ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 13.08.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

The Rock

TIPĂREȘTE

Din primele momente in care am planuit vizita in Spania, am avut in gand Gibraltarul. Suna atat de ciudat, exotic, simplu si complicat in acelasi timp. Imi doream mult sa ajung si sa vad ceva ce nu imi imaginam nici macar cu ochii mintii. Sincer nu cautasem nici imagini si nici o descriere a ce e acolo. Auzisem povesti cu faimoasele maimute hoate si la aceasta se rezuma totul. Ca sa fiu si mai sincer…nici macar nu stiam ca Gibraltarul este o peninsula. Il consideram o insula si asa il voi considera in continuare. Stiam de stramtoarea Gibraltar, locul in care Europa e despartita de Nordul Africii.

Mi-a parut ciudat ca toti prietenii spanioli carora le spusesem ca vreau sa ajung acolo, mi-a spus ca nu e nimic interesant, ca e doar o piatra in mare si ca pot sa vad o multime de astfel de pietre si mai aproape de casa. Atunci nu am inteles de ce spuneau asta, dar dupa vizita si o scurta documentare am inteles.

Asadar, Gibraltarul este situat intre varful peninsulei Iberice si nordul Africii in Mediterana, avand o suprafata de 6,8 km patrati. Insula a fost capturata in 1704 de catre fortele anglo olandeze in timpul razboiului spaniol pentru succesiune si a fost predata Coroanei Britanice “pentru eternitate” prin tratatul de la Utrecht din 1713. A fost si inca este o importanta baza pentru Marina Regala iar in zilele noastre principala sursa de venit provine din turism, servicii financiare si shipping. Limba oficiala este engleza insa majoritatea locuitorilor vorbesc si spaniola iar moneda este lira sterlina. In toate magazinele euro sunt acceptati. Singura problema de care va puteti lovi este data de automate (parcare, bauturi, etc…) care functioneaza doar cu moneda britanica. Pentru a vizita Gibraltarul, cetatenii romani nu au nevoie de viza si pot trece frontiera chiar si cu Cartea de Identitate.

Spuneam anterior ca am inteles cumva reticienta spaniolilor in ceea ce priveste Gibraltarul. Am aflat ca in anii 60 si apoi dupa 2000 au existat doua referendumuri in care cetatenii insulei au exprimat un “nu” hotarat in ceea ce priveste suveranitatea spaniola asupra lor. In urma adoptarii Constitutiei din 2006, Gibraltarul se administreaza singur, doar apararea si relatiile externe fiind indeplinite de Regatul Unit al Marii Britanii.

Numele Gibraltar provine din derivatia spaniola a cuvantului arab Jabal Tariq, insemnand “fantana lui Tariq”. In antichitate era cunoscut sub numele de “Mons Calpe”, unul dintre “Stalpii lui Hercule”. Legenda spune ca Hercule fiind suparat ca Mediterana seca, a pus o mana pe Mons Calpe si una pe Mons Abyla si a despartit Africa de Europa, apele Atlanticului revarsandu-se si umpland bazinul Mediteranei. In zilele noastre este numita simplu: Gib sau The Rock (piatra).

Fiind teritoriu britanic, pe insula se conduce pe dreapta. Exista o multime de parcari supraterane asa ca daca sunteti cu masina aveti unde sa o parcati. Pretul este de aproximativ 2,5 euro / ora. Exista o instalatie de cablu care face legatura intre baza insulei aflata la nivelul marii si varful stancii. Pretul unui bilet este de aproximativ 10 euro.

Fara sa oprim in centrul orasului, am urcat direct in varful “Pietrei” cu opriri in mici parcari amenajate pe marginea drumului care permitea cu greu accesul a doua masini. Privelistea insa iti taia respiratia. La prima oprire m-am gandit ca a meritat, ca nu m-am inselat si ca orice voi vedea de acum inainte este doar bouns la ceea ce vad deja… Totul semnalizat, aranjat, organizat si placut. In micile parcari in care am oprit pentru a admira privelistea am intalnit si faimoasele maimute “macaci salbatici” cum sunt numiti de catre locuitori. Nu mi-au dat impresia ca ar fi hoate ci ca ar fi atat de obijnuite cu prezenta umana incat pur si simplu se integreaza in “comunitate”. Specia este originara din Africa dar nimeni nu stie cu certitudine cum au ajuns aceste maimute in…Europe.

Din cate stiu eu, Gibraltarul este unic in lume pentru mai multe lucruri dar unul special este aeroportul sau. De ce spun asta? Pentru ca este singurul aeroport international al carei pista este strabatuta de drumul national. Cu alte cuvinte, pe drumul principal o bariera stopeaza accesul masinilor (care altfel ar traversa pista) atunci cand aterizeaza sau decoleaza un avion. Am avut noroc sa experimentez o astfel de situatie chiar din varful stancii.

Printre atractiile Pietrei enumar: Moorish Castle, Tunelele din cel de al doilea Razboi Mondial, Tunelele Great Siege sau Manstirea Sf. Mihail. Toate acestea pot fi vizitate daca achizitionati “Nature Reserve Ticket” care costa aproximativ 15 euro. Din port puteti lua un feribot care face un tur in golf unde se pot vedea trei specii de delfini in cadrul unui show exceptional. Din punct de vedere al temperaturii, Gibraltarul poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Lunile cele mai calduroase sunt iulie si august cand temperaturile ajung la 28 grade Celsius.

Orasul propriu-zis este impanzit de stradute mici, pietruite cu magazine care afiseaza cu mandrie inscriptii precum: “port free goods”, adica bunuri care se comercializeaza mai ieftin, datorita faptului ca nu sunt accizate sau sunt libere de majoritatea taxelor. Pe langa magazinele cu produse cosmetice sau electronice sunt sute de mici magazine care vand doar tigari sau alcool. Trebuie sa recunoscu ca preturile sunt cele mai mici pe care le-am vazut vreodata. De exemplu, 1 pachet de Marlboro costa 1,9 euro, o sticla de Jack Daniel's la 1 litru 9 euro, etc…

In mod normal, vizita Gibraltarului este o excursie de o zi. La finalul zilei am poposit pe o tersa din piata centrala a orasului numita Casemates. Numele provine din italiana si inseamna Casa Armelor. Situata la capatul celor 800 de metrii de “strada principala”, piata este plina de tersase in care turistii se pot relaxa cu o bere rece sau savurand diverse meniuri europene. Dupa opinia mea, majoritatea meniurilor pe care le-am vazut aveau influente britancie dar o alta explicatie poate fi si aceea ca foarte multi dintre turisti sunt britanici. Astfel ca desi era dupa amiaza, am incheiat spectaculoasa viziata, una dintre cele mai frumoase pe care eu le-am avut cu un fabulos “english breakfast” si un expresso de nota 10. Daca vreodata ajungeti in zona de sud a Spaniei, va recomand din tot sufletul o vizita in Gibraltar. Este absolut de neuitat.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mariuspop in 15.08.12 13:02:57
Validat / Publicat: 15.08.12 16:58:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: De la Nord la Sud si de la Est la Vest
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5896 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariuspop); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

razvan1977
[15.05.13 15:29:07]
»

plec in iunie pe costa del sol. se poate trece in Gibraltar cu masina inchiriata? multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
razvan1977
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Gibraltar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048119068145752 sec
    ecranul dvs: 1 x 1