ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Noul Muzeu Acropolis, trezorierul comorilor de pe Acropole

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Introducere

Când am urcat prima dată pe Acropole, în urmă cu doisprezece ani, la finalul turului organizat, ghidul de atunci ne-a dus și la muzeul aferent sitului, amplasat undeva lângă Parthenon, avizându-ne că a devenit mic și neîncăpător pentru a fi gazda atâtor lucruri valoroase găsite în decursul secolelor și al săpăturilor arheologice. Tot atunci, în 2005, ne-a mai spus că erau în toi lucrările de finalizare ale unui nou imobil, modern ce urma să înglobeze și să expună toate descoperirile făcute în situl antic.

Fiindcă vremea pe care am găsit-o în Atena la final de noiembrie, a fost foarte frumoasă, cu soare și temperaturi foarte prietenoase, am scos din program muzeele, urmând să cutreierăm în voie pe străzile Atenei. Totuși, am făcut o excepție în ziua de plecare, pe 1 decembrie, vizitând Noul Muzeu Acropolis, despre care citisem că ar fi ceva deosebit.

Adresă: str. Dionysiou Aeropagitou, nr. 15, la poalele colinei Acropole, vizavi de teatrul lui Dionysos, lângă stația de metrou Akropoli

Taxă de intrare: 5 €/persoană, program de vizitare: 09,00-17,00 în sezonul rece (noiembrie-martie), în rest între 08,00-20,00, în anumite zile fiind extins la 14 ore pe zi.

Website: http://www.theacropolismuseum. gr/en

Povestea unui muzeu mult dorit de națiunea greacă

Multe sute de ani, Acropole a rezistat diverselor intemperii, care mai de care cu efecte nefavorabile asupra templelor milenare şi sculpturilor minunate ale antichităţii, totul până la perioada de stăpânire otomană. Aceasta s-a dovedit nefastă, din mai multe puncte de vedere: prima dată prin distrugerile construcţiilor cauzate de exploziile prafului de puşcă ce era depozitat în acestea, a doua oară în 1687 prin bombardamentul iniţiat de veneţieni de pe colina Filopappou în dorinţa de a elibera oraşul de otomani. A treia oară, Acropole a fost „jefuit” de lordul Elgin, ambasadorul britanic la Poarta Otomană (guvenul turc ce stăpânea atunci Atena), căruia i s-a permis să păstreze frizele de pe Parthenon, una dintre cariatide, alte sculpturi, metope, toate cunoscute drept marmura Elgin. Lordul Elgin le-a vândut apoi către British Museum în 1816 unde se află şi în zilele noastre. De fapt, de aici a pornit iniţiativa construirii unui nou muzeu, fiindcă grecii au cerut insistent, de-a lungul timpului, după eliberarea de sub turci, înapoierea bunurilor de pe Acopole în ţara-mamă. De multe ori, britanicii au refuzat invocând motivul că în Grecia, la Acropole, muzeul vechi ce exista încă din 1886, chiar dacă fusese extins şi renovat, ar fi fost incapabil să găzduiască multitudinea de lucrări, nedispunând de spaţiu şi condiţii adecvate.

În atare situaţie, în anii 1990, statul elen a organizat în mai multe rânduri concursuri de arhitectură în vederea realizării unui muzeu deosebit, însă s-au dovedit fără finalitate deşi lucrările s-ar fi vrut a fi încheiate până la Jocurile Olimpice din 2004 când Atena a fost gazdă, interpunându-se tot felul de piedici. Pe de-o parte, săpăturile făcute în vederea ridicării edificiului au dezvăluit vestigii precreştine și creştine timpurii, pe de altă parte, se opuneau proprietarii terenurilor şi clădirilor ce se prefigurau a fi demolate fiindcă obstrucţionau vederea către Acropole, iar mulţi alţii protestau pentru look-ul prea futurist al clădirii, în contrast uriaş cu situl arheologic.

