GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Govora, staţiunea balneoclimaterică vâlceană renumită datorită aerului puternic ionizat şi apelor minerale vindecătoare, este locul de care ne leagă multe amintiri plăcute.
Toate plimbările noastre la Govora au fost în timpul verii, întotdeauna legate de vacanţele petrecute în satul bunicilor mei, aflat la vreo 50 km. de staţiune. În copilăria băiatului meu mergeam la Govora cel puţin o săptămână, după care cel mic rămânea toată vara la străbunica lui. Închiriam un apartament, curat şi confortabil, într-un bloculeţ situat chiar lângă Parcul Balnear, la cel mult 300 m. de hotelul Palace. A fost dragoste la prima vedere între băiatul meu şi proprietara apartamentului, o doamnă de vârsta bunicii mele. Poate de aceea am mers mulţi ani la rând la Govora! A trecut vremea, copilul nostru a crescut, bunica de la Govora avea probleme de sănătate şi locuia mai mult la Bucureşti, staţiunea se degrada de la un an la altul... Odată cu băiatul crescuseră şi pretenţiile noastre turistice şi am trădat Govora copilăriei pentru alte destinaţii de vacanţă.
Din 2007 până în 2013 nu am mai trecut pe la Govora. În primăvara anului 2013, cu totul întâmplător, am auzit la radio o ştire despre renovarea şi modernizarea cu fonduri europene a hotelului Palace din Govora. Nu-mi venea să cred că se întâmplase asemenea minune! În plimbările noastre prin staţiune, ajunsesem adeseori la Palace. Nu pot uita imaginea dezolantă, desprinsă parcă dintr-un film... un hotel impunător cu arhitectură elegantă, aristocratică, năpădit de bălării, cu tencuiala căzută, scările distruse şi tâmplăria deteriorată. Am prins anii când la Palace încă mai veneau turişti la tratament, cu bilete luate prin Casa de Pensii. Înainte de renovare am intrat de câteva ori în hotel şi m-a uimit restaurantul. Frumoasa sală de bal, cu coloane de marmură şi decoraţiuni în stil baroc, părea o ultimă amintire a luxului de odinioară, în contrast evident cu tristeţea care învăluia clădirea.
Le-am povestit alor mei despre renovarea hotelului Palace şi am hotărât cu toţii că a sosit momentul să ne reluăm obiceiul de a petrece câteva zile de vacanţă la Govora. Pe 24 mai 2013 a fost redeschis hotelul Palace, noi am fost acolo la sfârşitul lunii iunie... de atunci am revenit în fiecare vară, mai puţin anul trecut când n-am găsit camere libere în luna august şi ne-am orientat rapid spre un mic hotel, Felix Pension. E drept, ne obişnuisem să rezervăm camere în ultimul moment!
Adresa hotelului Palace este strada Parcului nr. 1, practic se află chiar la marginea Parcului Balnear. Venind dinspre Râmnicu Vâlcea, treceţi de Govora Sat, intraţi în staţiune şi mergeţi până la parc după care urmaţi strada Tudor Vladimirescu care urcă pe lângă parc şi vă duce chiar în dreptul intrării principale a hotelului. Mai exact, din faţa Vilei Mădălina, faceţi stânga şi ajungeţi direct în parcarea hotelului Palace. Eu privesc lucrurile un pic altfel pentru că de cele mai multe ori am venit la Govora dinspre Horezu şi am intrat în staţiune din sens invers, prin comuna Pietrari.
Povestea hotelului Palace, declarat monument istoric şi de arhitectură, începe cu mai bine de 100 de ani în urmă. În anul 1910 statul român a concesionat pe o perioadă de 49 de ani zăcămintele de ape minerale de la Govora şi Călimăneşti către Societatea Govora Călimăneşti al cărei acţionar majoritar era familia Brătianu. Hotelul Palace, perla staţiunii, a fost construit între anii 1911-1914, pe locul Hotelului Statului Nr. 2 care a fost demolat după o scurtă perioadă de funcţionare.
Proiectul noului hotel de lux a fost realizat de arhitectul francez Ernest Doneaud iar lucrările de construcţie au fost coordonate de inginerul român Brătescu şi de italianul Pukliky. Hotelul Palace este una dintre primele clădiri din ţara noastră la care s-a foosit betonul armat. Pentru ca greutatea totală a clădirii să fie mai mică s-au pus pereţi despărţitori din plută şi pentru a preveni efectele devastatoare ale seismelor, hotelul a fost aşezat pe o placă din plumb cu role.
