GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca ajungeti in Paris, cred ca nu ar trebui sa il parasiti mai devreme de 7 zile. Eu nu am stat decat 4, insa l-am parasit fara regretul ca nu am putut vizita tot, pentru ca voi reveni cu sotia mea lunile urmatoare.
Nu poti sa te declari multumit decat dupa ce ai acoperit tot ce inseamna loc”must view”. Insa sunt multe, sunt interesante, te captiveaza si petreci mai mult decat ti-ai programat, si uite asa, timpul a trecut si te -ai trezit ca nu ai ajuns peste tot unde iti planificasei…
Eu am putut sa acopar multe obiective, insa fara a-mi aprofunda vizitele. Asa am ajuns pe rue de Rivoli (unde venisem cu treaba) si trebuia sa intarzii ceva timp. Cum intri pe strada mai sus mentionata, pe partea stanga te intampina una din aripile Palatului Luvru. Daca sunteti cu masina (cum am fost eu in acea situatie), imediat dupa ce cladirea se termina, pe partea stanga, se face o strada care coboara in subteran. Coborati, virati stanga, intrati intr-o parcare si va indreptati cu autotuismul spre parcarea din dreapta. Mai e una in stanga, dar e pentru autocare. Daca nu vreti sa o lasati acolo, atunci continuati drumul pe Rivoli pana la jumatatea strazii ,,pe stanga aveti Jardin de Tuilleries, iar in dreptul intrarii, pe partea stanga se face o strada pe care puteti vira dreapta, mai mergeti aproximativ 3-400 de metri si ajungeti in Place Vendome. Si aici e o parcare, mai “aerisita” unde puteti lasa masina. Am sa fac referire la obiectivul aflat aici, palatul Luvru.
Desigur, sunt atatea moduri de a te documenta, incat nu are rost sa le mai pomenesc. Cel mai corect insa mi se pare sa te documentezi direct “de la sursa “
Palatul Luvru este unul dintre cele mai mari palate din intreaga lume, cu o mica pauza, fiind resedinta tuturor regilor Frantei. Este o constructie care oglindeste arhitectura traditionala franceza din perioada Renasterii si gazduieste o colectie inegalabila si unica totodata, de opera de arta ce au aprtinut diverselor epoci ale civilizatiei, din Antichitate pana la 1848. Initial, Luvrul a fost construit ca o fortareata menita sa apere Parisul secolului XIII impotriva atacatorilor englezi si nomazi. Ctitorul sau a fost Filip II August. Dupa ce, in secolul XIV castelul este marit cu o parte din aripa vestica si cea sudica, in 1564 Caterine de Medicis hotaraste construirea unui mic castel in campiile de vest, numite Tuilleries. Se realizeaza insa o resedinta grandioasa, unindu-se Luvrul cu Palatul Tuilleries cu diferite cladiri. Cea mai grandioasa o reprezinte insa Grand Galerie (Marea Galerie) realizata in timpul domniei lui Henric IV, si mai apoi Pavillon d’Horologe realizat de Ludovic al XIII lea si ministrul sau Richelieu. Pana in anul 1678 diverse constructii si imbunatatiri sunt facute, moment din care Ludovic al XIV lea se muta la Versailles iar Luvrul ramane locul unde sunte expuse cele mai valoroase obiecte de arta ale Frantei.
Dupa revolutia din 1789, Napoleon I, apoi alti regi si Napoleon al III lea au locuit la Tuilleries, palatul servind doar pentru birouri si expozitii. Napoleon I a inceput constructia unei noi aripi a Palatului, care e terminata de Napoleon al III lea.
In 1808 Dominique Vivant Denon construieste un mic arc de triumf, Arcul de Triumf Carrousel, care este amplasat la intrarea dinspre gradinile Tuilleries in Le Cour Caree (Curtea Patrata) pe care o realizase Ludovic al XIV lea impreuna cu ministrul sau, Colbert. Dealtfel pavilioanele Luvrului au inscriptionate aceste denumiri, Denon, Colbert, Richelieu …
In sfarsit, in perioada 1980-1989, se fac lucrari de reabilitare majore la palat, ocazie cu care este inplementat si construit un proiect apartinand arhitectului chinez Ieoh Ming Pei, reprezentand o piramida din sticla prin care sa se faca intrarea in muzeu.
Am avut privilegiul de a face cativa pasi prin gradinile palatului, am hranit ratele si pasarile care misunau pe si pe langa micul lac inconjurat de bancute, am admirat indeaproape Arcul de triumph Carrousel… si cam atat …
Adresa Palatului Luvru este Place de Carrousel, Arondisment 1. Se poate ajunge cu liniile de metrou 1 si 7 cu statia Palais Royal – Musee du Louvre. Intrarea gratuita in muzeu este in fiecare prima duminica din luna. Bilete variaza de la 9 la 11 euro, depinzand de ce obiective se doreste sa fie vizitate. Eu din pacate nu am mai avut timpul necesar sa vizitez nimic de aici, dar o voi face cu siguranta in viitorul apropiat, ceea ce va doresc si voua, tuturor!
Trimis de iulian68 in 08.04.15 12:27:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.86062000 N, 2.33742400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 We will always have Paris (VI): istoria și arta, multiplicate exponențial — scris în 27.05.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 We will always have Paris (V): istoria Musee du Louvre, în paralel cu istoria Franței — scris în 16.05.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Codul lui Hammurabi — scris în 02.09.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Muzeul Louvre in imagini — scris în 13.12.11 de tempesta55 din GâRCINA [NT] - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Din nou la Luvru (XIII) — scris în 25.05.12 de Ovidiu istorie din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 O zi la Luvru (VII) — scris în 22.05.12 de Ovidiu istorie din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Muzeele Luvru si d'Orsay — scris în 12.05.11 de crosbyx* din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