Abia în 2000, proiectul a căpătat contur când arhitecţii Bernard Tschumi (elveţian) şi Michalis Photiadis (grec) au fost declaraţi câştigători ai noului concurs iar planurile lor moderne pentru muzeu integrau şi vechile ruine de dedesubt în modernul edificiu din sticlă şi oţel. Astfel, muzeul a fost reproiectat a se ridica peste ruine, acestea fiind lăsate in situ, la fel cum au fost descoperite, fiind vizibile datorită podelelor de sticlă groasă și a unor pasarele ce au fost introduse în noile planuri ale fundației. De altfel, toată clădirea oferă privelişti către Acropole care se poate admira în splendoarea sa de la orice nivel te-ai afla. Construcţia a reînceput în anul 2001 şi s-a terminat în 2007, în următorii doi ani mutându-se efectiv colecţiile în noua lor casă, aşa încât a fost deschis publicului larg în 20 iunie 2009. De atunci i-au trecut pragul peste unsprezece milioane de vizitatori.

În ce constă și o descriere succintă a ceea ce expune

Am trecut de multe ori în acele zile ale minicavanaței pe lângă acest muzeu, i-am admirat silueta zveltă şi elegantă de sticlă, arhitectura exterioară destul de sofisticată, așa încât în ultima zi nu am rezistat să nu intrăm și să dăm o raită înăuntru, întrucât programul out-door pe care ni-l propuseserăm fusese, în linii mari, realizat.

Muzeul are parter și trei etaje și o formă destul de bizară, dar plăcută privirii. Intrarea principală se face prin strada Aeropagitou și înainte de a intra, se pot observa ruine în aer liber peste care sunt înălțate culoare de trecere din sticlă sau sunt protejate de balustrade pentru a nu permite accesul curioșilor. Are circa 25.000 mp, din care cam 14.000 mp ocupaţi cu spaţii de expoziţie.

Odată ce intri, ai impresia că te afli într-o vitrină uriașă în care vezi numai sticlă în toate părțile și dacă nu ai un bun echilibru de sine, simți că te ia amețeala. Totuși o bună parte din pardoseală este din marmură bej care se asortează foarte bine cu exponatele.

La parter, muzeul prezintă prima galerie, respectiv cea a obiectelor descoperite pe pantele colinei Acropole. Aceasta este concentrată în mijlocul încăperii prin care pășești cu grijă pe sticla groasă de sub tălpi, iar pe laturile sălii se află spațiile cu casa de bilete, centrul de informaţii, recepția, garderoba, toalete, un mic magazin, auditoriu, o sală de expoziţii temporare. De altfel, accesul la etaje se face atât cu lifturi moderne, cât şi pe scări, scări rulante, peste tot fiind disponibile facilităţi şi pentru persoane cu disabilităţi locomotorii. De asemenea, la toate nivelurile, există toalete şi ieşiri în caz de incendiu.

Galeria pantelor de pe Acropole reuneşte pe de-o parte obiecte utilizate în viaţa de zi cu zi în casele atenienior pe parcursul a multor secole de existenţă., iar pe de altă parte, exponate ce provin din sanctuarele mai mici ridicate pe versanţii de pe Acropole, ştiindu-se faptul că în antichitate versanţii Stâncii Sacre au consituit zona de tranziţie dintre oraş şi cel mai faimos sanctuar, Parthenonul. La parter nu este permis fotografiatul.

Primul etaj este dedicat perioadei arhaice ce a decurs între secolele al VII-lea şi al V-lea Î. C. Această perioadă se caracterizează prin dezvoltarea oraşului-stat și trecerea de la aristocrație la tiranie și, în cele din urmă, la democrație şi prin realizări importante în economie, artă și viață intelectuală. Se pot admira în partea de sud statui ale unor femei tinere numite Kore, călăreţi, Păstor ducând un viţel, sculpturi de mari dimensiuni de pe frontonul Templului Antic (un templu foarte vechi) ce o reprezintă pe Zeiţa Înţelepciunii luptându-se cu giganţii. În această secţiune, la fel, nu este permis fotografiatul.