Hotelul Palace, clădit în stil eclectic, cu influenţe art-nouveau şi elemente tradiţionale româneşti, impresionează prin liniile simple şi armonioase şi prin originalitatea elementelor de decor. Se spune că mai există undeva, într-o staţiune elveţiană, un hotel asemănător într-o mare măsură cu Palace-ul govorean.
Clădirea are 365 de goluri în zidărie (uşi, ferestre, lucarne), corespunzător numărului de zile dintr-un an. Hotelul Palace este construit astfel încât razele soarelui pătrund cel puţin două ore pe zi în fiecare cameră. De aici vine expresia, celebră în rândul localnicilor şi turiştilor:" La Govora, soarele se închiriază cu ora".
Construit pentru a satisface cerinţele celor mai pretenţioşi turişti ai epocii, hotelul Palace a fost dotat cu lifturi de persoane şi lifturi de serviciu, camere de lux cu baie, apă rece şi caldă, aparate radio, semnalizare pentru cameriste. A fost gândit ca un hotel sezonier, fără sistem de încălzire, deschis din mai până la jumătatea lunii septembrie. Mobilierul elegant din lemn de tei, candelabrele din bronz şi oglinzile de cristal întregeau atmosfera rafinată, pe gustul protiendadei bucureştene şi a turiştilor străini, mai cu seamă francezi, care se tratau la Govora.
La parter se aflau restaurantul cu terasă precum şi saloanele pentru muzică şi lectură. Până în 1947, la hotelul Palace a funcţionat prima bibliotecă din Govora, ca sucursală a Ligii Culturale Române, sub patronajul Casei Regale.
Hotelul Palace este primul hotel din ţara noastră cu centru medical propriu. Inaugurată în anul 1922, baza de tratament de la subsolul hotelului Palace a fost dotată cu aparatură fabricată în Germania care a funcţionat fără întrerupere până la închiderea hotelului în vederea renovării. O parte din aceste aparate sunt expuse în prezent la Muzeul Oraşului Govora, aflat în Vila Iliescu, recent renovată şi transformată în bibliotecă publică şi muzeu.
La scurtă vreme după inaugurarea hotelului Palace a fost amenajat Parcul Balnear din Govora, după planurile peisagistului francez Emil Pinard. Este cel mai mare parc balnear din România, având o suprafaţă de 20 ha. şi alei cu o lungime de circa 6 km. Hotelul Palace se află chiar în parc, într-o plimbare plăcută pe aleile umbrite de copaci seculari se coboară până în centrul staţunii, în apropierea hotelului Oltenia unde se găsesc magazine alimentare bine aprovizionate, prăvălii cu articole de plajă, farmacie şi micuţa cofetărie Olimpia cu prăjituri bune şi ieftine.
După război, hotelul Palace a ajuns în administrarea sindicatelor şi a fost redenumit pentru o perioadă Sanatoriul dr. Pavlov. E de la sine înţeles că mobilierul de lux, oglinzile de cristal, candelabrele, tablourile de valoare ce decorau hotelul au dispărut fără urmă...
Hotelul Palace a trecut printr-o renovare superficială în anii 60 ai secolului trecut dar după 1990 s-a degradat continuu, an după an, ajungând în starea jalnică în care l-am văzut şi noi. Sinceră să fiu, am fost convinsă că se va nărui, aşa cum s-a întâmplat cu multe clădiri cu statut de monument istoric din ţara noastră.
Între anii 2010-2013, hotelul Palace a fost consolidat, renovat şi modernizat printr-un amplu proiect finanţat parţial cu fonduri europene. La 100 de ani de la construire, hotelul Palace a primit o nouă viaţă şi a schimbat pentru a doua oară soarta Govorei. În acelaşi timp cu renovarea hotelului, a fost reabilitat Parcul Balnear şi readus cât mai aproape de dimensiunile iniţiale. În anii în care hotelul Palace s-a deteriorat, mare parte din aleile parcului au fost năpădite de vegetaţie şi treptele scărilor care duc spre hotel s-au fărâmat. Practic, parcul se redusese la cel mult o treime, fiind îngrijită în permanenţă doar partea dintre centrul staţiunii şi vechiul Pavilion de Băi, aflat şi astăzi în ruină. În prezent, Parcul Balnear este foarte bine întreţinut, au fost refăcute aleile, sistemul de iluminat public, chioşcul pentru fanfară, au fost înlocuite vechile băncuţe şi amenajate locuri de joacă pentru copii.
