ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Skala, poarta de intrare în Patmos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fără îndoială vă spun că e musai de văzut, nici n-ai cum să n-o vezi din moment ce ajungi în Patmos, pentru că e punctul de intrare, acolo e portul, acolo vin ferry-urile.

Azi n-o să vă plictisesc cu date istorice sau geografice, voi povesti doar despre Skala, despre cum am văzut-o eu.

”Copilița” dormea, dormea și visa... visa la locuri frumoase, case mici și albe, la castele, dar care fetiță nu visează la așa ceva? după ce citești multe basme cu zmei și feți-frumoși? Ziua citea, noaptea visa...

Dacă mai socotesc și ceea ce spunea marele nostru George CălinescuBasmul este oglindirea vieții în moduri fabuloase atunci încep să cred că și eu am dreptate. :p

Poate de undeva și de acolo, mi se trage această nebunie, de a călători, spre insulițe mici, poate de aceea îmi place mai mult acolo, decât pe continent, să mă simt pur și simplu, departe de lumea dezlănțuită, pierdută în timp și spațiu, dar bine „înfiptă” acolo, în zona vizitată. Și cum aproape pe fiecare insulă e și o cetate, sau un castel, am senzația că parcă basmul devine aievea... Oricum cu basm sau fără, încerc în măsura în care pot, să descopăr cât mai multe locuri, străzi, străduțe, căsuțe, oamenii, florile, plajele...

La ora 10.45, cu o punctualitate demnă de japonezi, catamaranul Dodecanisos Pride, intra în portul din Skala. Noi eram deja la ușa spre ieșire, așteptam doar ultimele manevre de acostare pentru a putea coborî. Am admirat între timp, peisajul, felul cum portul, Skala, se deschidea ca un evantai în fața noastră, sigur fără a pierde din vedere cetatea cu zidurile ei masive ce adăpostește mânăstirea, din Chora. În port un alt grup de călători, la fel de neliniștiți și nerăbdători ca noi așteptau vasul pentru a-și purta visul mai departe, spre celelalte insule, Lipsi, Leros și Kalymnos, unde mai mergea vaporul nostru. Am pășit pe pământul insulei Patmos, nerăbdători, încercând să cuprindem cât mai mult cu privirea, parcă pentru „forever”. Unii turiști se îndreptau deja spre taxiuri, alții spre locurile de cazare, sau către autobuzele care au stația chiar acolo la ieșire din port. Noi am luat-o la pas, în dorința de a merge spre Chora, la mânăstire, după cum v-am povestit deja. Am luat-o în direcția greșită, înspre dreapta portului, sau pe drumul spre Grikos, dar am văzut în acest fel și partea asta din Skala, inclusiv micul far, ce ghidează seara, navele în noapte. Curând ne-am dat seama că nu eram pe calea cea dreaptă, așa că ne-am întors, am mers pe drumul indicat, pe șoseaua care duce spre Chora, apoi la prima stație, am descoperit că peste câteva minute venea autobuzul, deci am așteptat, iar restul deja îl știți, chiar și frumoasa plimbare prin capitala insulei, Chora. Acum însă voi face o săritură în timp, pentru ca să revin, din nou, aici în Skala. Întoarcerea a fost pe jos, pe vechiul drum pietruit, o altă plimbare lejeră și frumoasă, pentru că imaginea Skalei, mereu mai aproape, desfășurându-se încet, încet, cu casele albe ce luceau în soare, era demnă de admirat, cu atât mai mult de privit și imortalizat la tot pasul și din fiecare unghi.

Dușmanul nostru, timpul, azi ne era prieten, mai aveam câteva ore, până la plecarea ferry-ului, așadar după o binemeritată pauză de cafea, ceva răcoritor și o grozavă plăcintă de Patmos, cu brânză feta, absolut delicioasă și caldă, am purces la cutreierat străduțele mici și înguste.

