ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 5 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Palau Guell, Barcelona

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sfat din Ghidul Turistic Barcelona; Evitați străzile lăturalnice din El Raval, după lăsarea serii... Exact AcoloAmFost!

Despre cartierul El Raval, fosta zonă industrială din vestul orașului, încă mai circulă ideea de nesiguranță. Era cartierul muncitorilor săraci și adăpostul migranților, a prostituatelor și a bandelor de jefuitori. Bolile făceau ravagii, iar rata mortalității era mare.

Astăzi, El Raval este o oază de cultură, mai păstrează simbolic coșurile unei fabrici și câteva din clădirile reprezentative, precum Antic Hospital de la Santa Creu, Universitatea, câteva Biserici și Palau Guell.

Antic Hospital de la Santa Creu fondat în sec. al XI-lea, apoi reconstruit din temelii în 1902 de arhitectul Domenech i Montaner, avea prin anii 1920-30, în jur de 5.000 paturi. Unul din ultimii săi pacienți a fost, se pare, Antoni Gaudi care a murit aici în 1926, în urma unui stupid accident de circulație. Am trecut într-o seară pentru a fotografia frumoasa clădire care, deși era în renovare, accesul era totuși permis. O bijuterie!

În El Raval, singura amprentă gaudiană este Palau Guell al marelui industriaș Eusebi Guell, om bogat, dar cu un larg orizont cultural.

Întâmplarea a făcut să ajung pe Carrer Nou de la Rambla nr. 3-5. Deși strada este una îngustă, mi-a atras atenția două intrări de formă ovală ale aceleiași clădiri. Între ele, o alambicată lucrare din fier forjat. Documentându-mă, aflu că este Stema Cataloniei, adică patru bare metalice înfășurate în jurul unui cilindru în capătul căruia se află un dragon jumulit ce simbolizează o pasăre Phenix, o renaștere culturală și politică a Cataloniei. Deasupra celor două uși, un E pe una din uși și un G pe alta, lucrate în fier forjat, sunt inițialele lui Eusebi Guell.

Am intrat și am rămas stupefiată de origialitatea și spectaculozitatea operei tânărului, pe atunci, arhitect Antoni Gaudi.

Marele industriaș l-a cunoscut indirect pe Gaudi cu ocazia Expoziției Mondiale de la Paris din 1878, unde era expusă vitrina unui magazin aranjată de tânărul absolvent al Școlii Tehnice de Arhitectură din Barcelona. Impresionat, l-a căutat, a luat legătura cu el și i-a plasat prima sa comandă, refacerea și aranjarea locuinței sale aflată într-o suburbie a Barcelonei. Rezultatul a fost unul spectaculos. Un amănunt; la Pavilionul grajdurilor a folosit o tehnică nouă, denumită mai apoi trencadis, mozaic realizat prin lipirea pe un suport a cioburilor de ceramică divers colorată, tehnică folosită mai târziu la fațada Casei Batllo și nu numai. Astăzi în Pavilionul grajdurilor se află un Centru Cultural, pentru vizitarea căruia se organizează tururi ghidate.

Vizita fugitivă prin Palau Guell.

Fugitivă pentru că nu era în programul meu, iar timpul prea scurt până la închidere.

Am pătruns în palat prin una din cele două intrări boltite, care inițial au fost proiectate și pentru accesul trăsurilor. Din holul cu un superb tavan casetat, se formează o scară din marmoră ce duce la primul etaj și tot aici, în spații special create staționau trăsurile, de unde o rampă în spirală coboară la subsol, la grajdurile cailor și depozitul de cărbuni. Se vizitează, dar nu am fost.

Am urcat scara din marmoră și am ajuns în salonul de bal înalt de 17m, în jurul căruia, pe trei niveluri se află apartamentele. Acesta este acoperit de o cupolă care imită cerul înstelat. Acustica fiind una excelentă, salonul este folosit pentru concerte și alte evenimente. Aici nu știi ce să admiri mai întâi. Am reținut, în biroul său, un panou rotund lucrat în aur cu o tânără torcătoare, Guell fiind importator de lână și industriaș în domeniul textil. Sau lămpile din fier forjat cu arabescuri, împletituri și ornamente, cum numai un Gaudi poate concepe. Mobilierul, lambriurile, plafoanele, lămpile, toate sunt adevărate opere de artă ale marelui arhitect, dar și ale meșterilor ceramiști, feronieri, pietrari și ebeniști care au lucrat alături de el. A beneficiat de un buget imens și de libertate totală de creație, dând astfel frâu liber imaginației sale debordante.

