ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Frumuseți muzeale în PresquʼÎle

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum un muzeu al cinematografiei nu putea lipsi din urbea care i-a dat lumii pe frații Lumière (vezi impresii), la fel tradiția locală a fabricării mătăsii a impus crerea unui spațiu expozițional dedicat ocupației care a făcut din Lyon primul oraș industrial din Franța.

Este în fapt vorba de două muzee, unul al țesăturilor, celălalt al artelor decorative, care au fost comasate din rațiuni administrative.

Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs

Muzeele au fost amenajate în clădiri distincte (cu intrare și curte comune) situate una lângă alta pe Rue de la Charité nr. 34, ambele foste reședințe particulare, prima fiind somptuosul Hôtel de Villeroy din anii 1730 iar a doua, Hôtel de Lacroix-Laval, proiectat de Jacques-Germain Soufflot și construit între 1739-1754. Complexul muzeal se găsește în partea de sud a cartierului PresquʼÎle, la cca. 200 m de piața și stația de metrou Ampère.

Programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 10-18 iar biletul (valabil pentru amândouă muzeele) costă 10 euro, respectiv 7,50 euro pentru elevi și studenți. Intrarea este gratuită pentru posesorii de Lyon City Card. Site oficial: mtmad.fr. Fotografiatul este interzis, dar tot am reușit să ”fur” câteva imagini.

Muzeul țesăturilor deține, cu cele aproape 2,5 milioane de piese ale sale, cea mai vastă colecție de textile din lume, acoperind cca. 4500 de ani, de la epoca faraonică până în zilele noastre, și aproape tot globul, din Europa până în Orientul Mijlociu, China, Japonia și Americi.

Ideea înființării unei asemenea instituții a apărut după succesul înregistrat de Prima Expoziție Universală de la Londra din 1851. Delegații lyonezi s-au întors din capitala britanică hotărâți să impulsioneze industria locală a mătăsii făcând-o cunoscută lumii printr-un muzeu. Acesta este inaugurat în 1864 sub egida Camerei de Comerț și mutat pe amplasamentul actual în 1946.

Cele două etaje sunt rezervate tapiseriilor copte, țesăturilor Persiei sasanide, confecțiilor grecești și romane, șalurilor bizantine și musulmane, mătăsurilor chinezești sau costumelor de la curțile regale ale Europei, în timp ce la parterul clădirii sunt prezentate evolutiv creații locale: broderii, dantele, obiecte de pasmanterie, ornamentații religioase, eșarfe și cravate etc., inclusiv opere semnate Raoul Dufy sau Sonia Delaunay. Piesele sunt de o rară frumusețe și originalitate.

Panourile explicative oferă informații despre tehnicile de lucru dar și despre numele mari ale industriei textile lyoneze, un loc aparte fiind ocupat de Joseph Marie Jacquard (1752-1834), a cărui statuie din bronz se află, așa cum am precizat într-un alt review, în Place de la Croix Rousse. Jacquard este inventatorul primului război de țesut semiautomat, bazat pe un mecanism cu plăcuțe perforate care l-a inspirat pe Charles Babbage să proiecteze în anii 1830 o mașină de calculat programabilă considerată a fi strămoșul computerului.

Jacquard a fost apreciat de Napoleon Bonaparte și decorat în 1819 cu Legiunea de Onoare. Invenția sa a pus bazele Revoluției industriale la Lyon dar s-a numărat totodată și printre cauzele Revoltei țesătorilor (”canuts”) din 1831, căci din cauza mecanizării muncii, mulți din ei au fost concediați.

Muzeul de Arte Decorative își are originile în Musée dʼArt et Industrie creat de Camera de Comerț în 1925 în sediul unde se găsește și astăzi, proprietate cumpărată în 1919 cu sprijinul unor filantropi locali generoși.

Colecția sa, a doua ca mărime din Franța după cea găzduită de Palatul Louvre, este alcătuită în principal din donații și cuprinde piese europene, dar și orientale. Sunt expuse, printre altele, majolica (faianță italiană cu smalț metalic) renascentistă; fotolii Ludovic XV realizate în sec. XVIII de celebrul ebenist Pierre Nogaret; piese de mobilier ornate cu intarsii; pendule și clavecine; obiecte de orfevrărie; ceramică; sculpturi în bronz.

Li se adaugă 10.000 de desene semnate Giorgio Vasari, Primatice, Le Guerchin, Pieter Jansz Saenredam, Charles Le Brun, Tiepolo, Fragonard sau Ingres.

Musée des Beaux-Arts

Ca orice oraș care se respectă, Lyon are un muzeu de artă. Și nu orișicare, ci al doilea ca mărime din Franța după Louvre, ocupând, cu cele 70 de săli ale sale, o suprafață de 7.000 mp.

