GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Spectacolul naturii în Parcul Național Krka
Astă primăvară am alocat opt zile pentru o excursie pe Coasta Dalmației. La dus am vizitat Rijeka, Senj, Split, Makarska, Dubrovnik, iar la întoarcere am făcut popas în Parcul Național Krka (cu cazare de o noapte), orașul Zadar (vizită de câteva ore), capitala Zagreb (cazare două nopți). Pasiunea pentru natură și experința anterioară de la Plitvice ne-au determinat să alegem, printre atâtea stațiuni renumite și Parcul Krka.
De la Dubrovnik am călătorit pe autostrada E65, iar în dreptul localității Sibenik am luat-o la drepta către Lozovac, una dintre intrările în parc, cealaltă fiind pe la Skradin.
Fiind foarte aproape de coasta dalmată, poți să ajungi aici și din Split (o oră și jumătate cu autobuzul) și din Zadar (în doar o oră, tot cu autobuzul) sau din Sibenik. De la Dubrovnik, de unde veneam noi, șoseaua străbate tot zona muntoasă, numai că pe versantul dinspre uscat, oferind posibilitatea de a scurta timpul deplasării, un drum impecabil, dar nici pe departe la fel de spectaculos cum este cel de coastă.
Ajunși la Lozovac, ne-am cazat la Hotelul Vrata Krka 3*, așezat chiar în buza parcului. Curat, spațios, hotelul ne-a oferit posibilitatea să ajungem rapid la obiectiv și să ne odihnim.
Am servit prânzul la hotel, alegând dintre cele două variante oferite (restaurantele croate nu m-au impresionat prea mult), fiindcă nu aveau prea mulți turiști. (!!) Apoi ne-am îmbarcat într-unul dintre autobuzele care coboară în parc (transportul este inclus în biletul de intrare) și, în circa 10 minute, am ajuns în imperiul apelor cristaline. Se poate coborî și pe jos, dacă dorești să faci mai multă mișcare. Oricum este o diferență de nivel consistentă, soșeaua de cobărâre având multe serpentine, pe care autobuzul lor zburdă pur și simplu, dar, pe lângă puțină adrenalină, îți dă posibilitatea să ai o vedere de ansamblu minunată asupra cursului râului Krka.
Dar, înainte de a descrie traseul amenajat de vizitare, să fac câteva precizări legate de acest parc natural. Întins pe suprafața județelor Sibenik și Knin, el include traseul râului Krka, pe o distanță de 2 km, și partea inferioară a râului Čikola. Curgând printre roci de calcar, râul Krka și - a format, pe cursul lui, șapte bariere de travertin care au dat naștere unor lacuri și cascade (fenomen carstic mai puțin întâlnit). În acest spațiu de o frumusețe excepțională cresc numeroase specii de plante (până în prezent fiind inventariate 1022) trăiesc animale (reptile, în zona stâncilor golașe, pești, în lacuri) precum și păsări. (fiind una dintre cele mai mari zone ornitologice din Europa).
Zona râului Krka se caracterizează și prin existența unor vestigii romane (apeductul de la Scardona, castrul roman de la Burnum) sau monumente istorice croate laice (fortărețele medievale din sec. al XIV lea de la Trosenj, Necven, Bogocin ,,Kamikak și Klujucika) și religioase (Mănăstirea Franciscană de la Visovac sau Mănăstirea Krka).
Deja am spus că traseul de vizitare este amenajat și constă în poteci de lemn sau de piatră, poduri, care încercuiesc zona unde este amplasată cea mai frumoasă dintre cascade, numită Skradinski Buk. Aceste poteci- cei care au fost la Plitvice știu- trec peste lacurile formate de apă în curgerea ei, peste cascade mai mici sau mai mari, se oprsc pe insulițe, șerpuind printre vegetația fragedă (copaci, stuf, flori). E o prospețime de nedescris, a cărei frumusețe este amplificată de cântecul apei, prăvălindu-se la vale, sau de cel al păsărilor (nu pot să spun care e mai încântător).
