ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 3 nopți
prieteni
4 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aproape de “inima” Maramuresului Istoric

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru Maramures am cautat o pensiune care sa indeplineasca urmatoarele conditii: pe de o parte sa fie intr-o intr-o zona mai retrasa, care sa mai pastreze aerul autentic maramuresean, sa nu fie la “sosea", pe de alta parte sa fie destul de aproape de Viseul de Sus, avand planificata o plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului, plus ca doream sa vizitam, unii, sa re-vizitam, altii, si alte obiective turistice din zona: Sapanta, Sighet, Manastirea Peri, Barsana, Ieud, Cascada Cailor, etc.

Despre obiectivele vizitate voi povesti in alte articole, separat, pentru a nu amesteca locurile de cazare cu plimbarile.

Tot scormonind netul, m-am oprit la Poienile Izei, aproape de Botiza.

Localitatea Poienile Izei este atestata documentar prima data, in anul 1430. De-a lungul timpului s-a mai numit Poienile lui Ilies, apoi Poienile Sieului, a Glodului, până la denumirea actuala. Aprofundand tema, am gasit Pensiunea Adriana, care intrunea teoretic toate conditiile: rustica, in varful unui deal, pe un drum forestier lateral, aproape de padure, cu o priveliste frumoasa. Recenziile favorabile atat de pe AFA cat si de pe alte portaluri m-au facut sa pun mana pe telefon si sa sun pentru rezervare. Asta se intampla prin aprilie, iar rezervarea vacantei era pentru a doua parte a lui august.

Oferta pensiunii a fost cu cazare + demipensiune, exact cum doream de altfel, asa ca rezervat, platit avans si... gata, misiune indeplinita.

Am ajuns la pensiune seara pe la ora 20 (intre Hateg si Poienile Izei fiind vreo 350 km).

La pensiune se ajunge dinspre Sacel facand stanga, sau dinspre Vadul Izei facand dreapta, in Sieu, catre Botiza/Poienile Izei. Dupa cativa kilometri drumul se ramifica, in dreapta spre Poienile Ize, iar la stanga spre Botiza. Practic sunt cam 15 km din Sieu pana in Poienile Izei.

Drumul este asfaltat si este acceptabil. Ajungand in Poienile Izei, se merge pe drumul asfaltat care traverseaza satul, pana se termina asfaltul si se mai urca o panta a unui deal (vreo 500-600 metri) pe un drum neasfaltat, dar fara gropi.

Am fost intampinati cu multa caldura (la figurat :) ) de dna Adriana, gazda noastra, numai zambet, si binenteles cu o horinca din partea casei.

Pensiunea este foarte frumoasa, curata, rustica, bine structurata, avand 4 camere duble (2 parter + 2 etaj) in corpul principal, unde este si sala de mese cu bucataria, plus doua cabanute de cate 2 locuri.

Privelistea din curtea pensiunii este superba, avand vedere peste sat, pana departe spre munte.

Mancarea preparata de dna Adriana, foarte gustoasa, facuta cu produse proaspete, din gospodaria proprie si in cantitate mai mult decat suficienta.

Ca un mic exemplu ca mancarea este gustoasa, pot spune ca desi sotia mea nu se da in vant dupa carnea de miel si vita, a apreciat tare mult ciorbele si preparatele din miel si/sau vita aici, chiar suplimentandu-si cu o a doua portie cateodata.

Horinca, nu a lipsit de pe masa pe toata perioada sejurului, a fost extraordinara. Daca despre visinata de la cabana Foresta am zis ca este "Regina Visinatei", horinca de la Pensiunea Adriana este de departe “Regina Horincilor”.

De fiecare data masa se incheia si cu un desert preparat in casa.

Iar ca sa va povestesc si de ospitalitea gazdei, in dimineata cand am programat plimbarea cu mocanita, trebuiind sa ne trezim foarte devreme pe la ora 6,00 pentru a fi siguri ca prindem locuri la primul tren care pleca la ora 9,00, am rugat-o pe dna Adriana sa nu se mai trezesca special pentru noi, in vederea pregatirii mic-dejunului, la acea ora, dar nu am putut a o convinge, asa ca la ora 6,30 micul dejun era deja pregatit.

