GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gibraltarul este teritoriul de peste mari al Regatului Unit al Marii Britanii si sediul unei baze aeriene si navale care pazeste stramtoarea Gibraltar. De-a lungul istoriei a fost un punct strategic important.
Maurii au detinut controlul asupra Gibraltarului din 711d. H., timp de 750 de ani. In anul 1462 spaniolii au recucerit “stanca” lui Tarik, care a fost anexata Spaniei. In 1704, englezii, in fruntea unei flote anglo-olandeze, au pus stapanire pe acest teritoriu si mai tarziu, in 1713, Gibraltarul a fost cedat Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht.
Silueta impresionanta a stancii domina peisajul chiar de la intrarea in orasul spaniol de granita, La Linea de la Conception.
Am parcat masina in acest oras, in apropierea punctului de control, pe strada. Exista si o parcare mare cu plata, tot langa frontiera.
Dupa prezentarea cartii de identitate agentilor de la punctul de control vamal, am pasit pe teritoriul Gibraltarului pe Winston Churcill Avenue. Acest bulevard traverseaza pista aeroportului.
Am vazut omnibuse, politisti cu casti, cutii postale si cabine telefonice vopsite in rosu.
Am luat un omnibus (nr. 5) pana la Grand Casemates Gates, care este una dintre cela doua piete ale orasului, cealalta fiind Jhon Machintosh.
Piata este considerata ca fiind poarta de acces in centrul orasului Gibraltar. Aici sunt baruri, pub-uri, restaurante, magazine de suveniruri. Tot aici este si un birou de informare turistica.
Pretul unui bilet a fost de 1,60 euro.
Dat fiind ca aveam putin timp la dispozitie, am hotarat sa vizitam doar Rezervatia Naturala Upper Rock. Aceasta cuprinde: Coloana lui Hercule, Pestera St. Michael, Apes'Den (Barlogul Maimutelor) si Great Siege Tunnels (Marile Tuneluri ale Asediului).
Exista trei moduri de acces pe stanca: cu telecabina - de la statia Grand Parade, cu Taxi Tours sau pe jos.
Varianta cea mai convenabila pentru noi a fost cu Taxi Tours (microbuz cu 8 locuri).
Statia acestor taxiuri este aici, in piata Grand Casemates Gates, dar cred ca am vazut una si in apropierea frontierei. Pretul a fost de 20 de lire de persoana.
In pret a intrat transportul si biletele de intrare la Coloana lui Hercule, la Pestera St. Michael si la Great Siege Tunnels (Marile Tuneluri ale Asediului).
Soferul ne-a fost si ghid. Pe parcursul drumului ne-a oferit informatii despre istoria Gibraltarului, Gibraltarul de azi, obiective, etc.
Am plecat din piata Grand Casemates Gates spre stanca, pe stradute inguste si aglomerate.
Primul popas a fost la Europa Point, care este si poarta de intrare in rezervatie. Se spune ca ne aflam pe una dintre cele doua Coloane ale lui Hercule (stanca Gibraltarului fiind una si celalta, muntele Jebel Musa din Maroc).
Am privit peste stramtoare spre Maroc, care se afla la numai 23km departare.
Farul care domina stramtoarea se vede, undeva in dreapta.
Gibraltarul este plin de pesteri. Exista peste 140.
Cea mai mare dintre ele este Pestera St. Michael.
De-a lungul timpului a fost folosita in diverse scopuri: fortareata in sec. al XVIII-lea, pregatita ca spital in timpul celui de al doilea razboi mondial (dar nu a fost folosit), deasemeni a fost si depozit de munitie.
Pestera este de o frumusete covarsitoare, cu stalactite albe, gri si rosii. Datorita acusticii foarte bune, constituie un loc ideal pentru spectacole de lumini si muzica.
Este remarcabila pentru marimea salii principale, dar si pentru abundenta si varietatea formatiunilor calcaroase (stalactite, stalacmite si coloane).
Frumos luminata si usor accesibila pentru vizitare.
O alta serie de galerii, constituie Pestera de Jos St. Michael, care a fost descoperita accidental in 1942, in timp ce se sapa a doua intrare in pestera St. Michael. Ea are si un mic lac. Se poate vizita doar cu ghid, cam in trei ore.
O vizita in Gibraltar nu poate fi completa fara Barlogul Maimutelor. Acesta se afla la 412m, deasupra marii si in apropiere este si capatul de sus al telecabinei.
Celebrii macaci berberi sunt o specie de maimute fara coada, de culoare maro-roscat si sunt originare din Maroc si Alger. Sunt foarte dragute, prietenoase si jucause, dar sunt animale salbatice si trebuie tratate cu prudenta. Nu trebuie atinse si nici hranite. Exista 6 familii de macaci cu 300 de exemplare, care cutreiera stanca. Sunt singurele maimute care traiesc in libertate in Europa.