Pe lângă pensionarii veniţi cu un binemeritat bilet de tratament la Belvedere, Parc şi Oltenia, au reapărut în staţiune familiile tinere cu copii mici, atrase de frumosul Parc Balnear dar mai ales de confortul hotelului de patru stele, de răsfăţul şi relaxarea oferite de noul centru wellness-spa şi de serviciile medicale de calitate de la moderna bază de tratament a hotelului Palace.
Recepţia hotelului Palace se află la parter, pe colţ, la îmbinarea celor două aripi ale clădirii. Din holul în care este amplasată recepţia sunt două ieşiri spre exterior, una spre stradă şi alta spre parc. Între strada Tudor Vladimirescu şi hotel s-a amenajat o parcare, alte locuri de parcare fiind în spatele hotelului, spre parc. Turiştii cazaţi la hotelul Palace sau veniţi la restaurant, pot folosi gratuit parcarea.
La parterul hotelului se mai află restaurantul, barul de zi, magazinul de suveniruri şi cele două săli de conferinţe. Parterul hotelului are tavan înalt, decorat cu stucaturi spectaculoase, atent restaurante, pe alocuri strident aurite. Toate încăperile de la parter sunt luminoase datorită ferestrelor mari, arcuite şi uşilor duble, cu geamuri ce dau spre terasa largă ce înconjoară restaurantul.
Holul circular în care se află recepţia, sprijinit pe coloane din marmură roşie, este de-a dreptul impresionant. A fost atent restaurat dar mobilat şi decorat cu totul neinspirat, după părerea mea. Canapelele cu spătar înalt, îmbrăcate în piele artificială roşie sunt de prost gust, corpurile de iluminat şi oglinzile nu au nicio legătura cu atmosfera rafinată a hotelului.
Este foarte frumoasă scara interioară din marmură cu balustrada originală, o splendidă dantelărie în fier forjat. Dintr-un tablou aşezat la baza scării interioare, ne priveste o femeie elegantă, cu trăsături nobile, îmbrăcată şi coafată după moda începutului de secol XX. Tânara doamnă, pictată în mărime naturală, pare a fi acolo de la deschiderea hotelului. Două statuete din marmură, două copile frumoase, ţin companie doamnei din tablou. N-am putut afla povestea misteroasei doamne dar mi-e tare simpatică, avem o relaţie de prietenie cu totul specială... Sunt convinsă că nu-i place nici ei mobilierul din hol, am surprins-o zâmbindu-mi complice, cu o fină ironie. Pare a spune "Dragă, oamenii din ziua de azi nu mai au pic de gust! "
În apropierea recepţiei se află cele două lifturi moderne, suficiente pentru capacitatea hotelului. Lifturile coboară şi la subsol, la baza de tratament şi centrul spa.
Am remarcat toaletele de la parterul hotelului, spaţioase, foarte curate, cu aerisire naturală, renovate cu materiale de calitate. Sunt mai multe cabine de toaletă şi chiuvete, uscătoare pentru mâini, am găsit în permanenţă hârtie igienică, şerveţele, săpun lichid.
Personalul de la recepţia hotelului Palace este tânăr, zâmbitor, politicos, atent la dorinţele turiştilor aşa cum se cuvine la un hotel de patru stele. N-am avut niciodată multe bagaje dar nici nu s-a oferit cineva să ne ajute. Probabil dacă soliciţi sprijin, se rezolvă şi această problemă care pe noi nu ne-a interesat.
De fiecare dată am ajuns la hotel în jurul orei 12 şi am primit camerele în cel mult o jumătate de oră. Am anunţat din timp că dorim să păstrăm camerele în ziua plecării până la ora 18 şi am găsit mereu înţelegere. Pentru depăşirea orei limită de predare a camerei am plătit o taxă suplimentară, corect având în vedere că am beneficiat de facilităţile centrului spa câteva ore bune în plus.
