ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ilfov
ÎNSCRIS: 22.05.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2005
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lupi de mare pentru o zi

Ilustrație video-muzicală

A night in a greek taverna - Gorgona
TIPĂREȘTE

Soarele a răsărit de mult, briza mângâie ţărmul, iar pe cer nici un firicel de nor. Se anunţă o zi de vară aşa cum ne-o dorim toţi în vacanţă. Terminăm cafeaua, ne asigurăm că aparatul de fotografiat are baterii şi film, luăm şi un costum de baie în plus, alegem o îmbrăcăminte uşoară, dar care să ne protejeze umerii şi genunchii, nu uităm de pălării şi ochelari de soare şi coborâm spre port.

„Ionio”, un pseudo-velier din lemn cu două punţi, ne aşteaptă. Căpitanul Dimitris şi ajutorul său ne ajută să ne îmbarcăm şi ne invită să ne alegem locurile. Puntea de jos este mai puţin generoasă ca spaţiu pentru că aici se află şi cabina de comandă, are locuri doar pe laterale, dar este foarte multă umbră. Puntea de sus este mult mai largă, însă este neacoperită, locul ideal să te prăjeşti la propriu.

Ridicăm ancora şi ne îndepărtăm uşor de Limenaria. Prindem un pic de viteză şi luăm suficientă distanţă faţă de ţărm, prilej să admirăm de departe „Palataki” care parcă vegează oraşul de sus, de pe stâncă. Facem o scurtă oprire în Potos pentru a întregi echipa de „lupi de mare” pentru o zi cu un grup de vreo zece persoane.

Cap de coloană o duduie cam nehotărâtă dacă să urce să nu, spre disperarea copiilor unui cuplu de englezi, obligaţi să cedeze trecerea unei femei mai în vârstă. Biata femeie era completamente neajutorată. N-o ajutau deloc sandalele cu tocuri prea înalte. Nici cloche-ul rochiei de mătase naturală care se încăpăţâna să salte la fiecare pală uşoară de vânt, dezvăluind o privelişte prea puţin răpitoare, şi cu atât mai puţin pălăria cu voaletă care-i obtura vedera. Însă cel mai mult o încetinea „Marele Bazar din Istanbul” care-i atârna de gât şi de mâini. Ferească Dumnezeu să leşine sub povară că n-ai cum să-i verifici pulsul.

Într-un final urcă toată lumea şi se serveşte micul dejun: pâine, unt, marmeladă de prune şi de caise, ceai, cafea, suc de portocale (ceva între Fanta şi dozator), la discreţie. În scurt timp ni se alătură pescăruşii. Încercăm să-i ademenim cu pâinică, dar nu se apropie. E plin de peşte care ajunge pentru toţi, de ce să-şi strice foamea cu pâine goală. Tragem concluzia că ori nu sunt prietenoşi, ori nu sunt atât de hămesiţi ca cei care ne însoţesc pe ferry-boat.

Între golful Rosongremos şi golful Salonikios, în partea dreaptă, căpitanul ne arată Insula Panagia. O stâncă aproape goală, sălaş al şerpilor şi al altor târâtoare este înconjurată de stoluri întregi de pescăruşi, semn că marea e plină de plină de peşte. Este momentul pentru poveşti marinăreşti spuse cu multă măiestrie de Dimitris care nu mai ştie ce să facă să nu ne plictisim, mai ales doamna „voalată” amărâtă nevoie mare că vasul de croazieră n-are nimic în comun cu „Queen Mary”, iar atmosfera pare decupată mai mult din „Piraţii din Caraibe” decât din „Titanic”.

Se spune că de mult Insula Panagia era cu totul altfel decât o vedem acum. A fost locuită mult timp, însă condiţiile de trai erau destul de vitrege şi locuitorii care n-au murit de bătrâneţe au migrat spre alte zări. Unul câte unul până când a mai rămas o singură familie care avea două fete. Când bătrânii s-au stins, cele două surori au rămas singure. Nu s-au căsătorit şi nici n-au vrut să plece. Le-a purtat de grijă o vreme un crescător de animale care mai mergea pe insulă la vânătoare. N-au mai trăit mult după moartea părinţilor şi odată cu trecerea lor la cele veşnice s-a stins viaţa şi pe Panagia.

