ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pensiuni Corund la 10 euro patul

TIPĂREȘTE

La Corund, parca toti patronii de pensiuni, s-au inteles intre ei si practica acelasi pret -10 euro patul. In multe locuri vei auzi aceasta expresie... "doar 10 euro patul, domnule draga, ,,"... probabil ca la prima vedere (sau mai bine zis "auzire") pare putin, dar daca realizezi ca o camera are 2 paturi, atunci mai trebuie sa adaugi inca 10 euro.

Noi de obicei ne cazam la pensiunea Fazekas, tot cu "10 euro patul", pensiune care se afla exact in centrul acestei comune vestita in intreaga tara pentru maiestria prelucrarii ceramicii negre dar mergem acolo si pentru ca ne-am imprietenit cu doamna Fazekas (Ilyes). Poate ati auzit de legenda minei de aragonit, poate ati alimentat la benzinaria "Aragonit" sau poate v-ati cazat chiar la pensiunea "Aragonit". Corundenii pe care-i vedeti azi sunt urmasii celor ce slefuiau in urma cu un secol aragonitul pentru Jiri Vecel, acel inginer ceh despre care v-am mai povestit si care a lasat ceva util in urma lui in scurta lui trecere prin aceasta lume. Ce anume? El le-a transmis multora dintre satenii din Corund taina prelucrarii artizanale a pietrei, lucru care in acele vremuri se invata doar la inaltele facultati ale batranului nostru continent. Apoi corundenii au trecut de la piatra la lut. In alte sate din jurul Corundului, aceasta indeletnicire inca "n-a prins"... "quod erat demonstrandum", cu alte cuvinte, Jiri Vecel a lasat urme adanci, numai pe-aici prin Corund!

Dupa ce-ai intrat in Corund, sat situat pe soseaua Sovata-Odorheiu Secuiesc la 18 Km distanta de Sovata, vei vedea pe dreapta un mare panou pe care sta scris cu litere pirogravate "ARCSO". Ce inseamna acest Arcso?? Vei intra intr-o curte larga, ce seamana mai mult cu domeniul unui conac decat cu o simpla curte si vei gasi acolo o pensiune (prima care iti ofera camere cu 10 euro patul), un izvor mineral cu debit mic si o legenda. Dar sa lasam istoria sa-si spuna cuvantul.

Pe vremuri, alaturi de Borsec si Valcele, Corund-ul era o statiune renumita. Apele de masa si cele sarate se gaseau aici din abundenta. Astazi au mai supravietuit doar cateva: izvorul Diomani si izvorul Arcso. Acesta din urma era vestit in intreaga Europa. Aici la Baile Arcso venea la tratament si autorul celebrelor romane “Omul de aur” si “Diamantele negre”, scriitorul Jokay Mor. Dezvoltarea cea mai mare au avut-o baile sub conducerea lui Gaspar Gyula. Inaintea primului Razboi Mondial apa de Corund se imbutelia. Dar, nimic nu e vesnic…Copiii lui Gaspar Gyula au jucat si au “pierdut” Baile Arcso la poker, care au fost scoase astfel la licitatie. "Executare silita", am zice noi azi. Le-a cumparat cel mai bogat olar din comuna, Bertalan Aron, care, intr-o saptamana, a reusit sa “rada baile de pe suprafata pamantului”, sa distruga munca de decenii a mai multor generatii de localnici: astfel, el a dat ordin sa se darame vilele, sa se “are” parcul englezesc de 10 hectare al bailor si sa se taie cei 50. 000 de brazi din jur! Au scapat ca prin minune hanul “Arcso” si o fantana cu apa minerala, aflata la nici 100 metri distanta fata de han...

Hanul s-a transformat in zilele noastre intr-o frumoasa pensiune cu camere spatioase, cu mult mobilier din lemn, cu holul si restaurantul ornate cu obiecte specifice locului, cu o terasa larga ce da inspre o curte si o parcare mare, in care-ti poti lasa masina fara grije si cu un personal de deservire amabil.