Great Siege Tunnels (Marile Tuneluri ale Asediului) – au fost sapate in timpul marelui asediu din 1779-1783, pentru a apara Gibraltarul de armatele spaniole si franceze, care au incercat sa-l recucereasca.
Labirintul de tuneluri constituie una dintre principalele atractii ale stancii si un sistem de aparare spectaculos.
Initial tunelul avea 270m. In timpul celui de al doilea razboi mondial, reteaua de tuneluri a fost extinsa si in alte parti ale stancii, ajungand la peste 30km. Desi sapate mai recent, acestea sunt in mare parte prabusite si nu se pot vizita.
Tunelul adaposteste o expozitie unde sunt expuse texte cu informatii despre constructia si destinatia sa. Nise cu mici tunuri indreptate spre Spania si figurine costumate in uniforme militare din vremea asediului, iti amintesc motivul pentru care au fost sapate aceste tuneluri.
Aici, in locul cel mai inalt de pe stanca, la 426m deasupra marii, te simti ca si cum ai fi pe acoperisul lumii. Europa este la picioarele tale, in fata apele Oceanului Atlantic intalnesc apele Marii Mediterane, Africa la orizont.
Orasul, aglomerat si plin de culoare se desfasoara la baza stancii. Se vede cheiul, portul, aeroportul si plaja.
Dupa ce am vizitat si acest ultim obiectiv si am mai admirat inca o data privelistea, ne-am urcat in microbuz, care ne-a lasat tot in piata Grand Casemates Gates.
La fiecare dintre obiectivele vizitate am avut la dispozitie 30 de minute, dar nu a fost nicio problema daca am mai intarziat putin.
Nu am facut cumparaturi, din lipsa de timp. Am plecat din Gibraltar cand se intuneca, si am ajuns in Fuengirola dupa 110km si 1,5 ore.
Alte obiective pe care, daca aveti timp, le puteti vizita sunt:
Morish Castel (Castelul Maur) – construit de catre urmasii lui Tarik, care se afla pe Willis Road.
Casemates Sqare (Piata Cazematelor) – din nordul orasului.
Muzeul Gibraltar – aici se gaseste si o copie a “Femeii din Gibraltar”, craniul descoperit in Pestera St. Micahael, o macheta a stancii, exponate care ilustreaza marele asediu.
Sinagoga Nefusot Yehudada – una dintre cela mai vechi sinagogi din peninsula si care a fost construita in anul 1724. Ea se afla pe Line Wall Road.
Trimis de ania in 21.01.14 08:13:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ania: Buna. Felicitari pentru rewiev si excursie, o destinatie "exotica" prin pozitionare si fauna pentru o tara europeana.
Pe mine personal m-ar interesa aici printre altele celebrul aeroport din Gibraltar, considerat o atractie si unul din cele mai periculoase din lume. Atasez un filmulet interesant:
Poate ne poti spune ceva interesant despre el, bineinteles daca ati avut timp sa-l vedeti.
O seara placuta.
@claudiu 71: Buna seara si multumesc.
Din pacate nu stiu nimic despre aeroprt, dar m-ai facut curioasa.
@claudiu 71:
” Pe mine personal m-ar interesa aici printre altele celebrul aeroport din Gibraltar, considerat o atractie si unul din cele mai periculoase din lume.
Într-adevăr, aeroportul din Gibraltar este mai deosebit decât altele. Că este și periculos nu am știut și nu am sesizat.
Particularitatea acestuia constă în faptul că pista aeroportului este traversată de șosea. Avioanele au prioritate, iar mașinile așteaptă la semafor decolarea/aterizarea avioanelor. Cu ocazia vizitei mele în Gibraltar din octombrie 2012 nu am prins niciun avion, semaforul fiind pe culoarea verde atât la dus, cât și la întors.
@ania:
Pestera si fotografiile facute de tine sunt superbe.
Despre aeroport... ce sa spun? Cine ajunge acolo cu avionul are parte de multe emotii...
Maimutele v-au dat de furca?
@Diaura: Ma bucur ca ti-au placut pozele mele.
Pestera este chiar frumoasa si bine amenajata. Peste tot sunt trepte, scari, balustrade, podete si indicatoare.
Maimutele ne-au ignorat pe noi, turistii. Se jucau intre ele. Singurele persoane cu care interactionau au fost soferii de microbuze, care le strigau pe nume, le luau in brate si chiar le dadeau si bombonele sau chipsuri.
Aici, la Barlogul Maimutelor, erau doi ingrijitori care si ei ne-au sfatuit sa nu le atingem si sa nu le hranim.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Gibraltar — scris în 13.03.23 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Nu ratati — scris în 20.08.19 de Alinaamy din FREDRIKSTAD - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Gibraltarul, de la dezamăgire la încântare — scris în 02.09.14 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 The Rock of Gibraltar — scris în 09.03.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Gibraltar - Primul pas pe tărâm britanic — scris în 08.09.13 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 The Rock — scris în 15.08.12 de mariuspop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Gibraltarul vazut sub o ploaie torentiala — scris în 14.11.11 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