GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Traditii si suflet - Casa Traditiilor Ieud
Ca sa nu ziceti ca n-ati stiut, saptamana asta o dedic cazarilor. si asta deoarece pana sa apuc sa povestesc totul poate trece anul si poate ca unele cazari v-ar fi pe plac. Asadar daca nu va intereseaza subiectul cazari in Romania sariti articolele de saptamana aceasta, dar o faceti pe riscul vostru.
Si am sa incep cu Ieud, pentru ca aveam in plan Mocanita, am zis sa cautam o cazare cat mai aproape de Viseu de Sus. Voiam insa sa fie ceva traditional si cum desi am gasit multe oferte, aveam undeva intr-un coltisor al sufletului o cazare a lui @crismis de anul trecut vezi impresii asa ca am hotarat in final ca asta va fi. Am sunat, am rezervat Casa Mare (prin februarie) si am platit avansul.
Cu vreo 2 zile inainte am sunat pentru cina din seara in care ajungem si gazda noastra a fost foarte draguta, ne-a spus ca nu exista meniu, ci mancare gatita. Stiam acest lucru si nu ne-a deranjat.
Adresa este Ieud, Str. Principală nr. 794A, noi am venit dinspre Sighetu Marmatiei (cam vreeo 50 de km), si avem indicator spre Ieud (la dreapta) si de asemenea indicatoare spre Casa Traditiilor. Am ajuns destul de usor acolo si primul lucru care ne-a incantat a fost curtea (se si vede de fapt ca pe ea am fotografiat-o cel mai mult). Pentru noi apartamentul era singura optiune, pentru verii nostrii au fost doua camere pe care le-au studiat inainte de a alege.
A urmat sedinta foto care am constatat ulterior ca a fost modesta, mai multe poze am facut in curte, dar daca totusi vreti sa vedeti mai multe poze mergeti la adresa oficiala http://casatraditiilor.ro/ si acolo vedeti poze pentru toate camerele.
Si cum nu sunt nici poeta ca @mireille, @crismis sau @elviramvio, si ca sa continui nici poiata, in vecii vecilor nu voi reusi sa descriu frumusetea de curte la valoarea ei asa incat o sa va invit mai degraba sa vedeti pozele.
Apartamentul nostru era usor de “accesat”, te propteai in usa si intrai, avea un mic defect astfel incat toata perioada a fost descuiat. Nu am avut nici un moment de nesiguranta ca se va intampla ceva, si m-am simtit atat de bine in acea siguranta. Apartamentul este format din doua camere, prima in care intri direct din curte si unde se gasesc doua paturi de cate o persoana fiecare fiind acoperit cu cate o cerga frumos colorata si cearceaf cum doar la tara mai gasesti, cu margine brodata, iar deasupra patului diverse perne. Mai exista si un coltar extensibil pentru persoana suplimentara din acea camera. Tot acolo se gaseste o masa dar si un sifonier.
In dormitor se gaseste un pat cu tabliile din fier forjat, un sifonier cu aplicatii pe el si in caz de frig gaseam si cate o cerga de rezerva.
Daca este sa revenim la siguranta, in timpul zilei mishuna un caine pe acolo, restul nu i-am vazut, si era prietenos foc, dar seara erau trei dulai prin curte, se faceau ca nu te mai cunosc daca incercai sa intri in curte si uite asa i-am mituit eu cu cornulete (o sa va zic de ele) ca sa-l lase pe flacaul mare sa intre dupa miezul noptii in curte. Fusese cu fetele dar la pensiune s-a intors singur pe bicicleta iar “cateii” nu au mai vrut sa-l recunoasca.
Apropo de biciclete, a fost primul lucru pe care l-au facut baietii cand am ajuns acolo, au luat bicicletele de la pensiune si au plecat la plimbare.
Sa revenim, inspectie prin curte, foisor, probat hamacul, aveam senzatia ca sunt din nou copil asa ma bucuram de toate aceste lucruri. Cred ca doar cine a trecut pe acolo si a simtit toata acea atmosfera sincera poate sa-si dea seama cat de mult bine ne face. Trandafiri, brazi, alei pietruite, muscate rosii ca focul, un balansoar acoperit cu cerga si care te invita la relaxare, caruta cu flori sau cuptorul pe care stau painile, linistea si aerul curat, totul incat sa-ti fie bine.
In curte se fac in permanenta noi si noi lucrari, astfel incat in pozele urmatorului turist care va trece pe acolo si ne va povesti, vom vedea un foisor mult mai mare, cu mai multe mese, astfel incat sa te bucuri cu adevarat de acest aer. A inceput si ploaia, si inca ce ploaie, cu tunete si fulgere, cerul se intunecase, exact ce iti trebuie ca sa te asezi la masa la o binemeritata tuiculita.
