GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Șapte zile la Athena la sfârșit de noiembrie. Croazieră în Golful Saronic. Insula Poros.
Imediat ce am revenit pe vas, s-a servit masa de prânz pentru jumătate din totalul pasagerilor. Spuneam în articolul trecut, că desfășurarea excursiilor este foarte bine organizată până în cele mai mici amănunte. Acelaș lucru se întâmplă și cu masa de prânz. Pentru că numărul pasagerilor depășește mult capacitatea sălii de mese, prânzul se servește în două serii. Pentru asta, la îmbarcare, fiecare pasager primește, câte un tichet colorat în verde sau roșu. Astfel o jumătate din ei vor avea tichete verzi iar cealaltă jumătate tichete roșii. Prima serie, care a servit masa, a fost ”verzilor”, care la urcarea pe vas după vizita în Hydra, au fost dirijați după culoarea tichetelor în salonul unde se servea masa. Printe aceștia ne aflam și noi. Așezarea la mese o face personalul vasului care are grijă să nu rămână locuri libere la nici o masă și în salon să încapă aproximativ 125 de pasageri, adică jumătate din numărul lor total.
Meniul servit a fost unul obișnuit, preparate din pui și pește, gătite în sos, cu garnitură de orez, cartofi, legume, etc. la care s-a adăugat și un desert. Serviciul a fost stil bufet, fiecare pasager având posibilitatea să aleagă și să își pună în farfurie, cât și ce dorește, fiind mai mult decât suficientă mâncare pentru toată lumea.
Imediat ce ne-am așezat la masă, am părăsit și portul, pentru a ne îndrepta spre cea de a doua țintă a călătoriei noastre, adică spre Insula Poros. Distanța între Hydra și Poros, este relativ mică și am parcurs-o în circa patru zeci și cinci de minute, astfel că imediat ce ne-am ridicat de la masă, am coborât din nou pe țărm, pentru al doilea popas al călătoriei.
Insula Poros situată în sudul Golfului Saronic, este de fapt formată din două insule, Sphairia (se pronunță ”Sferia”) și Kalavria, despărțite de un canal foarte îngust, fiind legate între ele printr-un pod. Pe Sphairia situată în partea de sud, se află portul și orașul Poros, unde am acostat
și noi.
Istoria insulei este una destul de interesantă, iar informațiile despre locuitorii ei, datează de prin secolele XIV - XI, îH. Datorită poziției ei geografice strategice, Insula Poros a stârnit interesul ocupanților succesivi care au venit aici din cele mai vechi timpuri până în perioada modernă a istoriei.
Primii despre care se cunoaște că ar fi venit pe insulă au fost micenienii, prin anii 1400 – 1100 îH, după care au venit perșii. Mai târziu insula a cunoscut ocupația romană și apoi pe cea bizantină, după care a cunoscut ocupația venețiană și după aceasta pe cea otomană, iar în urma Tratatului de la Kuciuk-Kainargi încheiat în anul 1774 la sfârșitul războiului ruso-turc, în Poros s-a instalat o bază navală rusească preluată de Grecia în 1828, când Poros a devenit prima bază navală grecească, păstrându-și acest titlu, până în 1881, când a fost mutată la Salamis. Construcțiile și clădirile bazei navale ruse se păstrează și astăzi și cu toate că o poarte dintre ele au devenit ruină, din anul 1989, au fost declarate monumente arhitecturale protejate.
Din punct de vedere geografic, Poros este așezată în sudul Golfului Saronic, fiind despărțită de continent, de o distanță de numai două sute de metri, de orașul Galatas din Peloponez. Însula are o suprafață de aproximativ, 32 kilometri pătrați și 3800 de locuitori. În parte, sursele de venituri ale locuitorilor insulei sunt unele tradiționale bazate pe produse agricole condițiile naturale oferind posibilități excepționale pentru aceasta. Astfel aici se cultivă grâu, și se exploatează plantații întinse de viță de vie și de măslini. Tot odată, un aport însemnat își aduce la aceasta, pescuitul și transportul naval. De asemenea turismul ocupă un loc important pentru economia insulei.