In dimineata urmatoare, cu toate ca participase la o nunta in sat, nunta care s-a intins pana dimineata, in zori, la ora 7,30 dna Adriana era in pensiune sa pregateasca micul dejun, fara sa fi dormit deloc in acea noapte, iar lucrul demn de admirat era zambetul si voia buna de pe chipul dansei. La cat de ocupata este, tot gasea timp pentru a sta de vorba cu fiecare turist, de ai povesti despre locuri si obiceiuri. Parca tot ce facea era ca o joaca, o placere, nu ca o munca zilnica, deloc usoara, cum de fapt era in realitate.

Asa oameni, jos palaria!

Pot spune ca Pensiunea Adriana este acea pensiune traditionala pe care o cautam in Maramures!

In frumosul sejur petrecut aici am reusit sa ne plimbam si sa vizitam destul de multe obiective: de la Sapanta cu Cimitirul Vesel si Casa Muzeu a mesterului Stan Patras, Manastirea Sapanta-Peri, trecand prin Ieud si Barsana pana la Borsa, cu Cascada Cailor si binenteles plimbarea cu mocanita pe Valea Vaserului.

Tot in Poienile Izei am avut parte de un extra-bonus. Fiind sfarsit de saptamana, am asistat la o nunta autentica, maramureseana, chiar in sat. Nu se poate descrie in cuvinte acest fericit eveniment. Portul, obiceiurile, bucuria efectiva care se citea pe fetele tututor. Am observat mandria de a purta acele straie traditionale, de o frumusete deosebita. Veselia, bucuria de a petrece. Au o veselie nativa, Rasul lor este parca din suflet, sincer.

Acele 4 zile petrecute Poienile Izei si in Maramures in general, au fost de vis, parca eram intr-o alta lume (sigur mai buna). Faptul ca e o lume mai buna (cel putin in Poienile Izei) o dovedeste si faptul ca traiesc intr-o comunitate, se ajuta atat la bine, contribuind fiecare cu diferite produse necesare pregatirii petrecerii de nunta, dar si fizic la pregatirea acestora, cat si la greu, in cazuri nefericite. Tot ca o dovada este si hotararea locuitorilor din sat de ai construi o locuinta preotului care slujeste in parohie, fiecare contribuind dupa posibilitati, cu bani si zile de munca, la ridicarea ei. Si asta facand-o doar ca asa au simtit ca trebuie sa faca, nefiind obligati.

Am hotarat la plecare, ca aici trebuie neaparat sa mai revenim, chiar daca mai fusesem acum cativa ani, iarna de Craciun, iar eu impreuna cu sotia, vizitasem, majoritatea obiectivelor le vizitasem si atunci, cu exceptia muzeului ”Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistenţei” de la Sighet, dar ne cazasem in Borsa, nu aproape de “inima” Maramuresului istoric, traditional, pentru a simti cu adevarat pulsul acestuia. Plus ca doream sa vedem si cum este vara in Maramures.

De aici, din Poienile Izei, am plecat mai departe, in periplul nostru, am trecut prin pasul Prislop in Bucovina, oprindu-ne pentru 4 nopti la Sarul Dornei, despre care voi scrie un alt review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 25.09.14 09:23:57
Validat / Publicat: 25.09.14 11:05:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIENILE IZEI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3250 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe drumul catre Poienile Izei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.09.14 09:42:31]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Testosu'AUTOR REVIEW
[25.09.14 10:10:36]
»

@webmasterX - e ok pozitionata

Dabator
[26.09.14 21:52:17]
»

@Testosu - Excelentă serie de articole, cu atât mai mare este bucuria acordării superbonusului.

Testosu'AUTOR REVIEW
[26.09.14 23:18:06]
»

@Dabator: Multam fain! Daca am reusit sau voi reusi sa inspir pe cate cineva in alegerea unei vacante, inseamna ca mi-am atins scopul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Adriana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042306900024414 sec
    ecranul dvs: 1 x 1