GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am stat doua zile la pensiunea Valea Doamnei si mi-a placut. Gazdele, niste oameni deosebiti, foarte saritori si de ajutor. Chiar daca pensiunea este plina doar in weekend pentru ca de aci incepe cel mai accesibil traseu spre Vf. Moldoveanu, oamenii-gazdele sunt constienti ca asta nu le aduce prea mult profit, dar se straduiesc sa tina deschis si sa ofere o cazare la standarde inalte, cat se poate. Primesti o camera curata, o masa calda, un mic dejun copios si nu este foarte scump.
Pentru ca sunt pasionat de munte inca din tinerete, dar nu am reusit niciodata sa ajung pe Moldoveanu, mi-am spus ca a venit timpul si pentru asta. Cautand pe internet informatii despre acest traseu, am gasit o gramada de pareri, impresii, povesti si povestiri care mai de care mai draguta si interesante. De exemplu cineva se lauda ca in 3 ore jumate a facut traseul de la Stana lui Burnei, punctul de plecare a traseului si pana pe Moldoveanu, altii dau patru ore jumate pentru a parcurge traseul. Nimeni nu spune cate opriri a facut si cat au durat opririle, dar majoritatea foarte viteji si plini de glorie povestesc, ca pana la urma peisajul e de vis si traseul accesibil. Ehe, ale tineretii valuri... Binenteles ca nici vorba sa faci trei ore jumate.
Dar sa va vorbesc despre pensiune. Este foarte bine asezata, pe o culme de unde se poate admira toata zona de jur imprejur. Are o terasa imensa, parcarea nu e o problema, iar camerele sunt spatioase si curate, foarte curate. Unele sunt cu balcon si asta conteaza pentru ca te ajuta sa stai la aer curat, aer de munte. Sala de mese este suficient de mare, cu peste 50 de locuri si ai acces la bucatarie. Dar la ce preturi au pentru mancare, nu merita sa duci prea multe cu tine sa pui la frigider. Au portii generoase, va spun ca te saturi, indiferent ca mananci micul dejun sau cina.
Traseul spre Vf. Moldoveanu pleaca de la pensiune dimineata cu noaptea in cap si parcurge 40 de km pe un drum pietruit, plin de gropi, pregatit parca pentru camioanele care stiu ca pe acolo se scoate lemnul legal si ilegal, pentru ca am vazut o gramada de masini pentru o exploatare forestiera. Deci fratilor, nu va bagati masina pe acolo daca tineti la ea. Tot asa, cineva mai nepriceput dadea relatii pe un blog de drumetii ca orice masina "mai inalta" poate sa faca drumul spre Stana lui Burnei de la pensiunea Valea Doamnei din Slatina. Binenteles ca orice masina poate sa parcurga drumul, dar sa te astepti ca la intoarcere sa bagi masina direct in reparatii pentru ca drumul e prost, distrus pe alocuri, plin de gropi adanci cu apa, gauri de 20 de cm inaltime unde o masina de tip autoturism precis isi freaca toba de pietre, sau poate baia de ulei? Este recomandat sa ai masina de teren si chiar si asa in multe portiuni te gandesti cum sa abordezi trecerea peste bolovani, gropi sau santuri. Exista si localnici dispusi sa te duca acest drum pentru o suma nu foarte mare si cred ca asta e cea mai buna solutie dac nu ai un SUV la dispozitie.
Apoi odata ajunsi la Stana lui Burnei incepe aventura, urcatul pe multe cu piciorul. In prima faza se urca pe un traseu abrupt, se ia muntele in piept si se merge asa cam doua ore, doua ore jumate cu multe opriri obligatorii pentru hidratare si asta pana in caldarea glaciara. De aici e mai usor, dar nu pentru foarte mult timp. Se poate face un popas pe malul lacului Taul Vaii Rele sau Taul Triunghiular, dar si asa pana in creasta mai faci o ora, o ora si un sfert. Din creasta incepe ultima portiune de urcat, foarte brutala spre Vistea 2527 m. Sunt portiuni unde se urca ajutandu-te si de maini, dar si asa e destul de greu. Dureaza cam 45 de minute si cu opriri mai multe chiar si o ora. De pe Vistea mai sunt 42 de minute spre Moldoveanu dar aici este traseul ce-l parcurgi tinandu-te de cabluri pentru ca asa ai siguranta ca poti trece. In total cam 4 ore jumate- cinci ore spun ca e mult mai corect cu opriri dese sa te hidratezi, sa admiri peisajul care intr-adevar iti ia respiratia. Poate stai si la o masa sus in creasta, dar ast depinde te vreme pentru ca in Fagaras se schimba de la un minut la altul. Rar cand se prinde vreme nua, fara ceata sau ploaie.
Parerea mea e ca se poate folosi aceasta pensiune si pentru un sejur de cateva zile, pentru liniste si relaxare.
Sa aveti o sedere placuta
Trimis de DanPopovici* in 15.09.16 21:35:58
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanPopovici*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.37356000 N, 24.80137300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Servicii care lasa de dorit — scris în 02.12.15 de Corina23 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Aug.2013 Excursie perfecta — scris în 05.08.13 de ninel* din CALARASI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 O pensiune frumoasa intr-un peisaj de vis — scris în 30.06.13 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