GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Scufundare în curenții reci și calzi ai stilului romanic și local, la Muzeul de Artă din Girona
Muzeul de Artă din Girona (plasat lângă Girona Cathedral, în clădirea frumoasă de lângă Placa de Catedral – cea superioară) a fost unul dintre primele muzee la care m-am gândit, atunci când am accesat orașul (ca să folosesc un termen demn de epoca digitală în care ne aflăm). Cum muzeele de artă mă atrag ca un magnet, cu mult mai intens decât muzeele moderne (există Muzeul Cinema-ului, de exemplu, dar nu a avut prioritate pe lista mea) mă întrebam ce voi găsi în muzeul unui oraș turistic nu prea dezvoltat, cum este Girona. Din fericire, am găsit un muzeu cu personalitate și cu multe exponate care meritau văzute, chiar dacă nu aveau notorietatea celor văzute în Barcelona.
Înainte de a povesti despre muzeu, să menționez că vizita muzeelor din Girona este atât de ieftină, încât nu sunt de ratat. Există un mic voucher cu o hartă încorporată (pe care turistul îl primește în primul muzeu în care intră, și pe care se pune o ștampiluță la fiecare muzeu vizitat) care oferă reducere de 50% la 6 muzee din Girona: Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie a Evreilor, Muzeul Cinema-ului, și Casa Maso. Cu acest Tiquet M6, costul final este mic (mai ales că copiii sub 15 ani au gratuitate la unele dintre ele): la Muzeul de Artă, intrarea este 4,5 E pentru adulți și 3,5 E pentru minori. Mi-a plăcut acest voucher ca idee turistică: ei știu că mulți turiști vin în excursie scurtă din Barcelona și s-au gândit să optimizeze traseul (deși, împăturit, este de mărimea unei cartele de metrou, voucherul conține toate informațiile necesare: hartă simplă cu locațiile, muzeele cu adrese și numerotate de la vest la este, în ordinea de pe hartă). Voucherul este valabil șase luni, în caz că un turist se întoarce în Girona și vrea să reia vizitarea muzeelor de unde a rămas :).
După ce am aflat acest detaliu binevenit, am început explorarea muzeului cu secțiunea romanică. Stilul romanic, cum am mai spus-o și cu altă ocazie, este puțin atrăgător pentru necunoscători – pare stângaci și oarecum neterminat, fără maturitatea de formă și finisajele epocii gotice. La Muzeul de Artă din Girona am găsit una din cele mai frumoase colecții romanice și renascentiste (exemplu – maiestuoasa si umana Mare de Deu del Mont, secolul XV), dar și alte exponate de artă de interes, precum bijuterii ale coroanei sau capela Palatului Episcopal, secolul XVIII.
Din perioada renascentistă, m-au impresionat ansamblurile de picturi colectate și conservate din biserici (foarte bine realizate, în culori vii și expresive) – de exemplu, Retaule de San Miquel, Louis Borassa (sec XIV). După cum explică fișele informative incluse în rastelurile din săli, calitatea ridicată a picturii din Girona se datorează prezenței multor artiști străini care au încorporat elemente renascentiste în stilul flamand gotic. Practic, tranziția între aceste epoci a fost deosebită în Girona, datorită artiștilor și influențelor străine (de exemplu, influența nordică, prezentă în unele picturi, sau influența italiană, prezentă la unii din pictorii de la începutul secolului XVI). Pictorul cel mai influent al acestei perioade este Pere Mates (continuator al lui Joan de Burgunya), care a menținut școala locală de pictură în postulatele manierismului până în secolul XVII. Un alt artist cu influențe nordice este Perris Fontaines, autor al unor picturi mai sobre sub aspect coloristic, dar foarte echilibrate sub aspectul compoziției. Toate aceste picturi (foto) expuse la Muzeul de Artă au fost preluate din catedrala Sant Feliu, ceea ce ne face să înțelegem cum arăta catedrala decorată, atunci când slujbele dedicate lui Sant Feliu și Sant Narcis erau evenimente importante în viața orașului. M-au mai impresionat, în acest sector, în afară de câteva picturi atribuite unor anonimi, și câteva tapiserii foarte bine executate, cu un mare rafinament al culorii și compoziției. Iar înainte de a ieși din sector, am mai remarcat o mică expoziție de vitralii, cu exponate variate din multele biserici ale capitalei religioase care a fost Girona.
Între sectorul renascentist/gotic și sectorul modern, am găsit câteva vitrine care explică tehnica preparării culorilor și a pânzelor, și diferența între lemn și pânză ca suport pentru pictură. Încă nu se putea considera un muzeu interactiv (care ar fi oferit acestea sub formă de atelier demonstrativ), însă a fost foarte interesantă această mică secțiune.
Sectorul modern era plasat la etajul superior al muzeului. Aici, ambientul se schimba deodată, sălile fiind luminate din toate părțile și cu un spațiu mai generos. Mi-au plăcut, aici, picturile care redau viața Gironei în perioada modernă: un peisaj care era pictat lângă Muralles – ieri, nu acum un secol -, Porta Figuerola sau cafeneaua romantică din Placa del Vi. În continuare, am dat peste peisaje impresioniste care redau locuri emblematice din oraș: Scările Sant Marti, casele de lângă Râul Onyar sub clar de lună, Girona Cathedral. Am zăbovit destul de mult în această sală –atât lumina sălii, cât și lumina prinsă în picturi erau greu de lăsat în urmă. La ultimul etaj, există o colecție particulară donată muzeului (pinacoteca Pere Valls) unde am văzut câteva tablouri interesante, fie renascentiste (Anonim din Valencia, Fecioara lângă pruncul dormind), fie inspirate din viața locală în secolul XIX (Maria Vayreda, Un combregar a muntanya).
(Va urma)
Trimis de diacrys* in 25.02.17 09:57:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona, Mallorca
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeele Gironei, GIRONA" (nou-creată pe sait)
Peste cateva luni voi ajunge si acolo, asa ca imi iau notite din review-ul tau. Excelenta ideea cu voucher-ul pe o perioada mai lunga. Am mai intalnit-o si in Dortmund, dar acolo cauta din greu sa dezvolte si turismul, stiind ca orasul este departe de a fi o destinatie turistica.
@Radu Tudoran: Este un oraș de farmecul căruia călătorul se desprinde cu greu.
Voucherul strecoară subtil turistului ideea că trebuie să vadă toate muzeele. Eu nu eram hotărâtă să vizitez Muzeul de Arheologie, dar când l-am văzut "în plan" m-am decis să merg (voi povesti în review-ul următor).
@diacrys: Foarte interesanta ideea cu voucher-ul si am sa o tin minte. Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2016 Întoarcere la puterea a doua în timp, la Muzeul de Arheologie și Muzeul de Istorie din Girona — scris în 05.03.17 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