GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Croaziera in Parcul Maritim Karaburun-Sazan, Albania
Peninsula Karaburun, singurul parc maritim din Albania (Parcul Karaburun-Sazan), este o destinatie de top a rivierei albaneze.
Situata in golful Vlora, peninsula e scaldata de apele Marii Adriatice la nord si ale Marii Ionice la sud.
Forma ei de deget indica parca peisajul uimitor inconjurat de ape turcoaz.
Rezervatie naturala spectaculoasa, intreaga zona e faimoasa pentru golfurile intime, plajele cu pietricele albe si apa cristalina si pentru natura virgina.
Stanci zimtate coboara pana la pesteri cu acces doar de pe mare.
Multa vreme, Karaburun a fost o zona interzisa, fiind perimetru de securitate al armatei. Datorita acestei izolari fortate, peninsula a ramas in mare parte neatinsa.
In ultimii ani insa perimetrul interzis a fost redus, accesul turistilor putand fi facut pe peninsula numai pe mare.
Astfel, pe toata perioada verii se organizeaza excursii de o zi cu ambarcatiuni de diferite marimi, de la barci cu motor pana la vase de croaziera. Pe toate le gasiti cu un simplu click pe internet, tastand cuvantul magic: KARABURUN!
Noi ne-am suit pe vasul de croaziera Aquamarine, care a parasit portul la ora 10:00 dimineata.
Parcarea masinii se face in port, chiar langa chei, langa vas. Taxa de parcare e modica, 200 Leki (mai putin de 2 Euro) pentru toata ziua. Excursia costa 2500 Leki (cca 20 Euro) de persoana. In plus te poti inscrie la masa de pranz care costa 1500 Leki, cu 2 meniuri la alegere. Nu e musai, am vazut multa lume cu papornite de acasa, sandwich-uri, etc.
Poti opta si pentru o tura de cca 50 minute cu barca cu motor pana in interiorul pesterii Haxhi Ali, cu 10 min pauza de snorkeling pentru amatori, la pretul de 1000 Leki/persoana (1 Euro=120 Leki).
Excursia dureaza cca 8 ore, rezervarile se fac pe whatsapp cu o zi inainte.
Cca o ora se face pana la una dintre frumoasele plaje ale Karaburunului, cu pietricele albe, apa de smarald, facultativ umbrelute si sezlonguri, terasa cu bar si restaurant.
Apa e de cristal iar vizibilitatea de cca 5-10 metri permite iubitorilor de snorkeling urmarirea bancurilor de dorade, bibani de mare, sardine, hamsii si a altor soiuri de pesti.
Pauza pe aceasta plaja e de cca 3 ore.
Conform graficului am fost invitati la plimbarea cu barca cu motor (Honda 200 C. P.). La cerere se dau si veste de salvare, altfel acestea sunt depozitate sub platforma barcii.
Drifturi, accelerari, valuri inspumate, adrenalina, o experienta de neratat.
La pestera Haxhi Ali se face o pauza de snorkeling sau de sedinta foto. Apa e mai rece, fiind foarte adanca si in interiorul pesterii.
Doua pustoaice albaneze venite din Texas (foarte multe familii albaneze au emigrat in Statele Unite), curajoase, au sarit in apa; mi-am facut si eu curaj, mi-am pus vesta de salvare dar am renuntat repede la ea, nu erau valuri deloc. Mi-am pus masca de snorkeling, iar fetele m-au intrebat daca se vede ceva si le-am raspuns “sharks, sharks!!!” , de aceea se hlizeau in una din pozele atasate la review.
Adancimea maxima a apei in pestera este de 18 metri, vizibilitatea subacvatica perfecta, lungimea de 30 metri si latimea maxima de 12 metri.
Haxhi Ali a fost un marinar razboinic, capitan pirat albanez, el si fiul sau refugiindu-se deseori in aceasta pestera in sec al XVII-lea.
Diferite inscriptii pe peretii pesterii datand din diferite perioade istorice amintesc de marinarii si piratii care isi gaseau adapost de furtuna sau ascunzatoare intre stancile pesterii.
Reintorsi la vasul de croaziera, am luat masa in sala de la nivelui intai, optand pentru meniul cu dorada, salata si cartofi prajiti.
Tangajul e minim, vasul de croaziera e mare, nu exista nici un disconfort din acest punct de vedere.
Apoi vasul s-a indreptat paralel cu coasta catre aceeasi pestera, in care nu se mai intra din motive de gabarit dar care poate fi admirata din apropiere.
Urmatoarea destinatie este insula Sazan, parte a parcului maritim. Insula e aproape parasita, din fosta baza militara a mai ramas doar o mica garnizoana.
Plaja cu pietricele, fara umbrelute sau sezlonguri e la dispozitia turistilor, pauza de balaceala este de o ora. Apa e cristalina si are culoarea smaraldului, vizibilitatea subacvatica e ideala, cca 20 metri.
Doi catei slabanogi au aparut de dupa stabilopozii de pe chei, iar un magarus a aparut pe plaja spre bucuria fotografilor amatori.
Reintorsi pe vas, am pornit inapoi spre portul Vlora pe acelasi traseu, in sens opus.
La nivelul doi al vasului se afla terasa si barul. Muzica se aude non-stop pe tot parcursul excursiei, hituri internationale si albaneze. Multa lume danseaza, un simpatic membru al echipajului arata coregrafiile de Jerusalema, Gangnam Style, Macarena, Ai se Eu te Pego, sarbe si hore autohtone.
Nivelul trei, ultimul, e zona cu perne XXL, se face plaja si se asculta muzica.
La ora 18:00 vasul reintra in portul Vlora, the party is over!
In lunile iulie si august se organizeaza si Boat-Party-uri, petrecerea pe vas incepe la 20:00 si se termina la 02:00. Tariful de 10 Euro include probabil doar accesul pe vas si o bautura, cel mai probabil weekend-ul acesta (2 iulie) se deschide noul sezon.
Vacante faine sa aveti!
Trimis de raducondurache in 30.06.22 19:51:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Opționale din zona Sarande, SARANDE" (nou-creată pe sait)
@webmasterX: Sarande e la 165 km sud de Vlora. Excursia in Karaburun e cu plecare din Vlora
@raducondurache: Start vot! Minunata excursie, foarte frumos totul.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: mulțumesc mult! sper că nu am devenit plictisitor cu povestile albaneze ????
Mutat în rubrica "Opționale din zona Vlora, VLORE" (nou-creată pe sait)
-
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@raducondurache: Cum să devii plictisitor?! E super-interesant! Noi am apucat să vedem acum câțiva ani o parte din Albania, în special zona de litoral de la Dhermi în jos și păstrăm amintiri grozave. Ne-am propus să revenim pentru a explora și restul, dar nu știu când se va întâmpla asta... Până atunci, călătorim virtual, așa că tu scrie în continuare! Mersi mult!
@crismis: mulțumesc mult și eu! ????♂️
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Zona protejata laguna Narta si insula Zvernec, Albania — scris în 13.07.22 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