Skradinski Buk se vede din mai multe puncte, amenajate și ele, culminând cu un pod mare, de unde priveliștea este superbă. Cascada este formată din mai multe trepte, este foarte abundentă și strălucește ca un palat alb, de spumă, dintr-o lume ireală. Înfățișarea de castel de ape se datorează faptului că, această cascadă, este alcătuită din 17 căderi de apă, însumând peste 45 m înălțime.
Traseul descris se parcurge în circa o oră și nu este dificil.
Vara, când e foarte cald, turiștii fac baie în lacul de la baza cascadei, acest lucru fiind permis.
Tot în acest spațiu există și un mic muzeu al satului croat, cu moară și construcții specifice, pe care le poți vizita. De asemenea, poți să iei vaporul și să mergi pe mica insulă Visovac, plimbarea durează două ore, unde poți vizita Mănăstirea Franciscană, cu impresionanta ei bibliotecă.
Spuneam că, în afară de Lozovac, mai poți intra în parc și pe la Skradin, numai că, de aici, trebuie să iei vaporul (transportul e inclus în prețul biletului de intrare) și ajungi la Skradinski Buk.
În perimetrul parcului mai există două cascade, Roski slap și Manojlovac slap, situate mai departe de cascada principală. Manojlovac slap est cea mai înaltă (60 m), bariera de travertin care o formează având lățimea de 32 m, și se poate vedea de la Burnum (de deasupra râului).
Roski slap este alcătuită dintr-o serie de 12 cascade, într-un spațiu de 450 m, cea mai mare cădere având 22 m înălțime și 60 m lățime. Aici se poate ajunge cu vaporul, de la Skradin, dar și pe un drum de la Drnis sau Knin.
O vizită în Parcul Krka nu trebuie să lipsească din agenda niciunui împătimit al naturii, iubitor al creațiilor fără egal ale acesteia.
Trimis de GIN2015* in 03.07.17 18:02:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA. A mai fost în/la: Zagreb, Split, Rijeka, Dubrovnik, Zadar, Plitvice.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.86366600 N, 15.97324100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@GIN2015:
”Ajunși la Lozovac, ne-am cazat la Hotelul Vrata Krka 3*
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Mutat în rubrica "Parcul Național Krka, SIBENIK" (nou-creată pe sait)
@GIN2015:
Foarte frumos articolul, l-am notat la favorite, avem parcul in plan pentru urmatoarea vizita.
Vacante frumoase!
@GIN2015: Felicitări pentru articol.
În planurile nosastre nu este prevăzută o vizită la Krka, dar încă nu e totul stabilit.
Noi avem cartierul general la Zadar iar de acolo într-una din zile dorim să mergem la Split cu oprire la Sibenik şi Trogir. În funcţie de timp o să vedem dacă ajungem şi la Parcul Naţional Krka, dacă nu ajungem mă mulţumesc cu pozele ataşate articolului.
Toate cele bune.
@zlatna:
La Split sa ai in vedere sa fii pe la 11,50 in Peristil cu aparatul foto pregatit.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@elviramvio:
Să nu-l ratezi, e superb. E o altă lume. De exemplu, când am fost noi, în zona hotelului începuse un vânt uscat, dar jos, la cascade, era liniște, plăcut. Dacă mergi după amiază, soarele bate exact pe Sradinski buk. Poze multe!
Mulțumesc pentru ecou.
@zlatna:
De la Zadar faceți o oră cu mașina. Trebuie să vă faceți timp și pentru parc, mai ales că o să vreți și puțină răcoare.
Mulțumesc pentru aprecieri.
Călătorii frumoase să aveți!
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX:
Da, e bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Parcul natural Krka și Trogir - locuri de vizitat în Croația — scris în 21.12.21 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Azi mergem la Krka! — scris în 16.03.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Un tinut zamislit de fiinte mitice - Parcul National Krka — scris în 26.10.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Croatia, Coasta Dalmata: partea a treia - Parcul National Krka — scris în 17.08.15 de monaca din TECUCI [GL] - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Un cadru natural deosebit, Parcul Naţional Krka — scris în 03.09.13 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 La o ora dupa vizitarea Parcului National Krka — scris în 20.06.13 de victor84cs din RESITA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Merita vazut — scris în 03.09.12 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