ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Moscheea Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan - o vizită cât un spectacol

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Astăzi, gânduri, năvalnice gânduri…

Un singur review, vechi și el de aproape șapte ani, cu foarte puține referiri la această capodoperă arhitecturală. Parcă mă simt datoare să vi-o prezint așa cum am văzut-o și simțit-o eu…

N-a fost prima moschee în care am intrat, de-a lungul timpului am pășit cu evlavie în unele dintre cele mai frumoase ale lumii: Hagia Sofia și Moscheea Albastră din Istanbul, Moscheea Selimiye din Edirne, Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca, cu minaretul cel mai înalt din lume – 210 metri. Aceasta din urmă a și servit drept model pentru moscheea din Abu Dhabi.

Edificiul poartă numele părintelui fondator al țării - Șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918 – 2004) și are într-adevăr o mare importanță pentru Emirate. În anul 1996 s-a început construcția acestui punct de reper cultural și religios, șeicul în mod personal a supravegheat fiecare detaliu în faza de proiectare. Rezultatul pe care-l admirăm astăzi este uimitorul monument care exprimă noblețea comunității din Emirate, precum și ospitalitatea sa. Moscheea este o dovadă remarcabilă a realizărilor Emiratelor Arabe Unite, ea reprezentând toate provocările cu care se confruntă acest stat care s-a dezvoltat doar în câteva decenii, menținându-și în același timp toate obiceiurile și tradițiile sale, păstrând respect profund pentru străvechea moștenire.

Moscheea este expresia unui vizionar care a crezut că nimic nu este imposibil și că realizările cele mai pline de har pornesc din inimă. A fost visul Șeicului Zayed ca moscheea să ofere un exemplu de toleranță, transmițând mesajul de pace tuturor popoarelor lumii, indiferent de cultură, naționalitate, religie. Acest exemplu și mesaj este încorporat pentru totdeauna în zidurile moscheii, de vreme ce toate națiile o pot vizita. El a văzut-o ca pe o forță unificatoare peste timp, dorința sa fiind permiterea vizitării moscheii și de către non-musulmani, pentru o mai bună înțelegere a credinței lor și prin această cunoaștere ar fi favorizată crearea unei lumi mai bune și mai conciliante.

Este un lucru de admirat, căci moscheile de la Mecca și Medina nu permit accesul non-musulmanilor…

Marea moschee este un loc profund spiritualizat. Aici este pacea. Te înconjoară ambianța senină, simți puritatea locului, simți parcă puterea structurii… Nu sunt vorbe mari, locul te lasă fără respirație și parcă ți-e teamă să pășești… Vă dau un sfat: lăsați-vă în voia sentimentelor de admirație pentru această minune în marmură și de recunoștință pentru cel ce a gândit-o.

Este un loc prea minunat pentru a fi descris în simple cuvinte. În ciuda dimensiunii sale, precum și dorința evidentă a localnicilor de a construi ceva deosebit, dus până la extreme, o vizită aici este în acelați timp o modalitate de a te recreea, admirând perfecțiunea, măiestria muncii atâtor mii de muncitori constructori și artizani reuniți din mai multe țări ale lumii.

Marea Moschee Sheikh Zayed este cea mai mare moschee din Emirate și una dintre cele mai frumoase din lume. Construcția sa se întinde pe durata a 11 ani, din 1996 până în 2007, așa încât, suveranul bogatului emirat petrolier nu și-a văzut visul împlinit… Lucrări mai continuă și astăzi doar la anexele exterioare – parcări, grădini… Mai mult de 3.000 de muncitori și 38 de companii contractante de renume au participat la desăvârșirea acestei opere. Munca n-a fost deloc ușoară. Cum să fie, să construiești pe nisip la o temperatură și de 40-50 de grade? Dar, uite că este posibil pentru unii!

