GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds - Londra
Nu știu de ce, dar și la Londra și la Amsterdam cozile la Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds erau interminabile. La ambele muzee am stat cam trei ore pîna am intrat. La Londra după ce stateai vreo doua ore la coadă afară, mai stateai și doua ore inauntru, unde se asteapta intr-un rand șerpuit ca intr-o imensă spirală. Aici să ne mai destindem era și un DJ care punea muzică și se putea dansa de ne credeam la discotecă. Pe diverse ecrane rulau filmulețe cu modul de realizare a unei statuete de ceară. O astfel de statuie necesită o multime de masuratori (chiar si cateva sute) si fotografii ale feței, capului si intregului corp, pentru reusită. Mai intai, se modeleaza, pe un cadru metalic, mulajele din lut, in marime naturala, ale capului si corpului, acordandu-se o atentie deosebita detaliilor fizionomiei. Apoi, se realizeaza, tot pe baza masuratorilor, matritele din ipsos ale corpului si capului, din mai multe parti care se vor imbina ulterior intre ele. In interiorul matritelor se toarna ceara fierbinte si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se scurge ceara fluida ramasa in interior, astfel incat se obtine un mulaj gros de circa 2,5 cm, gol pe dinauntru. La confectionarea mainilor se adauga si material plastic sau cauciuc, pentru o rezistenta sporita, iar pentru corp, tot pentru a conferi rezistenta, se foloseste fibra de sticla. Urmeaza retusurile, atasarea parului (se foloseste numai par uman), șuviță cu șuviță, realizarea ochilor si dintilor si aplicarea atenta a culorilor, pentru ca tonurile sa coincida exact cu cele ale pielii personajului real. Dupa imbinarea partilor componente (cap, corp, maini), personajul este imbracat cu hainele care au apartinut personalitatilor in cauză.
Sincer, la Londra era mult mai aglomerat ca la Amsterdam, dar nu m-am plictisit . După ce ne-am vazut intrati in sfarsit in muzeu am avut o alta deceptie, cand am intrat in sala ,, Lumea filmului” era atita îmbulzeală că nu știam unde să merg mai întîi. Mi-am facut loc, și m-am pus pe fotografiat. Trebuia să aștept politicoasă cîte un grup de 5-6 persoane să pot să prind cîte o fotografie ca lumea. Politețea m-a părăsit curînd și am inceput sa-mi fac loc. Personalitatile scenei si ecranului tin capul de afis si erau cele mai fotografiate de vizitatori. Aici așteptau Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Elvis Presley, James Dean, Sean Connery, Beatles, Pierce Brosnan in rolul agentului 007, Pavarotti. Distractiv era o figură de ceară a unui fotograf pe care toată lumea il ocolea și-i cereau scuze că stăteau sau treceau prin fața lui. Leonardo di Caprio a fost prima mea alegere.
Statuile de ceara sunt ordonate in salile muzeului pe zone tematice: "Lumea filmului", "Legendele muzicii", "Petrecerea celebritatilor" , ,,Lumea sportului”, etc. Printre vedetele in viata ale caror statui sunt expuse se numara Arnold Schwarzenegger, Nelson Mandela, George Clooney, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lady Gaga si altii.
Cel mai mult mi-a plăcut în "Camera ororilor", o sala dedicata personalitatilor sumbre ale istoriei. Chiar de la intrare, pe partea stîngă, intr-o nișă întunecată mă aștepta legendarul personaj romanesc, Vlad Tepes. In timp ce eram ocupată să-l vizionez cît mai bine, să văd dacă seamănă cu domnitorul din cărțile de istorie și filme tot auzeam strigăte cumplite, urmate de alte țipete ale vizitatorilor. Eu sunt o persoană cam sperioasă din fire, și cum soțul se cam depărtase de mine, stăteam în umbra lui Vlad Țepeș sa văd ce se intîmplă. Stăteam acolo de parcă ceream ajutor de la el, că de, îl consideram de-al meu. Mi-am făcut curaj, am inaintat puțin și am văzut că printre figurile de ceară erau actori deghizați in strigoi și alți monștri care săreau peste oameni și-i speriau. Stăteau ce stăteau nemișcați și deodată băteau din picioare și răcneau. Eu știind ce mă așteaptă, am plecat vitejește prin fața unuia, dar acesta s-a luat după mine. Cînd a vrut el să mă sperie, n-a mai apucat să facă nici un gest că am țipat eu atît de tare la el ,,Nuuuuuuuuuuuuuuuu!” că s-a speriat el, săracul!
După ce m-au urmărit toți monștrii, am ieșit din camera ororilor și am ajuns in sala celebrităților. Aici mare aglomerație era la portretul prințesei DIANA, care era așezat vis a vis de perechea Charles și Camila, pe care nimeni nu-i lua în seamă. Eu am fost preocupată să mă fotografiez cu Lady D. și am uitat de perechea în viață. La Amsterdam am fost impresionată de privirea tristă a prințesei, aici îmi părea ceva mai veselă.
În galeria artiștilor i-am întîlnit pe Vincent van Gogh alături de Picasso, Rembrandt și Salvador Dali.
In sala liderilor lumii, Obama stătea la un birou imens in fața lui Hitler, Nelson Mandela, George W. Bush, Bill Clinton, F. Castro și piticul Franței. La Amsterdam Obama era lîngă ceilalți președinți, aici părea că era așezat cam ca un lider.
