce incantati eram de drumul cu trenuletul... iar la locul de adunare pentru inceperea tururului cu ghid, parca eram intr-una din cartile lui Jules Vernes.

Foarte bine facute pozele, clare si luminoase. Felicitari!

elviramvioAUTOR REVIEW
[13.06.17 18:33:44]
»

@marius gaudi:

Multumesc. Da, este interesant drumul cu trenuletul, nu prea stii unde sa te uiti mai intai dar totul zboara rapid! Sincer, parca am mai multe amintiri din Perama unde traseul este mai dificil - ba aluneca, ba urci, ba te apleci - asa se intiparesc mai multe in minte. Si chiar interdictia de a fotografia uneori este benefica, esti mai atent la detalii in pestera. Parerea mea. E drept ca si ghidul conteaza, aici grupul nostru, cei ce nu aveau audio, au fost cam nemultumiti.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[14.06.17 20:26:18]
»

@elviramvio: O lume cu adevărat fantastică! O lume de basm, cu săli de bal, cu coloane, cu sculpturi desăvârșite și săvârșite de apă, artistul atât de răbdător și meticulos...

Impresionant! Mulțumesc, @elviramvio!

abancor
[14.06.17 23:11:13]
»

@Zoazore: Ai sunat ca Maria din Cireșarii, care visa să găsească în peșteră palate subpămîntene. Partea frumoasă e că Postojna chiar așa se prezintă (pe alocuri), față de majoritatea peșterilor, care sînt departe de a fi o plimbare lejeră prin niște săli grandioase, ca și cum ai vizita un palat și treci fără efort dintr-o încăpere în alta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.06.17 07:16:39]
»

@Zoazore:

Da asa este, fantastica, mi-a placut si m-as intoarce totusi pentru inca o tura. Acum ca fotografiile si filmul ne-au reusit, as merge doar sa ma minunez de ce poate face natura (un termen general si nicidecum definitoriu). Traseul e foarte usor, se poate strabate si de cei in carucior. Tocmai pentru ca este atat de facil traseul vin atatia turisti.

Acum, la cat de inventivi sunt cei din administratie, nu m-as mira sa aflu ca au bagat si ceva trasurici electrice de o persoana, pe partea pietonala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.06.17 07:19:42]
»

@abancor:

De acord cu tine. Si ma repet, cand faci un traseu mai dificil si ai si interdictie totala la fotografiat, esti mai castigat, eu asa m-am simtit in alte pesteri vizitate. Aici tentatia de a face multe poze a fost mult prea mare totusi.

Zoazore
[15.06.17 15:27:29]
»

@abancor: Asa m-am si simtit citind articolul asta!

Iar Maria e unul din personajele mele preferate. Copilul din sufletul meu tanjeste dupa fantastic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, danaeldreny*, doinafil, elviramvio, maria55, marius gaudi*, mishu, ovidiuyepi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeştera Postojna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065439939498901 sec
    ecranul dvs: 1 x 1