Lăsăm în în urmă Panagia cu povestea ei şi ne pregătim pentru prima oprire. Mergem de ceva vreme, soarele a început să ardă destul de tare, iar vântul nu mai reuşeşte să ne răcorească suficient trupurile încinse. Ancorăm în larg în faţa unei plaje mici de tot, inaccesibilă călătorului terestru şi unde, în partea stângă cum o priveşti dinspre mare, curge un fir de apă dulce nu mai gros decât un fir de mohair. Câţiva temerari nerăbdători sar în apă direct de pe puntea vasului. Ceilalţi parcă n-au curaj să încerce marea cu degetele… de la picioare. Dimitris lansează provocarea: cine intră în apă şi ajunge înot la plajă primeşte un ouzo la întoarcere. Nu se poate abţine şi ne spune că apa din izvor are proprietăţi afrodisiace şi cândva, de mult, însăşi Afrodita a gustat din ea. Rând pe rând ne facem curaj şi ne lăsăm pradă apei reci, clare, de culoarea smaraldului. Câţiva se întorc din drum şi protestează că apa e rece. Probabil mai mult de ruşine, căci copiii ajunseseră deja pe nisip, sar şi ei în apă. În final ajungem cu toţii pe plajă şi se face coadă la izvor. Păşim cu greu pe pietrele lunecoase, ne ferim cât putem de aricii de mare şi reuşim să sorbim un pic de apă dulce.

Semnalul sonor ne anunţă că trebuie să plecăm şi că ziua de plimbare este abia la început. La scară, Dimitri ne aşteaptă cu păhărelul de ouzo promis şi ne face „botezul”, adică toarnă peste noi, dintr-o găleată, nişte apă care nu cu mult timp în urmă fusese gheaţă şi precizează că asta se poate numi într-adevăr apă rece. Duşul este bine venit pentru că amestecul de sare, soare, vânt şi transpiraţie este combinaţia ideală pentru o alergie care te poate ţine departe de plajă pentru multă vreme.

În dreptul locului numit „Giola”, în care apa de mare închisă într-un cerc de marmură formează o piscină naturală, încetinim pentru câteva poze. Nu ne apropiem prea mult pentru că fundul apei este marmură şi riscăm să rămânem cu corabia pe uscat, însă putem să-i vedem destul de bine pe cei care să bălăcesc în acumularea de apă. Ne salutăm şi rămânem cu nedumerirea cum au ajuns acolo fără barcă.

Trecem pe lângă altă plajă superbă vegheată de sus de Mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail, o Meteoră în miniatură care parcă stă să cadă în apă.

Coasta devine din ce în ce mai lipsită de vegetaţie, iar soarele reflectă albul perfect al marmurei. Căpitanul îşi reia rolul de ghid ad-hoc şi ne anunţă că ne îndreptăm spre fostele cariere de marmură. O clipă mi-a revenit în memorie un pasaj din „Marele Gatsby” unde se dezvăluia secretul muntelui de diamant. Doi munţi de marmură, tăiaţi în trepte păreau două amfiteatre în faţa unei imense scene de apă. În timp ce noi căutăm cel mai bun unghi pentru fotografii, Dimitri ne povesteşte cum era „înmuiată” marmura cu un amestec de ierburi şi ulei de măsline şi cum erau despicate blocurile imense cu un buştean şi multă apă. Spunea el că sclavii ciopleau o gaură în blocul de marmură, fixau în ea un buştean peste care turnau apă. Cu timpul, buşteanul se umfla şi în final marmura ceda sub presiune. Nu ştiu dacă nu era tot o poveste marinărească, dar parcă mai contează? E doar o plimbare de plăcere nu o vizită de documentare ştiinţifică pentru vreo teză de doctorat.

La ora prâzului acostăm în golful Aliki. Cine doreşte este dus cu barca pneumatică până pe ţărm. Cine nu, poate să rămână să înoate lângă vas, timp în care „echipajul” pregăteşte prânzul. Suvlakia, bifteki, salată grecească, salată de cartofi cu rondele de ceapă şi vinul care curge ca la banchetele regale sunt bine venite pentru că drumul pe apă, soarele şi mai ales înotul ne-au făcut o foame de lup.

După masă, „matelotul” a fost responsabil cu prima parte a programului artistic. Live şi fără nici un acompaniament, ne-a cântat câteva cântece vechi patriotice greceşti. Cu timiditatea artistului amator, dar cu o voce extraordinar de puternică şi de curată, a smuls ropote de aplauze la sfârşitul „reprezentaţiei”. După ce ultimele farfurii şi pahare au fost strânse, a urmat partea a doua a distracţiei, de data aceasta interactivă, când Dimitri a pus muzică grecească şi ne-a invitat pe toţi să învăţăm un dans foarte uşor, hassapiko. Ne-am prins cu toţii, inclusiv doamna despre care vă vorbeam la început şi care după primii paşi a conchis sec: ”Asta-i sârba noastră, da´ mai potolită”.

Şi surprizele nu se opresc aici. Oprim în larg, am crezut noi pentru o altă repriză de bălăceală, dar nu. Dimitri avea alte planuri cu noi. Ne-a împărţit tuturor nişte bucăţi de plută cu fir de pescuit şi cârlig, ne-a dat momeli şi ne-a provocat la o partidă de pescuit. Pentru fiecare peşte prins, un păhărel de ouzo. N-a fost nimeni care să nu prindă măcar un peştişor care până la urmă a fost eliberat, chit că nu îndeplinea trei dorinţe.