În partea de nord, sunt concentrate obiecte ce datează din perioada cuprinsă între veacurile al V-lea Î. C. şi al V-lea D. C. Însă, unele dintre cele mai de seamă exponate, sunt acelea ce provin din Propylaia, Templul Atenei Victorioase, Erechteion. Recunosc că principalul ghes de a vizita muzeul a fost dorinţa revederii cariatidelor originale, acele coloane în număr de şase, în formă de femei frumoase care susţineau porticul Erechteionului. Acum sunt lipsite de mâini, dar iniţial duceau boluri cu băutură. Acestea sunt dispuse exact aşa cum erau pe faţa templului, locul celei ce se află acum la Londra fiind lăsat intenţionat gol în speranţa că într-o zi aceea va fi lăsată să revină lângă suratele sale. Aici fotografiatul este, din fericire, permis.

Etajul al doilea este dedicat unor spaţii ample de relaxare şi socializare, astfel că se găseşte un restaurant generos, o cafenea, un centru multimedia, un magazin de suvenire. Ar mai fi şi o cameră VIP, dar şi un balcon, iar deasupra intrării în muzeu, se află o terasă largă ce păstrează aproximativ aceeaşi dimensiune şi aceeaşi formă ca şi intrarea.

La etajul al treilea, la Galeria Parthenonului, pe laturile sale, sunt expuse frize, metope aparţinând frontonului celui mai celebru templu al antichităţii, Parthenonul, multe dintre ele în copie, originalele aflându-se la acelaşi British Museum. Şi aici se poate fotografia în voie, fără bliţ. De asemenea, la acelaşi nivel, se mai găseşte un atrium şi o sală video unde rulează în permanenţă filme documentare având temă Acropole şi Parthenon, subtitrate în engleză. Am zăbovit şi noi să ne împrospătăm cunoştinţele despre glorioasa istorie antică a Eladei şi a locuitorilor săi.

Concluzie

Cam aceasta a fost plimbarea noastră prin cel mai nou şi cel mai modern muzeu atenian ce reuneşte colecţii antice de neegalat. În speranţa că v-am trezit curiozitatea în ceea ce priveşte tot ceea ce s-a găsit în urma excavaţiior de pe Acropole, dacă ajungeţi cumva în Atena, vă invit să descoperiţi pe viu acest muzeu cu exponatele sale, considerat pe bună dreptate a fi unul dintre cele mai sofisticate, chiar fără pereche!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=49TsjfebAH0


[fb]
---
Trimis de irinad in 05.01.18 18:24:40
Validat / Publicat: 05.01.18 20:22:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4026 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 De sus, de pe Acropole, Noul Muzeu Acropolis, vizavi de Teatrul lui Dionysos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[05.01.18 20:21:05]
»

@irinad: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Mutat în rubrica "Muzeul Acropolis, ATENA" (nou-creată pe sait)

irinadAUTOR REVIEW
[05.01.18 20:24:58]
»

@webmaster26: Da, poziţia este corectă, însă intrarea se face prin strada Dionysiou Aeropagitou.

Mulţumesc pentru ataşarea videoclipului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[05.01.18 20:26:41]
»

@irinad: Știu, dar am zis să nimerească lumea și la Liondi

irinadAUTOR REVIEW
[05.01.18 20:29:36]
»

@webmaster26: Corect, te-ai gândit bine, doar Liondi se află vizavi!

webmaster
[05.01.18 21:43:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

irinadAUTOR REVIEW
[05.01.18 22:00:47]
»

@webmaster: Mulțumesc foarte mult!

mihaelavoicu
[05.01.18 23:05:01]
»

Frumoasă noua clădire a muzeului și bineînțeles necesară.

