GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul din Godollo - refugiul artistic al printesei Sissi
Construit acum 250 de ani, palatul a devenit celebru odata cu intrarea sa in posesia familiei regale, respectiv a Imparatului Franz Iosif si a Imparatesei Elisabeta Amalia Eugenia cunoscuta mai mult ca Imparateasa Sissi. Ei au primit castelul in dar de la statul ungar, odata cu crearea imperiului Austro –Ungar si a incoronarii lor; si a fost resedinta de vara a familiei regale. In treacat fie spus Sissi avea doar cincisprezece ani cand Franz Iosif s-a indragostit de ea.
Localitatea Godollo se afla nu departe de Budapesta (cam treizeci de km. ) si palatul este dupa unii cel mai frumos si mai mare din Ungaria, asa ca nu puteam sa ajumg in capitala si sa nu mai fac cativa km. sa vizitez palatul.
Palatul este in forma de potcoava sau a literei U. Intrarea principala este pe mijocul exterior al potcoavei, motiv pentru care vazut din sosea nu pare foarte mare. Este inconjurat de un mare parc (cred ca acum este mult mai mic decat era in vremea imparatesei).
Am vizitat tot palatul. Am vazut apartamentul Imparatului, cu dormitoarele, cu biroul si fumoarul si desigur multe lucruri personale ale sale. In birou am remarcat un telefon si un telegraf, unele din primele din lume, pe care am aflat ca insusi imparatul stia sa le foloseasca.
Apoi am trecut in apartamentele Imparatesei. Si ghida ne-a povestit o multime de povesti picante despre viata la curte si grija iesita din comun (pentru acele vremuri) a imparatesei referitoare la parul sau si la ingrijirea personala. Avea parul mai lung decat inaltimea sa (lucru confirmat intr-o fotografie) si daca cumva una din domnisoarele sale de onoare, atunci cand o pieptana ii rupea vreu fir de par, mare necaz patea. Dupa ce a implinit varsta de treizeci de ani, nu s-a mai lasat fotografiata…a dorit ca lumea sa ramana in amintire cu ea tanara si frumoasa. Astfel frumusetea ei s-a transformat in mit. (totusi a mai fost surprinsa de catava ori de fotografi). Vazand cat sunt de incantata de rochiile imparatesei – expuse in multe din camerele ei – mi-a permis sa fac si cateva fotografii. Imparateasa era atat de miniona (judecand si dupa rochii si auzind si relatarile) si avea o talie atat de subtire incat cu greu imi puteam imagina ca a fost mama a patru copii. Tot de la ghida am aflat ca dadea mare bataie de cap bucatarilor, cu grija exagerata in privinta meniului. Manca foarte putin si de multe ori doar cand nu mai putea de foame. A fost renumita pentru neconformismul ei, pentru placera de a calarii si pentru faptul ca de multe ori a refuzat sa se supuna comportamentului strict, rece si conservator de la curtea Austriei.
Petrecea mult timp la acest palat unde se simtea mult mai libera, cu atat mai mult cu cat invatase limba maghiara si unde organiza multe intalniri artistice, atat pentru placerea personala cat si pentru a ajuta tineri artisti. Ea insasi a scris poezii si “ ganduri personale si filozofie “. Ca si coincidenta Imparateasa Sissi a fost prietena cu Carmen Silva si pentru ca venea des la tratament s-a construit la Baile Herculane o resedinta pentru musafira. (nu ati vrea sa vedeti in ce paragina este aceasta resedinta).
Ce am remarcat in palat si poate la prima vedere par nelalocul lor sunt sobele. Desi a fost un palt de vara, totusi trebuia incalzit in timpul iernii, tinand cont ca tapetul si tablourile se strica la umezeala si frig. In afara ca sunt deosebit de frumoase, au un sistem de alimentare cu carbuni, care permitea fochistului sa faca acest lucru din niste mici incaperi ce nu sunt la vedere.
Deci am vizitat si apartamentele imparatesei (doamne ce pat micut avea), dupa care am coborat la parter. La iesirea spre gradina acum exista un mic bar cu cafele, ceaiuri si prajituri. Si mai au ceva deosebit acolo la barulet……... serbet de violete, dupa o reteta a imparatesei, care se stie ce mult iubea aceste flori si le transpune in tot ce putea, Am luat fiecare ceva bun si am iesit in gradina, desi afara era cam frig.