La finalul vizitei esti invitat intr-un taxi negru, londonez sa simti "Spiritul Londrei". Din masinuta pe sine, construita dupa tipicul taxiului londonez, am parcurs citeva minute, peste patru secole de istorie ai capitalei britanice, din perioada elisabetana si pana astazi. Figuri animate, efecte speciale, sunete si mirosuri intr-un spectacol inedit. Cel mai tare mi-a displacut cand am trecut pe langa ciumati. In timpul traversarii tunelului ni s-au facut si fotografii, iar la coborare ni s-a dat un bon si cine dorea cumpara fotografia care putea fi transformata in poster, magnet sau breloc pentru chei si astfel plecai cu o amintire placuta si puteai sa spui ca ai fost acolo la Madame Tussauds.
Dar cine a fost Madame Tussaud?
,,Marie Grosholtz (Tussuad este numele dupa casatorie) s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1761. Arta modelarii in ceara o va invata de la Philippe Curtius, un doctor in casa caruia mama ei lucra ca menajera. Acesta o incurajeaza sa-si perfectioneze talentul, realizand portretele in ipsos si ceara ale unor personalitati ale vremii. Vreme de 9 ani este profesoara de arta a surorii regelui Ludovic al XVI-lea, dar Revolutia Franceza din 1789 ii schimba total cursul vietii. Este intemnitata pentru legaturile avute cu familia regala, scapand ca prin minune de pedeapsa capitala. Dupa eliberare insa, este obligata sa faca masti mortuare pentru prizonierii ghilotinati, pentru a-si dovedi supunerea fata de noii guvernanti.
La cativa ani dupa tragicele evenimente si cu o casatorie esuata in urma, Madame Tussaud hotaraste un alt pas important pentru afacerea ei. In 1802, pleaca in Anglia impreuna cu cei doi fii, aducand cu ea si figurile de ceara mostenite de la mentorul care o initiase in aceasta arta. Apoi, timp de peste 30 de ani, va strabate intreaga tara alaturi de colectia sa, pe care o imbogateste permanent, pentru ca toti sa poata vedea si atinge, chiar daca numai intr-o copie fidela in ceara, pe oamenii faimosi ai epocii sau ai unor vremuri apuse.
In 1835, ia nastere la Londra, pe Baker Street, ineditul muzeu ce ii va aduce celebritatea, dar si respectul oamenilor pentru personalitatea ei puternica si curajoasa, de care se va bucura pana la sfarsitul vietii, in 1850. Expozitia va fi mutata apoi in sediul actual din Marylebone Road, in 1884.” - net
Trimis de kmy in 01.11.11 00:25:34
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 51.52262060 N, -0.15508370 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Muzeele Londrei" (deja existenta pe site).
@kmy
Excelent review. Mi-ai rascolit amintirile din vacanta de vara cand am fost si noi acolo.
Mi-a placut faptul c-ai prezentat in amanunt modalitatea de realizare a figurilor de ceara, detalii pe care sincer nu prea am avut rabdare sa le iau seama. Ce-i drept, am fotografiat sala cu exponatele si explicatiile pas cu pas de ,,confectionare" a figurilor de ceara s-am ramas impresionata de cata migala si rabdare trebuie sa aiba oamenii implicati in acest proces. Ore intregi de munca si stradanie, incununate la sfarsit cu o satisfactie deplina. Oricum, marea majoritate a personajelor de ceara expuse la muzeul Madame Taussauds, personal, mi s-au parut foarte reusite si foarte apropiate de realitate.
Uite ce informatii pretioase am gasit pe acest site m.wien.info/ro/sightseein ... madame-tussauds, referitoare la confectionare figurilor de ceara:
Crearea unei figuri poate dura de la trei până la şase luni. Pentru reproducerea cât mai fidelă posibil a tuturor detaliilor şi a celor mai minuscule particularităţi ale unei persoane sunt necesare peste 500 de măsurători exacte ale corpului personajului şi aproximativ 200 de fotografii. Pentru crearea fiecărei figuri de ceară care valorează aproximativ 200 000 de euro trebuie investite în total 800 de ore de muncă.
Cat de valoroasa poate fi o figurina de ceara, dar si cate ore de munca, asa-i?
Acum am inteles si eu de ce este asa de piperat pretul unui bilet: -)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@kmy,
Intr-adevar ai reusit un rw minunat cu fotografii deosebit de bine realizate!
Am parcurs alaturi de tine, toate salile si am inteles ca fiecare avea o anumita tematica si reprezenta alta perioada istorica.
In acest obiectiv turistic, timpul s-a oprit in loc, incremenit pe celebrele statui din ceara.
Din cate stiu, la intervale de timp, hainele cu care sunt imbracate aceste ,,exponate'', sunt date la curatat si tot periodic, podoaba lor capilara este mai mereu ingrijita si coafata, deoarece s-a folosit par natural uman.
VACANTE FRUMOASE SI VIZITE PLACUTE!
Dupa plimbarea cu masina, pe noi (2012) ne-au bagat la un fim 4D. Pentru mine a fost maxim. A meritat 25 de lire, parca, intrarea doar pentru film: -)
@kmy - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Madame Tussauds Londoni, LONDRA" (nou-creată pe sait)
@kmy - Am citit în diverse locuri despre Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds din Londra. Articolul tău este cât se poate de detaliat și lămuritor în multe privințe. Oare, dacă eu aș ajunge în Londra, ar merita să stau la coadă 3 ore, să achit o taxă considerabilă pentru acest obiectiv, iar în interior să am grijă să nu fac infarct din cauza strigoilor-manechin? Fotografii se pot face la liber sau se achită o taxă suplimentară?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2014 Madame Tussauds – cel mai frumos muzeu al figurilor de ceara — scris în 28.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Madame Tussauds, o vizită... altfel — scris în 20.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2012 Madame Tussauds-London — scris în 22.05.12 de roxana.tomina din DUBAI, U.A.E - RECOMANDĂ