Clădirea impozantă care îl găzduiește este o fostă abație din sec. XVII - Dames de Saint Pierre -, secularizată după Revoluția Franceză și redenumită Palais de Saint Pierre. A devenit muzeu în 1803. Este situat în Place des Terreaux la nr. 20, în lateral față de primărie, în nordul cartierului PresquʼÎle, în apropiere de stația de metrou Hôtel de Ville.

Program de vizitare: miercuri-luni 10-18 (vineri 10.30-18); unele săli pot fi închise între 12.30-14. Biletele costă 8 euro, respectiv 4 euro pentru persoane peste 65 de ani. Intrare gratuită pentru copii și adolescenți sub 18 ani și posesorii de Lyon City Card. Site oficial: mba-lyon.fr

Claustrul și curtea interioară de pe vremea abației au fost transformate într-o grădină cu platani, tufișuri, flori, bănci, un mic bazin circular în mijloc și sculpturi de mari artiști precum Auguste Rodin sau Antoine Bourdelle.

Colecțiile muzeului ilustrează peste 5000 de ani de istorie și acoperă aproape toate domeniile artelor vizuale: pictură, sculptură și arte decorative din sec. XIV-XX, plus antichități, medalii și monede. Este genul de spațiu expozițional pe care eu nu îl agreez în mod special: eclectic și imens, imposibil de parcurs într-o zi, și cu atât mai puțin în câteva ore, cât ne propuseserăm noi.

La parter sunt expuse sculpturi din sec. XIX și XX, printre care ”Odalisca” lui James Pradler, „Ispitirea Sf. Anton” de Rodin sau ”Juliette Récamier” de Joseph Chinard. Urcăm aruncând o privire picturii murale de pe palier a lui Pierre Puvis de Chavannes.

Etajul I este destinat antichităților, artelor decorative și numismaticii iar dintre capodoperele prezentate enumăr sarcofagul lui Isetemkhbeb şi poarta de la Templul Medamud (Egipt), stele funerare din Persia, sculpturi și amfore grecești, statuia romană a lui Mercur, triptic din nordul Franţei, vase de ceramică japoneze pentru servirea ceaiului, comoara din Terreaux (543 de monede de diverse origini, aparținând probabil unui zaraf).

Ultimul etaj găzduiește în peste 30 de săli lucrări de pictură europeană, într-un număr atât de mare, încât te bulversează. Lor le-am acordat cel mai mult timp.

Sunt prezenți marii maeștri: Lucas Cranach cel Bătrân cu ”Portret al unei nobile saxone”, Perugino cu „Înălţarea”, Veronese cu „Scăldătoarea Vetezda”, Nicolas Poussin cu „Fuga în Egipt”, Peter-Paul Rubens cu „Adoraţia magilor”, Tintoretto cu ”Danae”, Jan Brueghel cel Bătrân cu ”Focul”, Jacob Jordaens cu ”Mercur și Argus”, Rembrandt cu ”Lapidarea Sf Ștefan”, Zurbarán cu ”Sf Francisc”.

Lista de mai-sus cred că e de ajuns pentru a demonstra valoarea excepțională a colecției.

În 1983, actrița Jacqueline Delubac (1907-1997), născută la Lyon, a donat muzeului colecția sa de artă impresionistă și modernă, cuprinzând opere de Rodin, Degas, Renoir, Edouard Manet, Raoul Dufy, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Jean Fautrier, Francis Bacon ș. a.

Mulțumită ei și altor filantropi, ca și achizițiilor făcute de muzeu, putem admira în sălile de la etajul II tablouri semnate de Claude Monet - ”Mare agitată la Etretat” și ”Podul Charing Cross peste Tamisa”, Paul Gauguin - ”Nave nave mahana (Jour délicieux) ”, Pierre Bonnard - ”Flori pe un şemineu la Le Cannet”, Pablo Picasso - ”Femeie stând pe plajă”, Francis Bacon - ”Studiu de tauromaţie nr. 2”, Edgar Degas - ”Café-concert la Les Ambassadeurs” și ”Dansatoare pe scenă”, Jean-Baptiste Camille Corot - ”Atelier”, Gustave Courbet - ”Valul”, Edouard Manet - ”Marguerite Gauthier-Lathuille”, Pierre Auguste Renoir - ”Femeie cântând la chitară”, Georges Braque - ”Vioară”.

Din nou, simpla enumerare a operelor și artiștilor consider că vorbește de la sine despre importanța colecției de pictură a acestei instituții de cultură. Alături de Muzeul Țesăturilor și cel al Artelor Decorative, ea constituie un obiectiv de neratat de către iubitorii frumosului.