Am rezervat camerele telefonic, la recepţie. Nu mi s-a solicitat avans şi am achitat cu cardul în ziua plecării. Ar fi util un bancomat în hotel, poate între timp o fi apărut! Cele mai apropiate bancomate pe care le-am găsit vara trecută se află la băncile de lângă Primăria Govora, la vreo 2 km. distanţă faţă de hotelul Palace.
După renovare, hotelul Palace are 132 de camere duble, single şi apartamente dintre care, 106 camere de 4 stele şi 26 camere de trei stele, acestea din urmă fiind situate la mansarda clădirii unde nu s-a găsit soluţia tehnică potrivită pentru instalarea aerului condiţionat. Am citit păreri contradictorii ale turiştilor cazaţi la hotelul Palace, chiar şi la noi, pe AmFostAcolo. O parte sunt încântaţi de camerele foarte spaţioase, cu balcon... dimpotrivă, alţii se plâng de camerele înghesuite şi de lipsa balconului. Cine are dreptate? În acest caz, toată lumea!
Nemulţumirile legate de cazarea la Palace sunt generate în mare parte de informarea necorespunzătoare a turiştilor. La o simplă privire a fotografiilor de prezentare a hotelului, putem observa că există camere cu şi fără balcon, cu una dau două uşi spre balcon, deci clar cu dimensiuni diferite. Există camere cu pat matrimonial, camere cu paturi separate, camere cu uşi comunicante, camere destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora. Unele dintre ele sunt foarte mari, altele extrem de înghesuite, cele mai multe au dimensiuni medii.
Cunoscând foarte bine clădirea, încă dinaintea renovării, am solicitat de fiecare dată camere la etaj superior, cu balcon, cu pat matrimonial pentru mine şi soţul meu şi cu paturi separate pentru bunică şi nepot. Am primit întotdeauna exact ce am cerut! Când am luat cameră single cu balcon pentru băiatul nostru, am nimerit o cămăruţă mică-mititică, puţin mai mare ca o debara dar cochetă, luminoasă, cu pat mare şi toate dotările necesare. Flăcăul nostru a declarat camera necorespuzătoare pentru pretenţiile lui şi s-a lăfăit în camera dublă în timp ce noi, părinţii am dormit în camera de păpuşi. Norocul meu că am avut balconaş dar nu pot reproşa nimic hotelului pentru că, nu-i aşa... Copilul nostru, stăpânul nostru!
Toate camerele hotelului oferă turiştilor o privelişte minunată, de carte poştală ilustrată, atât cele cu vedere spre strada Tudor Vladimirescu şi Vila Mădălina cât şi cele cu vedere spre Parcul Balnear şi spre Terasa cu pergole. Construită în 1927, Terasa cu pergole avea rolul de a masca estetic cele două rezervoare de beton pentru apă minerală iodată de 400 metri cubi fiecare. Cu ocazia renovării hotelului Palace, Terasa cu pergole a fost transformată într-un preţios element de decor, chiar dacă amoraşul din centrul fântânii arteziane a plecat între timp la plimbare!
Am stat în mai multe tipuri de camere de 4 stele cu balcon, la etaje diferite, de dimensiuni diferite, cu vedere spre stradă sau spre parc. Toate camerele sunt mochetate, dotate cu sistem centralizat de climatizare eficient, televizor LCD cu ecran mic, minibar, seif. Există şi calorifere dar am stat la Palace doar în lunile iunie şi iulie deci nu vă pot spune cât de cald este în hotel în anotimpul rece. Toate camerele au aceleaşi piese de mobilier, amplasate diferit în funcţie de dimensiunea şi forma camerei. Logic, în camerele mari rămâne mult spaţiu liber în timp ce camerele mici par foarte, foarte înghesuite. Fiind un hotel de epocă, tavanul camerei este înalt, ferestrele sunt mari, prin urmare nu ai senzaţia de sufocare nici în camerele mici!
Camerele sunt plăcut decorate, în nuanţe elegante, odihnitoare, de maro şi verde. Mobilierul inspirat din moda începutului de secol XX, perdelele, draperiile, corpurile de iluminat, tablourile semnate de artişti plastici români contemporani creează o atmosferă plăcută, în ton cu povestea hotelului. În sertarul noptierei am găsit Biblia.
