ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2020
DE ctc
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 11.01.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 2 nopți
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O iesire minunata

TIPĂREȘTE

Pentru cei care doresc o scurta iesire pe munte in vederea reincarcarii “acumulatorilor”, cabana Poiana Neamtului poate fi punctul de plecare spre cabana Barcaciu, situata la 1550 m altitudine.

Acelasi lucru si-a dorit si obtinut si micul nostru grup de 8 persoane.

Aventura a inceput odata cu efectuarea rezervarii: cabanierul, surprinzator de rezervat si “suspicios” in privinta a ceea ce ne dorim: cine suntem, cati suntem, ce cautam pe acolo. Mai mult, interlocutorul nostru a tinut mortis sa ne prezinte din start regulile casei – fara mancare si bautura din exterior, si, mai ales, ca trebuie sa-i spunem rapid daca vrem sa mancam la restaurant, ca sa poata pregati pastravul cu mamaliguta.

Diplomatia si experienta de varsta (a noastra, cel putin) a ajutat, astfel ca rezervarea a fost efectuata cu brio, intr-un final, fara multe alte discutii.

Porniti din Sibiu vinerea dupa-amiaza, am ajuns usor la cabana, drumul fiind asfaltat pana la vreo 3-4 km de locatie. Ultima portiune, desi neasfaltata, a fost din drum pietruit, destul de bine intretinut.

Odata ajunsi la cabana am dat si de nea Ilie cabanierul, gazda noastra pentru doua zile. Au fost reiterate regulile si din nou am fost solicitati sa comunicam daca vrem sa mancam la restaurant. Intrucat devenise un pic agasanta discutia, am lamurit-o urgent, explicandu-i clar ca… am mancat acasa.

Noi, cu masina plina de cele necesare efectuarii unui gratar in natura, am fost deranjati vizibil de abordarea directa, putin neinspirata, dar am reusit sa ne abtinem de la comentarii.

Cabana Poiana Neamtului este complet schimbata fata de ceea ce imi aminteam eu, de la ultima vizita.

Renovata, eleganta, bine intretinuta, curata, impecabila chiar.

Camerele noastre, desi nu foarte mari, aveau acces la un balcon cu vedere spre spatele cabanei, si ofereau o priveliste superba asupra muntilor.

In fiecare camera se afla cate un televizor conectat la televiziune prin cablu si… un mic racitor (dar, parca nu aveam voie sa aducem ceva din afara…).

Baia, ingrijita, cu cabina de dus si cu prosoapele aferente.

Dupa o scurta despachetare si pregatire, am sarit din nou in masini si am coborat cateva sute de metri mai jos de cabana unde, pe malul raului, am incropit rapid o masa copioasa – clasicul gratar al romanului inconjurat de prieteni.

Afara, zapada din jurul nostru, inca destul de mare, ne reamintea ca suntem la munte.

Dupa cateva ore bune petrecute aici, la lasarea intunericului am strans tot-tot, ca niste adevarati iubitori de natura, si am revenit la cabana.

Singurii turisti care mai aparusera intre timp era o pereche din Bucuresti, cazata tot pe palier langa noi, dar in capatul opus.

Una dintre camere, ce avea doua dormitoare si un mic living a fost stabilita ca loc de adunare pentru trupa. Aici, la un pahar de… oarece (sic!) am depanat clasicele povesti cu intamplari hazlii. Nu tu galagie, muzica tare, zgomot sau zarva. Cu toate acestea, la ora 21.58, nea Ilie, cioc-cioc, la usa. Cu solicitarea sa o lasam mai usor, ca este tarziu, sa nu deranjam. Din nou am rezistat tentatiei de a-l lua peste picior, i-am explicat ca doar povestim, ca nu putem deranja pe nimeni si ca oricum o sa dam stingerea curand, caci a doua zi trebuie sa urcam la Barcaciu.

S-a retras fara alte obiectii, iar noi, surprinzator, am lasat volumul mai usor, desi… nu era cazul.

Dimineata, totul in jur devenise mai alb. A nins superb si totul era acoperit cu un strat gros de zapada, iar cabanierul dezapezea de zor.

Ne-am prezentat la restaurantul pensiunii, unde se putea servi micul dejun, inclus in pretul cazarii.

Restaurantul, spatios, frumos aranjat, cu gust, cu un mix elegant intre modern si rustic.

Micul dejun a fost foarte bun, variat, cu produse de buna calitate, majoritatea produse in casa. Dupa savurarea cafelei, ne-am stabilit planul de bataie – urcarea la Barcaciu. Pana sa coboram din camere, nea Ilie a mai “lovit” inca o data: desi nici macar nu am plecat, ne-a recomandat pe un ton imperativ ca la intoarcere sa nu venim plini de namol si zapada si sa facem bine sa ne spalam afara echipamentul.

Tentatia de a-l pune putin la punct a fost din nou mare, dar… toti am trecut peste.

Odata porniti spre Barcaciu, traseul bine marcat, de aproximativ 2 ore 30 minute (pe timp de vara) s-a dovedit a fi unul foarte greu, de 4 ore.