Lyon deține însă multe alte spații expoziționale la fel de incitante. Am menționat o parte din ele în reviewurile anterioare, însă lista lor completă, cu o scurtă descriere, o găsiți pe lyoncitycard.com, site pe care puteți afla și care din ele (majoritatea!) au intrare liberă pentru posesorii de Lyon City Card.

Dacă iubiți automobilele, de pildă, puteți vizita Musée Henri Malartre iar dacă sunteți pasionați de științe - Maison Ampère (Musée de lʼElectricité) ori Musée des Sciences Biologiques Docteur Mérieux. Iar copiii se vor distra probabil de minune la Maison de Guignol, Planétarium, Aquarium sau Parc Mini World.

Lyon este o destinație de excepție pentru mici și mari, un oraș unde fiecare își va găsi ceva de văzut, făcut și admirat.

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 29.12.17 10:21:10
Validat / Publicat: 29.12.17 13:01:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2652 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Musée des Tissus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[29.12.17 12:07:47]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[29.12.17 12:59:53]
»

Mutat în rubrica "Muzeele Lyonului, LYON" (nou-creată pe sait)

Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 13:06:53]
»

@webmaster33: Mulțumesc.

webmaster
[29.12.17 13:19:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianbogdan
[29.12.17 13:36:16]
»

Doamne ce tesaturi superbe! Carmen, te-ai intrecut pe sine!

Bravo!

Michi
[29.12.17 14:02:17]
»

Eu să fiu Cornel- dar nu sunt, - aş da un premiu şi pentru cel mai bun serialist al anului, am în vedere şi Israelul sau măcar pentru Lyon. Simbolic. Mai sunt şi alţii de excepţie dar despre Lyon am citit acum şi nu-mi pot înfrânge tristeţea că-l văd doar în câteva reviewuri şi nu pe viu. Ho! că n-am dat cu parul.

adrianbogdan
[29.12.17 15:30:59]
»

@Michi: Buna! Poate Cornel vede ecoul, mama Michi si va premia acest serial. Mi-a placut maxim!!! Acum poate sa dea cu parul in doua!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 17:28:08]
»

@webmaster: Mulțumesc. Sunt onorată.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 17:31:20]
»

@Michi & @adrianbogdan: Fetelor , mă copleșiți cu atâtea laude.

Mulțumesc din inimă pentru aprecieri

doinafil
[29.12.17 20:42:55]
»

@Carmen Ion: Te „invidiez” că ai văzut exponate atât de rare și frumoase!

Ca și de la Elvira învăț și de la tine cuvinte noi. Nu știam ce înseamnă „tauromație” și am apelat, bineînțeles, la DEX-ul on line. M-au trimis, automat, la cuvântul „tauromahie” (arta de a lupta cu taurii). În tablouri era vorba despre tauri sau despre altceva?

Cu bucuria de-a merge alături de tine prin muzee, citind ce ai scris, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 21:06:33]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri și corectură. Ai dreptate, e vorba de tauromahie, e o greșeală de tastare. Am mâna dreaptă în ghips și mă folosesc numai de stânga, cu care nu mă descurc foarte bine

doinafil
[29.12.17 21:13:37]
»

@Carmen Ion: Îmi pare rău că ai mâna în ghips! Sora mea a stat cu ea în ghips aprox. o lună și jumătate. Sper ca până la întâlnirea anuală AFA să te „repari”.

Îți urez să ai un an cum ți-l dorești, cu călătorii la fel de frumoase ca și până acum!!!

krisstinna
[29.12.17 21:42:42]
»

@Carmen Ion: Of, ți-am zis de la BH și te-ai încăpățânat

Însănătoșire grabnică și felicitări pentru toate articolele.

Nu sunt încât eu, evit să scriu ecouri. In acest caz, am făcut o excepție.

Sânătate vă doresc!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 22:05:07]
»

@doinafil: Mulțumesc de urări. Sper să mă repar până la întâlnirea AFA. (Hai, Cornel, nu ne mai ține te rog în suspans).

Numai bine și vouă, un An Nou cu sănătate și la cât mai multe călătorii!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[29.12.17 22:08:55]
»

@krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri și urări. Un An Nou mai bun vă doresc, cu sănătate și multe realizări!

mishu
[07.01.18 13:02:32]
»

@Carmen Ion: Minunate muzeele iar exponatele superbe. Felicitari, votat cu mare drag si sanatate multa.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[07.01.18 13:13:47]
»

@mishu: Mulțumesc, Mishu. Numai bine și ție!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Carmen Ion, doinafil, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Lyonului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071460962295532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1