Am recitit articolul scris de @crismis, si noi abia am asteptat sa se faca ora mesei sa ne asezam la masa. Am ochit noi masa noastra, care ne astepta cu fata de masa traditionala, cu farfurii si strachini din lut, si la fel cu niste canite pe post de pahare si cu licoarea galbuie menita a ne starni apetitul. Si iata ca Ioana ne aduce un castron mare cu ciorba, apoi inca unul de ne gandeam daca ne mai si aduce pe cineva la masa. Baietii au intrebat ce ciorba este si la aflarea raspunsului ca este ciorba de varza cu afumatura s-au ofilit, pana au gustat-o, apoi ca sa se convinga chiar ca le place si-au mai pus de doua ori.
Si a venit si felul 2, un ostropel de pui cu garniture de orez si castraveti murati care trozneau in dinti. Ca bauturi oferite am avut tuica si apa (Dorna), si ca o modificare fata de anul trecut, acum gasiti bauturi pe care sa le achizitionati de acolo la preturi potrivite, astfel incat noi am luat niste bere deoarece a noastra era calda (de pe drum). La plecare chiar a trebuit sa le mentionam noi ce am baut si cat deoarece ei se bazeaza pe incredere. Cina s-a incheiat maiestuos cu gogosi la care ne-au fost servite trei tipuri de gem.
Cina din a doua seara a constat din ciorba de fasole verde, tocanita si castraveti murati si cornulete delicioase. @crismis a spus ca a subtilizat ceva ceva dulciuri, si eu la fel, dar seara a trebuit sa mituiesc cateii cu ele, asa cum v-am spus mai sus.
Micul dejun, cel mai bun mancat vreodata si am sa va spun ce aveam (bufet suedez) – chiftelute, minisnitele, dovlecei pane, carmacior crud-uscat, slaninuta, un fel de prosciuto , cas si urda, oua ochiuri sau omleta, ceapa rosie, ardei gras, rosii, masline, unt – adevarat, zacusca, vinete, gogosi cu urda si marar sau cu cas, clatite, trei tipuri de gem, lapte sau ceai, miere. Exista si un expresor de cafea.
Nu as vrea sa va spun ce gust aveau toate acestea, nu m-as mai fi dezlipit de ele (si va rog sa nu radeti, asta e, sunt o pofticioasa incurabila, scriu si inghit in sec).
Seara dupa cina ne adunam in living si mai stateam la povesti. Este locul in care sa vrei sa stai si atat.
Nu am mentionat nimic de tarife. Daca faceti rezervarea direct la ei preturile sunt 100 lei dubla, 120 tripla si 160 apartamentul (noi am fost 5), binenteles fara masa. Pe booking preturile difera, noi am facut insa rezervarea directa deoarece pe booking nu am gasit si apartamentul. Daca vreti si masa atunci preturile sunt: 20 lei mic dejun, 30 pranz (3 feluri), 40 lei cina (3 feluri).
Nu am lasat la final oamenii decat ca sa scot in evidenta calitatile lor, vesnic cu zambetul pe buze, pline de umor fetele de ziceai ca asa au fost hranite de mici. Au venit intr-o seara niste turisti straini (o familie) cautand cazare. Aici nici nu se punea problema dar proprietara (Claudia) a inceput sa dea telefoane pana le-a gasit cazare si pana a venit viitoarea lor gazda sa ii ia i-a invitat sa ia loc si i-a omenit cu ceva bucate.
Am vorbit chiar si de a cumpara cas si urda asa ca restul concediului am carat aceste produse cu noi si pe unde ajungeam le bagam in congelator (asa am si plecat cu ele la drum).
In timpul zilei nu prea am apucat sa stam prea mult prin curte, insa este o explozie de culori, de frumos si de relaxare si sper sa se vada asta in poze.
Nu am plecat de acolo fara sa facem poze si sa ne despartim prieteni. Recunosc cinstit ca mi-ar placea sa petrec acolo sarbatorile de iarna, iar verii nostril si acum pomenesc cu mare placere de acest loc.
Daca ar fi sa mentionez si de micile deficiente care exista (nimeni nu este perfect si este totusi o pensiune si nu vreun hotel de 7 stele) ar mai fi cate ceva de remediat, dar nu am sa mentionez nimic deoarece in rest totul este atat de cald si primitor incat poate crea dependenta.
Daca v-a placut locul va invit sa-i vizitati.
Trimis de mishu in 18.09.17 10:34:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IEUD [MM].
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.68456140 N, 24.24379450 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
In sfârșit!!! Start vot la un articol de-al tău, @mishu!
Din poza P 05, cum „mirosea (?!) tradiția”, a levănțică sau a naftalină? (sper că a levănțică!)
Glumesc, desigur!
Felicitări pentru locul ales!
@doinafil: Mirosea a natura, dar cred ca cel mai bine ar fi bine sa verifici la fata locului, sigur v-ar placea locul.
Cat despre primul vot, nu-I asa ca te simti bine cand il prinzi? Eu din pacate in ultima vreme greu am mai prins asa ceva, si chiar sunt in urma cu multe articole si de multe ori citesc haotic si sper sa nu se supere nimeni pe mine.
Multumesc de vizita si aprecieri, o zi frumoasa.
@mishu: Ce frumoasă cazare ați avut în acel tărâm de basm care este Maramu'!