Sigur că prima dată, am străbătut faleza lungă, din imediata apropiere a portului, micile piațete, cu bănci și statuete, cu palmieri generoși, care „acordau„ suficientă umbră pentru relaxare. Am admirat pe dreapta bărcuțele, sau ambarcațiunile mai mari, mai simple sau mai luxoase, frumos înșirate în marina din Skala. Pe stânga, cafenele, baruri și terase, la umbra copertinelor, sau sub boltele de viță de vie sau iederă, împletite parcă minuțios cu frumoasele bouganvillea colorate, așteptau turiștii care erau chiar în număr mare. Era ceva forfotă în jur, fiind ora prânzului, mulți erau deja aciuați pe la mese. Am mers tot înainte, urmând linia țărmului, am ajuns în dreptul plajei Agia Ion Esti, o denumire ciudată aș spune, dar și mai ciudată mi s-a părut plaja, la umbra copacilor, cu mese și scaune, fotolii, fără șezlonguri, cu umbrele de soare cochete, de decor mai mult, dantelate, superbe. Lampioane, felinare, agățate pe crengile copacilor cred că fac deliciu seara, pe plajă, îmi și închipui o cină romantică la lumina lumânărilor... Și plaja era plină... apa caldă, cu pietricele pe plajă, castelul în zare privind în urmă... aproape ca în basme... Am mers așa tot înainte până la mica biserică de sec. XVIII, Sf. Ioan Teologul, situat pe o mică curbură a țărmului, întrând parcă în mare. Albă și frumoasă. Foarte aproape, într-un teren înconjurat cu grilaje de fier, este locul în care se spune că Sf. Ioan Teologul a creștinat primii oameni pe insulă.

Skala se întinde mai departe, pe dealuri, sau pe linia mării spre dreapta, după curbură, dând ocol parcă golfului. Acolo nu am ajuns, de frica dușmanului (timpul). :p Am pornit însă din dreptul grilajului de fier, pe scările multe, spre partea de sus a orașului, admirând căsuțele, scările pline de flori, cu ghivece mai mici sau mai mari pe o parte și cealaltă a scărilor. M-au încântat foarte mult căsuțele albe, cu zidurile (parcă) nefinisate, poroase, care nu sunt nicidecum netede, ci urmăresc linia pietrelor, lăsând intenționat să se vadă forma și structura lor. Ici-colo lăsate chiar la culoarea naturală. Iar mantomata, din jurul ușilor și ferestrelor, despre care v-am povestit deja, sunt atât de bine puse în evidență aici. Am văzut case simple, sau mai pretențioase, dar cu același farmec, rectangulare, toate, cu acoperișul plat, doar câteva am văzut acoperite cu țiglă, foarte puține. Am admirat perdeluțe albe, dantelate la ferestre, precum țin minte că avea și bunica mea, obloane de lemn colorate în albastru deschis sau verde, balcoane de lemn, sau scări de lemn care duceau spre etaj, sau chiar la balcon, de genul celor din Mykonos.

Ne-am amestecat în mulțimea de turiști, care se plimbau prin micile piațete din oraș, am văzut multe magazine de souveniruri, biserici frumoase, cu cupolă albă, cred că nu era stradă să nu aibă o biserică cât de mică, o busolă imensă în mijlocul unei piațete, chiar acolo jos pe marmură, asta așa pentru a ne readuce cu picioarele pe pământ, pentru a ne „așeza” cumva în timp și spațiu. Gărdulețe pline cu flori, copaci cu flori mari, mult hibiscus, cu niște flori imense, albe sau roșii, yucca, lămâi și rodiu, bouganvillea cățărându-se pe zidurile albe, pisici leneșe, ascunse sub frunzele smochinilor privind peste ziduri. Iar dacă vreți să stați aici, nu vă temeți, găsiți hoteluri, vile, pensiuni, una mai frumoasă și mai cochetă decât alta.

