BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În Colecția de Antichități a Pergamonmuseum, unul din cele cinci aflate pe Insula Muzeelor, pe lângă Altarul din Pergam (aflat în renovare la data vizitei noastre), sunt prezentate monumente antice reconstituite cu elemente originale din perioada greco-romană, aduse de arheologi în urma săpăturilor efectuate din Milet până pe teritoriul statului Siria de azi. Printre acestea aș aminti magnifica
Poartă de intrare în marea piață din Milet
Anticul Milet așezat pe coasta de vest a Turciei de azi, fostă mare metropolă prin sec VII-VI î. Hr. a ajuns prin comercianții săi să colonizeze întinse teritorii la Marea Neagră, printre care Histria (atestat ca cel mai vechi oraș de pe teritoriul României) și Tomis, Constanța de azi.
Poarta din marmoră expusă la Berlin, inițial a fost ridicată în perioada romană, și prin ea se trecea din agora în marea piață de mărfuri a orașului. Deteriorată în timp, a fost reconstruită în perioada bizantină și înglobată în zidul de apărare al orașului. Dar prin sec. al XI-lea a fost complet distrusă de un cutremur.
Arheologul german Theodor Wiegand, în expediția sa în Imperiul Otoman din anii 1899-1911, a găsit în 1903 un maldăr (cuvântul vine din limba turcă) de moloz pe care l-a excavat și a scos la lumină bucăți de marmoră pe care le-a expediat la Berlin. Mai departe, istoricii și-au făcut treaba, reconstituind superba poartă înaltă de 16 m, cu două etaje și trei intrări monumentale. Nișele de la etaj erau împodobite cu statui de împărați romani și reliefuri cu scene de luptă. Acum sunt goale. 60% din materialele folosite la reconstituire sunt din cele originale, adus de arheologi.
Interesant e, că această poartă face corp comun cu Poarta Zeiței Ishtar, încât trecând pe sub ele, în câțiva pași străbați mii de Km și ani distanță.
În încăperea dedicată perioadei greco-romane, exact în fața Porții pieței din Milet, se află expus un superb mozaic, intitulat
Orpheusmosaik
Provenit din triclinium-ul (sala de mese) unei case private din Milet, lucrat în anul 200 d. Hr. el este confecționat din piatră naturală și bucățele de sticlă.
Nu este foarte marte dar prezintă scene de vânătoare de animale și păsări exotice precum lei, pantere, antilope și păuni. În centrul său, un personaj cu o liră, un Orpheu așezat pe o piatră, care prin cântul său, spune legenda, îmblânzea animalele. El este înconjurat de păsări și animale sălbatice. Chenarul, de o frumusețe aparte este format din clasicul model grecesc combinat cu torsade. Culorile nu sunt foarte stridente, dar mozaicul a fost bine conservat.
Ce am mai văzut în Sala Milet
În afară de imensa poartă și frumosul mozaic de paviment, aici mai sunt expuse fragmente de diferite mărimi ale unor mari monumente alături de reconstituirea acestora, fragmente aduse din diferite regiuni ale fostului Imperiu Roman.
Am văzut și am fotografiat întregul Portal al Templului Zeului Baal din Sia (Hauran/Siria de azi) reconstituit din elemente originale de bazalt, datat 33 î. Hr. Chenarul lucrat în piatră este de o frumusețe și o delicatețe ieșite din comun.
Pe o altă latură a sălii sunt reconstituite două coloane din Templul lui Jupiter Heliopolitanus din Baalbek (Libanul de azi), datat sec. I d. Hr. Reconstituirea s-a făcut cu fragmente originale din granit roșu de Asswan aduse din Egipt. La baza acestor coloane stă așezat Împăratul Traian adus de la Roma, despre care se crede că numai capul este al lui și că a fost montat în sec. al XVIII-lea pe această statuie.
Separat sunt expuse fragmente, cum ar fi o marmoră din sec. al II-lea e. n. dintr-un Monument Tripod din Primăria Milet, fragmente dintr-un Mausoleu rotund din Falerii, Italia, o friză din marmoră cu un Eros purtând o ghirlandă sau fragmente din Forumul lui Traian din Roma.
Multe alte valori sunt expuse în muzeu, dar noi atât am putut vedea în cele două ore și jumătate cât am stat, adică Pergamon I, Pergamon II și prezentul.
Aș mai spune că Pergamonmuseum este cel mai „tânăr” din muzeele aflate pe insulă, după Altesmuseum care în 1830 a fost primul muzeu public, urmat de Neuesmuseum, Alte Nationalgalerie și Bodemuseum.
În timpul celui de al doilea război mondial muzeul a suferit mari distrugeri, pe lângă faptul că, în perioada de staționare a armatei sovietice au fost luate o parte din exponate și duse la Moscova, restituite parțial prin 1958, restul sunt expuse la Muzeul Hermitaj din Petersburg și la Muzeul Puskin din Moscova.
După vizitarea muzeului port în suflet o mulțumire interioară și dacă ar mai fi posibil, aș mai vizita încă odată Muzeul Pergamon.
Trimis de mihaelavoicu in 14.12.20 19:29:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: diferite orașe
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 52.52100000 N, 13.39638800 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Si start vot! Frumoasa continuarea, felicitari, votat cu mare drag.
Foarte interesant, tot serialul. Cand mergem? Va imbratisez!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Muzeul Pergamon din Berlin (II) — scris în 09.12.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Muzeul Pergamon din Berlin (I) — scris în 04.12.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Muzeul Pergamon - întâlnire de gradul I cu istoria — scris în 13.09.10 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2009 Muzeul Pergamon - Istorie in stare pura — scris în 13.12.09 de zenobia* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.1992 Muzeul Pergamon - O lectie de istorie — scris în 24.04.09 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