GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lodz - visul unui copil - Campionatele Mondiale de Gimnastica Aerobica si Dans Modern Sportiv
Bond - Libertango
La mai bine de o luna de la tragedia care a lovit Polonia, iata-ma pasind pe pamantul acestei tari care a murit si a reinviat, care a fost distrusa si s-a reconstruit, care a fost impartita si s-a reintregit. Cu ocazia Campionatelor Mondiale de Gimanstica Aerobica si Dans Modern Sportiv care au avut loc la Lodz in perioada 20-23 mai, am pornit la drum fiind insotita de alte 82 de persoane, dintre care 42 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, copii care au purtat numele tarii noastre pe treapta cea mai inalta a podiumului.
Calatoria in Polonia va fi impartita in 3 sectiuni: prima parte dedicata orasului Lodz si competitiei sportive, a doua parte rezervata capitalei – Varsovia si ultima parte pentru un loc de popas exceptional – restaurantul Millenium din zona Oradei.
Am plecat din Craiova, marti noaptea la orele 0. 00 si dupa un drum lung cu nenumarate popasuri am ajuns la Lodz miercuri la 04. 00 dimineata. Cine nu a auzit de Lodz, pot sa va spun ca este un important centru economic al Poloniei, fiind cunoscut si datorita celei mai mari strazi de shopping din Europa, strada Piotrowska. Daca ajungeti aici, iata ce ati putea sa faceti si unde:
- cumparaturi - la Lodz aveti unde sa faceti cumparaturi, dar atentie ca nu in orice zi a saptamanii sunt deschise aceste magazine. Astfel daca veniti cu gandul de a petrece un weekend in oras la “shoppinguit” veti fi dezamagiti deoarece majoritatea magazinelor si mall-urile sunt deschise sambata doar pana la pranz, iar duminica cam totul este inchis. Dar totusi unde puteti face cumparaturi? In general pe Piotrowska si in Manufaktura.
-Strada Piotrovska cu o lungime de 4 kilometri este cea mai mare strada de shopping din Europa, fiind si cea mai cunoscuta strada din Polonia. Dar pe aceasta strada nu gasesti doar magazine ... de exemplu te poti duce la cinema, poti incerca bucataria traditionala, poti admira arhitectura cladirilor sau poti petrece serile in cluburi. In weekend, magazinele sunt deschise sambata pana la pranz iar duminica foarte putine magazine si foarte putine restaurante sunt deschise aici.
-Manufaktura – este un centru urias ce a luat nastere in 2006 si care se intinde pe o suprafata de 27 ha in care intalnesti cam tot ce vrei: magazine, restaurante, cinema, teatru, muzeu, acvariu, cluburi, baruri, centre de distractie. Cladirile in care se afla Manufaktura au fost contruite in 1871 si au fost o fabrica de textile (a lui Izrael Poznanski). Aici este deschis si in weekend pana cel tarziu la orele 24. 00. Puteti vedea ceea ce va poate oferi Manufaktura dar si programul de functionare pe pagina web a acestuia:
-puteti sa va plimbati prin unul dintre numeroasele parcuri (de exemplu prin parcul Lagiewniki – unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa),
-sau sa vizitati unul dintre multele muzee (Muzeul de arta Sztuki, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arheologie si Etnografie)
-puteti sa invatati ceva prin metoda descoperirii si a experimentarii la Centrul de descoperiri “Experymentarium” din cadrul Manufaktura – este un alt fel de “muzeu” sau altfel zis este un centru in care inveti jucandu-te. Nu, nu este doar pentru copii... este vorba de un alt fel de joaca... in care faci experimente chimice, fizice iar ca urmare a acestora anumite cunostiinte din respectivele domenii vor ramane mai mult timp in memorie. Pretul este de doar 14 PLN de persoana. Pentru grupuri biletele costa mai putin.
-si daca v-ati antrenat mintea de ce nu ati face la fel cu si cu fizicul? Faceti sport la Stacja Nowa Gdynia. In plus puteti aduce si copilul pentru a practica tenis, inot sau fitness singur ori cu instructorul. Iar daca vreti doar sa va relaxati, duceti-va la centrul de SPA&Wellness.
-si poate dupa sport nu ati vrea sa ratati Palm House – o gradina botanica cu peste 4000 de specii de plante. Intrarea este 6 zloti iar programul de marti pana duminica de la 10. 00 la 18. 00
-vreti sa va balaciti in apa sau sa va bronzati? Aquapark Fala – se pare a fi cel mai mare aquapark din Europa, intreaga cladire fiind intinsa pe o suprafata de 5 hectare iar suprafata apei avand 2450 metri patrati. Pe langa distractiile in piscine puteti sa faceti si sauna sau sa va relaxati in jacuzzi. La piscina pentru copii temperatura apei este de 32 de grade. Pretul biletului pentru adulti 1 ora = 15 PLN si toata ziua = 52 PLN. Pentru copii 1 ora=12 PLN iar intreaga zi 42 PLN. De altfel exista bilete la pret special pentru grupuri sau pentru familii.
