ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 16.04.25
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 3 nopți
Familie
1 AD. + 1 COPII -- v: 16
PREȚ SEJUR 1600 lei
cu transport AUTOCAR
CAZARE ÎN DblStd
REGIM MASĂ DP
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 28 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 8 MIN

"Omul sfințește locul" - Pensiunea Sibiel

TIPĂREȘTE

În satul Sibiel, la 18 km de Sibiu și la 30 km de TransFăgărășan, la poalele muntelui Cindrel din Mărginimea Sibiului, am avut marea bucurie de a petrece Crăciunul anului 2023, printre oameni care ne-au dat o lecție neprețuită de ospitalitate și practicare a agroturismului la cel mai înalt nivel.

Între pădurile de pin, mesteacăn și arin, printre casele acoperite cu șindrilă, construite în stilul săsesc, acoperișuri înalte, cu bârnele îmbinate într-un triunghi sau trapez, zugrăvite multe dintre ele în culori pastelate, cu obloane de lemn vopsite și porți sculptate, curțile închise pe toate laturile, este o plăcere să te plimbi și să admiri autenticitatea unei localități care și-a păstrat un alt ritm de curgere a timpului, o trecere molcomă. Oamenii sunt deschiși la vorbă, chiar nerăbdători să povestească despre experiențele trecutului și prezentului pe meleagurile lor binecuvântate de Dumnezeu. Sunt primitori, fiecare ar vrea să te poftească în casă, să îți dăruiască produse tradiționale, să îți prezinte meșteșugurile păstrate și practicate încă în atelierele lor rurale, chiar să te învețe cum se obțin anumite produse, cum s-au păstrat rețetele vechi, cum se tricotează și țes pânze în modele de la bunici sau străbunici, cum era organizată obștea și câtă înțelegere și ideală conviețuire guvernau  în satul izolat. Bunul simț, cultul muncii, respectul pentru toți membrii comunității, credința în Dumnezeu, hărnicia, abnegația față de pământul moștenit din străbuni, perseverența și trăinicia au dezvoltat satul care, nu întâmplător, a ajuns să primească cea mai înaltă distincție internațională în turism, “Golden Apple” . O incursiune la pas, pe străzile înguste, cu casele înșiruite pe o parte, cu râul pe cealaltă parte, este o lecție de istorie predată de oamenii locului. Cei în vârstă te poftesc pe băncuța din fața porții și deapănă, cu graiul lor domol, amintiri din tinerețea lor, își prezintă meșteșugurile, roadele muncii, își laudă copiii învățați, realizați în viață, dar cei mai mulți plecați departe. Cei mai tineri își expun planurile și sunt mândri de evoluția comunității din ultimii ani, sunt implicați în proiecte legate de agricultură sau agroturism, au proiecții despre viitorul lor și al copiilor, acolo, în zona natală, ceea ce este un aspect îmbucurător și demn de admirație.

La ieșirea din sat, pe un drum forestier, cu râul Sibiel pe partea stângă, curgând alene, aflată în pădure, descoperim pensiunea clasificată la trei margarete. Trecem podețul de lemn peste râu și intrăm în curtea frumos amenajată. Gazdele ne așteaptă cu langoși fierbinți și palincă fiartă. Un gest ospitalier care ne încălzește inimile și ne întremează după drumul parcurs până aici. Observăm cu mare bucurie, interesul proprietarilor la fiecare moment al programului pe care l-au organizat pentru sejurul nostru, spre a-i defini unicitatea, pentru a fi un Crăciun de neuitat. Atenția la detalii și bunul gust amprentează întregul spațiu. Spiritul managerial se remarcă și în rapiditatea cu care se repartizează camerele unui grup de 50 de persoane, precum eram. Primele impresii sunt pozitive: clădire relativ nouă, care îmbină plăcut elementele de lemn ale teraselor, armonios încadrată în peisaj, impecabil de curată, camere mari, balcoane largi unde îți este mai mare dragul să stai la o cafea în razele soarelui, să inspri un aer pur din codrii împrejmuitori, să admiri curtea dreptunghiulară, oază de verde, între trotuarele pietruite, care conferă spațiu pentru bănci de lemn spre comodă relaxare și mese cu scaune de exterior pentru zilele însorite când oaspeții ar avea plăcerea de a servi o bere, o răcoritoare sau o cafea în plin peisaj montan.  Nu lipsesc doi căței blânzi, dornici de a face referendumul tuturor oaspeților.