O scară duce la apartamentele private la etajul II și mai sus, în pod, la camerele servitorilor, la bucătărie și la depozitele de alimente. Wow... și ce scară!

Mai sus, pe acoperiș, la lumina zilei pot fi admirate splendidele hornuri lucrate în tehnica trencadis, aproape 20 la număr, o adevărată grădină de culori și forme.

În 1888 când a fost terminată, era cea mai elegantă reședință din oraș. Atunci, cu ocazia Expoziției Mondiale, locația a fost folosită pentru diverse evenimente. În timpul războiului civil a fost garnizoană, iar în 1948 inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca singura lucrare finalizată în totalitate de Gaudi.

Din actuala documentare am înțeles că Duminica, intrarea este gratuită.

Înainte de a vă îndemna la vizitarea Palatului, m-aș îndemna pe mine însămi la o ”recidivă barceloneză”!

Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 16.03.20 05:57:01
Validat / Publicat: 16.03.20 07:40:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 932 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Barcelona, pe acoperișul Palau Guell. Hornurile lui Gaudi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[16.03.20 07:40:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Barcelonei, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must see' în Barcelona]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.03.20 07:53:18]
»

@webmaster39: Mulțumesc, dar e în Patrimoniul Mondial UNESCO!

Michi
[16.03.20 08:43:53]
»

Dacă ar fi s-o iau de la capăt cu excursiile, aş face ca tine, mi-aş nota şi aş poza tot ce am văzut. Eşti o ˝bogăţie˝în acest sens.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.03.20 09:09:43]
»

@Michi: Mulțumesc, mama Michi, dacă ar fi existat sistemul digital de fotografiere, ce poze aș mai fi avut din Țările Nordice și Asia Centrală...

Mulțumesc pentru ecou!

doinafil
[16.03.20 14:02:49]
»

@mihaelavoicu:

Foarte frumos acest palat, atât la exterior, cât - mai ales - la interior!

Mi-au plăcut foarte mult porțile de la intrare și corpurile de iluminat de la interior. Mi se par adevărate opere de artă!

Ai idee de ce este „torcătoarea” emblema familiei Guell?!

Nu știam ce este acela un „trencadis! Am aflat acum, cu ocazia acestui articol, pentru care te felicit și votez cu drag, ca de obicei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.03.20 15:02:21]
»

@doinafil: Interiorul Palau Guell este pur și simplu halucinant. Nu pare a fi nici casă de locuit, nici instituție, nici palat. Parcă intri într-o peșteră, unde toate sclipesc.

În vremea aceea Gaudi era tânăr, plin de creativitate, avea fonduri la dispoziție și a jonglat cu ideile lui extravagande, mai ales că nu a avut opreliști.

Torcătoarea este emblema familiei Guell, acesta fiind importator de lână și mare industriaș în industria textilă.

Merci Doina și să fim sănătoși!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[16.03.20 15:30:41]
»

Coloana sonora propusa se poate sterge sau se poate schimba!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.03.20 15:38:41]
»

@webmaster13: Mulțumesc! Merge!

doinafil
[16.03.20 19:31:54]
»

@mihaelavoicu:

Mulțumesc, Mihaela, pentru lămurire! Deie Domnul să auzim numai de bine despre noi toți, dar și despre inamicul ăsta nevăzut, și-anume: să se ducă pe pustii cât mai repede și să fie anihilat!

Dan&Ema
[16.03.20 20:19:23]
»

@mihaelavoicu:

Anul trecut facusem o documentare referitoare la Barcelona in intentia de a o bifa ca destinatie. Acum doar citesc cu placere si ma bucur sa completez documentarea.

O veni si Barcelona la rand si pentru noi. Nu am taiat-o / amanat-o acum de la nebunia asta, au fost alte considerenta.

Felicitari! Interesant! Fain!

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.03.20 10:15:30]
»

@Dan&Ema: O veni și rândul ei! Sfatul meu este să luați zile mai multe, altfel veți regreta.

Mulțumesc pentru ecou și numai bine!

Dan&Ema
[17.03.20 10:44:32]
»

@mihaelavoicu:

De asta am renuntat. Setasem 7 zile plus minus.

Cand am inceput documentarea, am ajuns la hotarirea sa reluam in calcul Barcelona cand ne vom permite 2 saptamani.

