GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Seegrotte-Hinterbruhl cel mai mare lac subteran din Europa
După ce am tot citit despre castele, palate și muzee în Viena, m-am gîndit să trecem în agendă Seegrotte-Hinterbruhl un loc mai puțin vizitat.
Traseul l-am făcut de seara, pentru că grota se află în localitatea Hinterbrühl, strada Grutschgasse 2a, așa trebuie să setați GPS ca să nu aveți probleme sau cu IGO8 la PQI gasiți sigur grota.
Când vă apropiați de grotă o să găsiți indicatoare care vă îndrumă foarte bine.
Odată ajunși în fața grotei a început căutarea locului de parcare.
Am parcat pe lîngă grotă pe străduța care trece prin față, fară probleme și fară taxe locuri fiind îndeajuns.
Pînă să se formeze un grup de vizitare am intrat într-un un mic magazinaș de suveniruri tot în zonă am descoperit un fast food tocmai bun pentru a mînca ceva la ieșirea din grotă.
Biletele au costat 9 euro, iar ghidul nostru a fost un tînar pe nume “Stephan Wagner”, care a întrebat la întrarea în grota în ce limbă să mai prezinte istoria grotei.
Odată stabilite formalitățile am pornit la drum dar nu înainte de a rosti “Glück-Auf”.
Tunelul de acees în grotă propriu zisă a măsurat cam 500 de pași, prima parte a tunelului este zidită și protejată în partea superioară de niște tablă pentru a nu cadea apa cu ipsos pe turisti, partea a doua este mai uscată dar nu mai este zidită.
Grota este impresionantă prin mărimea ei, ea fiind la începuturi o mină de ipsos dar în timp ce se exploata ispsosul în urma unei explozi în mină a patruns o mare cantitatea de apă.
În urma pătrunderi apei s-a format un imens lac în interior care a devenit după aceea un punct de atracție turistică, el fiind cel mai mare lac subteran din Europa.
Dar istoria minei nu se opreste aici, în cel de-al doilea razboi mondial datorită poziției strategice, trupele germane au confiscat mina și au transformat-o într-o fabrică pentru fuselaje de avion, acestea fiind confecționate cu ajutorul prizonierilor de război.
Aici se construia fuselajul de la modelul ”Heinkel He 162”
aici pe Wikipedia găsiți specificațiile despre avion click aici
În anul 1980 în mină a fost turnat filmul “Cei trei mușchetari” film cu o distribuție răsunătoare: „Charlie Sheen şi Rebecca DeMornay”. Ca o urmă lăsată de turnarea acestui film producătorii au lăsat (părăsit) o barcă din recuzita filmului pe luciul apei.
Ghidul ne-a prezentat pe parcursul turului diferite scule și dispozitive pe care le foloseau mineri la exploatarea ipsosului dar și cîteva componente de avion părăsite prin mină după capitulare.
Într-o galerie a grotei este amenajată o capelă dedicată Sf. Barbara, patroana minerilor. O dată la 4 ani în decembrie, într-o sală special amenajată se serbează Sf. Barbara cu participarea specială Cardinalul din Viena.
Ghidul după ce ne-a povestit toată istoria minei și ne-a prezentat mai toate cotloanele ei ne-a învitat la o promenadă cu barca electrică.
Lacul este supeb are o culoare, defapt nu prea are culoare pentru că este foarte limpede observîndu-se ghipsul depus pe fundul lacului.
Prin anumite cotloane ale lacului organizatorii au montat jocuri de lumini pentru a socoate în evindeță și mai mult frumusețea lacului.
După ce am acostat la mal, ghidul se afla în partea unde se urca pe ponton, am observat că a dat de pe cap chipiul și îl ținea în mînă.
Toți care treceau pe lîngă el îi lăsa cîte ceva (euro) în chipiu atunci mi-am adus aminte de acel copil de la pestera Dîmbovicioara care spunea la final ”aici povestea se sfîrșește și cine dorește pe ghid îl platește”, diferența era că acel copil nu era angajat precum domnul ”Stephan Wagner”, dar cum nu puteam să schimb eu obiceiul am lăsat cîteva monede în chipiu.
Turul s-a terminat cu vizitarea săli de bal a minei în care se oganizează petrecerea în cinstea Sf. Barbara bineînțeles după slujba din mină ținută de Cardinalul de Viena.
Dacă sunteți prin Viena și aveți timp, acest obiectiv nu îl ratați pentru că face toți bani iar la final urarea „Glück-Auf”.
Trimis de dannek in 05.10.10 00:52:13
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.08603000 N, 16.25717000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
E frumoasa aceasta grota, mi-a trecut prin mana, anul acesta, un pliant, dar nu eram in zona, asa ca data viitoare.
Multumesc pentru informatii si astept validarea pozelor.
Asa-i ce frumoasa e Austria?
Scoti una cate una locatiile minunate, ca un magician iepurii din joben... felicitari!
Trebuia sa-i spui lui Stephan Wagner sa prezinte in Lb romana. Oare stia? Oricum, imi place uniforma lui...
Al 7-lea vot de la mine.
Deja notat in agenda pentru urmatoarea vizita la Viena. Chiar interesant.
Iar ca rasplata pentru SB, te rog tradu urarea. Pentru noi, cei care iubim Viena doar in engleza si franceza.
Si mai spune-ne te rog cam cat de inguste sunt caile de acces si cam cat de adanca este grota.
Pe unul dintre prietenii nostri abia l-am dus in salina de la Praid, claustrofob fiind. Ne gandeam cum o sa-l scoatem de acolo la cele 115 kg.
Sa stim ce ne asteapta.
@dannek:
ai devenit un adevarat explorator, nu-ti scapa nimic neobservat si nemarcat. Felicitari!
@TEOANCA:
nu ma laud cu germana cunoscuta, m-a ajutat dictionarul german-roman online
Glück-Auf= noroc
Imi doresc din tot sufletul sa vad acest loc! Am citit despre el inainte sa plec in Viena, dar timpul scurt nu mi-a permis.
Mi-ai starnit si mai mult interesul!
Mi-a placut f. mult acel copilas de la Pestera Dambovicioara, la fel de mult mi-au placut si pozele si review-ul. O locatie interesanta acest lac subteran.
Tare interesant acest obiectiv, despre care (chiar daca am fost de 3 ori la Viena), nu stiam nimic. Felicitari pentru review.
Ai scos la lumina un obiectiv turistic interesant, pentru care ai toata aprecierea mea.
Citesc eu mai tarziu, dar cu folos! Desi inainte de Craciun, tot ai venit ca un Mos (!!!) cu tolba plina... Cate un dar ptr fiecare.
Dupa cum ii spune si numele Seegrotte Hinterbrühl, localizarea nu este in Viena ci in Hinterbrühl, o localitate aflata la sud de Viena.
In sectiunea "Imprejurimile Vienei" mai este un review despre acest obiectiv click aici
Cele doua review-uri ar trebui sa fie in aceeasi sectiune.
Mutat în rubrica "Peștera (mina) Seegrotte [Hinterbruhl], VIENA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2010 Pestera Seegrotte — scris în 08.04.11 de raul81 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Vizitarea Seegrotte Vienna — scris în 28.01.10 de bluewave din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Pestera Seegrotte - un loc ce merita vazut daca esti in apropierea Vienei! — scris în 11.04.13 de little_john din BRASOV - RECOMANDĂ