Paturile au saltele confortabile, perne hipoalergenice, aşternuturi din damasc alb de foarte bună calitate. În dulapul încăpător am găsit seiful, suficiente umeraşe, perie de haine, trusă de cusut, halate de baie din frotir alb şi papuci de unică folosinţă ambalaţi în folie de plastic. Tot în dulap este ascuns minibarul, plin cu diverse băuturici şi cronţăneli, dar atât de zgomotos încât a trebuit să-l scoatem din priză în timpul nopţii. Toate camerele, indiferent de dimensiune, au cuier cu oglindă şi suport pentru bagaje, o elegantă masă de toaletă cu sertare şi oglindă deasupra căreia este montat televizorul (mult prea mic şi prea sus amplasat), măsuţă rotundă, două fotolii şi un scaun tapiţat.
Există internet wireless gratuit în tot hotelul, în camere funcţionează mai bine sau mai puţin bine, după noroc. Sunt suficiente prize în camere, chiar şi deasupra noptierelor de la capul patului, aplicele şi veiozele luminează plăcut încăperile.
Pe balcoane nu există măsuţe, scaune sau uscătoare de rufe dar este mai bine aşa, hotelul şi-ar pierde din eleganţă dacă ar flutura prosoape şi costume de baie de toate culorile la balcoanele cochete din lemn sau fier forjat.
La fel ca şi camerele, băile au dimensiuni diferite şi pot avea cadă sau duş. La hotel, prefer băile cu cabină de duş dar la Palace am nimerit doar băi cu cadă, chiar şi în micuţa cameră single despre care v-am povestit. Sunt foarte curate, cu gresie şi faianţă în tonuri de bej şi maro şi instalaţii sanitare moderne, de bună calitate. Există în baie calorifer port prosop, uscător de păr bun şi oglinjoară pentru machiaj. Am găsit de fiecare dată săpun, flacoane cu şampon şi gel de duş, suficientă hârtie igienică, multe prosoape din bumbac, albe şi pufoase, inclusiv prosop mic de pus pe jos pentru a preveni eventualele accidente la ieşirea din cadă. Singura problemă este legată de ventilator care este eficient dar porneşte automat în momentul în care aprinzi lumina din baie şi poate deranja în timpul nopţii. Noi dormim buştean, nu prea ne trezim peste noapte aşa că ventilatorul zgomotos nu ne-a afectat prea tare sau mai bine zis, deloc.
Într-una din minivacanţele petrecute la Palace, din motive pe care nu le cunosc, s-a produs o încurcătură şi în locul camerei cu paturi separate pe care o rezervasem pentru mama şi fiul nostru ni s-a oferit, la acelaşi preţ, un apartament. Sunt doar două apartamente pe fiecare nivel, situate pe colţ, cu vedere spre parc. Au unul sau două balcoane, două camere şi o singură baie, sunt destul de spaţioase, elegante, au televizoare cu ecran mare în fiecare încăpere dar sunt mult mai scumpe şi deloc practice pentru familiile cu copii. Au o problemă reală care ar putea fi uşor remediată: în camera de zi există doar o mică banchetă capitonată, frumuşică dar incomodă. Este necesară o canapea extensibilă, altfel nu văd de ce ai da bani în plus pentru un apartament. Băiatul meu a dormit foarte bine în imensul pat matrimonial din dormitor dar mama s-a ambiţionat să doarmă chinuită pe bancheta din camera de zi.
Cameristele vin la ore potrivite, nu ne-au deranjat niciodată. Ridică gunoiul, înlocuiesc produsele cosmetice consumate şi prosoapele zilnic, schimbă lenjeria de pat odată la trei zile.
În concluzie, la Palace sunt mari diferenţe între camere şi ar fi bine să solicitaţi de la început camere potrivite pentru familia voastră. Încercaţi să menţionaţi din momentul rezervării ce fel de cameră doriţi-cu sau fără balcon, cu paturi separate sau cu pat matrimonial. Dacă aveţi copii şi este necesar un pat suplimentar, solicitaţi ferm o cameră mai spaţioasă. Camerele cu balcon nu sunt indicate familiilor cu copii mici, balustradele sunt destul de joase şi nu oferă suficientă siguranţă.