Pentru o mare parte din construcție și design, Șeicul Zayed a insistat ca să fie folosite materiale naturale precum marmura, piatra, lemnul, aurul, pietre prețioase și semiprețioase, datorită calității lor de lungă durată. Înfrumusețările capodoperei arhitecturale sunt modele unice, desenele și temele de pe pereți sau coloane nu se mai regăsesc nicăieri.

Moscheea este construită pe un promontoriu înalt de 9,5 metri, pentru a putea fi admirată de la depărtare. Și așa a și fost pentru mine, la ceas de seară, pe drumul de la aeroport spre hotelul Millennium Corniche din Abu Dhabi. La moschee am ajuns într-o dimineață senină, cu ajutorul unui taxi, cam în 20 de minute – 60 dirhami.

Intrarea este liberă și ești întâmpinat cu ”Salaam alayakum! ” – ce frumos – ”Pacea să fie cu tine! ”

Se intră printr-o zonă de securitate, asemănătoare cu cea de la aeroport. Cei care nu sunt îmbrăcați corespunzător, vor fi direcționați spre camere unde pot împrumuta veșminte speciale. Acolo trebuie să prezentați un certificat de identitate sau permis de conducere, nu pașaport. Cunoșteam regulile și am venit pregătiți. Femeilor le este permis să poarte propria ținută, atâta timp cât se încadrează în limitele bunei cuviințe. Capul vi-l puteți acoperi cu o eșarfă proprie, de asemenea umerii, mâinile și picioarele nu trebuie expuse vederii. Puteți purta pantaloni lungi sau haine lejere, netransparente. Bărbații, la rândul lor, trebuie să aibă îmbrăcăminte adecvată – nu pantaloni scurți sau maieu.

Pretutindeni, în interior sau exterior, fotografierea este permisă, cu excepția Mausoleului Sheikh Zayed. Singura interdicție impusă non-musulmanilor este aceea de a nu atinge Coranul aflat în sălile de rugăciune.

Moscheea poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii între orele 9 – 22, mai puțin în dimineața zilei de vineri când ea își deschide porțile doar pentru credincioșii musulmani. Vineri doar de la ora 16 până la 23 vizitatorii au acces liber.

La anumite ore din zi și anume de sâmbătă până joi la orele 10,11 și 17, duminica la orele 10,11,14,17 și 19 și vineri la 17 și 19 există posibilitatea de a beneficia de tururi gratuite ghidate, într-o mare varietate de limbi. Nu cred că m-aș fi bucurat la fel de mult dacă aș fi ales vizita neînsoțită de ghid, așadar vă sfătuiesc să ajungeți la moschee în preajma uneia dintre orele amintite mai sus.

Turul durează aproximativ o oră, vă însoțește un ghid local foarte bine documentat, prietenos, care vă ajută să aflați informații diverse referitoare la moschee sau cultura din Emirate, precum și importanța anumitor puncte din traseu. După turul ghidat, dacă ai timp, poți să revii și să rătăcești de unul singur, în tihnă, prin locurile care te-au impresionat.

Imaginați-vă plimbându-vă pe sub arcadele ce-și sprijină greutatea pe nu mai puțin de o mie de coloane, fiecare decorată cu modele florale. Astfel de închipuire prinde viață la Marea Moschee, privind la coloanele ornate cu albastrul aprins de Lapis Lazuli, cu adâncimea fină a ametistului violet, cu tonurile calde de agat roșu. Ești amețit de atâta frumusețe, nu știi ce să privești mai întâi. Coloanele rafinate sunt placate cu marmură, simetric proiectate și decorate cu pietre semiprețioase, folosind ”Dura Pietra” – o tehnică italiană specială de încrustare, ajunsă și în Asia în secolul al 17-lea. Forma coloanelor este inspirată de palmier, iar frunzele aurii ale coroanelor sunt incluse printre capodoperele ce ornează priveliștea exterioară a moscheii.