Gradina este in interiorul potcoavei formata de cele doua laturi ale palatului. Este pietruita si era pustie cand am vazut-o eu. Am aflat ca vara sunt multe ghivece cu flori si arbisti care coloreaza gradina. …. si ca se organizeaza si acum spectacole.
Exista o trilogie cinematografica si o carte cu titlul "Sissi Imparateasa Austriei " pentru domnisoarele si doamnele interesate (filmele au fost turnate in palatele ce au apartinut Imparatesei).
Trimis de Diaura* in 16.01.10 21:13:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos si util acest review, felicitari te-am votat si sa ne mai scrii. M-ai facut chiar curioasa si cu prima ocazie trebuie neaparat sa-l vad. poze deduc ca nu se prea fac, dar oricum si asa este foarte interesant.
Si eu te-am votat, foarte interesant si sigur vom ajunge si noi sa-l vizitam anul acesta. Felicitari pentru modul cum l-ai descris!
Ma bucur ca ti-a placut si iti multumesc pentru vot.
Oficial, nici contra cost nu se fac fotografii, cum spuneam mie mi-a permis ghida, dar erau multe grupuri cu turisti in palat concomitent cu mine. Si am vazut ca mai ramanea cate unul in urma si mai facea cate o fotografie....uneori era certat, alteori se faceau si ghizii ca nu il vad.Dar se faceau ca nu vad acolo unde nu era ceva intersant...pe scari, pe culoare. La parter unde sunt cateva vitrine cu obiecte ce au apartinut familei se poate, dar cum nu sunt singura in acele fotografii nu le-am postat.
Si intr-un coltisor, exista doua costume de epoca ( copii dupa o rochie a imparatesei si un costum barbatesc desigur al imparatului). Sunt pe manechine si daca te asezi in spatele lor ai putea spune ( mai mult sau mai putin ) ca esti imbracata cu rochia sa zicem. Dar pentru ca erau multi turisti atunci, tot personalul a preluat cate un grup si zona respectiva a fost inchisa....asa ca nu am poze " imbracata" cu rochia imparatesei.
Desi am fost la Godollo de doua ori, recunosc ca niciodata nu mi-am facut timp destul sa vizitez palatul desi am trecut pe langa el, iar acum cand citesc randurile tale parca ma apuca regretul ca nu am facut-o.
Apropo daca mai ajungeti aici neaparat sa vizitati statiunea agricola experimentala cu vanzare de aici, ce apartine de Universitatea de Agronomie din cate am inteles, merita.
Tot ceea ce înseamnă sau ar putea însemna monument arhitectonic s-a conservat indiferent de vremuri.
Numai la noi au fost distruse prin div metode, cel mai frecvent prin lăsare în părăginire si asta în toată ţara indiferent dacă vorbim de reşedinţe ale unor personalităţi de vază, castele de grofi din Transilvania, conace booiereşti din Oltenia, Regat ori Moldova, dar şi reşedinţele acestora din Bucureşti.
Priviţi la groapa de gunoi din Suceava, la starea deplorabilă a monumentelor de la Curtea de Argeş sau Tomis.
Şi mai vrem turism când nouă ne lipseşte respectul de sine.
Nu am stiut de acest palat cand am fost in Budapesta! Pacat! Dar ramane pentru data viitoare!
Te referi la filmul cu Romy Schneider?
Sper sa ajung si eu curind in Budapesta, am vazut si filmul despre care e vorba aici, imi place tare mult poza 04.
@radu1972 Manechinele respective erau intr-o camera si in dreptul usilor deschise era un geam de sticla care impiedica intrarea turistilor. Daca cineva, un om din zilele noastre ar fi fost langa manechine, s-ar fi putut vedea cat de mici sunt rochiile. Se spune ca imparateasa nu a purtat de doua ori aceeasi rochie. Multe erau totusi destul de simple, caci dupa ce le purta odata le daruia domnisoareleo de companie sau rudeleor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2010 Paradisul gradinarilor — scris în 25.04.10 de danoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Nov.2007 Herghelia de lipitani - 'Balerinii' din Godollo — scris în 17.01.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