Dacă tot ai văzut cu proprii ochi, care este părerea ta personală, se încadrează în raport cu celelalte clădiri din jur? Din poze nu pare a face notă discordantă prea mare, pentru că nu este înaltă.

Surata lor de la British plânge ea, dar nu cred că va fi ”eliberată” cu una cu două. Vina o poartă turcii, mai puțin lordul. (Odată ce i s-a dat voie, prost era să nu ia!)

Da, am văzut-o și pe cea de la Londra, e stingheră într-adevăr, dar a fost și este admirată de mai multă lume.

Eu când am fost în 1993 la greci nu știu ce ce, dar vechiul muzeu nu l-am văzut. Adică l-am văzut, dar nu l-am vizitat. Ca la grup...

Frumoase și copiile, dar originalele parcă rezonează mai altfel!

Frumos scris, frumos expus, frumoase și fotografiile! Felicitări!

irinadAUTOR REVIEW
[06.01.18 07:40:50]
»

@mihaelavoicu: Mulţumesc mult pentru lectură, vizită, aprecieri!

Fiindcă mi-aţi cerut părerea, vă voi spune că, deşi clădirea aceasta nouă a muzeului nu este foarte înaltă, aspectul său modern şi futurist contrastează uşor cu restul construcţiilor din jur, dar fără a deranja în niciun fel privirii. Ci doar îţi stârneşte curiozitatea să te întrebi "Oare ce o fi acolo?! "

Şi eu sunt de părere că surata de la British Museum nu se va alătura prea curând să ocupe "locul gol" lăsat intenţionat. În ceea ce priveşte cine poartă vina a ceea ce s-a întâmplat, e discutabil, însă, fireşte că cine are posibilitatea să profite de pe urma altora, nu se dă înapoi, nici măcar inventatorii fair-play-ului.

Ştiu cum este să vizitezi cu grupul, am avut şi eu această experienţă, mai ales la început, dar am avut norocul atunci de un ghid bun, era grec cu studii făcute în România şi explica foarte bine.

Mă bucur că articolul meu v-a fost pe plac!

maryka
[06.01.18 12:04:54]
»

Azi am văzut și pozele, acum pot scrie și ecou, mi-a plăcut mult muzeul, cariatidele în original, superbe, „istorie pe pâine”. Amplasarea mi se pare originală, de pe geam se văd Acropolele și invers, legătura trecut-prezent parcă e mai „scurtă”, mai umană. Îmi doresc mult să ajung și eu acolo, nu voi rata cu siguranță muzeul. Frumos descris, poze minunate așa cum ne-ai obișnuit. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[06.01.18 13:59:44]
»

@maryka: Da, amplasarea este foarte bună, se pare că şi pentru această poziţie au fost întâmpinate la vremea respectivă ceva probleme cu cei din zonă, dar finalitatea s-a dovedit a fi excelentă. Faptul că de peste tot, de la fiecare nivel, Acropole se poate admira nestingherit, este minunat. Ştii că exponatele din jurul tău au fost găsite pe colina care ţi se desfăşoară sub ochi şi spre care se deschide o frumoasă privelişte.

Cariatidele ne-au fascinat de prima dată când le-am văzut, dacă stau bine să mă gândesc, ele ne-au dat imboldul de a nu fi ratat vizita la muzeu.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, aprecieri, îţi doresc să ajungi să-l vezi într-o bună zi, ştiu că îţi va plăcea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[08.01.18 22:05:52]
»

@irinad:

Am reușit și eu să-ți citesc articolul și să văd pozele, mă interesează. Nu l-am trecut la favorite căci dacă vreau informații despre Grecia, tu, Marika și Carmen sunteți cap de listă la articole de excepție!

Cu "surata" de la British problema e la fel cu sabia lui Ștefan aflată la turci: fie trebuie dat la schimb ceva mult prea valoros, fie refuzul este pentru a nu se crea un precedent care ar duce la o lungă listă de revendicări.