Am urcat, am coborât, am mers pe străduțele înguste, până am revenit din nou în port, am așteptat cuminți sosirea catamaranului care trebuia să ne ducă înapoi în Samos (vezi impresii). Cu gândul departe, la toate cele văzute și admirate, cu planul nou ce începea deja să prindă contur într-un colț al minții... În rest vă las să priviți pozele... sigur pe muzică...

webmaster, vă rog frumos:

youtu.be/CwNSA1r_5NI

mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de maryka in 27.02.18 21:36:25
Validat / Publicat: 27.02.18 23:38:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2382 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Skala, plaja Agia Ion Esti.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.02.18 22:33:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[27.02.18 23:34:44]
»

@webmasterX:

Mulțumesc mult!

mishu
[27.02.18 23:44:39]
»

@maryka: Și Start vot! Cu mare drag pentru un articol minunat, plin de soare, exact ce trebuie ca sa răsucești cuțitul in rana pe o așa vreme. La mine nu ninge dar sunt vreo -15 grade și asta este suficient ca măcar puțin sa ma încălzesc cu un așa articol, dar sa și înghit in sec cu gândul la placinta menționata, ca dacă era mai devreme cred ca sigur imi făceam ceva gogoși.

Foarte frumos și cu multă pasiune povestit, felicitări, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[27.02.18 23:53:09]
»

Mulțumesc frumos! Păi măcar așa să mă încălzesc și eu! Privind la poze și aducându-mi aminte! La noi e foarte frig, mai fulguie nițel, dar ne apropiem de -20 grade.

Nu-i nimic, vine ea, vara! mai sunt doar patru luni, sau măcar trei, nu? Cât despre plăcintă aș da și acum o fugă acolo, era grozavă... specifică locului, cu aluat frământat, nu fraged, dar cu multă brânză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[28.02.18 07:51:51]
»

@maryka: Frumos, frumos, o explozie de flori, culori, splendoare, ca în multe insule greceşti, de altfel! Şi vara, vara pare acum atât de departe, la minus mai multe grade aşa cum este temperatura de afară... Însă, nouă ne rămâne speranţa că vom avea parte de imagini ca-n pozele tale minunate, într-un viitor nu chiar aşa de greu de estimat.

Felicitări, un alt articol care ne încălzeşte inimile şi ne stârneşte imaginaţia!

Rodel
[28.02.18 10:42:39]
»

Fiind în căutare de o destinație pentru vacanța, desigur Grecia, am trecut și Patmos pe listă. Dar tot tu mi-ai aruncat o altă provocare, Samos. Grea alegere! Pana atunci, mă delectez cu impresiile pline de culoare si soare ce răzbat din imaginile postate.

Felicitări pentru acest review de vară în plină iarnă!

marykaAUTOR REVIEW
[28.02.18 17:53:14]
»

@irinad:

Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase!

Păi în plin episod de iarnă ce poți să faci? să visezi la vară, soare și căldură! Căci în așteptarea concediului, am început deja să numărăm, dar mai avem destul de mult, așa că facem ce putem! Ne tot amăgim, mai e puțin până la întâlnire, apoi până la Paște și tot așa... Răbdare să fie, destinația am ales-o, acum stăm cuminți.)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[28.02.18 18:02:51]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos!

Păi dacă-i pe așa, se poate combina Samos cu Patmos! Am văzut că sunt câteva agenții care au în pachet Samos anul acesta. (pm dacă e nevoie) Iar de acolo, cu ferry, în Patmos, e imediat (la noi a fost 30 euro de persoană în septembrie), mai ales dacă va fi cazarea în Pytagorio, căci de acolo pleacă ferry. Orice ar fi, oriunde ar fi, nu cred că ne va displăcea vreodată! Să vină vara!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
teona
[05.03.18 23:29:49]
»

Asa frumoasa este povestea ta prin insulele grecesti, ca nu mai ma satur sa visez. Dar pentru vara aceasta zarurile sunt aruncate. Asa ca o sa incep sa tes de acum planuri pentru vara lui 2019. Este asa frumos sa visezi in acordurile muzicii grecesti... Felicitari!

marykaAUTOR REVIEW
[06.03.18 09:20:35]
»

@teona:

Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase! Aștept cu nerăbdare vara pentru a mai putea descoperi câte ceva, în primul rând să fie căldură, iarna asta pare să nu se mai termine... parcă ne pune nervii la răbdare.

Dar până atunci ne vom povesti despre una, despre alta la Alba! AMR 10 zile

webmasterX
[01.03.23 18:58:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' cu plecare din Samos» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă insula Patmos]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, mishu, Rodel, teona
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' cu plecare din Samos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063177108764648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1