GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea „Moara la Fagadau”, un loc nepereche
Drumul pana in Bucovina insumand peste 650 de kilometri, am optat pentru parcurgerea sa in doua etape, punctul intermediar al calatoriei reprezentandu-l Baile Tusnad, din judetul Harghita. Alegerea pensiunii s-a bazat pe informatiile de pe net, locatia deosebita fiind argumentul decisiv in alegerea pensiunii.
Cum n- am mai fost niciodata la Baile Tusnad, mie, una, locul mi s-a parut unul extrem de frumos. Si cand folosesc acest calificativ ma gandesc in primul rand la peisaj, la soarele care apunea in spatele muntelui impadurit, la firul de apa navalnica ce trece pe langa munte, spre Dunarea cea indepartata. Caci apa aceasta, putin mai lata decat un drum de tara, este Oltul, aici tanar si repezit, atat de departe de imaginea sa olteneasca, de rau-fluviu, ale carui maluri abia de poti sa le cuprinzi cu privirea, la Slatina, de pilda.
Am sunat la pensiune pentru a stabili detaliile... data, pretul, etc. Ce m-a izbit din prima clipa la interlocutorul invizibil de la capatul celalat al firului imaginar al conversatiei, a fost starea sa de relaxare... pe care a reusit sa mi-o transmita aproape instantaneu. Nimic nu punea probleme domnului Donat-nici data cazarii in preajma zilei de 1Mai, nici faptul ca doream o camera tripla... m-a asigurat ca va fi totul OK. L-am intrebat daca doreste sa ii trimitem un avans, si m-a refuzat.
Ne vedem pe 30 aprilie... m-a asigurat dumnealui.
Si ne-am vazut, intradevar.
Baile Tusnad sunt situate la aproximativ 65 km Nord de Brasov, iar drumul de la Brasov este unul in reconstructie, cu cateva semafoare si portiuni de drum pietruit.
Pensiunea se afla la 1km de la soseaua principala, coborand pe un drum pietruit din centrul statiunii catre rau. La un moment dat, pe dreapta, o cladire extrem de originala, marginita de o poienita, iti atrage atentia. E Moara de la Fagadau.
Parcarea e in spatele pensiunii, larga si neingradita. Din secunda in care cobori din masina, un freamat continuu dar discret iti inunda urechile... este firul apei Oltului. ,
Pe celalalt mal al raului se inalta muntele acoperit de brazi. Vecinatatea Oltului e marcata de o surpriza inedita, caci, granita dintre apa si curte e reprezentata de cateva imense butoaie. Transformate intr-un mod original in casute cu bancute si mese, dotate cu usa si fereastra. Fereastra se deschide catre apa, usa, catre curtea pensiunii.
Nu am mai vazut nicicand asfel de butoaie gigante, si nici o astfel de utilizare a acestra. Imi trec prin cap cateva intrebari, dar prefer sa ne gazduim mai intai. Domnul Donat ne intampina cu naturalete si seninatate, despovarat in totalitate de tot ceea ce inseamna stresul cotidian. Ne conduce catre camera pe care ne-o rezervase... pe scari, la primul etaj... ”E tripla, sper”, l-m interpelat eu, mai mult in gluma... Mda, sunteti trei... mai bine stati aici, si ne-a deschis una dintre usi. Surpriza, camera cu pricina nu era tripla, si nu era nici macar o camera... era vorba de un intreg apartament.
Doua camere, hol si baie. Singura rugaminte a fost ca sa nu deranjam cel de-al doilea pat in camera unde avea sa doarma domnisoara. Si asta fara sa ne adauge ceva in plus la pret... 120Ron cazare si mic dejun.
Camerele erau in egala masura confortabile si spatioase, cu mobilier nou si televizor. Baia, la fel de spatioasa si ea, cu toaleta si bideu, mobilata si utilata cu bun gust.
Peisajul e unul de-a dreptul superb, iar privelistea „din butoi” este una cu totul speciala. Langa butoiele amenajate se afla un balansor... un loc de refugiu de unde nu te-ai mai fi dat dus. O pasare, undeva, lansa cateva sunete ascutite. Domnul Donat ne-a explicat: e suparata ca stam aici si nu poate ajunge la casuta unde i s-a pus mancarea. Si tot el ne-a explicat ca aici, la han, este locul in care a invatat sa „citeasca” natura... de la semnele care anunta ploaia pana la adancimea apelor repezi ale Oltului.