Curtea interioară, spațiul deschis din centrul moscheii are o suprafață totală de excepție – 17.400 metri pătrați. Uimitoarele decorații florale, răsucite și înfășurate în modele atractive, pornesc dinspre colțurile curții spre centrul ei. Florile alese drept model au fost selectate din emisfera nordică și sudică, precum și din zona Golfului Arabiei – flori de lavandă, crini, iriși, lalele, iederă. Este considerată cea mai mare operă de artă din lume realizată din mozaic de marmură.

Este dificil de numărat moscheile răspândite în Abu Dhabi – peste 80 la număr – identificabile prin minaretele lor. Moscheea Sheikh Zayed nu face excepție și se distinge de la depărtare prin cele patru minarete ale sale, fiecare cu înălțimea de 106 metri. Unice, dotate cu diferite elemente care combină o serie de stiluri arhitecturale din diverse epoci istorice - baza pătrată și secțiunea de mijloc sunt din epoca Mamelucilor, secțiunea cilindrică este otomană, iar coroanele din vârf sunt din epoca Fatimizilor. În minaretul din partea de nord a curții, la nivelul al treilea se găsește o bibliotecă complexă (vizitabilă și ea) – tezaur neprețuit de lucrări vechi de secole de cultură religioasă, hărți…

Dacă exteriorul moscheii te uimește, pășind în casa lui Allah, în sala principală pentru rugăciuni, trebuie să te aștepți la o priveliște măreață. De la cupole la coloane, de la candelabre la imensul covor, scările, vitraliile, oglinzile din sticlă de Murano, elementele decorative florale și geometrice – totul este admirabil! Fiecare detaliu îți atrage atenția.

Moscheea oferă priveliștea a 82 de cupole, fiecare încununată de o semilună, cu șapte dimensiuni diferite, care includ în reprezentările lor de design numeroase stiluri islamice. Cupola situată în centrul sălii principale de rugăciune are un diametru de 32,6 metri și înălțimea de 75 metri, fiind considerată cea mai mare din lume. Cupolele sunt placate cu marmură albă de cea mai mare puritate extrasă din aceeași carieră de unde și Michelangelo și-a ales blocul de marmură din care a conceput a sa splendidă Pieta. Interiorul cupolei este încercuit de versete aurite din Sfântul Coran. O dantelărie din marmură, neînchipuit de frumoasă și perfect executată se așterne pe interiorul cupolei. Ferestrele alungite ale cupolelor permit luminii naturale să intre în sălile de rugăciune. 96 de coloane din interior sunt placate cu marmură cu inserții de sidef. Este unul dintre puținele locuri din lume în care veți vedea îndeplinit acest meșteșug.

Cu toate că de-a lungul timpului candelabrele au fost considerate simboluri ale opulenței, cel din sala principală este de o rară frumusețe, socotit și el al treilea ca mărime din lume. Cu un diametru de 10 metri și o greutate aproximativă de 12 tone, acesta este realizat din alamă aurită, oțel inoxidabil, milioane de cristale Swarovski, sticlă de Murano. Cele 7 candelabre au fost executate în Germania.

Pentru oricine și-ar dori vreodată să pășească pe cel mai mare covor din lume, atunci, sala principală de rugăciune oferă astfel de oportunitate în acest loc de respect. Covorul este o capodoperă și păstrează căldura mâinilor celor 1200 de iscusiți țesători din estul Iranului, regiunea Khorassan. El cîntărește 38 de tone, iar costul estimat se ridică la 8,5 milioane de dolari. Covorul este confecționat dintr-un amestec de 70% lână de cea mai bună calitate adusă din sudul Iranului și Noua Zeelandă și 30% bumbac. Se spune că în componența sa există aproximativ 2.260.000.000 de noduri… A fost un proiect care s-a întins pe aproape doi ani, în care componentele sale au fost realizate separat, înainte de a fi transportate în Abu Dhabi. Apoi, în interiorul moscheii cele nouă mari bucăți au fost țesute împreună, rezultând în final covorul excepțional care se întinde pe o suprafață de 5.700 metri pătrați. Culorile predominante ale sale – verde și crem (culoarea deșertului).