Numai “Barcelona pentru copii” ne-ar fi umplut 5 zile cel putin.

Daca ar fi sa mergem fara ei, am putea creiona alt program dar tot am regreta daca am pleca dupa 7 zile. Sa plecam mai mult fara copii (in special fara Denisa) necesita solutie de backup pentru copii si nu am vrut sa dezvoltam solutii posibile.

Simt insa ca va fi bifata si de noi candva Barcelona.

Numai bine! ????

mirceabrasov
[17.03.20 12:01:26]
»

Hop si eu!...

In zilele acestea stranii, in familia mea exista doua asteptari zilnice si anume, una la ora fixa, cand impreuna cu Dada si cu Victoras ascultam " Noapte buna, copii" si a doua, care nu se intampla chiar zilnic, e cand pot citi cate ceva de suflet si nu numai, in acest loc (si il parafrazez public pe nenea Tudorica Musatescu, caruia un confrate mai tanar i-ar fi spus: " esti tot de moda veche, Maestre, scrii tot cu talent" si ale carui vorbe, preluate din " Musatisme" se potrivesc de minune inclusiv acestei " tablete " .

DOAMNA NOASTRA stie ca se poate multumi si in acest mod; mai mult, poate fi luat si ca un indemn (ferm), de reveni in pagina...

Am fost si noi la Barcelona. Nu cred ca am curaj sa ma apuc sa scriu...

Cate ceva voi spune, totusi.

Cand va decideti sa faceti deplasarea, sa va gasiti cazare pentru sapte nopti. Va garantez ca e cel mai ieftin, pentru ca oricum veti veni contaminati de acolo, in Barcelona totul, dar absolut totul are gust de " mai vreau" , si va va face sa recidivati, iar asta inseamna, in cel mai ieftin caz, bilet dus-intors la o cursa aeriana.

Barcelona, ca orice metropola care se respecta, trebuie vazuta de pe trotuar, pe indelete, de la rasaritul la apusul soarelui, cu tot ce va intersecteaza privirile: totul e remarcabil, daca vreti, inclusiv personalul jandarmeriei, care iubeste si admira orasul mai abitir decat turistii (nu va puteti imagina ce si cat, dar mai ales CUM s-a exprimat omul in negru care supraveghea un perimetru din zona Aquarium).

V-as propune s-o luati agale de la statuia lui Don Cristobal, pe RAMBLA, cu ziz-zag- uri mai mici sau mai mari pe strazile adiacente, pana la ultimul magazin Sephora de pe partea stanga. Dupa aceea astept cu nerabdare sa vorbim, aici sau in privat, caci sigur vom avea multe a ne spune...

Si, pregatiti-va sa lasati Barcelonei, de buna voie, o particica din sufletul vostru... E mai bine asa, deoarece, ea va va " fura" oricum ceea ce stie ca i se cuvine.

Sa umblati mult, cu mult folos!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.03.20 12:27:03]
»

@Dan&Ema: Faceți cum credeți că e mai bine, numai să vedeți orașul pe îndelete, nu pe repede înainte. Oricum, pe ambele variante veți dori un ”repetir”. Să luați cazarea în oraș, veți câștiga timp și nu veți regreta.

Să fie!!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.03.20 12:44:52]
»

@mirceabrasov: Frumos spus și frumos îndemn, Sa umblati mult, cu mult folos! . Dacă se merge pe cont propriu și fără copii, e cu mult folos.

Eu și cu amica mea, (numai noi două am fost, soțul meu nu vrea să meargă), atâta am umblat și am umblat, până am pierdut avionul. Pe moment, ne-a ieșit ”pe nas” Barcelona, dar în final am rămas cu ce a fost frumos.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[27.03.20 23:23:01]
»

@mihaelavoicu: Sunt acele intrebari scurte la care trebuie sa raspunzi la fel de scurt: Barcelona? - Gaudi!

In pozele tale il vezi clar pe Gaudi, vezi maiestria lui, si te gandesti de ce unii oameni nu sunt nemuritori sa-si duca creatiile si mai departe.

Am descoperit Barcelona prima data in 2012 intr-o vacanta de o saptamana cu familia. Am incercat sa ne bucuram de fiecare moment si de ceea ce aveam sa descoperim.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[21.11.24 12:55:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Palau (Palatul) Guell» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must see' în Barcelona]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Michi, mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPalau (Palatul) Guell:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065228939056396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1