ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2016
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 24 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Palatul Bruckenthal la Balea Lac

TIPĂREȘTE

De la Palatul Bruckenthal la Balea Lac

La inceput de martie, când in București magnoliile incepuseră să inflorească după un februarie primăvăratec, am făcut o excursie de câteva zile in imprejurimile Făgărașilor.

După o etapă de două zile la Cabana Postăvaru, unde am reușit să prindem (spuneam noi atunci) ultima zăpadă, am coborât spre Râșnov și Ghimbav de unde am intrat pe DN1 cu direcția Avrig.

Era următoarea noastră destinație – Palatul Bruckenthal din Avrig sau Frek in dialectul sasesc, un mic oraș aflat la poalele Făgărașilor.

După ce ne-am terminat treburile pe care le-am avut de făcut in Avrig (pentru că nu a fost chiar o excursie de plăcere) ne-am indreptat spre Palatul Bruckenthal, mai exact spre hotelul cu același nume din grădinile palatului.

Am mai vizitat grădinile sau Oranjeria cu doi ani in urmă, pe timp de vară, dar fără să innoptăm la hotel.

Din păcate, acum era inceput de martie și natura incă nu ieșise din hibernare, așa că nu puteam să admirăm grădinile in toată splendoarea lor.

Palatul, construit intre anii 1760-1764, fostă reședința de vară a baronului Samuel von Bruckenthal, cu o arhitectura barocă asemănătoare cu cea a castelelor Schonbrunn și Laxenberg, este in prezent una dintre cele mai frumoase clădiri in acest stil din țară.

Din păcate, palatul se află intr-o stare accentuată de degradare, fiind inchis și pustiu. Am ințeles că există un plan de restaurare a lui de către Fundația Samuel von Bruckenthal și primăria Avrig. Dar, de la vizita mea de acum doi ani până azi, nu s-a mișcat nimic. Cred că trebuie să mai așteptăm. Nici nu vreau să mă gândesc care ar fi fost soarta lui dacă era situat intr-una din țările din vestul Europei.

Parcul reședinței de vară a baronului a păstrat in mare parte structura inițială, fiind singurul parc baroc din țară. Erau trei grădini in parcul reședinței de vară, grădina franceză, grădina englezească și cea olandeză, cu specii de plante și arbori exotici din toată lumea. Pe lângă aceste trei grădini mai era o grădină cu fazani precum și una de zarzavaturi și plante autohtone, cultivate atât pentru consumul locuitorilor palatului cât și pentru a fi vândute familiilor bogate din zonă.

Din multitudinea de arbori și plante au supraviețuit timpului doar arborii de lalea, depășind venerabila vârstă de 250 de ani.

Au mai rămas din vechiul parc, un mic pârâu, numit Pârâul Morii, fântâna barocă și izvorul cu cap de șarpe din grădina englezească.

Din fericire, parcul a inceput să fie restaurat, a fost curățat și au inceput să fie plantate diferite specii de plante, devenind un loc plăcut de plimbare.

In mijlocul parcului se află Oranjeria, construită de baronul Bruckenthal in perioada 1770-1779, o clădire cu două incăperi principale care adăposteau o seră renumită in Europa acelor vremuri. Erau aici plante exotice rare, dar și peste o mie de portocali și lămâi. Una din principalele atracții o reprezenta un cactus care inflorea o singură dată pe an, și a cărui floare trăia o singură noapte, numit Regina Nopții.

Oranjeria a fost restaurată, și din anul 2012 adăpostește un hotel și un restaurant.

Hotelul are sase camere duble, cu baie comună, cinci camere duble cu baie proprie și un apartament. Toate camerele au televizor, internet și vedere spre parc.

Noi am stat intr-una din camerele duble cu baie proprie, o cameră superbă, foarte mare, cu pat matrimonial. Baia, la fel de spațioasă, cu instalații și dotări moderne era prevăzută cu cabină de duș.

Senzația că eram intr-un palat avea să fie intărită in momentul in care am intrat in restaurant, o sală inaltă, cu uși și geamuri pe inalte, cu vedere spre parc. Pe aici se poate ieși pe terasa resaturantului, unde se poate sta in anotimpul călduros.

La unul din capete era un șemineu mare, unde, din păcate, in acel moment nu ardea focul. Mobilierul era din lemn, cu un design adecvat spațiului.

Am servit cina, și, la recomandarea șefului acestui hotel, am luat un piure de urzici culese din grădina palatului. Asta pentru a ne demonstra că s-a reluat tradiția cultivării și consumării plantelor din grădina palatului.

Am fost serviți foarte bine și destul de repede (e drept că eram singuri la acea oră in restaurant).

Mâncarea a fost simplă, dar foarte bună. La fel ca și vinul casei, un vin alb sec.

Somnul in camera liniștită, in patul mare și comod, avea să fie o binecuvântare după ziua obositoare.