În peretele estic al moscheii, îndreptată în direcția orașului sfânt Mecca, se află Mihrab, adică nișa ornamentală de unde Imamul conduce credincioșii în rugăciune. Este realizată din mozaic din sticlă aurită, cu un design curbat, inspirat de forma râurilor de lapte și miere care se spune că ar curge în Paradis… Cele 99 de nume (calități sau atribute) ale lui Allah sunt prezentate pe peretele Qibla în caligrafie Kufic tradițional. Peretele Qibla oferă iluminare prin fibră optică.

Amvonul ocupă un loc special în fiecare moschee. Este locul de unde Imamul se adresează în fiecare zi de vineri sau alte sărbători speciale și se află în partea dreaptă a nișei de rugăciune. El are 11 trepte și este ornamentat cu modele florale realizate din lemn de cedru sculptat, încrustat cu sidef, mozaic de sticlă și aur alb. În partea superioară are o cupolă mică.

Sala principală de rugăciune poate primi până la 9.000 de credincioși. În islam femeile nu se roagă alături de bărbați, există alte două săli unde separat aceștia se roagă. Fiecare sală poate adăposti câte 1.500 de fideli. Fiecare dintre aceste două săli are un ecran – gigant de televizor care permite urmărirea rugăciunilor imamului.

Apa joacă un rol vital în mediul de deșert și de înțeles, ambele culturi, arabă și islamică, o consideră drept simbolul vieții. Bazinele de apă care însoțesc culoarele moscheii sunt rectangulare, cu pardoseala în diferite nuanțe de albastru. Când și când, câte o ușoară adiere trecea peste suprafața lor ca peste o oază. Plimbându-te de-a lungul culoarelor, te încântă imaginea coloanelor, a arcadelor, a domurilor, a minaretelor și a palmierilor dublată în reflexia din apa limpede a bazinelor…

Există o legătură puternică între astrul nopții și cultura islamică. Iluminatul special al moscheii este legat de fazele lunii, astfel când delicata semilună se ridică pe cer, moscheea este luminată în albastru, nuanțele devin din ce în ce mai pale odată cu scurgerea zilelor, până când, la lună plină ea este luminată alb strălucitor. Acest efect este realizat de stâlpii ce înconjoară moscheea, fiecare având câte 10-13 reflectoare.

Luxul și ornamentațiile nu lipsesc nici din încăperile utilitare – toaletele și camerele de abluțiune. Parcarea exterioară este imensă, există și subterană pentru zilele toride ale verii.

Moscheea este poate mai spectaculoasă pe înserat, când lumini și umbre se întrepătrund, îmbrăcând-o în văluri magice, tremurânde. Unii vizitatori sosesc de la primele ore ale dimineții, alții preferă lumina de după – amiază sau de seară pentru a surprinde cele mai atrăgătoare nuanțe date de mângâierea razelor de soare pe marmura albă.

Oricând veți ajunge în timpul zilei, această bijuteterie nu vă va dezamăgi, iar frumusețea ei, cred eu, nu poate fi apreciată la adevărata ei valoare, nici măcar din fotografii…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Alina53 in 12.10.16 11:50:21
Validat / Publicat: 12.10.16 15:11:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 4233 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Albă ca Zăpada din povestea mea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70150 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[12.10.16 11:55:43]
»

Webmaster, te rog clipul următor: https://www.youtube.com/watch?v=yZ_G2haXkW4 Mulțumesc!

webmasterX
[12.10.16 13:38:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[12.10.16 15:32:28]
»

@Alina53: De multe ori spun ca " asa ceva atat de frumos nu am mai vazut niciodata" si apre cate un no articol care sa ma dea pe spate. Am vazut prin @Aurici Suedia, am vazut prin @ascent Singapore, asta ca sa mentionez cele mai recente articole, si uite acum vad aceasta bijuterie.