Aflând-se la o distanță de doar 59 km., de Portul Pireus, Poros este o destinație foarte căutată de atenienii care vin să își petreacă weekend-urile aici.
In ceea ce privește turismul, este de remarcat că Poros este o destinație căutată, și pentru faptul că pe această insulă se poate ajunge foarte ușor și cu autoturismele prin Peloponez, de unde distanța de numai două sute de metri de apă, se traversează cu ferryboat-uri de mic tonaj, asemănătoare sau doar puțin mai mari decât cele de la noi de la Brăila, Galați, Ostrov sau pe unde mai sunt treceri fluviale.
Pentru vizitarea insulei Porors, nouă ni s-a acordat un tmp de 40 de minute. Adică am coborât de va vas la ora! 13.50, și a trebuit să ne reîmbarcăm la 14.30. Timpul a fost suficient pentru o plimbare pe faleza portului și pentru vizitarea câtorva magazine din zonă, care se adresau cu oferte de vânzare atât turiștilor cât și localnicilor.
Se poate spune că așezarea orașului Poros, este realizată tot în formă de amfiteatru, dar aici deschiderea lui este foarte largă și mai puțin abruptă deoarece relieful insulei este foarte blând, dealurile pe care se întinde fiind mai puțin înalte și cu pante mai ușoare decât cele din Hydra.
Pe insulă sunt o mulțime de hoteluri, vile și pensiuni unde te poți caza pentru sejururi mai lungi sau mai scurte, după dorință. De asemenea de pe insulă pot fi vizitate în excursii de o zi obiective turistice de interes, din Peloponez cum ar fi Micaene, Nafplio, Istmul Corint, Epidaurus și multe altele.
Pentru cine are timp mai mult la dispoziție pentru un popas mai lung pe insulă, există destule obiective turistice ce prezintă interes spre a fi vizitate. Spre exemplu, se poate ajunge dimineața, cu una din cursele directe din portul Pireus, cu întoracere după amiaza, sau cum spuneam cu autoturismul prin Peloponez.
Dintre obiectivele de interes de care vorbeam sunt de amintit următoarele:
- Mânăstirea Zoodohos Pigi, situată la patru kilometri nord de orașul Poros, lăcaș de cult ridicat în anul 1720;
- Baza navală rusească despre care am vorbit mai sus, situată într-un golf unde ancorează tot felul de ambarcațiuni mici;
- Templul lui Poseidon, datând din secolul al VI-lea î. Hr, deși astăzi este doar o ruină, în vremurile antice, era vazut ca un azil sacru pentru fugari si prigoniti. In acest loc, oratorul atenian Demostene a fost fortat sa se sinucida de Filip, regele Macedoniei;
De asemenea, nu se poate incheia o descriere a insulei Poros, fără a se aminti de plajele sale cu nisip fin, ce se întind de-a-lungul coastelor insulei.
După o plimbare scurtă pe faleza orașului, ne-am întors spre vaporul care ne aștepta gata de plecare. La urcarea pe vas era rândul ”roșilor” să intre la masă așa că noi cei cu tichete verzi am fost indrumați spre saloanele de pe puntea superioară.
Imediat ce toată lumea era la bord, vasul s-a desprins de țărm, pornind spre Insula Egina, ultima țintă a croazierei noastre.
Trimis de Ioan Raita in 24.01.19 21:02:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumoasa excursia si toate obiectivele vizitate!
Felicitari pentru vacanta reusita! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Atena intr-un City Break / Croaziera de o zi cu Ever More — scris în 11.01.23 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 O plimbare scurtă și o masă gustoasă în Insula Poros — scris în 16.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Plimbare cu mașina în Pelopones — scris în 13.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Plimbare în Insula Aegina – o dorință împlinită — scris în 05.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Șapte zile la Athena la sfârșit de noiembrie. Croazieră în Golful Saronic. Insula Hydra — scris în 18.01.19 de Ioan Raita din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Poros, insulița moțată — scris în 04.05.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Athena - primavara. O zi pe mare cu o barca traditionala de lemn — scris în 21.01.19 de Nastea.18 din IASI - RECOMANDĂ