Dimineața ne-am desprins cu greu din acel loc minunat, și, cu promisiunea revenirii, am plecat spre munții inzăpeziți.

Am intrat pe Transfăgărășan și am inceput să urcăm spre Bâlea Cascadă. Bătea un vânt puternic și aveam temeri că nu vom putea urca cu telecabina până la Bâlea Lac.

Dar totuși cabina a pornit (cu cateva greutati puse pe podea pentru ca vantul să nu o balanseze) și trecând pe deasupra drumului șerpuit al Transfăgărășanului (fără zăpadă aproape până sus) și lăsând in urmă cascada, am ajuns la Bâlea Lac.

Așa cum observasem din telecabină, față de ultima mea vizită de iarnă la Balea lac, acum era foarte puțină zăpadă iar căldura din februarie afectase serios construcțiile din gheață. Biserica nu mai putea fi vizitată, putându-se observa crăpături adânci, iar alte câteva construcții erau pur și simplu prăbușite.

Despre Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac am mai amintit intr-un review anterior, așa că nu o să mă mai opresc prea mult asupra lui.

Trebuie să spun numai că în acest an hotelul a avut drept temă Europa. Fiecare cameră avea elemente reprezentative și purta numele unei țări.

Deși am ajuns pe un vânt puternic iar noaptea chiar a nins puțin, a două zi ne-am bucurat de un soare superb care strălucea deaspura crestelor inzăpezite.

Cam atat despre scurta noastră vizită in această parte de țară.

Daca nu ați ajuns incă pe aceste locuri, sper ca mica mea povestire impreună cu fotografiile atașate să vă indemna să o faceți.


[fb]
---
Trimis de Mika in 01.04.16 23:16:05
Validat / Publicat: 02.04.16 08:30:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1676 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Avrig - un mic oras la poalele Fagarasilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    6 ecouri scrise, până acum

    Zoazore
    [02.04.16 08:40:47]
    »

    @Mika - Tare frumos ai relatat! Si se simte si tristetea pentru pierderea unor valori ale trecutului. Pacat ca sunt lasate de izbeliste si ca generatiile viitoare n-au sa le mai vada!

    crismis
    [02.04.16 10:25:37]
    »

    @Mika: Frumos!... Pozele de la Balea-Lac sunt ireale...

    MikaAUTOR REVIEW
    [02.04.16 12:54:51]
    »

    @Zoazore - Mulțumesc. Sunt incă multe clădiri vechi, valoroase, lăsate pradă timpului. Vezi bisericile fortificate săsești, care au inceput una câte una să cadă.

    MikaAUTOR REVIEW
    [02.04.16 12:57:09]
    »

    @crismis - Multumesc. Am ales doar cateva. Cu greu m-am abținut să nu le pun pe toate. Am și filmări de acolo dar cred că sunt prea mari pentru a putea fi postate aici.

    tata123 🔱
    [03.04.16 21:32:02]
    »

    @Mika - „Locuința mea de vară, E la țară... ”, spunea George Topârceanu.

    Conform versurilor baronul Samuel von Brukenthal și-a ridicat o reședință de vară în localitatea Avrig. Ce să mai discutăm - de fapt, un adevărat palat înconjurat de o grădină de vară în stil baroc și o seră-orangerie cu plante exotice (unicate în România).

    Cu mulți ani în urmă, după o incursiune în turnul bisericii evanghelice din Avrig am vizitat și grădinile Palatului Brukenthal din Avrig - înainte de a exista acest guesthouse.

    Îmi aduc aminte că de la înălțimea treptelor de piatră am admirat (mai mult cu ochii minții) urmele grădinii de altădată. Clădirea palatului propriu-zis cred că se află și azi în stare proastă - se impune o acțiune de restaurare urgentă.

    Un contrast deosebit între vremea primăvăratică din Avrig și zăpada de la Bâlea Lac - frumoase fotografii.

    Aurici
    [06.04.16 10:09:39]
    »

    @Mika - Am fost și noi de câteva ori la Palatul Bruckenthal, mai ales pe vremea când ni se pusese pata pe Valea Avrigului de care ne îndrăgostisem și tot făceam potecă acolo. Din păcate l-am găsit la fiecare drum mai pustiu, mai degradat. Nu știu de ce nu vede nimeni locul și de ce nu se ocupă de el așa cum trebuie. Am nimerit ultima dată acolo când era o nuntă. Arăta cu totul, dar cu totul altfel. Grădina era împodobită, mese și fotolii erau răspândite peste tot până aproape de scări, în toate locurile umbrite, nuntași îmbrăcați frumos animau aleile și toată grădina, mirii frumoși se plimbau de colo-colo pentru ședințe foto. Am mâncat și noi prima dată acolo și a fost o plăcere de data aceea, ne-am bucurat de tot timpul petrecut acolo. Îmi pare rău că nu i se acordă mai multă atenție acestui loc, ar putea fi unul foarte, foarte căutat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, Mika, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brukenthal [guesthouse]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076740026473999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1