GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Galeriile Uffizi, la prima vedere
Nu trebuie să fii cunoscător în ale penelului să-ți dorești a vizita una din cele mai mari galerii de artă din lume și să stai ore în șir să admiri, ce? Niște tablouri. Și nici colecționar sau priceput în desen, grafică sau combinații de culori nu trebuie să fii. Dar involuntar, spiritul este cel care captează frumosul, adevărată ”hrană pentru neuroni”.
Galeriile Uffizi din Florența sunt un adevărat ”izvor de apă vie”!
Este cea mai mare galerie de artă din Italia, vestită în lumea întreagă pentru că posedă cele mai valoroase colecții de tablouri ale pictorilor florentini din secolele al XIV-lea-XVI-lea și opere ale școlilor din Siena, Veneția etc, dar și tablouri aparținând școlilor franceze, flamande sau germane.
Galeriile Uffizi, la prima vedere!
Aproape că nu ieși cu nimic de acolo, după o primă vizită. Doar cu un amalgam de nume, scene biblice, săli mișunând de lume, tablouri de toate mărimile și culorile, care se succed amețitor prin fața ochilor minții.
Dar, după o relativă pauză și o mai bună documentare după întoarcerea acasă, eu una, am constatat că nu văzusem mare lucru și am pornit la drum în anul următor, bineînțeles după ce m-am asigurat de un low-cost convenabil. Ei... la a doua vizită, ”s-a schimbat boierul”!
Galeriile Uffizi, nu la a doua vedere, ci, la a doua vizită!
Aflasem de pe Net, că prețul este foarte mare. În jur la 20 euro. Ajunși acolo am luat un Card Firenzze care ne-a costat 72 euro, valabil 72 ore cu intrare la 72 muzee, printre care și Uffizi. Însumând muzeele pare le-am văzut, oho... am depășit cu mult cei 72 euro!
Clădirea în care se află muzeul a fost construită la cererea marelui duce Cosimo I la 1561 pentru magistrații și administrația orașului, să fie acolo, aproape de Palatul Senioriei, să poată fi bine controlați. Mai găzduia monetăria și atelierele meșteșugărești ale familiei.
El, Cosimo I, a hotărât decorarea interioară a clădirii, dar și cea exterioară, respectiv nișele împodobite cu statui ale personalităților florentine care s-au remarcat în viața artistică, culturală și politică a orașului (vezi impresii), cele care privesc spre Piazzale degli Uffizi.
G. Vasari a fost arhitectul care s-a ocupat de întreg ansamblul, care cuprinde două aripi, una de est, alta de vest, aflate de o parte și de alta a îngustei Piazzale degli Uffizi, loggia de legătură între ele cu o frumoasă priveliște spre Arno și culoarul ce duce spre noua reședință a Medicilor, dincolo de Arno, la Palatul Pitti, numit Culoarul Vasari.
După aproape 20 ani de funcționare în domeniul administrației și juridicului, fiul și succesorul lui Cosimo I, Francesco I ia hotărârea ca în aripa de est, la ultimul etaj să depoziteze sculpturile colecționate de Cosimo cel Bătrân, colecțiile lui Lorenzo Magnificul, care nu erau puține și ale tatălui său, Cosimo I mare colecționar și el. Rostul inițial a fost acela de a le adăposti, dar curând au fost aranjate și deschise spre vizitare celor care veneau cu treburi la Palat. Așa a apărut cel mai vechi muzeu din Europa. Era prin 1581-1582.
În aripa de vest, cea destinată administrației, au apărut laboratoare de Fonderia, adică Farmacie, unde erau distilate parfumurile și se produceau medicamente și otrăvuri.
Alte colecții ale familiei au fost aduse din vilele din apropierea orașului, dar cele mai multe au fost aduse de un urmaș al familiei, cardinalul Leopoldo de Medici, prieten cu Galilei. S-au adunat moșteniri ale altor membri ai familiei, simțind că aici valorile lor, sunt în siguranță. Urmașii lui Cosimo I, s-au îngrijit de modernizarea spațiului și de a strânge tot ce se putea achiziționa de pe piața Europei, cum ar fi medalii, hărți, cataloage, manuscrise, obiecte de valoare, opere ale maeștrilor flamanzi și multe altele.
Anna Maria Lodovica de Medici, ultima moștenitoare a familiei, a fost cea care a donat toată colecția statului toscan, revenind apoi statului italian. (vezi impresii)
Felicitări, Lodovica!
Mă opresc la ea și voi continua cu vizitarea muzeului din Florența. Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 12.11.18 20:06:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Milano, Napoli, Ravenna.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Un muzeu super interesant, felicitari, votat cu mare drag.
Uimitor! Nu mai am cuvinte. Am fost la Florenta anul trecut, im circuit italian de 13 zile, dar n-am vizitat Galeriile. Cu prima ocazie o voi face.
@mishu: Mulțumesc. Muzeul urmează să-l vedem, virtual!
@ovidiuyepi: Mulțumesc, Ovidiu! Dar să știi că e greu să te descurci cu programul când ești cu grup organizat. Este cel mai amplu și mai complex muzeu din Florența.
Mulțumesc și să auzim și de bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Galeriile Uffizi (VIII) ”Vinul cel bun”, lăsat la urmă! — scris în 30.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VII). Felicitări, d-le Bonacozzi! — scris în 23.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VI) — scris în 18.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi Florența (V) — scris în 16.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (IV). Simonetta în lumea lui Botticelli — scris în 22.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (III). În lumea lui Botticelli — scris în 19.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi, la a doua privire (II) — scris în 16.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