Multă pasiune și dăruire au pus și cei ce s-au îngrijit de această Casă care este chiar a tradițiilor noastre!
În privința bucatelor chiar ai fost cam sadică, citez din ce ai spus tu...
Mi-ar plăcea să mă cazez și eu într-o astfel de pensiune. Prețul mi se pare bun la ceea ce oferă.
Merită totul!.....
@mishu: Asteptam cu mari emotii acest articol, deci v-a placut acolo! (Fiica mea mereu ma cearta ca atunci cand sriu despre un loc, nu mentionez si chestiile mai putin placute, si tin minte ca tocmai la articolul despre "Casa Traditiilor" m-a certat, ca n-am spus ca uneori dimineata ne trezeau muncitorii care lucrau la amenajările pensiunii; n-am scris pt ca n-a fost ceva semnificativ pt mine!)
Ma bucur sa aud ca tradițiile autentice sunt pastrate in continuare acolo, ca mancarea e la fel de gustoasa (hmm! imi ploua in gura cand ma gandesc la ciorba aia de varza cu afumatura sau la gogosi!), ma bucur ca au introdus bauturi "cu plata" in oferta (desi era dragut drumul in sat, pana la primul magazin, sa ne luam o bere rece!).
Gradina intr-adevar a suferit multe imbunatatiri, arata mult mai bine, parca anul trecut nu erau atatea flori! Nici foisorul ala lung nu era, nici parcarea amenajata...
Felicitări, Mishu! Felicitări, Casa Traditiilor!
@mishu:
Desi o stiam de la Crismis, nu m-am putut opri sa nu admir si toate pozele (mancarea m-a dat gata, stiu bine cam ce gusturi au zburdat pe acolo). O cazare deosebita, bravo lor, se vede ca fac totul cu pasiune. E pe lista mea de cand a scris Crismis, sper sa ajung si eu pe acolo candva intr-un nou circuit romanesc.
Ni, tu, frumoase poze cu coconii!!! De pe blidele alea de le zici tu bufet suedez, aș fi cuștulit și eu!
Extraordinara locația. Curtea minunată și păstrarea tradițiilor îți umplu sufletul de bucurie și emoție. De mâncare și mai ales de micul dejun nu am ce sa spun. Arătau cam nasol așa. Glumesc, arată demențial, îți fac pofta chiar de le vezi după ce te-ai ridicat de la masa. De ținut minte locația.
@mprofeanu: Ieri uitandu-ma pe articol am vazut ca mai sunt postate articole pozitive sau nu si cred ca daca le-as fi citit inainte as fi avut niste retineri. Eu am mers insa pe mana lui @crismis si nu regret, daca ar fi sa revin acolo as face-o fara nici o ezitare.
Cat despre bucate stiu ca am fost sadica, si mai ales cu mie, pentru ca vazand pozele imi aduceam aminte de gust.
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
@crismis: M-am gandit mult si la chestiile mai putin placute si care uneori par a derajnja, insa hai sa ne gandim ca este totusi o pensiune si nu un hotel de 7*, ca sunt aspecte care pot fi imbunatatite si ca poate totusi si lor le este destul de greu sa mentina si sa continue sa imbunatateasca. Insa cred ca doar cei care au fost acolo pot simti atmosfera asa cum este ea, nerabdarea pe care o aveam de a ajunge la masa (nu foame), curiozitatea de a sti ce urmeaza sa mancam (ma refer la cina), gustul bun al placuintelor calde, mai ales cele cu cas care cand muscai se intindea casul (eu an crezut ca sunt cu cascaval).
Cea mai buna dovada a calitatii produselor ne-a oferit-o cel mic acum vreo doua seri cand ne-a intrebat daca mai avem cas din ala bun . V-am zis ca am luat de acolo cas si urda si le-am bagat la congelator si scoatem cu bucatica sa ne mai amintim gustul.
Multumesc de vizita si aprecieri, astept cu mare drag sa ne revedem.
@elviramvio: Acum daca e pe lista ta de cand a scris @crimis poate ca o vei accentua dorinta. Mie mi-ar placea sa petrec acolo un concediu, sunt atat de multe de vazut in zona incat nu te vei plictisi. Din pacate noi nu am putut stat decat doua nopti insa cele ramase nevazute ne pot face sa ajungem din nou acolo.
Mltumesc de vizita si aprecieri.
@ancutza26: Tine minte locatia deoarece merita. Multumesc de vizita si aprecieri, o zi frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Casa Traditiilor - aproape de toate obiectivele Maramuresului — scris în 03.08.21 de K_nu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Traditie si ospitalitate — scris în 10.07.17 de istratescu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Casa Traditiilor - marea dezamagire — scris în 19.01.17 de mirelaradan din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2016 Hrană adevărată pentru trup și suflet — scris în 09.09.16 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Se poate si mai bine — scris în 07.09.16 de Alecsia40 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Nu s-a respectat rezervarea — scris în 18.01.17 de dianabzs din ROMANIA - nu recomandă
- Jul.2016 Autentic romanesc — scris în 24.07.16 de eduard06 din ILFOV - RECOMANDĂ