Restul pensiunii l-am vazut a doua zi dimineata, caci in acea dupa-amiaza am vrut sa profitam de timpul frumos si sa mergem la lacul Sfanta Ana.
Drumul pana acolo e de vreo 20km, cand mai bun, cand usor accidentat, cert este insa ca lacul merita tot efortul. Nu am mai vazut, cred, un lac atat de spetaculos precum acesta... mai mult decat Lacul Rosu sau Lacul Bicaz, Lacul Sfanta Ana mi-a ramas in suflet.
Peisajul este cu adevarat unic... padurea de brazi inconjoara lacul de jur imprejur, brazi seculari avansand pana aproape de luciul apei. Dar cred ca imaginea cea mai spectaculoasa, cea care ne-a marcat, este aceea a soarelui care, la apus, se sparge in milioane de mici sori, ce se topesc si apoi renasc, neostoit, in luciul vibrant al apei.
Ne-am intors la Baile Tusnad, cu amintirea unui apus magic, nu inainte de a ne abate cativa kilometri din drum, pentru a arunca o privire si la Balvanos.
Cand am ajuns la Tusnad, se inserase. Am mancat mamaliga cu branza si smantana, si clatite cu gem de afine. Foarte, foarte bune ambele feluri. Palinca a venit din partea casei (tare... prea tare pentru gustul meu, dar foarte apreciata de domni) si o bautura inedita ne-a atras atentia; suc de dovleac... o reteta impla si foarte, foarte gustoasa.
Am dormit neintorsi, iar a doua zi dimineata am avut prilejul de a vizita si restul pensiunii, respectiv barul din sala de jos, unde era si o masa de biliard si un imens cuptor. Afara, in curtea interioara, cateva mese si scaune invaluite in verdeata, formau o terasa foarte imbietoare. O fantana in centru servea drept "frigider” estival...
Ne-am fi dorit ca timpul sa se opreasca in loc si sa nu mai plecam niciodata din liniste aceea aproape materiala si din decorul inedit ce constituiau universul domnului Donat. Dar era deja ora 10 si ne asteptau, nebanuite, alte aventuri, alte drumuri, alte experiente, dintr-unul dintre cele mai frumoase concedii de care am avut parte in ultimii ani...
Trimis de liviadavidescu in 01.07.11 21:45:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.13629900 N, 25.85385400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Preţurile nu mi se par foarte amuzante în comparaţie cu ofertele similare în regim de pensiune din zonă. Ce e drept ele au rămas stabile faţă de anul trecut. Ca să fiu corect, trebuie să spun că şi acum 15 - 16 ani La Moară la Făgădău tot preţuri relativ mari erau, în comparaţie cu particularii din arealul local. În schimb prin 1995-1996 se mînca acolo super - ok, micii erau gigantici şi ciorbele foarte gustoase, pe cînd acum nu mai este chiar la acelaşi nivel (sub rezerva faptului că am mîncat ultima dată acolo acum 1 an, un an şi ceva...)
Zona e foarte faină, merită să petreci acolo o săptămînă.
@qvadratqvus,
Mie 120 de Ron cazare si mic dejun pentru trei persoane mi s-a parut super OK, cu atat mai mult cu cat am avut in alt loc, la Oituz, la intoarcere, rezervare la o pensiune cu 120 RON fara mic dejun (vezi review aici). Incomparabil mai putin satisfacator. O sa scriu si despre asta, de dragul adevarului...
In ultimii ani am stat cam la vreo 5 pensiuni in Romania, dar, trebuie sa recunosc, cea de la Fagadau mi s-a parut cea mai relaxanta si originala experienta de acest tip.
M-as intoarce acolo oricand... poate si si pentru ca Oltul are o rezonanta aparte in inima mea de olteanca...