Caracteristica pensiunii o constituie mobila și decorul original al fiecărei camere, cele mai multe piese de mobilier fiind salvate din casele sașilor plecați din Mărginimea Sibiului. În anii’90 numeroase case părăsite au fost ocupate abuziv de cetățeni de etnie rromă, care nu au avut respectul cuvenit pieselor de mobilier vechi, decorate manual, pictate cu motive tradiționale, adevărate mărturii ale trăiniciei și hărniciei sașilor din zonă. Urmând un demers salutar, proprietarii pensiunii ne-au povestit că au cumpărat de prin piețele de vechituri mare parte din mobilier, care ar fi sfârșit mai mult ca sigur în sobe, lemn de foc. Le-au recondiționat și pictat, acum fiind piese de rezistență pentru atmosfera familiară și caldă a interioarelor. În contrast cu evocarea altor vremi pe care o inspiră camerele, băile dispun de toate facilitățile modernității.

Decorațiunile specifice Crăciunului nu lipsesc în holul de intrare, pe fiecare etaj, la ferestrele tuturor scărilor, fiind motive de bucurie și admirație pentru oaspeți, purtând simbolurile iernii, a Nașterii Mântuitorului, a sentimentelor de a dărui, de a petrece cu cei dragi, de a fi recunoscător pentru fiecare nouă minune, care este fiecare nouă zi din viața noatră. Ne introduc în atmosfera sărbătorilor și cresc nivelul așteptărilor pentru tot ce ne-au pregătit gazdele. Ne îndreptăm spre masă, cu mare apetit.

Restaurantul este organizat într-un spațiu larg, pe două niveluri, parter și mezanin, conceput pentru a putea conferi intimitate meselor grupate pentru un număr de sașe-opt persoane, piesa centrală fiind șemineul care atrage toate privirile, nu este doar sursă de căldură, dar și decor pentru fotografii de colecție. Bucate în special din bucătăria românească ne-au fost puse la dispoziție pe parcursul celor patru zile pe care le-am petrecut acolo, în regim de bufet suedez, la toate mesele, extrem de diversificat, cu accent pe preparatele din gospodăriile tărănești, procurate de la vecinii din sat. Servirea a fost impecabilă, asigurată de personal asiatic, care ne-a uimit prin atenție și corectitudine.

Programul conceput pentru grupul nostru a cuprins  toate momentele tradiționale ale unei seri de Ajun de Crăciun: întâmpinarea oaspeților cu palincă/afinată, pogăcele, dulciuri pentru copii, împodobirea bradului de noi toți, pe fundalul colindelor românești și consacrate din repertoriul internațional, venirea Moșului, cu surprize personalizate pentru copii, fiecare cadou adaptat vârstei /sexului micului oaspete, ceea ce ne-a impresionat în mod deosebit pe noi, părinții, deoarece considerăm o pregătire suplimentară. Personalul a asistat la aceste tradiții românești cu o mirare naivă, deoarece niciodată nu mai avuseseră ocazia de a participa la sărbătoarea creștinească a Nașterii Domnului, pentru ei fiind ceva exotic, după cum atenția lor și implicarea în toate momentele serii au fost un punct de atracție și simpatie a noastră către ei.

 Cina de Ajun a fost astfel alcătuită încât să nu se scape nimic din ceea ce pune românul pe masă în asemenea ocazii, fiecare sortiment purtând amprenta locului, interesante fiind influențele germane în gustul mezelurilor sau mâncărurilor. Câteva dintre sortimentele inedite pentru noi, din tradiția sașilor: pastă de jumări cu chimen și boia, ciorba de porc cu afumătură și tarhon, strudel cu mere, lebăr, tocană de ceapă, dar și delicioasa supă-cremă de ceapă, cea de sparanghel, prăjitura nelipsită la ocazii: hencleș, cu griș, smântână și marmeladă de prune, dar și celebrul gulaș de vițel, împrumutat din bucătăria maghiară. Pâinea de casă, adusă aburind în coșulețe de răchită, coaptă în cuptorul pe lemne, în exteriorul pensiunii, a arătat cu atât mai mult implicarea gazdelor pentru buna desfășurare a evenimentului. A fost acordată atenție fiecărui oaspete, ținându-se cont de intoleranțele sau restricțiile gastronomice unde era cazul. A fost o asemenea diversitate încât să aibă fiecare de ales câteva feluri care să îl bucure la o petrecere de neuitat. Barul restaurantului a pus la dispoziția noastră băuturi românești și internaționale, dar, succesul serii l-au constituit palinca, vinurile din regiunea Ardealui și sortimentul diversificat de lichioruri dulci, din toate fructele aromate: afine, vișine, caise, mure; toate făcute în casă, 100% naturale.