Dar astazi nimeni nu mai pomeneste de bai, apele de aici au pierdut mult teren in fata talentului mestesugarilor in prelucrarea ceramicii negre si a altor produse de artizanat. Aproape pe toata lungimea lui, Corund-ul a devenit un imens targ stradal, in aer liber, unde localnicii isi expun produsele pe care le prelucreaza in atelierele amenajate direct in curtile lor si le vand de-a dreptul in fata caselor. Fenomenul mai e intalnit si in unele orase occidentale. La parter e pravalia, in fundul curtii e atelierul iar la etaj locuieste patronul cu familia. Se pare deci ca celebritatea Corund-ului n-a murit odata cu decaderea "Bailor Arcso", ci el si-a schimbat doar “profilul”: comuna a devenit un punct de atractie turistica ce figureaza in mai toate ghidurile turistice internationale.

A doua pensiune "la 10 euro patul" este pensiunea Fazekas. Pe frontispiciul ei vezi o placa "Ilyes Mihaly, mare artizan, mester in prelucrarea ceramicii", dar nici nu trebuie s-o citesti, poate ca nu stii ungureste, caci in imensa curte interioara a familiei Ilyes (Fazekas era numele de fata al d-nei Ilyes) "iti sar deja in ochi" nenumarate obiecte de lut. Aproape in fiecare an, un grup de francezi din Bressuire, mereu altul, viziteaza aceasta expozitie cu vanzare, anul acesta vor fi acolo pe 20 august. Doamna Fazekas ne recunoaste intotdeauna si intra in bucatarie. Iese de-acolo cu o tava mare cu prajituri si cu tuica pentru barbati si lichior sau sirop de casa pentru femei sau tineri. Dupa un timp, fiecare isi alege din curtea ei cate un obiect pe care ea ti-l ambaleaza cu grije in coli de hartie alba si groasa, lipite apoi cu scotch. Si transportul e important, intr-un an, un tanar a luat o vaca din ceramica. In Corund vaca avea patru picioare iar la Bressuire, in Franta, vaca nu ramasese decat cu doua!

Camarutele pensiunii Fazekas, (pensiune de 2 stele), situate la etaj, nu sunt luxuoase dar au strictul necesar, paturi curate si grup sanitar propriu, o terasa unde poti sa-ti bei cafeaua de dimineata si o bucatarie mare la parter unde iti poti gati ce doresti. Lipseste televizorul, care mie insa nu-mi lipseste deloc, uneori e bine sa te rupi de lume pentru cateva zile! Vara sunt multi clienti pe-aici, care prefera sa dea cei 20 de euro pe-o camera si sa se "descurce" cu mancarea. De ce sa te cazezi tocmai in Corund? Pentru ca Praidul e ceva mai scump si nu e dacat la o "aruncatura de bat". Praidul are insa o salina si o piscina imensa (18x 50 metri) cu apa sarata concentrata. Din acea saramura iesi alb, indiferent ce culoare a pielii ai la intrare! Eu as propune ca toti oamenii din lume sa vina si sa faca baie aici in acesta apa, ca sa dispara odata pentru totdeuna diferenta dintre ei!

Dar sa lasam gluma la o parte! La pensiunea Fazkas, veniturile familiei nu se obtin prin inchirierea camerelor ci prin munca. Familia Ilyes lucreaza in "olarit si ceramica" cu tot efectivul, ba mai au si cativa angajati, care framanta lutul, il formeaza, il introduc apoi intr-un cuptor mare ce se afla in a doua curte, iar apoi in alta incapere, adevarati artisti ai locului, aplica pe lutul uscat, cu pensule de diferite dimensiuni, desene artizanale. Am urmarit intreg procesul, familia Ilyes te lasa sa fotografiezi, sa filmezi, sunt niste oameni foarte ospitalieri. Nu le e teama ca ai sa le furi secretele...

Si cand ma gandesc ca la Sarata Monteoru mi s-a interzis de catre portar, apoi de catre directorul strandului si apoi si de catre receptionera unui hotel ca sa fotografiez piscina cu apa sarata! Oare acest bun national subteran, ce apartine tuturor, apa sarata, a intrat in unele locuri, in propietatea doar a unor anumiti oameni? Vor avea ei dreptul, seara, la inchiderea bailor s-o duca cu ei acasa si a doua zi s-o toarne din nou in bazin?