Restaurantul hotelului Palace este unul dintre cele mai frumoase locuri în care am mâncat în România: o sală principală cu coloane groase din marmură şi tavan înalt împodobit cu stucaturi minuţios restaurate şi două saloane mai mici, la fel de elegante şi luminoase ca sala mare. Se observă că lipsesc imensele oglinzi veneţiene ce împodobeau pereţii odinioară iar corpurile de iluminat sunt prost alese. Cât de mult contează detaliile... În rest, totul este în ordine, mesele şi scaunele din lemn masiv cu feţe de masă impecabile, vesela şi tacâmurile de bună calitate, muzica plăcută, relaxantă. Terasa restaurantului, cu vedere spre stradă şi spre parc, este de-a dreptul minunată. O plăcere să savurezi o cafea, un desert sau un pahar de vin în linişte, la aer curat, în compania trilurilor vesele ale păsărilor!
În ultimii ani, la Govora au fost renovate hotelurile vechi, au apărut multe pensiuni noi, cochete care oferă condiţii foarte bune de cazare. Cu toate acestea, staţiunea are în continuare o mare problemă, sunt foarte puţine restaurante decente în care turiştii pot mânca fără a-şi face griji pentru sănătatea lor şi a copiilor. Vara trecută ne-am cazat la Felix Pension dar am mâncat la prânz la Palace şi am luat mâncare la pachet pentru cină.
Recomand celor care petrec o vacanţă mai lungă sau mai scurtă la Govora, restaurantul hotelului Palace. Preţurile au crescut uşor de la un an la altul, dar sunt încă rezonabile, cam la nivelul unui restaurant mediu din Bucureşti. Meniul nu este sofisticat, nici foarte variat dar cuprinde suficiente feluri de mâncare, bine gătite: supe, ciorbe, paste, fripturi la grătar, şniţele, peşte, tochitură, mămăligă cu brânză şi smântână, garnituri şi salate diverse, papanaşi, clătite, îngheţată. Îmi plac tare mult clătitele aperitiv cu ciuperci şi smântână.
Micul dejun, servit în sistem bufet suedez, nu a fost chiar pe gustul meu. Paradisul carnivorilor şi amatorilor de prăjeli, nepotrivit pentru copii, persoane în vârstă sau cu probleme de sănătate-multe mezeluri de calitate, cârnăciori, crenvurşti, ficăţei, frigărui, pui shanghai, ciuperci sau dovlecei pane, omletă, ouă ochiuri, puţin caşcaval, telemea prea sărată, câteva legume de sezon, cereale dulci, foietaje gen Fornetti, unt, brânză topită, iaurt ambalat, pate şi gem la cutiuţe. Foarte puţine fructe, compot şi suc de proastă calitate, vreo trei feluri de ceai, lapte, cafea excelentă! O notă bună pentru tinerele ospătăriţe care mi-au adus ouă fierte şi brânzică dulce pentru mama şi salată de vinete într-o zi de post pentru soţul meu. Foarte drăguţe fetele, dar parcă ar fi mai simplu să oferi la bufetul suedez produse alese cu grijă astfel încât să mulţumească toate categoriile de turişti.
Până pe la ora 9 se găsesc de toate dar pe măsură ce unele produse se consumă, durează mult până sunt aduse altele. Sunt momente în care cauţi ameţit pâine, apă, lapte sau chiar ceşti de cafea... Este jenant să ajungi cu un sfert de oră înainte de finalul programului de masă şi să găseşti tăvile aproape goale la bufet! N-a fost cazul nostru, ajungem de obicei destul de devreme la micul dejun dar nu pot trece peste acest aspect pe care l-am observat în toate vacanţele petrecute la Palace. Sper că s-a schimbat ceva înte timp...
Barul de zi, amenajat într-un salon spaţios de la parterul hotelului, nu are ieşire la terasă. Este mobilat în stil englezesc, cu măsuţe din lemn masiv, fotolii şi comode cu tapiţerie roşie. O pendulă veche, o tapiserie mare, câteva tablouri ce poartă patina timpului... nu ştiu dacă fac parte din istoria hotelului dar întregesc atmosfera de salon interbelic. Pare a fi locul destinat domnilor care, la o cafea turcească, un coniac fanţuzesc şi o ţigară de foi, poartă interminabile discuţii legate de afaceri şi de politică.
La subsolul hotelului se află baza de tratament şi centrul wellness-spa. Nu am beneficiat până acum de serviciile medicale oferite de hotelul Palace dar am vizitat baza de tratament şi am văzut că există sală de hidroterapie cu bazine de ape minerale sulfuroase şi iodurate şi bazin de hidrokinetoterapie, cabinete de electroterapie, inhaloterapie pe bază de ape sulfuroase şi iodurate şi termoterapie (împachetări cu parafină sau nămol sapropelic). Sala de kinetoterapie este rezervată pentru tratamente până la ora 14, după care poate fi folosită gratuit ca sală de fitness de toţi turiştii cazaţi la Palace.