(Și în afara subiectului, zilele astea m-am amuzat teribil în orașul tău trecând pe lângă uriașul ren și minuscula sanie cu piticul Moș Crăciun, au haz edilii).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[09.01.18 08:05:17]
»

@elviramvio: Mulţumesc pentru aprecieri, aici pe sait sunt mulţi îndrăgostiţi de Grecia printre care te numeri şi tu.

Iar articolele despre Grecia sunt numeroase şi foarte valoroase în mare măsură.

Da, în privinţa revendicării anumitor bunuri ale unui stat de alt stat, problema este delicată, sensibilă şi discutabilă de la caz, la caz. Rareori are şanse de izbândă.

În privinţa renului şi a lui Moş Crăciun, aş spune că proporţiile nu sunt punctul forte al celor care au proiectat şi expus asemenea figuri, fii şi tu îngăduitoare, e un lucru bun şi faptul că stârnesc râsul.

O zi frumoasă îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianbogdan
[10.01.18 11:39:19]
»

Buna!

La multi ani!

Un colos de muzeu, foarte interesant si ca structura dar mai ales prin exponatele sale. Foarte tare.

Sa aveti un an 2018 cu multa sanatate si cu multe, multe... plimbari!

irinadAUTOR REVIEW
[10.01.18 19:25:33]
»

@adrianbogdan: La mulţi ani!

Mulţumesc pentru ecou, vizită, aprecieri!

Şi eu îţi întorc cu mare drag urările de bine şi sper să aveţi şi voi un an cu vacanţe şi călătorii cât mai frumoase! De asemenea, sper să putem scrie despre experienţele noastre turistice şi să ne citim cu plăcere!

mishu
[14.01.18 21:42:45]
»

@irinad: Nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag.

irinadAUTOR REVIEW
[14.01.18 22:03:12]
»

@mishu: Iar eu îţi mulţumesc foarte mult!

Nasshu
[03.02.18 14:39:23]
»

Am vizitat și eu acest muzeu anul acesta mai de voie mai de nevoie, nu aveam programată oprire în Atena, dar deh...

E de vizitat, în special de domni

Odată ce intri, ai impresia că te afli într-o vitrină uriașă în care vezi numai sticlă în toate părțile

La ultimul etaj (parcă) podeaua/pardoseala este din sticlă așa ca doamenelor aveți grijă ce accesorii din garderobă alegeți

Vali mic a ramas cu gâtul strâmb și nu numai el, majoritatea domnilor se uitau numai în sus, ce era pe pereți nu prea îi interesa Cred că asta era explicația aglomerației la parter .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[04.02.18 20:27:57]
»

@Nasshu: Abia acum am văzut ecoul tău, când mi l-ai scris eram în aeroport departe, mă întorceam acasă, apoi s-a pierdut în căsuţa foarte plină de ecourile privind întâlnirea de anul acesta. Între timp, ţi-am văzut articolul despre Stadionul de Marmură şi ţi-am scris la rândul meu un ecou.

Să ştii că da, e o problemă pentru doamnele care nu se îmbracă în pantaloni la momentul vizitei, dar pentru domni, poate fi un moment de admirat şi altceva, nu numai pietre: statui, frize şi metope. În sensul acesta, vara e o perioadă mai bună pentru a vizita muzeul, probabilitatea de a vedea mai multe chestii de mai multe feluri fiind mai mare. Totul este să ai răbdare!

Mulţumesc pentru vizită, ecou, sper să nu te fi supărat că nu ţi-am răspuns mai devreme!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[04.02.18 20:47:28]
»

@irinad: nu mă supăr eu așa ușor vizita la muzeu m-a mai ''detensionat'' după multe drumuri la service

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, irinad, maryka, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Acropolis:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064964056015015 sec
    ecranul dvs: 1 x 1