ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Festetics din Keszthely

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi petrecută în apropierea Lacului Balaton am dedicat-o vizitării muzeelor Palatului Festetics din Keszthely.

Acesta este cel mai important obiectiv turistic al acestui oraș și are în compunere mai multe muzee, aflate în curtea palatului dar și în afara acesteia.

Adresa palatului este: Keszthely, Kastély u. 1,8360 Ungaria.

Se poate ajunge la castel din mai multe părți ale acestuia. Noi am intrat pe poarta dinspre spital, am ieșit pe poarta spre muzeul de vânătoare și am revenit în grădinile palatului pentru a ieși din nou la terminarea turului pe poarta principală care dă spre centrul orașului.

Mașina am parcat-o în parcarea care se află paralelă cu strada care merge de la palat pe lângă spital. Este o parcare mare, cu plată și este cea mai ieftină parcare cu plată pe care am întâlnit-o până acum, 50 forinți/oră (aprox. 0,75 lei).

Date despre familia Festetics și despre istoria castelului puteți afla mai multe în articolul scris de către colegul @zlatna și pe site-ul palatului: helikonkastely.hu.

Eu o să încerc să vă prezint în mai multe articole, toate muzeele ce pot fi vizitate în interiorul acestui palat. O să fac asta separat cu fiecare muzeu în parte pentru că există bilet de intrare pentru fiecare în parte sau combinat pentru toate. Prezentându-le pe fiecare în parte puteți să decideți, dacă ajungeți aici, pe care să le vizitați.

Trebuie să știți că în Keszthely sunt foarte multe muzee. Chiar mai multe decât mi-am închipuit pentru un oraș așa mic. Toate sunt interesante și e nevoie de mult timp pentru a reuși să le vedeți pe toate.

Noi am cam greșit atunci când am ajuns la palat că nu ne-am grăbit să venim mai târziu. Colegul @zlatna a prezentat doar Muzeul Helikon și am crezut că doar acesta poate fi văzut aici, dar ajunși la casa de bilete am aflat că palatul are doar el șase muzee și se poate plăti un bilet care să le cuprindă pe toate. Am luat acest bilet care a costat 7400 forinți pentru doi adulți și am plătit și o taxă de 1500 forinți pentru a putea face fotografii în toate muzeele.

Am primit două bilete mari cartonate. Unul era pentru intrare iar celălalt pentru taxa foto. Am mai primit și o brățară din aceea de hârtie cum este pe la ștranduri, pe care am prins-o pe mână și cred că prin aceasta se atestă faptul că ai plătit taxa foto, pentru a nu te mai trage de mânecă cei ce păzesc prin muzee.

Biletul de intrare are pe el un cod de bare și acesta trebuie scanat la turnicheții aflați la intrarea în muzee. Fiind un singur bilet pentru amândoi, a trebuit să îl scanez de două ori.

Muzeele care pot fi vizitate cu acest bilet combinat sunt: Muzeul Helikon Castel - aici se pot vizita puțin peste 20 de camere din totalul de 101 camere ale Palatului Festetics și tot aici se află și Biblioteca Helikon. ; Muzeul Caleștilor - amenajat în vechile grajduri ale palatului; Casa Palmierilor - amenajat în grădinile palatului; Muzeul de vânătoare; Expoziția machetelor feroviare - acestea din urmă fiind amenajate împreună în aceeași clădire aflată în afara grădinilor palatului; Muzeul Casa Amazon -care prezintă istoria călătoriilor din acea vreme.

Din păcate programul de vizitare al acestora era atunci când am fost noi între orele 10 și 17. Din această cauză nu am apucat să vizităm ultimul muzeu. Acesta se află pe strada principală care duce spre centrul orașului și nu în incinta palatului.

În acest articol o să vă port prin interiorul Palatului Festetics, pentru a vedea ce se găsește acolo.

Înainte de a intra în interiorul palatului am făcut o plimbare prin curtea acestuia. Aceasta se poate vizita gratuit și este foarte mare și frumos aranjată. Se pot admira fântânile arteziene, statuile și flora din aceste curți.