-seara poate vreti sa mergeti la discoteca. Unde? In Manufaktura gasiti o multime de discoteci, dar mai cunoscuta pare a fi discoteca Elektrownia RP deschisa vinerea si sambata unde la parter ascultati muzica anilor 80 iar la primul si al doilea nivel muzica de club. Intrarea este libera pentru femei iar pentru barbati costa 15 zloti vinerea si 20 zloti sambata.
Acum dupa ce stiti pe unde ati putea sa va petreceti timpul in Lodz, haideti sa aflati si cateva informatii care s-ar putea sa va fie de ajutor.
Moneda nationala este zlot-ul, iar 1 zlot (PLN) are 100 grosi. Am schimbat euro la cursul de 4, 08 zloti. Astfel ca 1 zlot de-al lor avea cam aceeasi valoare cu 1 leu de-al nostru. Si in Lodz, ca de altfel si in Varsovia casele de schimb valutar sunt foarte rare. Atunci cand intrebati de ele este bine sa intrebati de “kantor”... englezescul “exchange house” nu o sa va ajute prea mult. Nu va ganditi ca daca nu sunt case de schimb valutar puteti schimba banii la banca, ca doar banci poate vor fi. In primul rand bancile nu se gasesc pe toate strazile, ca la noi iar in al doilea rand bancile nu se ocupa cu schimbul valutar pentru persoane fizice. Astfel cei de la banca va vor indruma catre un “kantor” care va va schimba banii. Aceste “kantor” sunt destul de rare, astfel gasiti cate unul pierdut prin mall-uri sau pe strazile mari ale orasului. Pe Piotrowska, dupa mult mers si dupa multe intrebari am reusit sa gasim o casa de schimb valutar.
Limba oficiala este poloneza. Pentru informatii va va fi mai de folos germana decat engleza. Cu ajutorul englezei poate veti reusi sa obtineti informatii de la cativa tineri, dar cu ajutorul germanei majoritatea adultilor si majoritatea tinerilor va vor da indicatiile dorite.
Produsele de mancare din magazine si hipermarketuri sunt cam aceleasi ca si la noi cu cateva marci, produse traditionale. Pretul este putin mai mic sau cam la fel ca la noi, astfel ca nu are rost sa plimbati din tara pana in Polonia nici un fel de mancare. Cateva preturi la alimente: 1 bere la doza Carlsberg 2 PLN, 1 kg de salam diverse feluri intre 13-18 PLN, 1 kg muschi tiganesc 21 PLN, iaurturile Danone, apa, painea si branza cu preturi mult mai mici decat la noi. Magazinele si hipermarketurile nu sunt deschise mai tarziu de orele 22. 00 in timpul saptamanii. Sambata, unele magazine au deschis pana la pranz iar duminica iti poti cumpara ceva mancare (sandwichuri si dulciuri) numai si numai de la benzinarii sau va puteti incerca norocul pe Piotrowska unde poate veti gasi deschise cateva restaurante. La sigur puteti merge in Manufaktura unde veti gasi mancarea mult dorita. Pe site-ul oficial al Manufaktura veti gasi si programul de functionare al restaurantelor, cinematografului si a diverselor magazine, discoteci, cluburi.
Mancarea de la restaurant este destul de buna. Bine, acum depinde si ce iti alegi. Cantitatea mi s-a parut destul de mica... si nu sunt o gurmanda. Astfel, ca in tara daca pot sa mananc doar un fel de mancare, acolo dupa primul fel inca nu-mi astamparasem foamea, astfel ca era nevoie de un al doilea fel de mancare. La restaurante o apa plata era 7-8-9 zloti, o bere 8-10 zloti, o supa de legume 12 zloti, pizza de la 20 zloti in sus iar felul 2 de la 18 zloti in sus.
Nu am circulat cu mijloacele de transport in comun. Am avut intentia sa luam autobuzul intr-o dimineata pana la gara, in ziua in care am plecat la Varsovia, dar fiind in intarziere am luat taxi-ul. Desi nu am folosit autobuzul, am cumparat biletele cu o seara in urma. Sunt bilete pentru 24 de ore de la prima timbrare (dintr-acesta ne-am luat noi) si costa aproape 10 zloti (9, 6 zloti parca), biletele pentru o calatorie sunt vreo 3 zloti, destul de scump, daca compari cu preturile de la noi. Taxi-ul l-am folosit de 2 ori, astfel ca atat prima cat si a doua oara, tariful de plecare a fost 8 zloti iar apoi kilometrul a fost 1. 35 si respectiv 1. 5 zloti.