Cauza principala - zapada proaspat asternuta, ce devenea tot mai groasa pe masura ascensiunii, fusese din fericire “deschisa” de un turist plecat inaintea noastra, echipat cu schiuri de tura. De mare ajutor aceasta partie, caci altfel urcarea ar fi devenit aproape imposibila. Frecvent, cate un picior se scufunda pe nepusa masa, pana la brau si astfel lupta cu nametii pentru a te extrage era istovitoare.

Ajunsi in apropierea varfului, cerul a inceput incet sa se curate lasand loc soarelui si privelistii superbe.

Ajunsi la Barcaciu, ne-am revazut cu nea Petre, cabanierul, care parea neatins de anii petrecuti de la ultima vizita efectuata aici.

Dupa o scurta spalare cu zapada si un “intaritor”, ne-am delectat cu o savuroasa ciorba de legume – creatia lui tanti Mariana, sotia cabanierului. Festinul a fost incheiat cu o cana mare de cafea si, dornici de a profita de soarele superb, ne-am pus in miscare.

Coborarea a durat doua ore, fiind mult mai usoara dupa ce tot noi, dar si alti cativa turisti am facut poteca mai accesibila.

Ajunsi la Poiana Neamtului, am executat un dus rapid si ne-am regrupat cu cei trei prieteni care nu au putut urca cu noi – acestia ne asteptau deja in acelasi loc din seara precedenta, cu gratarul facut. Din nou ne-a prins seara, din nou aer curat, sursur de apa si povesti cu amintiri comune.

Intre timp am aflat ca nea Ilie, cabanierul a mai avut o mica discutie in contradictoriu cu una dintre doamnele grupului nostru, motiv pentru care aceasta a avut ocazia sa-i explice ca nu vorbeste cu copii, ca nu poate impune anumite reguli, ca, desi ambianta locului este superba, iar pretul pe masura, atitudinea gazdei ar putea fi imbunatatita, si ca nu poti pune toti vizitatorii in aceiasi oala, chiar daca ai avut poate cu unii experiente anterioare mai putin placute.

Din fericire, e pare ca discutia a fost constructiva si cu efect pentru ca, odata reintorsi la cabana, si atitudinea lui nea Ilie a fost mult mai primitoare, mai deschisa. A stat la povesti cu noi in timp ce am savurat cate o bere la barul restaurantului si in timp ce am jucat table in fata semineului in care focul duduia.

Asadar, un om cumsecade care poate doar a vrut sa ne puna la incercare rabdarea.

Atmosfera din pensiune s-a mai animat si prin venirea unui alt grup care s-a cazat. Bineinteles, si acestia si-au savurat “discutiile” din proviziile personale.

In dimineata urmatoare micul dejun a fost servit in sistem bufet suedez de aceasta data, dar cu aceleasi produse de calitate si cu aceiasi serviabilitate din ziua precedenta.

La invitatia lui nea Ilie, dupa micul dejun, ambele grupuri s-au deplasat vizavi de cabana unde am putut admira caprioarele ce se afla, se pare, in administrarea cabanierului.

Acestea, impreuna cu un cerb de vreo 12 ani, traiesc intr-o semi-libertate si sunt destul de sociabile. Le-au fost oferite mere, morcovi, si au stat nestingherite la fotografii.

Dupa achitarea cazarii si eliberarea camerelor am pornit catre casa, cu promisiunea de a reveni si pe timpul verii, pentru o noua plimbare catre cabana Barcaciu.


[fb]
---
Trimis de ctc in 02.03.20 16:49:19
Validat / Publicat: 02.03.20 18:07:17

VIZUALIZĂRI: 3342 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ctc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cabana Barcaciu, ultimii metri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.03.20 18:07:07]
»

Excelentă relatare & atitudine (turistică și nu numai)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[02.03.20 18:18:26]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Rodel
[02.03.20 19:45:54]
»

Poiana Neamțului! Frumoase amintiri legate de această cabană pe care n-am mai vizitat-o demult... Atunci, era singura de pe Valea Avrigului. De acolo am urcat și la Bărcaciu și, mai departe, la cabana Negoiu, bucurându-mă de frumusețea peisajului montan.

krisstinna
[02.03.20 20:13:09]
»

@ctc: Deja m-a stresat nea Ilie, doar citindu-te

Bietul om, cine știe cu ce galagioși “s-a luptat” cândva...

Peisajul din poza 12 te lasă fără aer, este de senzație.

Felicitări pentru escapada reușită, articolul pozitiv și pozele “ninse”

ctcAUTOR REVIEW
[02.03.20 20:38:07]
»

@krisstinna:

Ehh, nea Ilie a avut sansa sa se dea la cei mai toleranti

In final, ne-am lamurit - ca el este de treaba, iar cred ca noi l-am lamurit ca nu suntem niste zurbagii .

Cat despre poze, multumesc! ar mai fi cateva pentru un poate, foarte mic post despre Barcaciu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ctc, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Poiana Neamțului [Valea Avrigului]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046293020248413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1