Centrul wellness-spa a fost inaugurat la doi ani după redeschiderea hotelului. Din acest moment a crescut foarte mult numărul turiştilor cazaţi la Palace! Zona de relaxare se desfăşoară pe două nivele, la subsolul hotelului. La acelaşi nivel cu baza de tratament se află recepţia centrului spa de unde se pot lua prosoape mari, mai multe tipuri de saune, hammam, fântână de gheaţă, zona de terapie Kneipp, duşurile "şoc", cabinetele de masaj. Lângă recepţie sunt vestiarele impecabil întreţinute, dotate cu uscătoare de păr, duşuri, toalete. La centrul spa pot intra, contra cost, persoane care nu sunt cazate în hotel pentru care există intrare direct de afară.
De la nivelul recepţiei spa, se coboară în zona destinată piscinelor care cuprinde duşuri, piscină pentru adulţi cu cascade de apă, jacuzzi şi piscină pentru copii. Este o zonă circulară, amenajată ţinând cont de particularităţile clădirii. Fiind vorba despre un hotel construit la începutul secolului trecut care n-a fost prevăzut din construcţie cu piscină interioară nu a fost uşor să se găsească soluţia cea mai potrivită pentru amplasarea piscinelor.
Piscina pentru adulţi este interesantă, include câţiva stâlpi de rezistenţă ai clădirii care nu au putut fi înlăturaţi. Apa este foarte curată, caldă, nu este spaţiu prea mare pentru înot dar copiii se distrează de minune, ascunzându-se în jurul stâlpilor. Am mers de obicei la piscină pe la ora prânzului şi nu ne-am putut plânge de aglomeraţie.
Pentru a evita eventualele dezamăgiri, este bine de ştiut că piscinele de agrement de la hotelul Palace au apă normală încălzită, nu se menţionează nicăieri că este vorba de apă minerală sulfuroasă sau iodurată aşa cum se aşteaptă mulţi turişti. Despre apă termală nici nu poate fi vorba, la Govora nu sunt ape termale. Ape minerale sulfuroase şi iodurate sunt doar la bazinele din sala de hidropterapie din cadrul centrului balneo al hotelului. Pentru proceduri balneo este necesară consultaţie medicală de specialitate. Hotelul Palace nu are contract cu Casa de Pensii dar există numeroase pachete cu tratament inclus.
Turiştii cazaţi la hotelul Palace au acces gratuit la piscine, la zona de saune şi la sala de fitness (după ora 14). Pentru solar şi diverse tipuri de masaje se plăteşte separat. Există o mică piscină exterioară pentru copii dar, pe lângă faptul că este micuţă şi prost întreţinută, este amplasată la umbră. Lângă această piscină a fost amenajat un loc de joacă pentru cei mici cu câteva leagăne şi topogane. Un loc de joacă mult mai mare se află în Parcul Balnear, la intrarea dinspre centrul staţiunii.
Nu am fost niciodată de sărbători la hotelul Palace dar am observat că sunt oferte tentante, sub preţul hotelurilor de patru sau chiar trei stele de pe Valea Prahovei sau din zona Braşovului. Am vrut să mergem anul acesta de Paşte... la mijlocul lunii februarie nu am mai găsit camere libere! În extrasezon sunt pachete de 5 zile care includ cazare cu demipensiune, consultaţie de specialitate şi trei proceduri de tratament pe zi, la aproximativ 900 lei de persoană. Copiii beneficiază de reduceri şi gratuităţi, în funcţie de vârstă. Am văzut multe familii tinere venite din toată ţara cu copiii la tratament, la recomandarea medicilor pediatri. Hotelul Palace accepta plata cu vauchere de vacanţă.
Recomand hotelul Palace turiştilor de toate vărstele care caută un hotel elegant într-o staţiune liniştită, curată, ascunsă între dealuri împădurite. Hotelul Palace oferă cele mai moderne condiţii de cazare dar spune o poveste romantică, cu adieri discrete de parfum Belle Epoque.