Preţul lor oficial de pe site est 120 RON camera de 2 paturi. Anul trecut prin mai pentru un copil în plus a trebuit plătit în plus, anul ăsta deh... e criză... Dacă vroiai mai mult plăteai 220 RON apartamentul. La ofertă similară tot în Tuşnad, găseai anul trecut 2 camere pe bune, la 120 - 140 RON şi nu comenta nimeni cîţi intrau în camerele respective. Mie locaţia îmi este dragă fiindcă am amintiri frumoase de acolo, de aceea am ţinut musai să stau acolo în 2010. Nu ştiu cum e în 2011 dar în 2010 cînd am fost eu la începutul verii era pustiu.
Şi sincer, sunt multe pensiuni în zonele montane care au servicii de calitate şi unde te poţi înscrie în intervalul 120 - 160 RON pe miniapartament/ 2 camere +/- bucătărie utilată +/- sală de mese.
Calitativ la masă nu m-au dat pe spate of my part, dar sunt scîrţar fiindcă fac comparaţie cu ceea ce era în la mijlocul anilor '90 ...
Ca o concluzie: merită să stai acolo cu siguranţă şi lucrurile sunt ok, dar sunt şi alternative mai bune pe plan local. În traducere ar suna cam aşa: cînd vii prima dată în zonă e bine să te duci acolo ca să nu ai surprize şi să pleci cu o impresie destul de bună, cînd ajungi să cunoşti locurile poţi căuta şi găsi oferte optime.
Doar parcurgand firul epic al review-ului si am simtit liniste interioara si multumire sufleteasca, dar sa mai fi fost si eu acolo... Basmele neamului nostru cu succes ar fi putut avea "izvoadele" semnate de pana dumneavoastra.
Si pentru ca totul sa fie rotund, ne-ati mai cadorisit vizual si cu albumul foto de la fata locului, din care parca "notele muzicale" specifice locatiilor prezentate, transced virtualul, facandu-ne sa asistam la un concert extrem de ascultabil.
Jos palaria colega!
Cu stima,
Z...
@zapacitu,
multumesc mult pentru frumoasele cuvinte...
Intr-adevar, de multi ani nu am mai simtit atata relaxare si pace ca la pensiunea domnului Donat... recomandarea e una extrem de sincera. Vine o vreme cand dupa zbuciumul atator calatorii... vrei sa respiri. Acolo a fost locul respiratiei si... inspiratiei mele...
Multumesc inca o data.
Un rw foarte frumos, care-mi starneste amintiri placute.
Imi revin in minte drumetiile pe care le-am facut traversand muntele de la Tusnad la lacul Stanta Ana, cum inotand pe luciul apei priveam cerul albastru prin coroana verde a brazilor cel inconjoara, cum stam pe malul Oltului la campingul din Tusnad, care atunci arata foarte bine, privind pescarii, baile din strandul termal si micii de la terasa strandului, lacul Ciucas din centrul statiunii si peisajele superbe din zona.
Toate astea te faceau sa uiti de numarul mare de vile lasate in paragina. S-a schimbat ceva in acest sens?
@liviadavidescu: Buna ziua stimata doamna. Review-ul postat de dvs. a fost foarte util in alegerea acestei destinatii. Am putine emotii deoarece va fi o surpriza pentru o persoana foarte draga care isi aniverseaza ziua de nastere... Voi reveni cu detalii. Multumesc mult pentru vorbele minunate care, de ce nu, m-au convins!
@shrewy: buna ziua! Cand esti cu cineva pe care il pretuiesti, orice loc din lumea asta e un colt de rai. Sper sa nu va dezamagesc... chiar imi doresc si eu sa ma intorc acolo curand, sa imi reimprospatez amintirile... au trecut trei ani si ceva de atunci...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Locatie pe care merita sa o revezi — scris în 18.11.22 de turist022 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Oaza de liniște cu drujbe turate la maxim — scris în 14.08.22 de DSTm22 din TIMIșOARA - nu recomandă
- Aug.2020 O vacanță foarte reușită — scris în 22.08.20 de Narcis_Lili din NăVODARI [CT] - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Un colț de rai... — scris în 09.10.15 de Atlanticia din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2013 Deosebit — scris în 08.11.13 de Dan Georgiu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Nov.2012 O mini vacanta relaxanta — scris în 04.12.12 de oanairina din GALATI - RECOMANDĂ
- May.2012 Descoperind Covasna, fara prejudecati — scris în 12.06.12 de dxcsx din BUCURESTI - RECOMANDĂ