După ce am cumpărat biletele am intrat să vedem interiorul care se poate vizita al palatului. Se urcă pe niște scări impunătoare la etaj și se vizitează camerele de aici trecând din una în alta. Stilul palatului este foarte asemănător cu cel al Palatului Schönbrunn din Viena. Dar nici nu este de mirare acest lucru pentru că arhitectul acestei construcții a fost vienez. Chiar și grădinile și faptul că și aici este un Muzeu al Caleștilor te duce cu gândul la Schönbrunn. Mai mult, atunci când am întâlnit un perete întreg cu portretele familiei Festetics mi-am amintit de peretele cu portretele Mariei Terezia și al copiilor acesteia de la Schönbrunn.

Familia Festetics a îndrăgit mult caii și acest lucru se vede în aproape fiecare cameră pe care am vizitat-o. Se găsesc foarte multe tablouri cu cai și în unele încăperi sunt expuse premii pe care le-au câștigat la concursurile hipice la care participau în acea vreme.

Mi-a plăcut foarte mult să descoperim ceasurile de mobilier care difereau în fiecare cameră și care erau foarte frumos făcute. Adevărate opere de artă. Ne-au plăcut de asemenea și vazele de porțelan care sunt foarte multe și au diferite forme. Cele mai interesante pentru noi sunt acelea albe cu papagali. Parcă sunt niște crengi înflorite cu mii de floricele albe și culorile vii ale papagalilor care contrastă interesant cu acel alb dantelat.

Interesantă este și fosta sală de mese care acum a fost amenajată ca și sală de concerte.

Am ajuns, bineînțeles, și în sala unde este amenajată biblioteca. Aici sunt acum peste 90 000 de cărți din diferite țări și domenii. Colecția a fost începută de către Kristóf Festetics, cel care a adunat atunci 600 de cărți. Cele mai multe cărți au fost adăugate de către Contele György Festetics, care a adăugat colecției peste 30 000 de cărți. În bibliotecă găsiți pe o masă descrieri ale acestei colecții în mai multe limbi. Chiar și în română.

Din bibliotecă ne-am continuat plimbarea prin palat, ieșind pe o ușă secretă care arată ca un raft al bibliotecii. De altfel am mai întâlnit în timpul vizitei și alte uși secrete.

Înainte de a termina turul am ajuns într-o încăpere unde au fost aranjate machete care prezintă istoria aceste familii.

Ultima încăpere este amenajată cu o masă mare în care sunt încorporate ecrane tactile unde puteți să vă verificați cunoștințele despre istorie jucând un joc în care trebuie să alegeți blazoanele, steagurile și alte lucruri care au aparținut diverșilor conducători.

Dacă sunteți pasionați de artă și de frumos atunci cred că trebuie să vă rezervați mai mult timp pentru vizitarea acestui palat, pentru că lucruri frumoase și interesante sunt în fiecare cameră care am vizitat-o iar biblioteca a fost, cel puțin pentru noi, prima de acest gen pe care am văzut-o și ne-a fascinat prin măreția ei. Dacă doriți să studiați anumite cărți de aici să știți că se poate face acest lucru în anumite intervale orare și contra unei sume de bani, dar cărțile nu pot fi scoase din încăpere.

Dacă ați ajuns deja la Palatul Schönbrunn de la Viena sau la Palatul Peleș de la Sinaia, poate că nu o să vi se pară acest palat atât de fascinant. Dar dacă îl vedeți pe acesta prima dată sigur o să fiți încântați de frumusețea lui.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 10.10.19 15:40:24
Validat / Publicat: 10.10.19 16:43:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul Festetics, Keszthely. Exteriorul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.10.19 16:43:59]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Palatul/Castelul Festetics [Keszthely], KESZTHELY / HEVIZ" (nou-creată pe sait)

webmasterX
[10.10.19 17:09:18]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

ungureanicaAUTOR REVIEW
[10.10.19 17:15:10]
»

@webmasterX: Da. Poziționarea este bună.

webmaster
[18.10.19 15:00:33]
»

Împreună cu continuarea sau continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul / Castelul Festetics-Helikon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041070938110352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1