Govora poate fi o staţiune prea liniştită, chiar plictisitoare pentru mulţi turişti dar este un loc minunat pentru odihnă, tratament şi o excelentă bază de plecare spre atracţiile turistice ale zonei. Pot fi vizitate, pe o rază de circa 50 km, mânăstirile Govora, Dintr-un Lemn, Surpatele, Bistriţa, Arnota, Hurezi, Cozia, Turnu, Ostrov, Frăsinei, Salina Ocnele Mari, Parcul Natural Buila Vânturariţa, Muzeul Trovanţilor, Culele de la Măldăreşti, Muzeul Satului Bujoreni, oraşul Râmnicu Vâlcea cu Casa lui Anton Pann, Parcul Zăvoi, Episcopia Râmnicului şi vechile biserici ale oraşului, precum şi multe alte obiectve turistice din zonă.
Trimis de Floria in 10.03.19 18:07:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GOVORA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.08315356 N, 24.17471766 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Apreciez reviewul dv. cât și meticulozitatea cu care ați prezentat acest hotel. Este un review de nota 10 și mai este și o invitație de nerefuzat. Știu din școală, de la orele de geografie că Govora este zona cu cea mai constantă temperatură medie anuală (iernile nu sunt geroase iar verile nu sunt caniculare). Doamne, ce școală se făcea odată. Acum regret că în Govora nu am mai fost din vremurile când motocicletele erau în vogă. Scriind reviewul, ați făcut o treabă foarte bună și utilă nouă, turiștilor. Cu mult bine.
@Mihai18: Mulţumesc pentru aprecieri! La Govora s-au făcut multe lucruri bune în ultimii ani. Pe lângă renovarea şi redeschiderea hotelului Palace, a fost reamenajat Parcul Balnear care este, cu siguranţă, cel mai mare şi mai bine îngrijit parc din judeţul Vâlcea, a fost amenajat traseul de cură balneară, prin pădure, către satul Curături, malurile pârâului Hinţa au fost curăţate şi transformate în alei de promenadă. A fost renovat Cazinoul din parc, construit de prima femeie arhitect din ţara noastră, Virginia Andreescu-Haret. A fost renovată Vila Iliescu şi transformată în muzeu şi bibliotecă publică. Govora este o staţiune curată, plină de flori, care mai de care mai frumoase.
Eixistă şi câteva restanţe-Pavilionul de Băi din Parcul Balnear, construit după planurile arhitectului francez Ernest Doneaud este într-o stare avansată de degradare, practic stă să cadă. Ştrandul Salus care ar putea fi cea mai importantă atracţie turistică a Govorei nu arată nici el prea bine. Multe vile superbe, mărturie a perioadei de glorie a Govorei, s-au ruinat.
Linişte, aer curat, un parc minunat... Govora vă aşteaptă la tratament sau pur şi simplu pentru câteva zile de relaxare!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Excelent articol! Chiar m-ai facut curioasa, asa ca il trec pe lista mea cu iesiri de weekend, pentru inceput.
@teona: Mulţumesc! Da, şi eu zic să-l treceţi pe listă! Neapărat într-o perioadă în care Parcul Balnear este verde sau colorat în nuanţele toamnei. În plus, este la doar 200 km. de Bucureşti...
Execelenta descriere! Aveti talent, poate chiar de scriitor. Va voi urmarii postarile. Am citit totul, de la inceput pana la sfarsit. Am ajuns intamplator in vara aceasta si ma gandesc la o saptamana de relaxare. Va multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Plictiseala la Baile Govora — scris în 22.08.24 de delinyka din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 La Palace Hotel, acolo unde soarele se închiria cu ora — scris în 18.03.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Nov.2023 O vacanta perfecta — scris în 23.11.23 de Mirceab07 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 3 stele max — scris în 12.06.23 de GEORGEMM din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2022 Dacă doriți sa va păstrați turiștii în România, investiți în servicii, faceti-i fericiți mai întâi pe turiști. Altfel, veți pierde teren din ce în ce mai mult — scris în 15.08.22 de ux126713 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jul.2022 Hotel Palace, Baile Govora - Dezastru — scris în 02.08.22 de adi_dana1 din TULCEA
- Aug.2020 Hotel Palace, Baile Govora, de evitat!!! 3 stele maxim!!! — scris în 14.08.20 de alinal din BUCURESTI - nu recomandă