Pe durata celor 4 zile ale Campionatului Mondial de Gimnastica Aerobica si Dans Modern Sportiv desfasurat la Lodz, Romania a participat la diversele categorii de varsta si stil la individual, cuplu sau formatii in 3 zile, cu un numar de 42 de copii. In prima zi, seara la festivitatea de deschidere Romania a prezentat portul popular national pe pasi de dans stilizat. A doua zi dimineata la 9: 15, campionatul incepea cu primul concurent la categoria Disco FreeStyle Solo Mini F, care s-a nimerit a fi din partea Romaniei – micuta Elena Olariu, o fetita de 7 anisori, competitia continuand cu participarea altor tari dar si cu intrarea “pe scena” a altor copii romani ce la sfarsitul zilei au reusit sa castige 6 cupe de aur si alte cateva de argint si bronz. In a treia zi Romania nu a participat la competitie, iar in ultima zi a participat strangand alte cupe. Per total au fost 9 cupe de aur, iar restul pana la 24 au fost cupe de bronz si argint.
A fost pentru prima data cand am participat la o competitie internationala si tot pentru prima data cand am vazut ca dorintele si visele unor mici gimnasti si mici dansatori s-au implinit. Emotiile care le-am avut cand, pentru prima data am auzit imnul tarii cantat la o astfel de competitie sunt de nedescris. Eu, care sunt o persoana destul de puternica si dura m-am lasat napadita de lacrimi in timpul intonarii “Desteapta-te romane! ”, m-am gandit la cei de acasa, m-am gandit la conditiile grele in care se pregatesc acesti copilasi ce au reprezentat tara mea, tara noastra si m-am gandit si la guvernanti nostri care nu au avut bani nici macar sa plateasca taxa de participare la aceste Campionate, aceasta impreuna cu toate cheltuielile legate de costume, cazare, transport si masa au fost suportate de catre parintii copiilor. La intoarcerea in tara m-am gandit si la mas-media noastra care, desi a fost invitata la conferinta de presa, desi a fost anuntata de intoarcerea copiilor in tara cu un numar impresionant de cupe, totusi nu au alocat in emisiunile sau jurnalele lor nici macar 2 minute acelor copilasi care acolo in Lodz au dat tot ce au avut mai bun in ei, pentru noi romanii.
I-am intalnit pentru prima data pe acesti copii, pe profesorii de educatie fizica si sport care i-au antrenat si pe parintii care i-au insotit, datorita acestui campionat si pe parcursul celor 6 zile petrecute impreuna am plans si de bucurie dar am plans si de tristete. In aceasta tara din care toti vor sa plece, in aceasta tara in care par a se intampla numai lucruri rele totusi, o mana de oameni ce se lupta cu multe lipsuri materiale, o mana de oameni ce si-au pus sperante in promisiunile mincinoase ale unor posibili sponsori, au reusit fara nici un ajutor de la nici o institutie a statului roman, fara nici un ajutor de la nici o companie privata sau de stat, au reusit sa participe si sa castige tot ceea ce s-a putut castiga acolo unde au participat.
Nu stiu cati dintre cititorii acestui review au fost acolo, au vazut ceva la televizor sau au auzit de aceasta competitie sportiva la care Romania a excelat, dar pentru dumneavoastra cei de acasa, va invit sa priviti cateva poze in care visele unor micuti au devenit realitate.
Trimis de ghitoca001 in 14.06.10 09:47:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghitoca001); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari tie pentru minunata descriere si copiilor pentru realizarile lor! (recunosc, nu am vazut/auzit la RTV absolut nimic, dar nici nu sunt un asiduu privitor al rubricii de sport, din pricina devenirii acesteia in ultimul timp in inca o rubrica mondena a telejurnalelor)
Excelenta descrierea orasului Lodz, foarte multe amanunte utile! Felicitari copiilor participanti la concurs, atat celor care au luat premiu, cat si celor care nu au luat! A participa este cel mai important!
Vreau sa-ti spun ca eu am o mare slabiciune pentru gimnastica romaneasca, fiindca si eu am practicat acest sport, dar la Tg. Mures, la fete, aveam doar gimnastica aerobica chiar daca eu, copil fiind, doream gimnastica sportiva, dupa modelul Nadiei Comaneci, Emilia Eberle si al Ecaterinei Szabo care erau in voga la acea vreme. Am facut sport cativa ani, dar nu m-am indreptat apoi spre un liceu sportiv, asa ca in timp am renuntat. Gimnastica a ramas una din marile mele slabiciuni, nu pot decat sa te felicit pe tine si pe acei copii extraordinari!
am redenumit sectiunea in mai simplul "O zi in Lodz" astfel ca vom putea aduna aici si alte eventuale review-uri despre acest oras.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)