Nici nu o poti numi altfel decat bijuterie, mi-a placut articolul, informatiile oferite sunt minunate, dar pozele m-au lasa fara glas. Nu stiu cand am vazut toate pozele (mai sunt unele care asteapta validarea asa ca o sa revin) si tot as mai fi vrut.

Te felicit pentru destinatia aleasa si ca ne-ai impartasit si nou impresiile, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina53AUTOR REVIEW
[12.10.16 19:53:47]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri. Marea Moschee este o atracție turistică de neratat dacă ajungeți în Abu Dhabi. Un singur regret mă zgândăre - mi-ar fi plăcut s-o vizitez și pe înserat...

crismis
[12.10.16 20:31:27]
»

@Alina53: Impresionant!

nicole33
[12.10.16 21:01:37]
»

@Alina53:

Cei care nu sunt îmbrăcați corespunzător, vor fi direcționați spre camere unde pot împrumuta veșminte speciale. Acolo trebuie să prezentați un certificat de identitate sau permis de conducere, nu pașaport. Cunoșteam regulile și am venit pregătiți. Femeilor le este permis să poarte propria ținută, atâta timp cât se încadrează în limitele bunei cuviințe. Capul vi-l puteți acoperi cu o eșarfă proprie, de asemenea umerii, mâinile și picioarele nu trebuie expuse vederii. Puteți purta pantaloni lungi sau haine lejere, netransparente. Bărbații, la rândul lor, trebuie să aibă îmbrăcăminte adecvată – nu pantaloni scurți sau maieu.

Într-adevăr, paznicii sunt extrem de stricţi cu privire la vestimentaţia vizitatorilor, femei sau bărbaţi deopotrivă. Deşi consideram că sunt mai mult decât decentă având umerii şi genunchii acoperiţi, plus o eşarfă pentru a-mi acoperi capul, nu am scăpat de obligaţia de a îmbrăca o abaya, inclusiv de a-mi lega gluga pe cap. La fel au păţit şi bărbaţii din grup care purtau bermude sau pantaloni pescăreşti lungi până la jumătatea gambei. Hainele lor au fost albe, iar ale noastre negre şi de descălţat a trebuit să ne descălţăm toţi, la fel ca la intrarea în oricare altă moschee, indiferent de ţară.

Mi-a plăcut mult articolul tău despre Moscheea Albă din Abu Dhabi. Mie aşa îmi place să o numesc, deoarece am fost impresionată mai mult de albul marmurei de peste tot.

mprofeanu
[12.10.16 21:15:46]
»

@Alina53: Felicitări pentru review și pentru poze!

Mi-am reamintit cu nostalgie ce am văzut și eu în primăvara anului 2015 când am vizitat și Abu Dhabi.

Votat cu plăcere!

Alina53AUTOR REVIEW
[12.10.16 22:54:05]
»

@crismis: Mulțumesc, Cristina

Alina53AUTOR REVIEW
[12.10.16 23:01:36]
»

@nicole33: Mulțumesc și ție! Ce să-i faci, regula-i regulă, altfel n-ar fi ordine... Eu am alintat-o ”Albă ca Zăpada”.

Alina53AUTOR REVIEW
[12.10.16 23:06:43]
»

@mprofeanu: Mulțumesc! Înainte de a pleca în călătorie îți citisem rândurile, chiar mi-au fost de ajutor, uite așa ne ajutăm între noi...

ct64cas
[26.10.16 19:39:53]
»

@Alina53: de asta vreau sa ma intorc in Dubai, am nebifate cateva, cum este aceasta, Miracle garden sau Ferrari World... Cu toate ca am stat 9 nopti, nu am reusit sa ajung in Abu Dhabi... Pozele tale m-au dat pe spate, ca si povestirea! Felicitari!

Alina53AUTOR REVIEW
[27.10.16 01:06:46]
»

@ct64cas: Mulțumesc! Și pe mine mă tentează Dubai...

elenaadina
[12.03.17 19:17:01]
»

Minunat articol, la fel si pozele, felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, crismis, ct64cas, elenaadina, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064550161361694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1