Nu au lipsit colindătorii, dintre tinerii din sat, “dubașii” care ne-au introdus în datinile autentice ale colindelor vechi din Mărginimea Sibiului, transmise din generație în generație și cântate cu mândrie, fiecare interpretând rolul său, fie soliști, fie instrumentiști, și-au pus talentul în valoare, în pofida emoțiilor de a se “produce” în fața unui public numeros. Concert convingător și datorită costumelor populare, unele vechi de zeci de ani, preluate și păstrate pentru marile sărbători în familie. Culorile specifice zonei, alb și negru, astfel: cămăși bărbătești albe, cu altițele migălos țesute de străbunici, manual, ițari albi și pălării rotunjite, au făcut cinste ansamblului de colindători. Am fost și noi generoși cu tinerii, pe măsura căldurii urărilor, care ne-au înduioșat. Apoi, au încheiat seara la masa rezervată lor, sărbătorind cu bucate alese și participând, spre bucuria noastră, la petrecerea comună.

 Am fost răsfățați cu muzică live, soliștii abordând melodiile vechi din folclorul transilvan, din toate provinciile, nu doar Sibiu: din Banat, melodii secuiești, evident sășești. A fost un concert intens de cel puțin două ore, care a antrenat mesenii la dans, fără nici un derapaj în zona manelistică. Petrecerea s-a încheiat târziu, în noapte, apreciată deopotrivă de la copii până la cei mai în etate.

Nu vă pot prezenta detaliat toate surprizele din cele patru zile ale sejurului nostru, dar, fără nici o îndoială vă recomand cu căldură o vacanță, sau o petrecere cu prietenii, o masă, un popas la Pensiunea Sibiel, evaluată la scorul 9.4 pe Booking. Este un loc minunat, impregnat de mâna gospodarului, de bunul gust al decoratorului, de deliciul meniului preparat de bucătari pricepuți, de orânduiala impecabilă a gazdelor foarte atente la detalii. Oferă posibiltăți de petrecere a timpului liber: închiriere biciclete pentru plimbare prin sat sau prin pădure, relaxare la saună, alături de copii la locul de joacă în aer liber pe malul râului, în curte, preparare a unui grătar sau gătirea unui ceaun rustic.

Felicitări proprietarilor și personalului! Este locația care are toate atributele de a face orice vacanță de neuitat, fiecărui oaspete, oricât de cusurgiu!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de laurand in 13.05.25 21:03:12
Validat / Publicat: 13.05.25 22:02:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI. A mai fost în/la: Sibiel
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Maramureș

VIZUALIZĂRI: 296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Ladă de zestre pictată manual
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17500 PMA (din 14 voturi)
  • sait oficial al acestei destinații:
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 28.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    3 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [13.05.25 23:31:34]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [14.05.25 10:14:49]
    »

    @laurand: Ați petrecut un Crăciun de neuitat, cum ați declarat la începutul articolului - drept urmare ne-ați povestit și nouă, mulțumim.

    Mărginimea Sibiului este o altă zonă pitorească a României, toate satele înșirate de-a lungul drumului județean 106E (Cristian, Orlat, Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului, Jina) vin din istorie, peste tot avem peisaje frumoase, biserici vechi, monumente istorice, urme culturale etc.

    Au fost câțiva ani la rând în care am mers în Mărginime, am scris destule articole despre obiectivele de acolo. Cred că ar fi timpul să mai revin prin acele locuri.

    Numai bine!

    Yolanda
    [15.05.25 11:22:12]
    »

    @laurand: Frumos ai descris pensiunea, locurile, obiceiurile, timpul petrecut acolo, atentia gazdelor de a le fi bine turistilor.

    Felicitari pentru articol si felicitari gazdelor.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    tata123 🔱, Yolanda
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Sibiel [Sibiel]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057276010513306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1