Ultima repriză de bălăceală s-a petrecut în largul plajei Psili Amos pe care ne-am propus să o vizităm terestru într-o vizită viitoare.


[fb]
---
Trimis de almona in 03.11.10 14:50:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Insula Panagia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7900 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[03.11.10 14:54:32]
»

Mi-a placut mult cum ai povestit... Thassosul pare din ce in ce mai atractiv incat gata aprope m-am hotarat ca in 2011 sa merg acolo... apropo cum e vremea in iunie acolo? felicitari!

almonaAUTOR REVIEW
[03.11.10 15:04:24]
»

Rog mult de tot un WM să ataşeze un fod sonor

http://www.trilulilu.ro/PSY/80c74da210de6e

almonaAUTOR REVIEW
[03.11.10 15:07:38]
»

@sandu. 53

Noi am fost din 15 iunie şi a fost foarte frumos. Cald, apa bună de baie, nici foarte rece nici "supă". La ora prâzului totuşi nu prea se mai putea sta pe plajă decât sub umbrelă.

santana*
[03.11.10 15:15:31]
»

Povestea ta este adevărată "cruzime" acum în prag de iarnă. Imi place cum povesteşti. Da' doar patru poze? Hai că poate mai ai şi altele.

almonaAUTOR REVIEW
[03.11.10 15:32:32]
»

@santana

La vremea respectivă încă mai eram la stadiul de aparat foto cu film şi acestea sunt câteva din cele care au putut fi scanate. O să mai caut şi o să mai pun câteva.

celeste
[03.11.10 15:58:37]
»

Foarte frumoase pozele si imi doresc sa ajung si eu cat mai repede in Thassos.

webmasterJr
[03.11.10 16:33:23]
»

Atasata frumoasa melodie... Auditie placuta!!!

bessondm
[03.11.10 21:01:23]
»

Desi totul s-a petrecut acum mai bine de 5 ani, povestea spusa la timpul prezent denota faptul ca ti-a placut tare-tare mult, incat parca retraiesti itinerariul si-acum, cu aceeasi intensitate... Frumoasa poveste!

almonaAUTOR REVIEW
[04.11.10 09:20:11]
»

@ bessondm

Aşa este, mi-a plăcut foarte mult. Nu a fost nici prima şi nici ultima croazieră pe acest traseu. Însă a fost deosebită şi o retrăiesc cu plăcere de fiecare dată.

Au fost momente amuzante cauzate de diferite situaţii, au fost mici "înţepături" între participanţi, au fost poveşti frumoase cu "bărbi" mai lungi sau mai scurte. Dar nu a fost nicio clipă de plictiseală. Mai bine de opt ore pe mare pot fi extrem de obositoare şi de plictisitoare dacă organizatorii nu ştiu să-ţi ţină mintea ocupată şi să nu te lase să lâncezeşti.

Ei au reuşit, alţii nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zena*
[04.11.10 16:54:20]
»

Ai avut parte de o zi excelenta; cu baie, cu plimbare cu mancare si bautura si cu multa distractie... si totul foarte ieftin. Fantastic. Transportul cat a costat?

almonaAUTOR REVIEW
[05.11.10 07:32:58]
»

@zena

Transportul cat a costat?

De la hotel până în port, atât în Limenaria, cât şi în Potos, se merge pe jos. La secţiunea "preţul sejurului" eu am trecut preţul efectiv al croazierei, 20 de euro/persoană. Anul acesta era 25 euro de persoană.

georgiana
[05.11.10 16:08:16]
»

Am vazut review-ul de cand l-ai pus, dar timpul nu mi-a permis sa-l citesc pana acum. Foarte frumoasa povestea croazierei tale!

Dar... mi-a facut rau, cum zicea si @Santana, mai sus.

Da, e o adevarata cruzime, sa ne vorbeste despre mare, soare, vapoare, acum, cand mai este atat de mult pan'o fi sa fie!

Mi-a placut si mai mult introducerea.

La fel faceam si eu... NU am ajuns la Giola, am avut notitele de la alt user, dar degeaba.

O fi data viitoare.

In schimb mi-ar fi placut si mie sa-l aud pe marinar cum canta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
almonaAUTOR REVIEW
[08.11.10 08:27:31]
»

@santana, @georgiana

Ce amabili sunteţi să spuneţi că e o "cruzime"... Eu aş spune "sadism" de-a dreptul )))))))

Dar nu vă place, când şuieră vântul pe la streaşină şi nici nu ninge, nici nu plouă să vă imaginaţi că vă suflă vântul în plete pe o barcă şi vă zbenguiţi în apă printre delfini şi încojuraţi de pescăruşi?

Pentru mine, care nu sunt "fan" iarnă şi zăpadă, amintirile astea sunt tonicul ideal. Mă gândesc că trece repede şi iar vine vara cu soare, mare, plajă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[04.10.14 07:16:46]
»

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Thassos, THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, bessondm, celeste, georgiana, sandu.53, zena*
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale din / prin Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057076930999756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1