ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pe urmele lui Suleyman Magnificul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum pe micile ecrane era in voga serialul Suleyman Magnificul iar cum a mea consoarta e mare fana a acestuia, cum era sa ajungem la Istanbul si sa nu trecem si pe la moscheea unde acesta isi doarme somnul cel de veci? De neconceput, nu? Asa ca trecem pe lista obiectivelor ce urmeaza a fi vizitate si Moscheea Suleymaniye, ne documentam si pornim la drum.

Amplasare – atunci cand ne-am documentat, pe googe maps, ne-a parut ca aceasta e amplasata foarte aproape de zona Eminonu, din nefericire aveam sa constatam ca atunci cand ne-am facut planurile, nu am luat in considerare si faptul ca la fel ca alte multe obiective din Istanbul, si aceasta se afla amplasata in varful unei coline, asa ca, fara a lua in calcul caldura, distanta si faptul ca va urma sa urcam destul de pieptis pe stradutele intortocheate din preajma moscheei, noroc de indicatoarele catre aceasta ce sa gasesc exact acolo unde e mai mare nevoie de ele, aveam sa ajungem la aceasta destul de obositi, mai ales aceia dintre noi care nu prea stateau bine la capitolul conditie fizica… :). Cu toate acestea, cum e si normal, au incercat si am reusit sa imbinam utilul cu placutul, pe drum catre moschee am intrat in mai multe magazine cu jucarii, spre incantarea celui mic, o adevarata Meca pentru el…

Asa cum spuneam, una din cauzele pentru care am ales sa vizitam si aceasta moschee e si faptul ca aici e inmormantat Soliman I, cunoscul ca si Suleyman Magnificul, tot aici fiind inmormantati si sultana Hurrem, sultana Mihrimah, sultanul Soliman al II-lea, sultanul Ahmed al II-lea si fica sultanului Mustafa al II-lea, langa moschee e inmormantat si cel ce a proiectat-o, arhitectul Sinan. Din nefericire aveam sa constatam ca nu aveam sa vedem mormintele celor mai sus metionati, mai putin mormantul lui Sinan, deoarece toata zona in care se aflau mormintele era in renovare si nu am putut vedea nimic. Impropriu spus nimic, deoarece aveam sa vizitam interiorul si sa admiram exteriorul moecheei, dar mai ales am admirat de la inaltimea pe care se gaseste moscheea, panorama impresionanta a supra Istanbulului si a Bosforului.

Istoric- constructia Moscheii Suleymaniye a inceput in annul 1550 la ordinele maretului Suleyman sub directa supraveghere a arhitectului Mimar Sinan si a fost terminata in anul 1558, aceasta fiind proiectata dupa modelul bisericii Hagia Sofia, la acea data transformata in moschee. Moscheea a fost afectata de un incendiu in anul 1660 si a fost restaurata de catre sultanul Mehmed al IV-lea. In 1766 cupola centrala a fost grav afectata de un cutremur, ulterior reparatiile au afectat decorul original al acesteia proiectat de Sinan. Printr-un alt incediu a trecut in timpul primului razboi mondial cand curtea moscheii era folosita ca si depozit de armament, un incediu a izbucnit la depozitul de munitie care a afectat si moscheea. Intr-un tarziu, in anul 1956 aceasta a fost restaurata, pastrandu-se asa pana in zilele noastre. De consemnat e faptul ca la momentul construirii acesteia, aceasta avea domul cel mai mare ca diametru din Imperiul Otoman, fiind intercut cu putin doar de domul de la Hagia Sofia.

Vizitarea interiorului moscheei te lasa fara grai (nici nu prea ai voie sa vorbesti tare… :) ), inaltimea domului moscheii este de 53 de metri avand un diametru de 27,5 metri, fiind inconjurat de semidomuri, spatial amplu din interior fiind format si din dechiderea interiorului care 59 de metri lungime si 58 de metri latime. Pentru sustinerea structurii arhitectul a introdus jumatate din pereti in interiorul cladirii iar cealalta jumatate in exteriorul acesteia acoperindu-I ulterior cu o galerie de coloane, in interiorul structurii existand o singura galerie iar in exterior existand o alta galerie cu doua etaje.

Ca si in celelate moscheei din Istanbul, Moscheea Suleymaniye are o curte interioara in partea de vest, aceasta fiind decorate cu minunate coloane de granit si marmura. In colturile curtii strajuiesc cele patru minarete impozabile.

Las fotografiile sa completeze acest review, si sper ca am reusit sa va redau cate ceva din minunatia acestui obiectiv turistic, pentru noi, din fascinantul Istanbul!

Vacante minunate si alegeri intelepte tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de kelyboy in 02.08.15 20:17:03
Validat / Publicat: 02.08.15 21:47:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2106 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Privelistea asupra Bosforului din curtea moscheei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[03.08.15 09:31:50]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

kelyboyAUTOR REVIEW
[03.08.15 11:35:19]
»

@webmaster13 - E ok, multumesc wb!

webmasterX
[28.12.21 07:56:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Moscheea Suleymaniye» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Suleymaniye:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057058095932007 sec
    ecranul dvs: 1 x 1