Parasim cu regret familia Ilyes si "satul oalelor de lut" si-o pornim spre Odorhei, nu inainte de-a poposi o clipa la pensiunea "Forras" (Izvorul), pensiune de trei stele si care ne ofera promotional camere tot la 10 euro patul, dar in general ei cer mai mult. Concurenta insa ii obliga sa scada pretul, in Corund sunt foarte multe pensiuni si daca nu-ti convine una, treci drumul si gasesti alta.

Istoria acestei pensiuni insa, m-a fascinat.

Cand Corundul era inca un sat mai putin dezvoltat, in vremea comunismului, un satean sarac are ideea de a cumpara un loc de casa aici langa izvorul din capatul satului, numit Diomani. Toata lumea i-a zis ca-i nebun sa-si faca el casa acolo departe, cand putea foarte bine sa-si inalte o casa mai aproape de mijocul satului. Dar sateanul nostru o tinea pe-a lui. Terenul era ieftin si el isi construi o casa mica departe de "civilizatie", traind o vreme ca un pustnic. Apoi, in fata casei isi ridica si o mica bodega. Stia el bine de ce... Toti satenii din Corund veneau zilnic la izvorul Diomani, cel de langa casa lui, izvor cu debit mai mare decat Arcso, ca sa-si umple sticlele cu apa. minerala. La izvor, satenii, luandu-se cu vorba, mai intrau si pe la bodega "la una mica" sau la o bere... Afacerile i-au mers bine omului nostru, cu timpul a reusit sa-si ridice o pensiune. E cea mai mare din Corund. Si inca se mai extinde. Si cum e de la sine inteles, pensiunea lui poarta numele de "Forras" (Izvorul).

Un izvor milenar si o idee buna, poate aduce prosperitate, aici pe meleagurile Corundului.

Dorgo

(PS. -aprecierile sunt facute pentru pensiunea Fazakas)


[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.08.10 22:01:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4087 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La intrare in Corund apare pensiunea Arcso
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[03.08.10 22:20:22]
»

ma pregatisem sa te intreb la care dintre pensiuni sunt atasate notele dar am vazut ca ai completat pe ultimul rand

poate ca nu era rau sa fi facut cate un review separat pentru fiecare pensiune, asta in cazul in care ai fost la toate cazat

dorgoAUTOR REVIEW
[03.08.10 23:04:32]
»

urmeaza un review cu o alta pensiune din Sovata, tot "la 10 euro patul"

webmasterXY*
[04.08.10 00:20:03]
»

Au apărut şi pozele, enjoy.

cosminp
[04.08.10 09:38:07]
»

interesant, util, de retinut.

multumim pentru informatii si asteptam continuarea.

lizuk
[04.08.10 22:39:15]
»

In weekendul acesta am fost la Horezu si, cam prin toate magazinele cu ceramica din centru, am gasit o multime de obiecte facute la Corund (si inscriptionate ca atare). Am zis ca trebuie sa merg si la Corund, sa vad daca si acolo se vinde ceramica de Horezu... Preturile la cazare vad ca sunt putin mai mari ca in Oltenia, dar macar acele camere cu 10 euro patul aveau baie proprie?

rodica p
[05.08.16 21:58:23]
»

Multumim pt review. Mi a fost de mare ajutor. Am ales sa ne cazam la Hanul Arcso. Este retras vi l recomand. Izvorul de langa pensiune este acidulat!

rodica p
[05.08.16 22:00:46]
»

Multumim pt review. Mi a fost de mare ajutor. Am ales sa ne cazam la Hanul Arcso. F curat si frumos. Este retras

vi l recomand. Izvorul de langa pensiune este acidulat!

dorgoAUTOR REVIEW
[06.08.16 08:49:32]
»

@lizuk - Da, si pensiunea Arcso, (mai moderna) si Fazekas, aveau baie proprie. La pensiunea Fazekas, acea usa verde din camera, e intrarea la baie. La aceasta pensiune ai in plus si o expozitie proprie de ceramica in curte, plus ca poti urmarii "live" procesul fabricariii unui obieect din ceramica intr-in atelier.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, dorgo, lizuk, rodica p

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045666933059692 sec
    ecranul dvs: 1 x 1